Prostatacancer Flashcards

1
Q

Vilken typ av tumör är den vanligaste i prostatan, hur vanlig orsak utgör prostatacancer till cancerrelaterade för?

A

Adenocarcinom i prostatan är den vanligaste cancerformen hos män i västvärlden. Prostatacancer är den andra vanligaste orsaken till cancerrelaterad död hos män, där lungcancer är först. Dock tror man att i och med en minskning av rökning så lär prostatacancer passera lungcancer i framtiden. Det är troligen pga att man lever länge (ålderssjukdom) och bättre detektion av sjukdomen med bättre vårdsystem och PSA-prov.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är riskfaktorerna för att utveckla prostatacancer?

A

-Säkra riskfaktorer är hög ålder och familjär förekomst av prostatacancer.Män med en far eller bror med prostatacancer samt minst en förstagradsläktning till dessa som också diagnostiseras med prostatacancer före 75 år.

-Män med mutation i Brca2 genen

-Män med mutationen G84E i genen HOXB13

-Misstänkta riskfaktorer är övervikt, högt intag av mättat animaliskt fett och mejeriprodukter samt fysisk inaktivitet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad finns det för koppling mellan prostatacancer och övervikt/fetma?

A

När det gäller övervikt och fetma tror man riskökningen är kopplad till IGF-1 och metabola syndromet. Fetma ökar inflammationsbenägenheten. Inflammation är en onkogen faktor i sig och fetma påverkar den hormonella balansen eftersom testosteron kan aromatiseras i fettvävnaden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Är testosteron en riskfaktor för prostatacancer?

A

Testosteronnivån påverkar risken att få prostatacancer eftersom kastration i ung ålder gör att man inte utvecklar prostatacancer. Om man är substituerad till terapeutiska normala nivåer ökar inte risken. Man har även sett att väldigt långa män ökar risken för prostatacancer, vilket man tror har att göra med den höga testosteronnivån. Man tror att livsmedlen med minskad risk liknar östrogen och ger därför minskad risk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vilka skyddande faktorer finns det för pros. cancer?

A

Förmodade skyddande faktorer är fysisk aktivitet samt vissa ämenn som verkar minska risker inklusive bl.a. ämnen som soja, selen och vitamin D vilka är s.k. växtöstrogener pga strukturellt kemiskt lika östrogen vilket tros minska risken för PC. Det har man sett epidemiologiskt då länder med sådan kost har minskad förekomst av PC, dessutom när personer från Sydostasien migrerar till USA så ökar deras risk för prostatacancer pga förändrad kost.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vilket PSA värdet ska tvinga en att undersöka riskfaktorer och utreda om det föreligger prostata cancer? Vilka symtom ska man vara uppmärksam på vid en sådan misstanke?

A

Om PSA är över 3,5 respektive 7( för de över 80) är det aktuellt att följa upp och är en riskfaktor. När klinisk misstanke om prostatacancer finns: knöl i prostata vid rektalpalpation, hematospermi, nytillkomna vattenkastningsbesvär (vid BPH är detta ofta mer ett smygande problem medan cancer kan orsaka mer pltösliga problem) och skelettsmärtor med skelrotiska metastaser

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är PSA?

A

PSA (prostataspecifikt antigen) är ett enzym som produceras av normalt körtelepitel i prostata och utsöndras till prostatasekretet. Dess fysiologiska roll är att omvandla ejakulatets gelform till vätska för att spermierna lättare ska kunna ta sig fram. Koncentrationen av PSA i prostatans körtelrör är i normala fall en miljon gånger så hög som i serum. En liten del av detta PSA läcker ut till blodbanan. Vid cancer förstörs basalmembran och körtelarkitektur, vilket leder till att större mängder PSA läcker ut, trots att cancercellerna producerar mindre PSA än normala epitelceller.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad är förutsättningar för screening?

A
  • Viktig hälsoproblem
    -Känt naturalfrölopp
    -Tillgänglighet
    -Lämligt test
    -Definierad patientpopulation
    -Accepterad behandling med bättre resultat i tidigare stadium
    -Ekonomiskt försvarbart
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

I en Göteborg studie om screening har man kommit fram till att man behöver screena …. för att hitta 12 pc och rädda 1 liv. Hur många?

A

Det krävs 231 individer som screenas för att hitta 12 PC och rädda 1 liv. Stöest effekt var det hos män 50-59 år och hos män med låg utbildning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Om man har 1000 män i åldern 50-70 år som inte screenas kommer 9 dö i PC inom 14 år. Om de istället skulle screenas skulle 5 st dö. 50 män skulle få diagnos, men en stor andel skulle aldrig få symtom av sin sjukdom (varför screening inte införs), ett alternativ skulle vara att ta prov i en viss ålder.

Vilka argument finns det för att införa mer organiserad screening? Vilka risker finns det?

A
  • Minska dödlighet och sjukdom, men gör det på rätt population
  • Jämlik spridning och jämlik vård, de socioekonosmiak aspekter osm spelar in
  • Effektivare resursuttnytjande med administativt, strukturerad uppföljning.
  • Risk att skapa mycket oro trots ofarlig sjukdom, men betydande grupp kommer ha PSA så lågt att de inte kommer behöva oroa sig över sin sjukdom. Överdiagnostiken har gjort att man inte vill erbjuda screening.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad heter prekusor lesionen till prostatacancer?

A

En prekursor lesion tros vara prostatisk intraepitelial neoplasi (PIN) som likt cancer uppkommer ffa i perifera zonen av prostatan och är ganska ovanlig i andra zoner. Vidare har prostata med cancer en högre frekvens och större utsträckning av PIN som ofta ses i närheten av cancern.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Studier på tvillingar och familjer stödjer existensen av viktiga genetiska predisponerande faktorer. Män med förstagradssläktingar som har sjukdomen har en tvåfaldig ökad risk och flera germline mutationer har identifierats som ökad risk.

Ge exempel på germline mutationer som har upptäckts som är en vanlig variant man kan se vid prostatacancer?

A

Bland dessa relativt vanliga varianter finns varianter i regulatoriska områden som påverkar uttrycket av MYC som är en viktig onkogen vid prostatacancer. Max-protein sitter som dimer i promotorn för olika gener och blockerar transkription. När C-myc ökar kan det binda in Max och bilda en heterodimer → Max-dimer släpper då promotorn vilket möjliggör transkription och ökat genuttryck. Om vi får mutationer i regulatoriska områden som påverkar myc kan vi få för mycket myc och därmed ökad tillväxt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Mars 2020 ändrades det standardiserade vårdförloppet för prostatacancer. De allra flesta patienterna får nu göra ….före besöket på utologimottagning, vadå?

A

en MR prostata

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Det fins mutationer som är associerade med hög risk för tidig onset, aggressiv sjukdom vilka är det?

A

Mutationer som stör funktionen av flera DNA-reparationsgener, inklusive loss-of-function mutationer i BRCA och MSI (lYNCH). även HOXB13 är en sådan högrisk gen som spelar roll i prostatans utveckling under embryogenesen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Man brukar koppla en specifik matvara och risk för prost. cancer, vilken?

A

Det är rött kött (charkvaror och animal fett) vilket leder till formation av carcinogena heterocykliska aromatiska aminer och polycykliska aromatiska hydrokol.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad är indikationerna för remittering till det standardiserade vårdförloppet för prostatacancer?

A
  • Män med palpatorisk misstanke om prostatacancer (ordna även med PSA-prov).
  • Män med PSA-värden över följande gränsvärden:
  • Män < 70 år: PSA ≥ 3 µg/l
  • Män 70–80 år: PSA ≥ 5 µg/l
  • Män > 80 år: PSA ≥ 7 µg/l
17
Q

Indikationer för PSA-prov och prostatapalpation är…?

A

Män över 40 år med följande symtom:
* Tilltagande skelettsmärtor
* Skelettmetastaser utan känd primärtumör
* Allmänna cancersymtom som trötthet och aptitlöshet
* Snabbt ökande, påtagliga urineringsbesvär (senaste halvåret)
* Makroskopisk hematuri (remitteras till standardiserat vårdförlopp för urinvägscancer)

18
Q

Vid förhöjt PSA gör man MR på samtliga, MR kommer visa om det finns fokala förändringar, där finns det en gradering, vilken gradering?

A

PI-RADS 1-5, använder diffusionsriktade bilder och tittar på vätske- och cirkulationsinnehållet, grundtanken är att tumörvävnad har mindre extracellulärt rum och kan lysa upp. PI-RADS 1–2 innebär att det inte finns något som ser ut som en cancer och PI-RADS 4–5 innebär stark misstanke på cancer med Gleasonsumma ≥ 7. PI-RADS 3 är en mellangrupp med oklara fynd som inte är direkt cancermisstänkta, men som inte heller ser typiska ut för någon benign process. Riktade biopsier mot förändringar som klassificeras som PI- RADS 3 påvisar cancer med Gleason- summa ≥ 7 endast hos en liten andel av männen. Vill hitta de som är PI-RADS 4-5, där risk för tumör är hög.

19
Q

förutom PSA är det viktigt med PSA densitet, vad menas med det?

A

PSA i relation till prostatavolym. 20 ml körtel med 10 i PSA har man 0,2 i kvot, 4 PSA och 60 ml körtel = 0,067.) Har man låg densitet får man lämna prover under uppföljningen (PSA årligen) Övriga remitteras för biopsi.

20
Q

Vad är kopplingen mellan PiRADS och densitet, varför är dessa två värden avgörande?

A

Dessa två värden i kombination är avgörande för handläggningen och om man ska gå vidare med riktade biopsier eller upppföljning.

piRADS 1-2 och låg densitet–>ingen biopsi
piRADS 1-2 och densitet på över 0,15 –>systematiska biopsier
piRADS 3–> om hög densitet krävs riktade systematiska biopsier, även om pat bedöms i risk utan hög densitet ta biopsi.
piRADS 4-5–>biopsi!!!

21
Q

Risken för att prostatacancer har eller kommer att metastasera kan estimeras utifrån 3 faktorer vilka?

A

Gleasongradering, T-stadie och PSA-nivå. Därför är det viktigt att korrekt göra en stadieindelning enligt TNM, histologisk gradering och bedöma patientens förväntade biologiska överlevnadstid pga viktig för lämplig behandling.

22
Q

På urologmottagningen genomförs också transrektal ultrasonografi varför?

A

Dels för att visualisera men också ta biopsier(mellannålsbiopsi) från prostata.Förstorad prostata med stora hypoekogena områden med den största diameter. Biopsi krävs för att ställa diagnosen prostatacancer. Med mikroskopisk analys graderas även tumören enligt Gleason och den får en gleasonsumma som är viktig för behandling och prognos.

23
Q

Prognosen försämras markant hos patienter som har metastaser. Patienter med M0 tumör kommer efter 2 år ha runt 10% dödlighet, vilken dödlighet har M1 patienter?

A

50% dödlighet efter 2 år

24
Q

Hur sprids prostatacancer?

A

Metastasering sker hematogent oftast till skelettet men kan även i vissa fall (dock sällan) spridas till lever och lunga, det senare innebär sämre prognos. Lymfogen spridning sker till lymfstationer i bäckenet och paraaortalt. Rent generellt behöver tumören uppnå gleason 5 för att kunna metastaser. Mekanismer för metastasering är troligen relaterat till epitelial-mesenkymal transition (EMT) vilket ökar tumörcellerna mobilitet och förmåga till intravasation.

25
Q

Patienter med lokaliserad prostatacancer med hög risk för lokal och systemisk spridning, behandlas med kirurgi eller strålning med eller utan hormonterapi. Mer än 90% av patienter som får sådan behandling har en överlevnad på …?

A

15 år

26
Q

Idag är den vanligaste behandlingen …. prognosen efter en sådan behandling baseras på….?

A

Idag är den vanligaste behandlingen radikal prostatektomi. Prognosen efter en sådan operation baseras på patologiskt stadium, marginal status och Gleasongrad.

27
Q

Vad är alternativet för de som inte kan opereras?

A

För patienter som inte kan opereras pga ålder eller komorbiditet så kan radioterapi med antingen extern strålning eller brakyterapi (radioaktivt ämne i prostatan) vilket ofta ger bra lokal kontroll av sjukdomen.

28
Q

Hur kan man behandla metastaser prostatacener för att behandla metastaserna?

A

Metastaser behandlas med androgenblockad som uppnås med orkidektomi eller administrering av syntetiska analoger av LHRH (LH releasing hormone) där en kronisk administrering minskar känsligheten av hypofysens celler som uttrycker LHRH receptorer vilket hämmar frisättningen av LH som krävs för testosteronproduktion i leydigceller. Trots att androgen-blockad ger förbättring så kommer de flesta tumörer eventuellt bli resistenta till testosteronbrist vilket förvärrar sjukdomsprogression och risk för död.

29
Q

Histologis/morfologiskt hur kan man urskilja benigna och maligna tumörer?

A

Benigna körtlar har basalceller vilket maligna tumörer inte gör. Denna skillnad kan synliggöras med immunohistologiska markörer som färgar basalceller. En annan användbar markör är α-metylacyl coenzym A racemas (AMACR) som uppregleras vid prostatacancer. De flesta cancrar är alltså positiva för AMACR där sensitiviteten är mellan 82-100%. Sådana markörer ger dock fortfarande falsk-positiva och falsk-negativa resultat och måste användas tillsammans med rutin H&E färgningar.

30
Q

Gleason-systemet används för att gradera adenocarcinomet och sen även bedöma prognosen, vad är det man graderar?

A

Man graderar prostatacancer i fem grader på basis av körtelmönster av tillväxt.Grad 1 motsvarar väldifferentierade tumörer där de neoplastiska körtlarna är enhetliga och runda i utseende och är packade i väl avgränsade knölar. Däremot bildar tumörer av grad 5 inte körtlar, med tumörceller som infiltrerar stromat cords,sheets och fasta nests.

31
Q

De flesta tumörer innehåller mer än ett mönster; i sådana fall tilldelas en primär klass det dominerande mönstret och en sekundär klass tilldelas det näst vanligaste mönstret. Vad gör man med de två siffrorna sen?

A

. De två numeriska betyg läggs sedan till för att få en kombinerad Gleason-poäng. Tumörer med bara ett mönster behandlas som om deras primära och sekundära betyg är desamma, och därför fördubblas antalet för poängen.

32
Q

Majoriteten av potentiellt behandlingsbara cancerformer som upptäcks på nålbiopsi som ett resultat av screening har Gleason-poäng på ….?

A

6 eller 7.Tumörer med Gleason-poäng på 8 till 10 tenderar att vara avancerade cancerformer som är mindre benägna att botas.

33
Q

Om man behandlar cancern/metastaserna med orkidektomi eller syntetiska LHRH kan man få en del biverkningar, vilka är vanliga?

A

Biverkningar av kastration: minskad kroppslig hårväxt, minskad skallighet, minskad libido, ED, ljusare röst, minskad muskelmassa, fettbildning och krympande testiklar. Även mer systemiska biverkningar som nedstämdhet, sjunkande Hb, värmevallningar, svettningar och osteoporos.