Hoofdstuk 9: Behandeling van Overgewicht Flashcards Preview

Afslankconsulent > Hoofdstuk 9: Behandeling van Overgewicht > Flashcards

Flashcards in Hoofdstuk 9: Behandeling van Overgewicht Deck (12):
1

wat is een vermageringsdieet

Een vermageringsdieet is een voeding die een bepaalde hoeveelheid energie levert die beduidend lager ligt dan de normale behoefte. Zo wordt een negatieve energiebalans gerealiseerd gedurende een bepaalde tijd. Het wordt gerealiseerd om gezondheidsrisico's te beperken.

2

Primaire doelstelling van een vermageringsdieet

Reductie van het lichaamsgewicht om tot een gezond gewicht te bekomen.

3

Secundaire doelstelling van een vermageringsdieet

De cliënt in goede conditie brengen en/of houden en tevens de voedingsgewoonten/leefgewoonten zo nodig blijvend veranderen.

4

Dieetprincipes

De behandeling van overgewicht en obesitas is gebaseerd op een energiebeperking. Door een negatieve energiebalans zal het lichaam zijn reserves aanspreken om in de energiebehoefte te voorzien en het eerder opgestapelde vetweefsel verbranden.

Het energiebeperkt dieet moet voorzien zijn in alle essentiële voedingsstoffen. Een energiebeperking van 7000 kcal komt in theorie overeen met een verlies van 1 kg vetweefsel. Een energiebeperking van 500 kcal per dag komt overeen met een gewichtsverlies van 0,5 kg per week.

Er wordt aangeraden om nooit te veel kcal per dag te gaan beperken , en nooit minder dan 1500 kcal per dag aan te raden om een jojo-effect te vermijden en te zorgen dat men voldoende voedingsstoffen opneemt. Hou bij je advies de voedingsdriehoek in gedachten en de optimale verdeling van macronutriënten.

5

Snelheid van gewichtsafname

In de eerste weken is de gewichtsafname het grootste, omdat de cliënt veel vocht verliest. Daarna is de gewichtsafname veel langzamer.

Bij een energiebeperking wordt gestreefd naar minder vetten, suiker en alcohol. Bij vetbeperking is vooral belangrijk om ook op de "onzichtbare" vetten te letten zoals koekjes, gebak, vette vleeswaren, vette kaassoorten.

Voor "zichtbare" vetten let men vooral op de kwaliteit ervan omdat deze vetten de aanbrengers zijn van essentiële vetzuren en vetoplosbare vitaminen.

Alcohol en suiker zijn "lege calorieën" omdat zij niet bijdragen aan de levering van essentiële voedingsstoffen en dus enkel alleen calorieën aanbrengen.

6

verzadiging van een vetarme maaltijd.

een vetarme maaltijd heeft een korte verzadigingsduur wat weer aanleiding geeft tot de consumptie van allerlei snacks.

Vetten vertragen de maaglediging omdat vet zich moeilijk mengt met vocht, dus ook met maagsap. Enkel het geëmulgeerde vet in de maag wordt, onder impuls van het enzym maaglipase, verteerd. Wanneer vet eveneens de dunne darm bereikt, wordt de maaglediging geremd.

7

verzadiging van Eiwitrijke maaltijd

Eiwitten worden voor een groot deel in de maag gesplitst waardoor het voedsel langer in de maag blijft. De splitsingsproducten van de eiwitten stimuleren de afgifte van darmhormonen aan het bloed, die dan weer remmend werken op de maaglediging en de afgifte van maagsap.

8

Biologische en psychologische verzadiging

Het is belangrijk dat de maaltijden zowel biologisch als psychologisch verzadigend zijn. Dat wil zeggen dat de maaltijd niet alleen voor een volle maag moet zorgen, maar ook dat men lekker moet eten, maar ook bewust. Het is ook belangrijk dat men regelmatig (in beperkte mate) eet waar men zin in heeft, om latere buitensporigheden te voorkomen.

9

voordelen van seizoensgebonden voeding

- goedkoper
- betere smaak
- variatie

10

praktisch dieetadvies: vetbeperking

- Beperking van zichtbare vetten: smeer en bereidingsvetten, vette sausen, room
- beperking van onzichtbare vetten: vette kazen (40+ en hoger), vet vlees en vleeswaren (> 10g vet per 100g product), 1 keer per week vette vis (>5g per 100g), volle melkproducten, gebak, koekjes, chocolade, hartige snacks zoals chips en borrelnootjes.

11

praktisch dieetadvies: beperking van enkelvoudige suikers

- alle soorten toegevoegde suiker
- frisdranken, fruitsappen en gesuikerde alcoholische dranken.
- Zoet broodbeleg: choco, confituur, siroop, honing, speculoospasta
- gesuikerde zuivelproducten: fruityoghurt, drinkyoghurt, platte kaas met fruit, chocolademelk.
- gesuikerde ontbijtgranen, snoep en gebak, koffiekoeken, taart en fantasiebrood.
- druiven, gedroogd fruit, blikfruit op siroop en gekonfijt fruit.

12

praktisch dieetadvies: verhoging van vezelinname

- ruime portie groenten en fruit
- voorkeur voor volkorenproducten