C&V Reeks 11 Flashcards

1
Q

Welke striptekenaar was de vaste assistent van Franquin en tekende de achtergronden bij bijvoorbeeld Robbedoes en Kwabbernoot en Guust Flater? Zijn artiestennaam is de Franse uitspraak van zijn initialen. Hij was de gedoodverfde opvolger om de Guust-strips over te nemen, maar koos voor zijn eigen reeks: Sophie. Wie?

A

JIDEHEM

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Naar welke ontwerper is deze wereldberoemde stoel genoemd?

A

THONET-stoel

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hoe heet de reeks reisgidsen die Michael Portillo gebruikt in zijn Continental Railway-reizen?

A

BRADSHAW

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Welke filmcomponist componeerde het overbekende James Bond-deuntje? Het wordt soms ook toegewezen aan John Barry, maar de door ons gezochte man krijgt de officiële credit. Wie?

A

Monty NORMAN

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Welk heiligdom, dat net voor het Parthenon staat op de Akropolis, was eigenlijk nog belangrijker dan het Parthenon zelf en is bekend voor zijn afbeeldingen van de kariatieden?

A

het ERECHTEION

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Welke Soedanese cartoonist werd bekend met deze maatschappelijke cartoon? Hij maakte er ook van American Football-speler Colin Kaepernek, de eerste die knielde bij het Amerikaanse volkslied.

A

Khalid ALBAIH

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Met 1224pk zou deze Kroatische elektrische auto naar eigen zeggen de snelst accelererende elektrische auto zijn, van 0-100 in 2.5s is alleszins niet slecht. Dit is eigenlijk ook een soort actuavraag, want de auto is vooral in het nieuws gekomen toen hij in Zwitserland op zijn dak uitbrandde, na een spectaculaire crash van Richard Hammond tijdens opnames van het nieuwe Top Gear genaamd The Grand Tour. Welk automerk is verantwoordelijk voor deze Concept One hypercar? U mag ook antwoorden met de rivier die door Lima stroomt.

A

RIMAC

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Met welke Duitse term worden films aangeduid, die de periode net na WO 2 omvatten en ingaan op de desolate landschappen, de morele problemen voor soldaten, straf vs. vergeving etc. ? De films werden vooral gemaakt in de landen die de oorlog verloren hadden.

A

TRUMMERFILMS (of in het Engels Rubble Film)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Welke Italiaans-Russische architect bouwde Moskou opnieuw op na de grote brand van 1812 en ging de geschiedenis in als de architect van het Bolshoitheater?

A

Joseph BOVE

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Welke Amerikaanse producer en songwriter is een van de bekendste producers van Amerikaanse roots-muziek? Hij maakte ondermeer de soundtrack voor “O Brother, where art thou?” en “True Detective” en lanceerde de carrière van een hoop sterren, zoals Los Lobos, Counting Crows en Lera Lynn.

A

T BONE BURNETT

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Welke Amerikaanse architect, die als eerste de L-vorm in woningen ontwikkelde en die als eerste gewapend beton gebruikte, was een van de hoofdontwerpers van Canberra?

A

Walter Burley GRIFFIN

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Voor wie quizzen niet verslavend genoeg vindt en niet genoeg visuele prikkels binnenkrijgt, moet misschien eens naar Japan gaan. Daar kunt u zich uitleven in zalen vol met dit soort gokautomaten. Het gaat om een soort verticale flipperkast, maar dan zonder de flippers. Een hoop balletjes worden afgevuurd en door een woud van pinnen vinden ze hun weg, als ze in bepaalde plaatsen landen krijg je meer balletjes, enz. Het doel is om zoveel mogelijk balletjes te vangen. Omdat gokken illegaal is in Japan ruil je je balletjes in voor prijzen of tokens, die je dan buiten de speelhal kunt omruilen voor cash. Welk spelletje?

A

PACHINKO

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Dit gebouw - met vrouwe Justitia op de koepel - is het bekendste gerechtshof in Engeland en Wales. Alle beruchte rechtszaken, zoals de veroordeling van Oscar Wilde, vonden hier plaats. Het is genoemd naar de straat waarin het zich bevindt. Wat is die naam?

A

OLD BAILEY

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

The Pirates of Penzance en The Mikado zijn twee bekende komische opera’s van een in de 19de eeuw wereldberoemde libresttist en operamusicus. Welk duo domineerde de operascène in het Engeland van de 19de eeuw?

A

GILBERT & SULLIVAN

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Het meisje op deze foto was een van de beste vrienden van Oscar Wilde, maar is legendarisch geworden als actrice en minnares van tal van royals (zoals de latere King Edward VII). The Who bezingt haar in de single ‘Picture of Lily’. Welke Lily?

A

LILLIE LANGTREY (Jersey Lily)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Met welke term wordt het opnieuw optreden van anatomische kenmerken die bij vroegere evolutionaire voorouders aanwezig waren, maar bij de directe voorouders verloren waren gegaan, aangeduid? Een voorbeeld is het voorkomen van vier tepels bij mensen, of een paard met drie tenen in plaats van één.

A

ATAVISME

17
Q

Hoe heet het ‘effect’ dat we onszelf altijd beter dan gemiddeld vinden en dus overschatten? Psychologen noemen deze denkfout het x-effect, genoemd naar een fictief stadje in Minnesota, waar de vrouwen sterk zijn, de mannen knap en de kinderen bovengemiddeld intelligent, een verzinsel van de Amerikaanse radiopresentator Garrison Keillor. Welk fictief plaatsje verleent zijn naam aan het effect?

A

LAKE WOBEGON-effect

18
Q

Hoe worden dit soort klassieke schoenen genoemd, met als voornaamste kenmerk het ontbreken van veters voor een leren “strap” over de schoen?

A

MONK STRAPS

19
Q

Deze schoenen onderscheiden zich van de eenvoudigere Derby’s door de afwezigheid van een bevestigingsstrook voor de veters. In het Engels zijn ze genoemd naar een bekende universiteit, in het Frans naar een bekend historisch personage. Welke schoenen?

A

OXFORD Shoes of RICHELIEUS

20
Q

Naam van dit bekende motief?

A

PIED DE POULE

21
Q

Hoe wordt de Amish-periode genoemd, waarin jongeren vanaf 16 jaar hun adolescentie beleven? Het woord betekent ‘hopping around’ en de mythe gaat dat de jeugd dan de kans krijgt in de “echte wereld” te leven.

A

RUMSPRINGA

22
Q

Deze soefi-mysticus is vooral gekend voor zijn werk Masnavi, soms wel de Perzische koran genoemd. U kunt ook antwoorden met de naam van de jongste dochter van de moderne woorddichter Jay-Z of zijn madam Beyonce.

A

RUMI

23
Q

Hoe wordt de vooral in het Baskenland populaire mengeling van Cola met rode wijn genoemd?

A

CALIMOCHO (KALIMOTCXO)

24
Q

Voor het eerst speet een vrouw de rol van Dr. WHO vanaf 2017. A. Naam van die actrice? B. Naam van de acteur die ze zal opvolgen als Dr. Who?

A

Jodi WHITTAKER en Peter CAPALDI

25
Q

Michael Portillo is een Brits journalist en voormalig Brits minister van Defensie. Hij is momenteel presentator van de BBC-televisieseries Great British Railway Journeys, Great Continental Railway Journeys en Great American Railway Journeys. Ook in Amerika maakt hij gebruik van een oude treinreisgids. Welke?

A

APPLETON (Bradshaw is de Britse)

26
Q

Hij staat bekend als een rechtstreekse voorloper van de symbolistische beweging. Vanaf de jaren 60 van de 19de eeuw ontwikkelde hij een hermetische stijl getekend door intellectualisme en door de abstractie van het Duitse idealisme. We vermelden enkele werken: L’après-midi d’un faune, Pages en La Musique et les lettres. Welke Franse dichter?

A

MALLARME

27
Q

Hij regisseerde in 1919 zijn eerste film samen met D.W. Griffith. Hij werkte vaak samen met Douglas Fairbanks. In 1939 volgde zijn grote doorbraak met Gone With The Wind en The Wizard of Oz. Hij overleed in 1949. Zijn naam?

A

Victor FLEMING

28
Q

Samen met Hergé en Edgar P Jacobs wordt hij gerekend tot de drie groten van de zogenaamde Brusselse school. Wat is de naam van de Franse striptekenaar van Lefranc en Alex?

A

Jacques MARTIN

29
Q

Deze Amerikaanse feministe schreef een baanbrekend werk over de rol van een middenklasse vrouw in de samenleving, The Feminin Mystique. Ze is ook bekend van de televisie-confrontatie met Norman Mailer die ze toen een male chauvinist pig noemde. Hoe heette deze in 2006 overleden Amerikaanse?

A

Betty FRIEDAN

30
Q

Cubaans-Amerikaanse modeontwerper van luxueuze kostuumvesten en hemden, die eerder voor Ralph Lauren werkte. Zijn bedrijf is gevestigd in NY en zijn logo bevat zijn voor en familienaam. Wie?

A

IKE BEHAR

31
Q

Een jambe is een versvoet die bestaat uit een onbeklemtoonde lettergreep, gevolgd door een beklemtoonde. De jambe heeft ook een tegenhanger, een versvoet die begint met een beklemtoonde, gevolgd door een onbeklemtoonde. Ironisch genoeg is het woord voor deze tegenhanger van de jambe zelf een jambe. Welke versvoet?

A

TROCHEE

32
Q

Hoe worden esoterische, filosofische verhandelingen die binnen het hindoeïsme als heilig beschouwd worden genoemd? Ze beschrijven de mystieke en metafysische betekenis en waarde van de hymnen en voorschriften in de vier Veda’s. Het woord betekent letterlijk ‘neerzitten bij’. Wat? Ze behoren tot de Shruti, de heilige hindoegeschriften waarvan hindoes geloven dat ze direct door het goddelijke aan zieners (“rishi’s”) zijn geopenbaard.

A

UPANISHADEN

33
Q

Bedrijf uit NY, dat de eerste succesvolle ‘typewriter’ (typmachine) uitbracht tijdens het interbellum. Welk bedrijf?

A

UNDERWOOD (The Underwood Typewriter)

34
Q

Zwarte journalist en opiniemaker, die prijzen won met zijn boek Between the World and Me en die nu de scripts schrijft voor de nieuwe Black Panter-reeks. Wie?

A

Ta-Nehisi COATES

35
Q

Een vervallen buurt oefent aantrekkingskracht uit op bohémiens, kunstenaarstypes en jonge mensen. De prijzen zijn laag, je kan voor vrij weinig geld een huis kopen en opknappen. Vervolgens leeft de buurt op. Een propere wijk creëert zijn eigen vitaliteit: nieuwe kledingboetiekjes, meubelwinkeltjes, koffiezaakjes, bakkerijtjes, cafés en restaurants. Mond-tot-oor-reclame over de ver-hipstering van de buurt, over een wijk-in-opkomst, lokt meer nieuwsgierigen en nog méér belangstelling. De sociale media vermenigvuldigen die aandacht. Plots is een wijk weer ‘in’. Hoe heet dit proces?

A

GENTRIFICATIE

36
Q

Pionier van Pixar en Disney, maker van Toy Story. Bekend voor zijn Hawaiihemden en omdat hij nu onder vuur ligt voor grensoverschrijdend gedrag. Wie?

A

John LASSETER

37
Q

Dit soort rijtuig was ontzettend populair in de 19de eeuw (en begin de 20ste eeuw). Het is vernoemd naar een Duitse stad. Welk voertuig?

A

LANDAUER