Gamla tentafrågor Flashcards

1
Q

Hur skiljer sig begreppen internationell hälsa och global hälsa från varandra, och
vad är orsaken till att vi idag talar mer om det senare? (4 p)

A

Internationell hälsa fokuserar på hälsofrågor i andra länder, särskilt låginkomstländer/U-länder. Prevention och behandling, mycket fokus på tropiska och ovanliga sjukdomar som sällan ses i Sverige.

Global hälsa handlar om hälsoproblem som är överskridande landsgränser och/eller har global politisk påverkan. Handlar om hur sociala orättvisor påverkar hälsan och hur dessa minskas. Inter/multidisciplinär.

Varför?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. Ange tre strukturella eller beteendemässiga orsaker som driver utvecklingen av antibiotikaresistens förutom överförskrivning till patienter! (3 p)
A
  1. Utsläpp från lantbruk, till exempel när man använder djurens avföring som gödsel.
  2. Utsläpp från antibiotika-produktion
  3. Bakteriell evolution (mutationer och överföring av resistensgener)
  4. Bristande hygien (tex orent vatten)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
  1. Vad är skillnaden på en osäker och en olaglig abort? (2 p)
A

Osäker abort = abort utförd av en person som saknar nödvändig kompetens eller i en omgivning som saknar den minimala medicinska standarden, eller båda.
Olaglig abort = en olaglig abort är en abort utförd trots att lagen förbjuder det. En olaglig abort är inte nödvändigtvis en osäker abort men globalt är de flesta olagliga aborterna osäkra eftersom kvinnorna har svårare att få tillgång till säkra abortmetoder när lagstiftningen står i vägen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  1. Vad är stunting, hur mäts det och vilka är de två huvudsakliga orsakerna? (4 p).
A

Stunting betyder försämrad tillväxt och mäts i height-for-age (längd-mot-ålder). Om barnets height-for-age är under 2 standarddeviationer från WHOs Child Growth Standard median är barnet stunted.

De huvudsakliga orsakerna för stunting är brist på nutrition, återkommande infektioner och otillräcklig psykosocial stimulering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
  1. Vilka är de fem största kliniska orsakerna till mödradödlighet (Big Five)? (2,5p)
A

a. Blödning (24%)
b. Infektioner (15%)
c. Unsafe abortions (13%)
d. Hypertensive disorders (12%)
e. Obstructed labor (8%)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
  1. Vilka är de sex byggstenarna i WHO’s hälsosystemsmodell? (3 p)
A

a. Governance
b. Information
c. Financing
d. Service delivery
e. Human resources
f. Medicines and technologies

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q
  1. ”Three-delays”-modellen togs först fram som teoretiskt ramverk för att förklara mödradöd, men har generell applikation inom hälso- och sjukvården. Hur adresserar iCCM (Integrated Community Case Management) de tre faserna i modellen. Ge två exempel per fas (6 p)
A

Fas 1: fördrjöning innan man tar beslutet att söka vård (omedvetenhet om komplikationer, sociokulturella faktorer som tro, kvinnornas möjlighet till beslutstagande, acceptans av mödradödlighet)
Fas 2: fördröjning i komma fram till vård (dåliga vägar, geografiska hinder, dåligt vårdsystem)
Fas 3: fördrjöning innan man får adekvat vård (resursbrist inom vården; för lite personal, dåliga vårdinrättningar, familjens dåliga ekonomi)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q
  1. Följande tårtdiagram beskriver orsaker till död bland barn 1-4 år i Sri Lanka. Uppskatta U5MR för Sri Lanka baserat på detta diagram och motivera ditt resonemang (4 p)
A

U5MR = under 5 mortality rate.
Jag uppskattar U5MR till ca 10 per 1000 levande födda barn i Sri Lanka. Diagrammen visar att den ledande dödsorsaken för barn <5 år i Sri Lanka är medfödda missbildningar. Infektioner, olyckor och andra orsaker står för under en fjärdedel av alla dödsfall. Globalt sett står medfödda missbildningar för endast cirka 10% av alla dödsfall av <5-åringar medan infektioner står för 30-40% av dödsfallen. Detta talar för att barnadödligheten i Sri Lanka troligen är relativt låg, eftersom man lyckats adekvat förebygga eller behandla infektioner och på det sättet rädda många barns liv. Andelen olyckor motsvarar på ett ungefär den globala nivån på ca 5% medan andra orsaker som prematuritet, förlossningskomplikationer och andra grupp 1 sjukdomar är i Sri Lanka (ca 5%) mycket lägre än vad de är globalt (ca 40-50%). Detta förstärker hypotesen om att barnadödligheten är låg i Sri Lanka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q
  1. Beskriv tre skillnader mellan MDG och SDG agendan (3 p).
A

Millenium Development Goals är en mekanistisk modell där man strävar efter frånvaro av sjukdom och har fokus på kroppsliga besvär. Man har delat länder i I- och U-länder. Sustainable Development Goals är istället en wellness modell där man strävar efter att bygga resiliens och se hälsa som en dynamisk process. Länderna är delade i låg, medel och höginkomstländer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly