Første verdenskrig Flashcards

1
Q

Grunnleggende årsaker (4): Nasjonalisme og imperialisme (kolonikampen)

A

Det var en økende nasjonalisme i Europa. Storbritannia, Tyskland og Frankrike konkurrerte om å skaffe seg flest kolonier i Afrika og Asia. Det kappløpet om koloniene førte til en militær opprustning mellom landene og som igjen økte spenningen.
(Nasjonalismen var et tankesett som gikk ut på at hver nasjon hadde rett til å styre seg selv i sin egen stat.)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Konkurranse og mistenksomhet

A

De europeiske stormaktene så på hverandre som konkurrenter. Britene hadde lenge ledet denne konkurransen om å produsere flest industrivarer, men på slutten av 1800-tallet begynte Tyskland å ta de igjen. De andre europeiske stormaktene var veldig bekymret over at Tyskland var blitt et så mektig land midt i Europa på så kort tid. Franskmennene var også bitre over at Tyskland hedde erobret områdene Alsace og Lorraine fra Frankrike i 1871. Tyskerne var redde for at Franskmennene kanskje ville prøve å hevne seg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Alliansebygging: trippelalliansen, trippelententen

A

Frykten for krig gjorde at landene begynte å alliere seg med hverandre. Trippelalliansen eller sentralmaktene, var Tyskland, Østerrike-Ungarn og Italia (Italia skiftet side under krigen). Trippelententen eller de allierte, var Russland, Frankrike og Storbritannia.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Opprustning

A

Mistenksomheten mellom landene førte til at flere land satset på Opprustning (betyr å forberede seg på krig ved å produsere våpen og trene opp soldater). Det ble også snart et våpenkappløp. Når regjeringen i ett land så at nabolandet begynte å produsere mer våpen enn det de gjorde, begynte de også å produsere mer våpen. Britene og flere land syntes at den veldige utbyggingen av den Tyske flåten virket truende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Utløsende årsak: Skuddene i Sarajevo
Det er bare en utløsende årsak.

A

Gavrilo Princip var en serbisk student som var medlem av en hemmelig, nasjonalistisk organisasjon som het Svarte Hånd. De kjempet for at Bosnia skulle løsrive seg far Østerrike-Ungarn og bli en del av Serbia fordi det bodde mange serbere der. Gavrilo drepte den østerriksk-ungarske tronfølgeren Frans Ferdinand og kona hans i Sarajevo. Den økende nasjonalismen i Østerrike-Ungarn var en trussel mot makten til keiseren. Derfor var det viktig for han å slå hardt ned på serbernes forsøk på å løsrive seg. En måned etter skuddene i Sarajevo erklærer Østerrike-Ungarn krig mot Serbia. De hadde egentlig ikke noe valg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

En europeisk storkrig starter: Schlieffen planen

A

Målet det denne planen var å unngå en tofrontskrig (Det er når et land må føre krig på to kanter på en gang for eks. både i øst og vest. Det var at tyske tropper skulle gå gjennom Belgia for å slå franskmennene. Etter det skulle de raskt forflyttes med tog til østfronten, hvor de skulle slå russerne. Det skapte sterke reaksjoner da Tyskland brøt Belgias nøytralitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Nye våpen

A

Under første verdenskrig kom det kraftigere fly, ubåter, stridsvogn/tanks (ble ikke brukt i et så stort omfang fordi det var så nytt), maskingevær og gass.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

USA kommer med i krigen

A

Da Tyskland erklærte uinnskrenket ubåtkrig blir USA med i krigen. Tyskland ville hindre England og Frankrike å få tak i viktige varer. Tyske ubåter fikk ordre om å senke alle skip som fraktet varer til disse landene. I 1917 ble USA med i krigen på de alliertes side.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Norges posisjon under krigen

A

Norge holdt seg nøytralt gjennom hele krigen, og drev handel med både Tyskland og Storbritannia. Handelen med Storbritannia var viktigst. Britene ønsket å stoppe den norske eksporten til Tyskland, noe som gjorde til at Tyskland begynte å torpedere norske skip. Når USA ble med i krigen, inngikk Norge en avtale som skapte nesten full stans i eksporten til Tyskland. I Norge ble det en dyrtid og en jobbetid. Det var mye som ble dyrt og de som eide skipsaksjer kunne tjene skinnsykt mye penger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Torpedering av norske skip

A

Norge hadde en av verdens største handelsflåter, så selv om Norge var et nøytralt land, ble også norske skip rammet av tyskernes handlinger. løpet av krigen ble 900 norske skip senket og rundt 2000 norske sjøfolk mistet livet. Norske handelsskip ble utsatt for miner og ubåter. Tyskerne begynte å torpedere norske skip fordi britene ønsket å stoppe eksporten til Tyskland.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Kvinnene under krigen

A

Før krigen var det ikke vanlig at kvinner jobbet. Men under 1. verdenskrig kunne man for første gang se kvinner som jobber. De jobbet som postbud, bussjåfører og til og med som flymekanikere. Det var også flere kvinner som gjorde en viktig krigsinnsats med å produsere ammunisjon, være sykepleiere og jobbe med transport og jordbruk. Når det var mange menn som var ute og kjempet ble det mange ledige jobber. Etter krigen måtte de fleste kvinnene gi fra seg arbeidsplassene sine til hjemvendte soldater og begynte med oppgavene i hjemmet igjen. Men første verdenskrig bidro likevel til kvinnekamp og likestilling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Versaillestraktaten/Tysklands straff etter krigen

A

Versaillestraktaten ble skrevet under i juli 1919. Da de laget denne var det bare seierherrene som møttes. De viktigste politikerne var Woodrow Wilson (USA), Georges Clementau (Frankrike) og David Lloyd George (Storbritannia). Mye av innholdet gjenspeilte britenes og franskmennenes ønske om å straffe Tyskland. Det var Tyskland som fikk skylden for å ha startet krigen. Tyskerne ønsket ikke å skrive under, men de måtte fordi de hadde ikke nok ressurser til å kjempe videre i krigen. Det var en vanlig oppfatning blant tyskerne at de kjempet for å forsvare seg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Endringer på europakartet

A

Gjennom Versaillestraktaten ble nye nasjonalstater opprettet ut fra tanken om at enhver nasjon hadde rett til å styre seg selv. Østerrike-Ungarn ble splittet opp og delt inn i flere mindre republikker. Østerrike be redusert til et lite land mens Ungarn ble et selvstendig land. Det var to nye stater som ble opprettet: Jugoslavia og Tsjekkoslovakia. Polen ble igjen en egen stat og Estland, Latvia og Litauen ble nye stater. Finland ble også en selvstendig stat.
(En republikk er en stat der statsoverhodet er valgt av folket. Som regel er det en president.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Folkeforbundet

A

Et av Wilsons viktigste mål ved fredsforhandlingene var å få stand en internasjonal organisasjon som skulle sikre freden. Dette fikk han gjennomslag for. Dette var et av punktene i fredsforhandlingen. Tanken var at konflikter mellom land heretter skulle løses gjennom forhandlinger og megling i Folkeforbundet. USA ble ikke medlem så da ble Folkeforbundet for svakt til å sikre freden i lengden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly