Analiza stanja v PV Flashcards

1
Q

Kaj opozarja Evropska komisija, h čemu lahko prispeva PV?

A
  • Mladim lahko omogočimo dober začetek v jutrišnji svet in prekinemo prenos prikrajšanosti med generacijami.
  • PV lahko skupaj z drugimi ukrepi (družinska politika, stanovanjska politika) zmanjšuje število ljudi, ki so izpostavljeni tveganju revščine in socialne izključenosti.
  • Ima vlogo pri zmanjševanju osipa in spodbujanju socialne vključenosti.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Raziskava OECD Melhuish - vpliv kakovostnega vrtca

A

Daljša vključenost v kakovosten vrtec lahko pomaga zmanjševati razlike med otroki, ki so socialno ekonomskega izvora ali zadevajo druge okoliščine.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Barnett, Camilli, Geoffroy - rezultati tujih raziskav o učinku vrtca na otrokov trenutni in kasnejši razvoj, učenje in uspešnost v šoli ter pri tem upoštevali pomen dejavnikov kot so starost ob vstopu, vrsto in trajanje programov, kakovost vrtca in družinskega okolja..

A

Vključenost v PV ima pozitiven učinek na nekatera področja otrokovega razvoja in učenja, zlasti v povezavi z izobrazbo otrokovih staršev in kakovostjo vrtca, deluje kot varovalni dejavnik npr. v otrokovem govornem razvoju

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Molfese in Westberg, Bennet

A

Zgodnja vključenost v vrtec pri otrocih, ki prihajajo iz manj spodbudnega družinskega okolja, pozitiven učinek na njihovo pripravljenost za šolo in vključevanje v programe na tercialni ravni VIZ.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

PISA

A

Učenci, ki so vsaj leto dni obiskovali program PV, dosegli boljše rezultate kot tisti, ki v PV niso bili vključeni. Zlasti je koristno za otroke priseljence - med otroki priseljenci s primerljivim socekon ozadjem, ki so prispevali v ciljno državo pred 6 letom, so tisti, ki so vrtec obiskovali v tej državi, doseglji pomembno boljše rezultate na preverjanju bralne pismenosti v raziskavi PISA, kot tisti, ki v PV niso bili vključeni.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Raziskave PV v Evropi (Kaga, European Commission)

A

Poudarjajo pozitivne učinke SKUPNIH vrtcev na otrokov razvoj in učenje: med pomembnimi pogoji za zagotavljanje kakovosti skupnega vrtca navajajo tudi skupni kurikulum.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Kakovostni vrtci slovenske raziskave (Umek, Gaber)

A
  • Izsledki ciljnoraziskovalnega projekta “Vpliv vrtca na otrokov razvoj in učenje” kažejo, da so otroci, ki so bili vključeni v nizkokakovostne vrtce in katerih matere so imele nizko izobrazbo, dosegli nižje rezultate na področju govorne kompetentnosti kot otroci mater z visoko izobrazbo.
  • V visokokakovostnih vrtcih so se razlike v govoru otrok, ki so imeli matere z visoko izobrazbo oz nizko pomembno zmanjšale.
  • Torej - kakovosten vrtec je eden od dejavnikov, ki prispeva k zmanjševanju razlik v govoru otrok, povezanih z izobrazbo staršev–> To pa je eden od ključnih dejavnikov za šolsko uspešnost.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Raziskava “študije primerjalne neenakosti” - Gaber in Umek

A
  • Vključenost v kakovosten vrtec predvsem spodbuja razvoj pripravljenosti za šolo otrok staršev z nizko izobrazbo oziroma nadomesti nekatere primanjkljaje v razvoju in učenju, ki so verjetno tudi posledica manj spodbudnega družinskega okolja.
  • Učinek vrtca pa ni pomemben dejavnik pripravljenosti za šolo pri otrocih, katerih starši imajo visoko izobrazbo in verjetneje otroku ponujajo kakovostno in spodbudno družinsko okolje.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Heckman, Guerin - pomen vključenosti v kakovosten vrtec

A

Vključenost v kakovosten vrtec je pomembna pri otrocih staršev z visoko izobrazbo, kot tudi za otroke iz robnih skupin, saj pozitivno vpliva na njihov socialni in čustveni razvoj ter razvoj t.i. mehkih veščin (pozornost, motivacija, vztrajnost).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Študija (Bole, Jare, Rebec) z naslovom “Učinkovitost sistema izobraževanja v Sloveniji”

A

Raziskave pritrjujejo ugotovitvam:
Vključenost v vrtec v Sloveniji - uspešnost otrok priseljencev in zlasti otrok z nizko izobrazbo pri reševanju mednarodnih preizkusov znanja na koncu primerne stopnje šolanja poveča tudi za 36% v primerjavi z otroki, ki niso vključeni v vrtcev, starši pa imajo le osnovno izobrazbo.

  • Predšolski VIZ proces je za take v Sloveniji bistveno bolj učinkovit kot za celotno populacijo otrok.
  • Opomba: Te vrste učinkovitosti ne smemo razumeti da zadeva celovit razvoj otroka, ampak vrednoti le dosežke na naslednji stopnji VIZ vertikale.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Trendi vključenosti v vrtce v Sloveniji v primerjavi z EU smernicami, referenčno merilo ministrov za izobraževanje?

A

Skladno z EU smernicami / trendi se tudi v Sloveniji vključenost otrok v programe PV povečuje: v zadnjem desetletju, je delež otrok, vklj v vrtec zrasel za 13%. V 2015/2016 je bilo v 1.SO vključenih 57%, 90% v 2. SO.

V letu 2015/2016 je bilo v vrtec vključenih 89,6% otrok starih 4 leta, 92% starih 5 let. Tako pri 4 kot pri 5 letnikih je delež v obdobju od leta 2004 do 2011 narastel, od 2011 naprej pa stagnira. V zadnjih letih je zrastel delež v vrtec vključenih 6 letnikov, podrobneje bo zato treba proučiti razloge, ki vplivajo na odlog vpisa v osnovno šolo. Torej, skupni delež otrok, vključenih v vrtec v zadnjem desetletju narašča, a bolj na račun večje rasti vključenosti otrok 1. SO. V 2. So je ta delež še vedno manjši od povprečja EU.

Po referenčnem merilu, ki so ga sprejeli 2009 naj bi bilo do 2020 v PV vključenenih vsaj 95% otrok med 4l do šole. V Sloveniji tega deleža še ne dosegamo, po podatkih Eurostata je bilo 2012 v vrtec vključenih 90,9% med 4-šolo, kar ni le pod referenčnim merilom ampak tudi pod povprečjem EU28, ki je 2012 znašalo 93,9%.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vključenost v vrtce med regijami

A

Razlike so tako v skupnem deležu kot pri posameznih starostnih obdobjih, so pa izrazitejše v 1. SO.

2015 je bilo v Z Slo vključenih 3,5% več otrok kot v V. Razlika pri otrocih 1SO je več kot enkrat večja kot pri 2SO. V 1.SO je razlika vsako leto večja. Delež otrok v Z Sloveniji je stabilen (vselej nekoliko nad 90%), delež iz V Slovenije počasi narašča.

Leta 2015 je bila razlika med osrednjeslovensko (največji delež vključenih 1SO 65,9&) in zasavsko, kjer je delež najmanjši 45%,. Negativno izstopajo zlasti 4 regije: zasavska, koroška, goriška in gorenjska.

Regionalne razlike v 2.SO so še vedno pomembne, a manjše. Obalno kraška ima v 2.SO vključenih največ otrok. Zasavska ponovno najslabša. Manj kot 85% jih je v posavski, primorsko notranji regiji.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Izobrazba staršev in vključenost v vrtec

A

Po podatkih Bele knjige, je bil v Sloveniji 2007/2008 delež malčkov, katerih mame imajo nizko izobrazbo za 20% nižji od deleža mam z visoko izobrazbo. Kaže na to, da je pri nas v vrtec vključen pomembno manjši delež otrok staršev z nizko izobrazbo, zlasti to velja za 1 SO.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Podatek o tujih državljanih, ki obiskujejo vrtec v Sloveniji (priseljenci in tisti, katerih materinščina ni Slovenščina) (Tanja Čelebič)

A

2011/2012 Vključenost priseljencev v vrtec izjemno majhna, v programe PV vpisanih samo 6,5% priseljencev starih do 2 let, 12,7% starih 3-5 let.

Kasneje zbrani podatki o deleži otrok tujih državljanov kažejo na povečanje deleža v vrtec vključenih otrok priseljencev. V zadnjem desetletju št otrok tujih državljanov, ki obiskujejo vrtec v Sloveniji je naraslo. 2015 vključenih le 12,05% tujih državljanov do 6 let, večji delež otrok sodi v 2 SO PV. Delež tujcev torej bolj narašča v 2SO, V 1SO ostaja manjši.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Poudarek UNICEFOVEGA poročila z naslovom “izkoreninjeni”

A

Poudarja, da ne zadošča, da države begunjskim otrokom zagotavljajo le formalne možnosti, ampak jim morajo zagotoviti dejanske možnosti za vključitev v kakovostno PV.

Ugotavljamo, da v RS otroci prosilci za mednarodno zaščito nimajo zagotovljenih formalnih možnosti za vključitev v program PV. Drugače je z otroki s priznano mednarodno zaščito, ki so pri uveljavljanju pravic na področju PV izenačeni z državljani RS, kar pomeni, da je otrok z mednarodno zaščito v vrtec sprejet pod enakimi pogoji kot otroci, ki so slovenski državljani.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Poudarki (ni vprasanje)

A
  • Vključenost otrok v programe PV se povečuje, vendar je v 2.SO delež še vedno nižji od povprečja EU. Kažejo se regionalne razlike v deležih vključenih otrok v vrtec in razlike povezane s statusom otrok tujcev, to pomeni, da ne sledimo načelu pravilnosti, ki bi bilo udejanjeno, če bi vsi otroci imeli enake možnosti za vključitev v vrtec.
  • Vključenost v vrtec je dejavnik zmanjševanja nezaželenih učinkov manj spodbudnega okolja, ki pomembno vplivajo na otrokov razvoj in učenje.
  • Potrebujemo sistemske ukrepe pozitivne diskriminacije, ki zmanjšajo vplive neenakih izhodišč položajev in omogočajo optimalen razvoj in uspešno vključevanje v šolski sitem vsem otrokom, ne glede na individualne okoliščine.
17
Q

Strokovnjaki (Philips, Howes) opredeljujejo kakovost s kazalci kakovosti

A
  1. Procesna–> izkušnja, ki jih dobi otrok v vrtcu (socialne izkušnje, vzgoja občutljivosti, zanimanje, vključevanje v igro, učne dejavnosti otrok, vzgoja stališč do otrok, implicitno mnenje o razvoju in učenju otrok, zagotavljanje ustreznega didaktičnega materiala)
  2. Strukturna–> število otrok, razmerje odrasli:otroci, prostor za izvajanje dejavnosti, strokovno izpopolnjevanje strokovnih delavcev
18
Q

S čim so povezani procesni kazalci kakovosti?

A

S procesno kakovostjo PV ter z uresničevanjem načela pravičnosti in enakih možnosti. Če obstajajo velike razlike med posameznimi vrtci/regijami, nam to kaže, da sistem ni pravičen do vseh otrok, nekateri so vključeni v manj kakovostno vzgojo.

19
Q

Uveljavljene spremembe med 1996 - 2010, ki so vzpostavljale manj ugodne pogoje za izvajanje kakovostne PV v vrtcih? (Bela knjiga)

V Spremembe in dopolnitve Zakona o vrtcih, pravilniki.

A
  • Fleksibilen normativ o številu otrok, ki dovoljuje zvišanje za dva otroka na oddelek
  • Drugačna opredeljena sočasna navzočnost strokovnih delavcev v oddelku, izključuje sočasno navzočnost med počitkom otrok
  • Odloženo udejanjanje zakonske rešitve, po kateri bi morali na otroka zagotoviti 4m2, a ne manj kot 3m2 notranje igralne površine.
20
Q

Notranja igralna površina (strukturni kazalec) opredeljena v Pravilniku o spremembah in dopol Pravilnika o normativih iz leta 2013

A
  • Za vrtce, ki zaradi zagotovitve notranje igralne povšrine ne bi mogli sprejeti vseh vpisah, lahko ustanovitelj sprejme sklep o manjši notranji ogralni površini, vendar ne manj od 3m2 na otroka za otroke do 2 let, 2.6m2 na otroka od 2-3 let, 1.75 m2 na otroka od 3-6 let (vstopa v šolo)
  • Torej, veliko otrok na majhni igralni površini–> v večini primerjalnih državah je igralna površina večja za otroke 1.SO kot otroke 2.SO
  • Finska: 7m2 (1.SO), 3m2 (2.SO)
  • Norveška: 5m2 (1.SO), 4m2 (2.SO)
  • Estonija: 4m2 za vse
21
Q

Razmerje otroci / vzgojitelji

A
  • V Sloveniji razmerje variira: 8,0-8,2
  • Ugodnejši trendi na V Slo: 2006-8,3, 2011-8,0
  • Nasprotno v Z Slo: razmerje se poslabša- 2006 1:7,9 nato 2011 1:8,1
  • Zasavska, koroška, gorenjska regija so v izrazito slabšem položaju
  • Zasavje- 1:8,8
  • Pomurska- 1:7,1 - zelo ugodno!
  • Razmerje velja le za 6 ur v 1.SO in za 4 ure v 2.SO, v povprečju so v vrtcu 9 ali več ur.
22
Q

Kateri tri ukrepi so pomembni (predlog avtorjev)

A
  1. Povečati delež otrok, vključenih v vrtcih, predvsem v 1.SO, še posebno otrok iz manj spodbudnega okolja, robnih skupin, PP, priseljencev (strateški razmisleki na državni, lokalni ravni, sistemski ukrepi)
    - spoprijeti se je treba z izrazito manjšo vključenostjo v nekaterih regijah (zasavska, koroška, kjer je tudi slabše razmerje odrasli:otroci
    - vsi otroci, ne glede na njihov status v RS (tudi prosilci za mednarodno zaščito) morajo imeti formalno pravico do vključitve v vrtec pod enakimi pogoji kot slovenski državljani
  2. Potrebno je udejanjiti zakonski normativ, zagotoviti 4m2 na otroka in ne manj kot 3m2 notranje igralne površine.
    - Prav tako ni utemeljeno povečanje števil otrok in zmanjševanje skupnega časa, ko vzgojno delo opravljata obe strokovni delavki
  3. Še vedno ni nacionalnih standardov kakovosti, ni mehanizmov za samoevalvacijo in zunanjo evalvacijo, nimamo razvite kulture samoevalvacije.
    - Treba je zagotoviti sredstva za razvoj primernih pripomočkov za ocenjevanje kakovosti na procesni ravni.
23
Q

Mnenja avtorjev Dosledno udejanjiti sistemske rešitve ki so bile utemeljene v Beli Knjigi 2011

A

Dosledno udejanjiti sistemske rešitve, ki so bile utemeljene v Beli Knjigi 2011:
- Pri izvajanjcev ciljev K in v celotnem času bivanja otrok, bi morali okrepati dejavnosti spodbujanja razvoja in učenja govora otrok in dejvnosti, predopidmenjevanje oz porajajoče se pismenosti (besednjak, sporazumevalne zmožnosti, pripovedovanje).

  • Vrtec bi moral sistematično ponuditi poučevanje tujega jezika, slovenščine kot drugega jezika, materinščine ter dodatno učenje govora (za govorno šibke iz socialno in kulturno manj ugodnega okolja
  • Dodatne ure slovenščine za neslovensko govoreče otroke, bi bile namenjene otrokom vseh starosti, katerih materinščina ni slovenščina. Otrok bi jih bi deležen v tistem letu, v katerem bi bil prvič vključen v vrtec, dodatne ure in s tem dodatne dejavnosti bi potekala v času izvajanja programa in bivanja otrok v vrtcu
  • Za poučevanje tujega jezika, slovenščine in materinščine za otroke, katerih materinščina ni slovenščina ter za učenje govora za govorno šibke otroke, morajo biti pripravljena in na strokovnem svetu za splošno izobrazbo sprejeta vsebinska in metodična izhodišča, ustrezni učni pripomočki in gradiva (pripravljajo jih jezikovne stroke v povezavi z razvojnopsihološko in pedagoško stroko). V okviru tega je potrebno okrepiti nadaljnje izobraževanje in usposabljanje strokovnih delavk in delavcev vrtcev, predvsem v smislu finančne in regijske dostopnosti izobraževanj in usposabljanj, ki zadevajo poučevanje slovenšine kot drugega jezika.