Larsen kap 9 Flashcards

1
Q

Freud menar att det finns 3 huvudkrafter i psyket, vilka?

A

Freuds teori menar att det finns tre huvudkrafter i psyket - id, egot och superego - som ständigt samverkar för att tämja de två motiven sex och aggression. Dessa motiv kan generera drifter, tankar och minnen som väcker så mycket oro att de förvisas till det omedvetna. Att hålla dessa oacceptabla tankar, önskningar och minnen borta från medveten medvetenhet kräver försvarsmekanismer, såsom förtryck.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är målet med psykoanalysen?

A

Freud utvecklade också en teori och teknik för psykoterapi, även kallad psykoanalys. Målet med denna form av terapi är att göra patientens omedvetna medveten och att hjälpa patienten att förstå den traumatiska grunden för hans eller hennes problem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Har det varit debatt om Freuds teorier?

A

Det har varit en livlig debatt på området om värdet av psykoanalys. Men eftersom psykoanalytiska idéer genomgår mer vetenskaplig undersökning, och när forskare genomför tester på psykoanalytiska hypoteser med kontrollerade laboratorieexperiment, kommer de utan tvekan att lära sig mer om värdet och giltigheten av Freuds teori. dock accepterar de flesta moderna personlighetspsykologer inte helt och okritiskt hela teorin som den föreslogs, ord för ord, av Freud. Istället accepterar de flesta psykologer delar av teorin eller håller med om modifieringar av Freuds teori. Till exempel är många psykologer överens om att det finns ett omedvetet sinne som existerar utanför medvetenheten, men många håller inte med om att det är motiverat på det sätt som Freud föreslog.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hur teoretiserade Freud utvecklingsstadierna?

A

Freud teoretiserade också om en serie utvecklingsstadier som alla personer gick igenom, där varje steg involverade en konflikt om uttryck för sexualitet. Hur personen löser dessa konflikter och lär sig att tillfredsställa sina önskningar inom ett civiliserat samhälles begränsningar är utvecklingen av personligheten. Det vill säga, vuxna är olika varandra eftersom de som barn lärde sig olika strategier för att hantera specifika typer av konflikter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Kan du ge ett exempel på hur id, ego och superego kan interagera med varandra i en situation?

A

De tre delarna av sinnet – id, ego och superego – är i konstant interaktion. De har olika mål och framkallar interna konflikter inom en individ. Följaktligen kan en del av en person vilja en sak, medan en annan del vill något annat. Föreställ dig till exempel att en ung kvinna står sist i kön vid en snabbmatsdisk. Mannen framför henne tappar omedvetet en sedel på 20 dollar från sin plånbok och märker det inte. Kvinnan ser pengarna på golvet framför sig. Situationen sätter igång en konflikt mellan de tre delarna av hennes personlighet. ID:t säger: “Ta den och spring! Ta bara tag i den; knuffa personen ur vägen om du måste.” Överjaget säger: “Du ska inte stjäla.” Och egot konfronteras med verkligheten i situationen såväl som kraven från id:t och superegot, och säger “Såg expediten 20 dollar sjunka? Ser någon av de andra kunderna $20 på golvet? Kunde jag sätta min fot över det utan att bli märkt? Jag kanske bara ska ta upp den och lämna tillbaka den till personen; kanske kommer han till och med att ge mig en belöning.” Den unga kvinnan i den här situationen kommer säkert att uppleva viss ångest. Ångest är ett obehagligt tillstånd, som fungerar som en signal om att saker inte står rätt till och något måste göras. Det är en signal om att egots kontroll hotas av verkligheten, av impulser från id, eller av hårda kontroller som utövas av överjaget. Sådan ångest kan uttryckas som fysiska symtom, såsom snabb hjärtfrekvens, svettiga handflattor och oregelbunden andning. En person i detta tillstånd kan också känna sig på gränsen till panik. Oavsett vilka symtom som visas, kommer en person vars önskningar är i konflikt med verkligheten eller med internaliserad moral att framstå som mer orolig i en sådan situation. Ett välbalanserat sinne, ett som är fritt från ångest, uppnås genom att ha ett starkt ego. Det är egot som balanserar id:ets konkurrerande krafter å ena sidan och superjaget å andra sidan. Om någon av dessa två konkurrerande krafter överväldigar egot, då är ångest resultatet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly