Echivalentul mecanic al caldurii Flashcards

1
Q

Ce este caloria?

A

Caloria reprezintă cantitatea de căldură necesară unui gram de apă distilată, ce se află în condiţii normale de temperatură şi presiune, pentru a-şi ridica temperatura cu un grad.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

In ce a constat experimentul lui Joule?

A

Experimentul lui Joule a avut ca scop demonstratea echivalentei caldurii cu lucrul mecanic-unitati de caldura care se masoara in Joule.
Temperatura apei creste daca intr-un pahar agitam apa cu o paleta de dimensiuni mari datorita frecarii dintre paleta si moleculele de apa.Acesta a vrut sa compare valoarea cresterii temperaturii cu cantitatea de energie consumata pt. cresterea temperaturii astfel a fixat mai multe palete pe un scripete atrenat de un corp de masa M care se afla in cadere libera, cedand energia potentiala si ducand la cresterea temp. din vas. ASTFEL CRESTEREA TEMPERATURII SE DATOREAZA ENERGIEI MECANICE NU DATORITA UNUI APORT DE CALDURA.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ce este echivalentul mecanic al caldurii?

A

Echivalentul mecanic al caldurii este raportul dintre L/Q considerat o constanta i care nu se schimba indiferent de sistemul sau procesul ciclic considerat.
i=4,18 J/cal astfel putem converti o calorie in 4,18 Joule consumati

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Care sunt considerentele teoretice ale principiul I al termodinamicii?

A

Principiul I al termodinamicii afirmă că energia totală a unui sistem izolat (unde nu există schimb de energie cu mediul exterior) este constantă. Într-un sistem izolat, energia poate fi transferată sub forma de căldură sau lucru mecanic, dar suma totală a energiei rămâne constantă.
deltaU=Q-L
deltaU=0 daca transormarea este ciclica
OBS:Căldura primită de un sistem este egală cu variația energiei interne a sistemului PLUS lucrul mecanic efectuat de către sistem.
*daca interactiunea are loc cu variatia parametrilor de caldura atunci energia transmiza este L, daca nu energia este caldura. Cele doua sunt forme de schimb de energie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly