Immunförsvaret Flashcards

1
Q

Vad är antigen?

A

Immunförsvaret reagerar på olika typer av antigen. Antigen (Ag) är en sammansättning av orden antibody generator och är vad man inom immunologin kallar ett kroppsfrämmande ämne som framkallar en reaktion hos immunförsvaret när det kommer in i organismen. Detta kroppsfrämmande ämne kan vara en kemisk substans, ett protein eller en kolhydrat. Denna reaktion leder till nybildning av antikroppar och rekrytering av vita blodkroppar som angriper antigenet. Vid autoimmuna sjukdomar bildar kroppen autoantikroppar mot friska eller fungerande vävnader eller kroppsstrukturer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka delar av kroppen är involverade i immunförsvaret?

A

Immunförsvaret samspelar med andra av kroppens system, såsom CNS som är involverat i den inflammatoriska reflexen och HPA-axeln.

Immunförsvaret involverar flera av kroppens olika organ och vävnader. Primära lymfoida organ, alltså benmärg och tymus, är ställen där immunceller utvecklas. Sekundära lymfoida organ och vävnader, alltså lymfknutar, mjälte, MALT, GALT, peyerska plack, tonsiller och appendix, är ställen där immunceller interagerar. Lymfatiska kärl är ställen där immunceller transporteras. Alltså, de samlar upp interstitialvätska och transporterar tillbaka den till blodet via lymfstammar. Det innehåller även fetter och celler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilka delar består immunförsvaret av?

A

Immunförsvaret kan delas in i en medfödd del och en adaptiv del. Den medfödda delen är första linjens försvar som sätter igång direkt vid interaktion med antigen, och upprätthåller försvaret under tiden som det adaptiva bildar en specialstyrka som är anpassat för det specifika hotet. Det medfödda immunförsvaret ger en omedelbar reaktion, men har begränsad specificitet. Det förbättras inte över tid, och har inget minne. Det utgörs av celler som monocyter/makrofager, granulocyter, dendritiska celler, NK-celler och innate lymphoid cells, samt de övriga mediatorerna komplementproteiner, akutfasproteiner, antimikrobiella peptider, cytokiner och kemokiner.
Det adaptiva immunförsvaret behöver tid för att utvecklas men är å andra sidan mycket specifikt, det blir bättre efter upprepad exponering och det har ett immunologiskt minne. Det utgörs av T-celler och B-celler, samt mediatorerna antikroppar, cytokiner och kemokiner.
Till immunförsvaret kan också räknas ett antal fysiska barriärer och skydd, alltså intakt hud, cilier, lågt pH i magsäcken, slem på slemhinnor, lysozymer i tårar och saliv, antimikrobiella peptider på hud och slemhinna samt mikrobiomet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är inflammation?

A

Inflammation är en del av den initiala immunologiska reaktionen. Den triggas av detektion av mikrober, eller av vävnadsskada, och resulterar i en kaskad av händelser som syftar till att begränsa skadan, avdöda mikrober och återgå till homeostas. Samtidigt som inflammationen pågår initieras läkning av vävnad. Inflammationen inkluderar, som en essentiell mekanism, en vasodilation, samt även ökad permeabilitet i blodkärl, och rekrytering av olika typer av immunologiska komponenter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Tecken på inflammation?

A

Calor, rubor, tumor, dolor och functio laesa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly