Sport Reeks 5 Flashcards Preview

Sport & Spel > Sport Reeks 5 > Flashcards

Flashcards in Sport Reeks 5 Deck (125):
1

We zijn op zoek naar een Nieuw- Zeelandse wielrenner van Trek. Zijn grootste successen behaalde hij op de Olympische zomerspelen in 2008 in het baanwielrennen. Hier haalde hij zowel een zilveren en een bronzen medaille. Op de weg werd hij o.m. in 2011, 2013 en 2014 nationaal kampioen op de baan. Wie?

Roulston

2

We zijn op zoek naar een balsport die op het ijs wordt gespeeld en de voorloper is van het ijshockey en veldhockey. Het spel wordt gespeeld op een grote ijsvloer, met 2 teams van 11 personen en een grote bal en sticks. Het veld is 90 tot 110 meter in de lengte, en 45 tot 65 meter breed. De sport wordt vooral gespeeld in het noorden van Europa en is populair in Zweden, Noorwegen, Finland en Rusland. Welke sport zoeken we?

Bandy

3

Dan stel ik alvast nieuwe vraag. Het Wk tafeltennis word deze week voor de 5e keer in China gehouden. De eerste keer was in 1961 in Peking. In de 4e ronde gebeurde toen een enorme verrassing namelijk een 15 jarige braziliaan die de regerende wereldkampioen versloeg. Wat was de naam van die braziliaan en die van de regerende wereldkampioen (een chinees)?

Biribi won van Rong Guotan

4

Volgens velen is deze persoon nog altijd de beste bokser aller tijden. Tussen 1943 en 1951 heeft hij 91 kampen op rij
gevochten zonder één te verliezen. Tussen 1946 en 1951 was hij wereldkampioen. Na een korte stop keerde hij terug en behaalde hij in 1955 opnieuw de wereld kampioen titel bij de middle weights. Net zoals latere boksers Muhammad Ali en Mike Tyson stond hij ook bekend om zijn flamboyante levensstijl na zijn sport carrière. Deze sportman stierf in 1989 op 67-jarige leeftijd. Wie?

Sugar Ray Robinson

5

In 1984 werd op het Circuit van Zolder voor het laatst een wedstrijd gereden die telde voor het WK F1. Een Italiaan die reed met rode Ferrari won er. De man reed in de Formule 1 van 1981 tot en met 1994 en haalde 5 overwinningen. Op 25 april 2001 volgde hij Gilles Villeneuve naar de eeuwige jachtvelden toen hij om het leven kwam bij het testen van een Audi-sportscar die een klapband kreeg op de Duitse Lausitzring. Wie?

Alboreto

6

Deze atleet legde de belofte van professioneel golfer naast zich neer om langeafstandsloper te worden. Toegegeven niet zonder succes. Als recordhouder reeg hij de Belgische en zelf wereldrecords aan elkaar. Zijn hoogtepunt volgde ook al op de Olympische Spelen van 1972 met een zilveren medaille op de 5000m. Hoe heet hij?

Miel Puttemans

7

Assault in the ring is een HBO-documentaire over een boksmatch bij de welters in Madison Square Garden in 1983. In de ene hoek stond Billy Collins, een zeer getalenteerde 21-jarige bokser die zijn eerste 14 kampen had gewonnen. In de andere hoek een bokser van Puertoricaanse afkomst uit de Bronx. Na afloop van de kamp waren Collins ogen volledig opgezwollen en was zijn iris gescheurd. Hij hield er een permanent wazig zicht aan over. Einde bokscarrière, het begin van een alcoholverslaving en amper een paar maanden na de kamp verongelukte hij stomdronken met zijn auto. Bij controle na de kamp bleek echter dat de trainer van onze bokser de vulling uit de handschoenen had gehaald met dus desastreuze gevolgen. Welke bokser?

Luis Resto

8

Deze Spaanse pocketklimmer van Euskaltel en tegenwoordig Movistar won in zijn eerste ronde van Spanje een rit en eindigde 15de in het klassement. Er werd hem dan ook een grote toekomst voorspeld, maar op een paar ritoverwinningen in het rondewerk na kon hij nooit echt potten breken. Hoe heet deze renner?

Igor Anton

9

De Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship is een competitie paardenrennen voor vrouwen die zich in zestien wedstrijden op vijf verschillende continenten afspeelt. De jongste van de 16 jockeys die mochten deelnemen aan de finale in Abu Dhabi was amper 17… en kwam uit Oud-Turnhout. Haar naam?

Van den Troost

10

Als gymnaste was de Russische Svetlana Khorkina ongebruikelijk lang met haar 1,65 m. Hoewel haar werd afgeraden om aan gymnastiek te doen vanwege deze lengte, ontwikkelde ze samen met haar coach nieuwe bewegingen, die haar sterke kanten en haar lengte gebruikten. Wie was die trainer die op 82 jaar stierf in 2010 ?

Pilkin

11

Verrassende wending in Sotsji en dat ten koste van favoriet Sven Kramer op de tien kilometer schaatsen. Een 28-jarige
Fries kwam een rit voor Kramer op het ijs en verpulverde het baan- en olympische record met 12.44,45. Het bleek genoeg voor de olympische titel. Kramer reed lange tijd onder het schema van deze jongeman, maar op zes ronden voor het einde begon hij per ronde tijd toe te geven op diens schema. Kramer kwam in 12.49,02 over de finish. Net als vier jaar geleden, toen een foute wissel hem het goud kostte, eindigde de 10.000 meter voor Kramer derhalve in een teleurstelling. Wie pakte wel het goud in deze discipline?

Bergsma

12

Wegens de vele blessures achterin bij Manchester United kreeg deze jonge knaap meermaals zijn kans in het seizoen 2014-2015. Hij vierde dat seizoen zijn 20e verjaardag en speelt al sinds 2002 bij Manchester United en is zo een echt jeugdproduct. Het seizoen ervoor leende Man Utd de speler uit aan Blackpool en Birmingham City in Engelse 2e klasse. Hoe heet deze beloftevolle voetballer?

Blackett

13

Nafissatou Thiam is de dochter van een Belgische moeder en een Senegalese vader en de rijzende ster in de atletiekwereld. In 2013 verbeterde ze het wereldindoorrecord op de vijfkamp bij de junioren en vorig jaar won ze brons op de zevenkamp tijdens de
Europese kampioenschappen in Zurich. Sinds haar zevende wordt ze reeds getraind door een man die in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw vier keer Belgisch kampioen was en drie keer deelnam aan de Olympische Spelen, in 1968, 1972 en 1976.

Lespagnard

14

De man op de foto speelde tot 2014 voor de basketbalploeg Miami Heat. Van 2007 tot 2012 speelde hij voor de Boston Celtics en gedurende die periode verbrak hij een record dat op naam van Reggie Miller stond. Gedurende z’n volledige carrière scoorde deze man namelijk meer driepunters gedurende regular season dan alle andere basketters ooit. Maar liefst 2974 driepunters
schreef hij op zijn naam. Hoe heet deze man?

Ray Allen

15

Deze Zwitser begon zijn carrière als veldrijder, in 1988 werd hij zelfs wereldkampioen veldrijden. De grote doorbraak kwam er echter toen hij overstapte naar de weg. Hij was vooral goed in eendagswedstrijden waarbij moest geklommen worden. Enkele van zijn overwinningen: De Ronde van Lombardije in 1993, Ronde van Romandië in ‘93 en ‘94, Luik-Bastenaken-Luik in ‘96 en in dat jaar
was hij ook de allereerste prof die Olympisch kampioen werd. Wie won er dus goud in de wegrit in Atlanta?

Pascal Richard

16

Jean-Michel Saive is niet langer de nummer één in het Belgische tafeltennis. De op dat moment 45-jarige speler werd in 2014 na 30 jaar aan de top voorbijgestoken door het talent Cédric Nuytinck. Ook zijn ex-vrouw was jarenlang de nummer één bij de vrouwen. Zij won tussen 1992 en 2012 ook 13 nationale titels en 1 keer brons op het EK. Wie was onze beste internationale tafeltennisster en dus 15 jaar lang ook de echtgenote van Jean-Michel Saive?

Billen

17

Deze Italiaanse voetballer is de all time topscorer van het nationaal elftal met 35 doelpunten in 42 interlands, en dat ondanks een hele reeks blessures. De linksvoetige spits speelde zijn ganse carrière in de Serie A voor Cagliari. Dit vanaf begin jaren zestig tot halverwege de jaren zeventig. Hij scoorde toen 156 doelpunten in 289 wedstrijden en werd dan ook drie keer nationaal topscorer. In 2005 besliste Cagliari om niemand meer met zijn nummer 11 te laten spelen. Welke speler?

Riva

18

Blijkbaar is Anthony Hopkins de acteur die je nodig hebt om biografische films over snelle mensen te maken. Een kleine 20 jaar voor de film over de Nieuw-Zeelander Burt Munro maakte hij al de TV-film Across the Lake over een Britse snelheidsduivel. Wie was deze man die in navolging van zijn vader met zijn verschillende “Bluebird” boten en wagens meerdere snelheidsrecords vestigde vooraleer in 1967 om te komen bij een crash op Coniston Water in het Lake District?

Campbell

19

11 Juni 1955 is de zwartste dag uit de geschiedenis van de autosport. Die dag verloren er tijdens de 24 uur van Le Mans 83 personen het leven toen een Mercedes het publiek in werd gekatapulteerd. Wat was de naam van de Franse piloot van die wagen, die zelf weinig aan het ongeval kon doen? Met een laatste handbeweging zou hij nog Juan Manuel Fangio hebben gewaarschuwd waardoor deze het ongeval wist te vermijden.

Levegh

20

We zoeken een Vlaams wielrenner die actief was in de periode 1955-1967. Hij overleed al op 37-jarige leeftijd aan een hartaanval. Hij was in de eerste plaats een kermiscoureur die in zijn loopbaan een zestigtal wedstrijden won. Zijn mooiste overwinningen zijn twee ritten in de Vuelta van 1958, een rit in de Ronde van België in 1962 en de Acht van Chaam in 1961. Een naamgenoot (naam en voornaam) was actief in het volleybal als trainer en bondslid maar overleed in 2013 amper 52 jaar oud. Naam en voornaam van deze sporters aub.

Rik Luyten

21

Deze Belgische rallypiloot kan terugblikken op een carrière van 23 jaar in de autosport. 28 keer reed hij in de punten voor het Europese Rallykampioenschap, waarin hij vier wedstrijden won. Hij nam deel aan vijf proeven voor het wereldkampioenschap maar kon zich daarin niet onderscheiden. In 1995 werd hij Belgisch kampioen in een Renault Clio Maxi. Hoe heet deze Luikenaar?

Munster

22

Uiterst talentvol Frans renner die einde jaren vijftig gold als de grootste concurrent van Jacques Anquetil. Werd vierde in de Tour van 1959 en vertrok een jaar later als favoriet mede doordat Anquetil niet deelnam. Door een val in het ravijn tijdens de afdaling van de Col du Perjuret geraakte hij verlamd en moest zijn carrière beëindigen, amper 24 jaar oud. Op die leeftijd was hij wel al drie keer wereldkampioen achtervolging gewonnen en brak hij twee keer het werelduurrecord. Hij overleed aan strottenhoofdkanker in
1976, pas veertig jaar oud.

Rivière

23

Welke Welshe voormalige voetballer die met 346 goals de topscorer aller tijden is van Liverpool? Hij speelde daar van 1980 tot 1987 en van 1988 tot 1996.

Ian Rush

24

Deze Duitse domineerde begin deze eeuw de rodelsport. Zo stond ze tussen 1999 en 2006 onafgebroken in de top 3 van de wereld, won 37 wereldbekerwedstrijden, 4 wereldbekers, 5 Europese titels, 6 wereldtitels en de Olympische titels in Salt Lake City en Turijn. Wie is deze grote dame van het rodelen?

Otto

25

Rond de nieuwjaarsperiode vindt er steevast het vierschansentornooi plaats. Juist, we hebben het over Schansspringen. Dit jaar won er een 23-jarige Oostenrijker. Graag zijn naam.

Kraft

26

We zijn op zoek naar het grootste nederlandse voetbaltalent bij de vrouwen momenteel waarschijnljik zelfs ter wereld, ze is 18 jaar, en zou de vrouwelijke messi worden in de toekomst. Ze maakte dit jaar voor de Nederlandse vrouwen al de 2 doelpunten in de terugwedstrijd van de WK barrages tegen Italië.

Miedema

27

Deze Australische voetballer met allitererende naam en voornaam, werd in 1990 topschutter in de Belgische competitie met 24 doelpunten. Wie zoeken we?

Frank Farina

28

Deze wielrenner haalde mooie prestaties in de grote rondes. Zeven maal top 10 in de Giro, tweemaal 5e in de Tour de France en vooral winnaar van de Vuelta in 1982, tweede in 1983 en derde in 1991. Daarnaast heeft hij momenteel nog steeds een record in handen. Met drie eindzeges doet tot op vandaag niemand beter in de Classica San Sebastian. Hij won in 1981, 1982 en 1987. Wat is zijn naam?

Lejaretta

29

We zien een in Suriname geboren Nederlandse bokser. Hij werd beroemd door op de Olympische Spelen van Seoul de toenmalige wereldkampioen Kelcie Banks in de allereerste ronde knock-out te slaan. Daarna verhuisde hij naar New York waar hij prof werd. Van zijn 51 kampen zou hij er 46 winnen. Na zijn bokscarrière ging hij aan de slag in de modewereld, dit avontuur liep echter minder gesmeerd dan zijn bokscarrière. Zijn naam graag.

Tuur

30

Deze anonieme Italiaanse ex-wielrenner werd als amateur Olympisch kampioen op de 100 km ploegentijdrit in 1984. Als prof won hij slechts één wielerwedstrijd, maar wat voor één. De 15e rit in de Ronde van Frankrijk in 1994 was er één met vlakke aanloop en in het slot de beklimming van de Mont Ventoux. Onze 1m97 lange renner was zachtjes uitgedrukt “geen berggeit”. Hij ontsnapte heel snel, fietste een gigantische voorsprong bijeen, overleefde op de Mont Ventoux en won de etappe. Wat is de naam van deze
renner die in die bewuste Tour voor Mercatone Uno reed?

Poli

31

Deze Amerikaan heeft zich gespecialiseerd in de 400 meter horden. In 2000 en 2008 werd hij telkens Olympisch kampioen op deze discipline. In 2008 maakte hij ook deel uit van het Amerikaanse 4 x 400 team dat goud behaalde. Op datzelfde nummer behaalde hij in 2012 ook nog zilver. Zijn naam graag.

Angelo Taylor

32

Deze F1-piloot emigreerde als kind vanuit Italië naar België. In 1960 reed hij zijn eerste Formule 1 wedstrijd in een oude
Cooper T51. Verder reed hij nog voor Lotus, Lola en Emeryson. Hij reed echter ook in touring cars, sports car en rally cars. In 1968 tekende hij bij het Cooper-BRM F1 team voor zijn eerste volledige Formule1-seizoen, maar begin 1969 verongelukte hij met zijn Alfa Romeo tegen een telegraafpaal op het circuit van Le Mans. Hoe heet deze man naar wie een bocht op het circuit van Zolder
vernoemd is?

Bianchi

33

Als neoprof Italiaans kampioen van je land worden, het is een huzarenstukje dat de man op de foto, in 2005, tot een goed einde bracht. De roze trui in de Giro van 2007 en de winst van de Amstel Gold Race in 2012 zijn andere hoogtepunten van de renner, die tegenwoordig voor Astana uitkomt. Wie is hij?

Gasparotto

34

Tijdens de kwalificatieritten voor de GP van Imola, in 1994, brak de voorvleugel van de Simtek van deze F1-piloot.
Desondanks probeerde onze man z’n race verder te zetten. Die beslissing werd hem fataal. In de Tamburello-bocht verloor hij de controle over het stuur en overleefde de klap niet. Wie vond zijn dood in Imola, een dag voor Ayrton Senna hetzelfde lot te beurt viel?

Ratzenberger

35

De Italiaan op de foto werd in 2005, op 19-jarige leeftijd, kampioen van zijn land met Furtitudo Bologna. Het waren The Golden State Warriors die hem overzee haalden. Na opmerkelijke prestaties verkast hij naar Toronto en via de Chicago Bulls komt hij in 2014 terecht bij de San Antonio Spurs Met die ploeg zou hij in 2014 kampioen worden. Wie is deze rising star uit de NBA?

Belinelli

36

Deze iets oudere renner was prof van 1953 tot 1960. In 1955 werd hij tweede in de Ronde van Frankrijk achter Louison Bobet. Hij was vooral een goede tijdrijder en klimmer. In 1955 won hij de tijdrit in de tour en werd hij derde in het bergklassement, en tenslotte: in 1958 won hij het bergklassement in de ronde van Italië. In 1960 moest hij stoppen omwille van hartproblemen …

Jean Brankart

37

Deze renner werd geboren in 1939 te Hamme en was beroepsrenner van 1962 tot 1978. Hij was vooral een goede tijdrijder. Hij werd twee maal wereldkampioen achtervolging (in 1964 en 1969). In 1967 vestigde hij een nieuwe werelduurrecord door als eerste boven de 48 km uit te komen. Tot slot won hij in 1971 de ronde van Spanje.

Ferdinand Bracke

38

Omdat het niet altijd voetbal of wielrennen hoeft te zijn, krijgt u nu een sportvraag over kunstschaatsen. We zoeken de benaming van een onderdeel van de kür bij het kunstschaatsen, vernoemd naar een Noorse schaatser. Bij dit onderdeel wordt van de kunstrijder verwacht dat hij/zij een aantal verticale wentelingen maakt in de lucht om vervolgens op één voet weer veilig op de grond te landen. Het is de enige sprong waarbij voorwaarts, van links op rechts, wordt afgezet, bij alle andere sprongen wordt achterwaarts afgezet. De figuur kan enkelvoudig, twee- of zelfs drievoudig worden uitgevoerd. De beweging wordt vaak verward met de salchow, een kunstrijelement dat er erg veel op lijkt, maar dat achterwaarts ingezet wordt.

Axel

39

Dit is een legendarisch stukje van het circuit van Francorchamps. Wat is de volledige naam voor de bochtencombinatie – eigenlijk zijn het 3 bochten na elkaar - Dit stukje van het circuit leidt de renners net na de oude pitlane het dennenbos in. Als alles goed gaat, wordt deze bocht "volgas" genomen. De volledige naam, graag.

Raidillon (aan de Eau Rouge)

40

Deze Belgische wielrenster, oudere zus van een profcoureur, verdedigde onze driekleur op de Olympische Spelen van Londen 2012 en behaalde de negende plaats op de weg. In België werd ze al 3 maal kampioen tijdrijden en tweemaal kampioen op de weg. Op het laatste WK in Italië moest ze met een 39ste plaats genoegen nemen. Wat is de naam van deze snelle madam?

De Voght

41

Tijdens het WK in Brazilië heerste in België een echte WK-koorts. Marktpleinen en cafés stroomden vol tijdens de matchen van de Rode Duivels. Desondanks we het allemaal zo graag wilden, werd het succes van ’86 niet geëvenaard. De Rode Duivels werden toen 4de nadat ze met 4-2 verloren van Frankrijk. De Belgen werden in ’86 getraind door Guy Thijs, maar wie was de bondscoach van Frankrijk?

Henri Michel

42

Bill Baker werd op 22 februari 1910 geboren. Hij werd professioneel honkbalspeler. Wij vragen U echter de naam van de eerste Afro-Amerikaan die in de Major League Baseball gespeeld heeft. Hij doorbrak daarbij de rassensegregatie in het baseball. De man speelde met het rugnummer 42. Sinds 1997 wordt dit nummer niet meer toegekend. Behalve dan op 15 april - dan speelt
iedereen met het rugnummer 42 om deze sportman te eren. Wat is zijn naam?

Robinson

43

In 1995 mocht Zuid-Afrika het Wereldkampioenschap rugby organiseren. Het gastland deed voor het eerst mee aan een groot tornooi nadat ze werden geboycot wegens de apartheidspolitiek. The springbokken behaalden de wereldtitel en Nelson Mandela zelf mocht de Webb Ellis Cup overhandigen aan de kapitein die zijn Zuid-Afrikaans team naar de titel wist te leiden. Dit verhaal werd verfilmd door Clint Eastwood in Invictus waarbij Matt Damon de rol van de kapitein speelde. Graag zijn naam?

Pienaar

44

Formule één. Deze piloot debuteerde in de formule één in 1972. In 1974 stapte hij over naar Tyrrell en zou hij zijn eerste formule één race winnen. In 1976 werd hij de enige rijder die ooit een Grand Prix won in een wagen met zes wielen. Het hoogtepunt van zijn carrière kwam in 1979 toen hij in het Scuderia Ferrari team wereldkampioen werd. Wie is deze renner?

Jody Scheckter

45

Amerikaans hoogspringer die leefde van 1941 to 2013. Hij verbeterde als twintigjarige in 1960 driemaal het wereldrecord hoogspringen door middel van de rolsprongtechniek. Op de Spelen van Rome in 1960 behaalde hij brons na de Russen Sjavlakadze
en Broemel en in 1964 in Tokio moest hij enkel voor Broemel de duimen leggen met een zilveren plak als gevolg. Zijn naam?

John Thomas

46

We zoeken een high-tech racketsport die is overgewaaid uit Canada en enigszins te vergelijken is met squash en racketball. Het speelveld is echter iets kleiner dan squash en de racket en de ballen zijn iets lichter. Een ander verschil met squash is dat ook het plafond mag worden bespeeld. De score wordt elektronisch bijgehouden op de voorwand. Welke racketsport is dit?

Ricochet

47

Deze Franse voetbaltrainer kende veel bijval en roem omdat hij als clubtrainer zijn ploeg kon laten uitgroeien van
amateurploeg tot Frans bekerwinnaar en landskampioen. Ook Europees bereikte hij successen met als hoogtepunt het winnen van de Intertoto Cup in 1997. Hij was een aanhanger van het gebruik van jeugdspelers en talenten uit lagere reeksen en lanceerde de carrière van ondermeer Eric Cantona, Laurent Blanc, Basile Boli en Djibril Cissé. Wie was van 1961 tot 2005 trainer van Auxerre?

Guy Roux

48

Deze Duitse wielrenster uit 1974 staat zowel op de weg als in het veld haar mannetje. Ze won ooit de ronde van Polen en de Waalse Pijl. In 2007 werd ze wereldkampioen tijdrijden. In het veld werd ze maar liefst vier maal wereldkampioen. Dat was in 2000, 2001, 2005 en 2008. Wie is deze sportvrouw die samenwoont met haar manager Mike Kluge?

Hanka Kupfernagel

49

We bevinden ons in de Belgische atletiek met deze voormalige Belgische hordeloopster die werd geboren op 20 mei 1965. In 1987 verbeterde ze het Belgisch record op de 100 meter horden van Anne-Marie Pira. In 1990 bracht ze dit record met 12,98 voor het eerst onder de 13 seconden en dit record zou 16 jaar standhouden tot Eline Berings het verbrak. Ze werd maar liefst negen keer
Belgisch kampioen op de 100 meter horden en vier keer op de 200 meter horden. Deze atlete nam deel aan de Spelen te Seoul en Barcelona maar met weinig succes. Gouden spike in 1988 en 1991. Ze had ook nog een tweelingzus die ook drie maal Belgisch kampioen werd op de 400 meter horden.

Dethier

50

De vleesberg op de foto begon als American Footballspeler, maar schakelde na enkele jaren over op gevechtsporten, zoals worstelen, kickboxen en mixed martial arts. Zijn stijl bestaat erin om recht op zijn tegenstrever af te lopen en hem een oplawaai te
geven, iets wat wij ook zouden doen als we bijna 2m groot zijn en 160 kilo wegen. We kunnen nog meegeven dat zijn bijnaam the Beast is, en dat the Beast zeer populair is in Japan. Graag de naam van deze beer.

Sapp

51

Deutschland über alles deze zomer in Brazilië, waar de Mannschaft oververdiend zijn 4e wereldtitel binnenhaalde. En met vedetten als Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Laurent Ciman liep er heel wat schoon volk rond op de velden. Maar het is maar de vraag of ze het record van deze speler ooit zullen evenaren. Hij slaagde erin om op de Wereldbeker van 1970 te scoren in elke wedstrijd. Vooralsnog is hij de enige die dit kunstje voor elkaar heeft gekregen. Geef de voetbalnaam van deze speler.

Jairzinho

52

Een hele korte vraag over de golfsport. Hoe heet het lange deel van de golfbaan tussen de afslagplaats en het gladde stuk grond met het putje en de vlag?

Fairway

53

Drama in de Formule 1. Ayrton Senna, Gilles Villeneuve, Jo Schlesser en in 2014 nog bijna Jules Bianchi. Het zijn maar een aantal namen van F1-piloten die het leven lieten tijdens de race. In 1973 liet een Britse F1-piloot het leven tijdens de grote prijs van Nederland op het circuit van Zandvoort. Nadat hij tijdens zijn eerste grand prix meteen gecrasht was, was het in zijn tweede grand-prix weer prijs. Hij kreeg een klapband, waarna hij op zijn kop belandde en zijn bolide in brand vloog. Een collega-piloot stopte en trachtte eigenhandig de brand te blussen. De officials dachten echter dat het de gecrashte man was die zijn eigen bolide aan het blussen was. Er kwam dus niet meteen hulp en de piloot werd levend geroosterd. Dit ongeluk was aanleiding om de veiligheidsmaatregelen in de Formule 1 op en rond de circuits verder aan te scherpen. Wie was deze ongelukkige F1-piloot?

Williamson

54

Britse – nu ja, genaturaliseerde Jamaïcaanse – spurtbom die Europees kampioen (1986, 1990 en 1994), Olympisch
kampioen (in 1992) en wereldkampioen (in 1993) werd op de 100m. Hij won ook nog verschillende wereld-en Europesetitels met de Britse estafetteploeg. Het huidig wereldrecord indoor op de 4x200m en de 200m staat nog altijd op zijn naam. Geef de naam van deze later op doping betrapte atleet.

Linford Christie

55

Federer, Sampras, Lendl, Nadal, enz. Allemaal grote kampioenen, daar niet van, maar in vergelijking met de man die wij zoeken, zijn het eigenlijk maar broekventjes die van hun mama een racket hebben gekregen om zich wat mee bezig te houden. Onze held is geboren in Australië in 1936, en won in zijn carrière 12 grand slams in het enkelspel en 16 in het dubbelspel. Hij is tot hier toe de enige man die elke grand slam, zowel in het enkel als in het dubbel, gewonnen heeft. Wie is deze speler?

Roy Emerson

56

Ze sloot 7 keer het tennisjaar af als nummer één van de wereld. Ze won 18 grand slams en 157 titels in totaal. Ze stond maar liefst 34 keer in een grand slam finale. Zeven keer won ze Roland Garros en tussen 1974 en 1986 won ze elk jaar minstens één grand slam. Met 1309 overwinningen tegenover 146 nederlagen heeft ze het hoogste winstpercentage van het volledige professionele tenniscircuit, en kan ze dus terecht beschouwd worden als één van de beste tennisspeelsters aller tijden.

Chris Evert

57

We zien hier de recordtijden voor de marathon. Sinds 2003 werd het wereldrecord telkens in dezelfde stad gebroken. Welke stad en land? 2003 - Paul Tergat - 2:04:55 /// 2007 - Haile Gebrselassie - 2:04:26 /// 2008 - Haile Gebrselassie - 2:03:59 /// 2011 - Patrick Makau - 2:03:38 /// 2013 - Wilson Kipsang - 2:03:23 /// 2014 - Dennis Kimetto - 2:02:57

Berlijn

58

Deze in 1987 geboren Tsjech is één van de opkomende rondetalenten. Hij komt uit voor Team Netapp. Doorbreken bij het grote publiek deed hij in de Vuelta van 2013 met een overwinning in de koninginnenrit en een negende plaats in het eindklassement. Bevestigen deed hij in de Tour de France van 2014 met een zevende plaats. Hoe heet hij?

Konig

59

Deze autocoureur gaf in 2014 bij zijn debuut in de Formule 1 meteen zijn visitekaartje af: in de openingsrace in Australië pakte hij onmiddellijk een podiumplaats. In zijn McLaren wisselde hij hoogten en laagten af. Zijn debuut was spectaculair, maar er waren ook enkele moeilijke momenten, met onder meer twee incidenten met Kimi Räikkönen en de spectaculaire crash met Filipe Massa vlak na de start van de GP van Duitsland. Wie is deze 22-jarige beloftevolle Deense Formule 1 piloot?

Kevin Magnussen

60

Deze kolos is een voormalig FIFA-official. Hij verduisterde vijftien à dertig miljoen dollar uit de voetbalkas. Toen zijn
decadente miljonairsleven in gevaar kwam, liep deze Amerikaan over naar de FBI. Hij kon kiezen: achter de tralies of helpen de corruptie rond FIFA-baas Blatter bloot te leggen. Of Blatter zich zorgen moet maken? Nou en of. Deze man is zowel letterlijk als figuurlijk de zwaarst denkbare mol en infiltreerde in de hoogste kringen. Zijn naam a.u.b.

Chuck Blazer

61

We zoeken de naam van een Bulgaarse ex-voetballer. De letter "P" of de letter "K" voor zijn achternaam, waarvan we hopen dat u die straks neerpent, had niet misstaan, gezien zijn karige haardos. Hij haalde met zijn land de halve finales van het WK 1994 in de VS. Hij was een enfant terrible: ruzie met medespelers, coaches en zelfs vandaag de dag nog heeft hij het aan de stok met politie en werd hij als burgemeester in Bulgarije weggewerkt wegens wangedrag. Zijn naam?

Letchkov

62

We zoeken de naam van een voormalige Bulgaarse hoogspringster die in haar carrière in totaal meer dan 100 keer over de 2m wist te geraken. Een record. Ze heeft ook al ruim 27 jaar lang het wereldrecord op haar naam, met 2,09 m. In 2009 kwam enkel Blanka Vlasic met 2,08 m wat in de buurt. Naam van deze Bulgaarse?

Kostadinova

63

Grieks voetbal? Nee dank u, hoor ik u zeggen. Toch kan de man die we zoeken, net als interlandrecordhouder Karagounis, een klein lichtpuntje genoemd worden in de Griekse voetbalcultuur. Hij is een nog steeds actieve, aanvaller, geboren in 1981. Hij debuteerde in 2005 voor de nationale ploeg, tegen België nota bene, en speelde intussen een 80-tal wedstrijden voor zijn land. Hij werd in 2010 de eerste Griek ooit, die op een WK voetbal een doelpunt scoorde. Hij speelde hoofdzakelijk voor PAOK Saloniki en Panathinaikos, dus nooit buiten Griekenland. Kent u deze wervelwind, die hondstrouw blijft aan de heimat?

Salpingidis

64

Hoewel zijn carrière langer duurde dan 1 dag, scheerde hij nooit echt hoge toppen en zullen mensen deze schaatser enkel herinneren van de Olympische Winterspelen van 2002 in Salt Lake City. Nadat hij, dankzij diskwalificaties en valpartijen van zijn tegenstanders, tot in de finale 1000 meter shorttrack gesukkeld was, won hij deze ook nog. Hij was overduidelijk de traagste van de finale, maar had het geluk om als “last man standing” over de finish lijn te schaatsen. Wie is deze opmerkelijke Australische
shorttracker?

Bradbury

65

Wielrennen. Exact 42 dagen heeft Jens Voigt kunnen genieten van zijn werelduurrecord. Eind oktober 2014 plaatste een andere renner zijn naam in de geschiedenisboeken door het record van Voigt te verbreken. De nieuwe uurrecordhouder leek lange
tijd te flirten met de grens van 52 kilometer, maar strandde uiteindelijk op 51 km 850 meter. Wie was deze nieuwe wereld uurrecordhouder? Daarna werd het door Rohan Dennis verbeterd naar 52,491 km en het meest recent door de Brit Alex Dowsett (52,937 km).

Brandle

66

In de avonturen van Michel Vaillant duiken geregeld echt bestaande Formule 1-piloten op. Zo ook de man op de afbeelding. Het gaat om een Fransman, geboren in 1952, die de ambitie had de eerste Franse wereldkampioen Formule 1 te worden. Een zware botsing met zijn landgenoot Alain Prost maakte echter in 1982 een einde aan zijn F1-loopbaan. Zijn verwondingen waren zo erg dat
hij pas 4 jaar later weer kon wandelen zonder hulpmiddelen. Hij schakelde toen over naar het powerboat-racen. Ook daar was het geluk niet aan zijn zijde, want een ongeluk met de powerboat, veroorzaakt door een grote golf van een olietanker, kostte hem in 1987 het leven. Wie?

Pironi

67

Op 19 mei vorig jaar overleed een voormalige Australische autocoureur. Nadat hij in 1959 en 1960 met een Cooper
wereldkampioen Formule 1 werd, veroverde hij in 1966 als eerst en tot nu toe enige piloot de wereldtitel Formule 1 met een wagen van eigen makelij. Zijn naam graag.

Brabham

68

Op de Olympische winterspelen van Lillehammer in 1994 werden langlaufer Bjorn Daehlie en zijn Noorse ploegmaten verrassend verslagen op de 4 x 10 kilometer aflossing door een beresterk Italiaans kwartet. Zo gebeurde het dat een 43-jarige Italiaanse langlaufer en specialist van de lange afstand eindelijk zijn eerste Olympische gouden medaille mocht vieren. In 1988 en 1992 had hij wel al zilver gewonnen op de 50 kilometer individueel en in 1987 werd hij wereldkampioen op dezelfde afstand. Graag de
naam van deze Italiaanse opa.

Maurizio De Zolt

69

Kunstschaatsers staan meestal niet bekend vanwege hun mannelijke uitstraling. Deze Canadees past echter niet in dit rijtje. Hij was een van de eersten die in competitie een viervoudige combinatiesprong succesvol uitvoerden en hij groeide in de jaren ’90 uit tot één van de beste kunstschaatsers ter wereld wat leidde tot drie wereldtitels en Olympisch zilver in Lillehammer en Nagano. Wat is
zijn naam?

Elvis Stojko

70

Deze in 1925 geboren Fransman was tien jaar lang een vaste waarde in de top van het eindklassement van de Tour de France, o.a. als 2de, 3de, 5de, 6de en 9de. In 1958 had hij zelfs lang uitzicht op de eindzege, maar werd uiteindelijk pas 3de nadat Charly Gaul hem in de laatste bergrit op meer dan 14 minuten gefietst had. Bij de Franse nationale ploeg was hij ook de meesterknecht van Bobet en later van een jonge Anquetil. Wegens zijn gestalte en zijn leiderscapaciteiten kreeg hij de bijnaam Le Grand Fusil, en na zijn eigen carrière was hij ploegleider van o.m. Anquetil en Merckx. Wie?

Geminiani

71

2 januari 1928 staat in Frankrijk geboekt als een zwarte dag in de sportgeschiedenis. Op die dag vindt een 23-jarig
rugbytalent van Racing Club de France de dood in een tragisch vliegtuigongeval tijdens een poging zijn vliegbrevet te halen. Later op diezelfde dag neemt het rugbyteam van Frankrijk het in het Stade de Colombes op tegen Schotland. Als de spelers het veld op komen scandeert het publiek de naam van hun favoriete speler, zich niet realiserend dat hij eerder die dag om het leven was gekomen. Vier maanden na zijn dood krijgt het Stade de Colombes waar in 1938 de finale van de wereldbeker voetbal plaatsvond zijn
naam en in 1931 wordt de door L’auto opgerichte rugbycompetitie in Frankrijk naar hem genoemd. Wat is de naam van deze Franse rugbyspeler die veel te vroeg het leven liet?

Yves Du Manoir

72

Op de Olympische Spelen van Atlanta in 1996 was het niet één Amerikaanse turnster die de show stal maar stond het hele team in the picture. De zeven vrouwen van het Amerikaanse team konden voor het eerst de hegemonie van de oppermachtige Russinnen doorbreken en werden “ the magnificent Seven” genoemd. Er was echter één lid van het team dat zich het meest in de harten van de Amerikaanse fans wist te turnen. Bij het onderdeel “sprong” kwam ze bij haar eerste sprong slecht neer waardoor ze
haar enkel bezeerde. Luid aangemoedigd door het publiek en haar coach verbeet ze echter de pijn en leverde toch een degelijke tweede sprong af waarna ze volledig in mekaar zakte. Bij de medailleceremonie moest ze door coach Karolyi het podium opgedragen worden. (Zie foto.) Ironisch genoeg bleek achteraf dat een tweede sprong eigenlijk niet nodig was geweest om het goud te winnen
voor de USA en was ze door haar blessure niet in staat om deel te nemen aan de individuele all-round competitie. Wat is de naam van deze Amerikaanse die door haar heldhaftige optreden een nationale heldin werd?

Kerri Strug

73

Deze in 1968 geboren Amerikaanse gymnaste werd één der sterren van de Olympische Spelen van 1984 te Los Angeles, die door het Oostblok – behalve Roemenië – geboycot werden. Als eerste Amerikaanse won zij een individuele gouden medaille in het turnen, meer bepaald de all-round titel vóór de Roemeense Szabó. Bepalend was een score van 10 op het laatste nummer, de sprong. Daarnaast won zij nóg 4 medailles, waarvan 2 met de ploeg. Eén en ander legde haar geen windeieren. Zo trad ze op in commercials en was ze o.m. te zien in de films “Scrooged” en “Naked Gun 33 1/3”.

Retton

74

Parijs-Tours is een wedstrijd die de Belgen de laatste jaren wel ligt. Philippe Gilbert won twee jaar op rij in 2008 en 2009, in 2011 won Greg Van Avermaet en in 2012 werd Laurens Devreese slechts nipt geklopt door Marco Marcato. In 2014 was het wel raak voor een renner van Topsport Vlaanderen. Welke Belg die zich in de winter al eens aan veldrijden waagt versloeg in een spurt met twee Thomas Voeckler en boekte zo de grootste overwinning uit zijn carrière tot dan toe?

Wallays

75

Dit NBA-team pendelde in zijn 48 jarige bestaan al 4 keer tussen New Jersey en New York. In 2012 verhuisden ze voorlopig voor de laatste keer, namelijk van New Jersey naar een stadsdeel van New York. Het dan ook niet veel zin meer om New Jersey in de naam te houden, maar in tegenstelling tot de jaren 70 werd er niet gekozen voor New York in de naam, maar voor het stadsdeel. Graag dus de huidige, volledige naam van dit team.

Brooklyn Nets

76

Hoewel het tegen de officiële regels van golf is, kan een speler wanneer een slag gruwelijk verkeerd ging, beroep doen op een zogenaamde tweede kans. Ook in de spelletjeswereld en in andere sporten maakt men soms gebruik van dit achterpoortje. De term die hiervoor gebruikt wordt, is dezelfde als de achternaam van een actrice die u kan kennen uit An Education, Drive en The Great Gatsby. Welke term, of welke actrice?

Mulligan

77

Deze Amerikaanse tennisspeler werd prof in 2000. Tijdens de Spelen van Athene in 2004 was hij slechts een zucht
verwijderd van de olympische titel en moest hij pas in de vijfde set buigen voor de Chileen Nicolas Massu. In zijn carrière behaalde hij 6 ATP-titels. Zowel op de Australian Open, Wimbledon en de US Open schopte hij het in het enkelspel tot in de kwartfinale.

Mardy Fish

78

Deze West-Vlaming speelde als spelverdeler voor onder meer Roeselare, Cannes, Everbuer en Menen. Na zijn carrière ging hij bij deze laatste club aan de slag als coach. In 2011 maakte hij de overstap naar Topvolley Antwerpen, waar hij tot het voorjaar van 2015 aan de slag was. Naam van deze volleybalcoach.

Tanghe

79

Momenteel is Fabian Cancellara veruit de beste Zwitserse beroepsrenner. Zowel qua palmares als qua populariteit komt hij nog altijd ver achter een momenteel 95-jarige landgenoot van hem. Deze renner won onder meer de Ronde van Frankrijk in 1950 en is de oudste nog in leven zijnde tourwinnaar. Omwille van zijn klimmerscapaciteiten kreeg hij de bijnaam 'De Adelaar van Adliswil', zijn geboorteplaats. Wie bedoelen we?

Kubler

80

Deze Amerikaanse olympische atleet en oorlogsheld overleefde een vliegtuigcrash en 47 dagen dobberen in een reddingsbootje in de Stille Oceaan, waarna het universum hem beloonde met een verblijf van meer dan 2 jaar in een Japans gevangeniskamp. Zo'n straf verhaal, dat verdient een eigen film, moet Angelina Jolie gedacht hebben, en dus regisseerde en produceerde ze Unbroken. Jack O'Connell speelt de rol van de onfortuinlijke atleet, Japanse samurai-guitarist Miyavi schittert als de wrede kampcommandant Watanabe. Naam van deze straffe sportman?

Zamperini

81

Deze Duitse schansspringer, geboren in 1964 en uiteraard al een tijdje op pensioen, won in 1984 als 19-jarige het
Vierschansentoernooi. In 1996 zou hij dit regelmatigheidscriterium voor de vierde en laatste keer winnen. De Duitser stond twaalf jaar aan de top van zijn sport, wat opmerkelijk is omdat het schansspringen in die tijd technisch helemaal veranderde. Hij verteerde de
overgang van de parallel naar de V-techniek moeiteloos. De Duitser won twee keer Olympisch goud; in 1984 op de korte schans en in 1994 op de grote schans. Wie is deze skispringer, tegenwoordig commentator voor televisiezender ZDF?

Weissflog

82

Antonio Cairoli werd ondertussen zes keer op rij wereldkampioen in de MX1 motorcross en is zo goed op weg het record van Stefan Everts te breken. Zijn eerste titel behaalde hij op een Yamaha, daarna stapte hij over op een Oostenrijks motorenmerk. Datzelfde merk levert ook al zeven jaar aan een stuk de wereldkampioen in de MX2 en is dus nogal dominant in het motorcross. Het merk maakt ook wegmotoren en bracht in 2007 eenmalig een auto op de markt. Met welke motor behaalt Cairoli al jaren zijn
successen?

KTM

83

We zoeken naar een Italiaanse sporter die in een rolstoel belandde na een autocrash. De Italiaan racete in de jaren negentig 42 Formule 1-wedstrijden bij elkaar, onder meer voor Jordan, Lotus en Williams, maar wist nooit echt te overtuigen. Z'n grote successen haalde hij in de Indycarsport in de VS, waar hij tweemaal kampioen werd. In 2001 crashte een tegenstander frontaal op hem in waardoor hij zijn beide benen verloor. Sindsdien combineert hij - met z'n beenprotheses - zowel autosport als handbiken. Als handbiker won hij tweemaal goud op de Paralympische Zomerspelen van 2012 in Londen. Naam graag van deze Italiaan?

Zanardi

84

Adellijke amazone die als kleindochter van Queen Elizabeth samen met het Britse eventing team op de Spelen in Londen een zilveren medaille won, uitgereikt door haar eigen moeder Princess Anne. Zowel voor- als achternaam hadden perfect gepast in de volgende ronde – de gesponsorde ronde – maar ik ben in dit geval tevreden met alleen de voornaam.

Zara Philips

85

Indoorsport ontwikkeld door een Zwitser in de jaren 90. Scoren doe je door de bal zo tegen een trampolineachtig frame te gooien dat de tegenstrever de rebound niet kan opvangen. Naam van deze sport graag?

Tchoukbal

86

Frans autocoureur & oprichter Parijs-Dakar. † 1986 na helikoptercrash.

Thierry Sabine

87

Deze in 1938 geboren Nederlandse ex-voetballer maakte als snelle en behendige rechtsbuiten deel uit van het gouden Ajax-elftal dat in het begin van de jaren 70 driemaal op rij de Europacup voor Landskampioenen won. Hij is de Ajax-speler met het grootste aantal wedstrijden in het Ajax 1-shirt op z’n naam: meer dan 600, waaronder 463 wedstrijden in de Eredivisie. Met 175 doelpunten is hij derde op de lijst van Ajax’ meest productieve aanvallers. Verder speelde hij 31 interlands voor Oranje waarin hij 10 keer scoorde. Naam van deze Mister Ajax?

Swart

88

Op 29 november 2014 won deze Japanner op een leeftijd van 42 jaar en 176 dagen zijn voorlopig laatste wedstrijd in het schansspringen. In het eindklassement van het laatste vierschansentornooi miste hij op een haar na het podium. Hoe heet de man die duidelijk nog niet afgeschreven is?

Kasai

89

Op de foto ziet u een Oekraïense hoogspringer. Hij sprong in 2013 in Lausanne over 2,41 meter en in 2014 in New-York over 2,42 meter, waardoor hij – samen met Patrick Sjöberg - gedeeld derde staat op de ranglijst aller tijden. In 2013 veroverde hij in Moskou de wereldtitel. Zijn naam?

Bondarenko

90

Tijdens zijn carrière won hij vier ATP-titels. Zijn hoogste plaats op de tenniswereldranglijst was nummer 11 in 1992. Zijn grootste succes was het bereiken van de finale van het mannen enkelspel van Wimbledon in 1996, die hij overigens verloor van Richard Krajicek. U krijgt hier van ons het mooiste moment van deze wedstrijd mee…. Graag zijn naam!

Washington

91

Meer dan dertig jaar na zijn dood is hij nog steeds Belgisch recordhouder in zijn gewichtsklasse. In 1968 werd hij “Sportman van het Jaar” en in 1969 ontving hij de “Nationale Trofee voor Sportverdienste”. Deze kreeg hij naar aanleiding van zijn zilveren medaille op de Olympische Zomerspelen van 1968 in Mexico. Wat is zijn naam?

Serge Reding

92

Hij is 1 van de grootste namen in het Amerikaanse baseball. Hij speelde 20 seizoenen als shortstop voor de New York
Yankees, en won in totaal 5x de World Series. Zij is de Olympisch kampioene op de 4x100m estafette van Londen, waar ze ook zilver won op de 100m en brons op de 200m. In 2011 werd ze wereldkampioene op de 100m. Beiden hebben ze dezelfde achternaam. Wat is die gemeenschappelijke achternaam van Derek en Carmelita?

Jeter

93

Belgisch atleet geboren in Borgloon, behoorde in de jaren 70 van de vorige eeuw tot de wereldtoppers op de lange afstand. In 1971 werd hij Europees kampioen op de marathon. Tweemaal won hij ook een medaille op de Olympische spelen in deze discipline. Zilver in 72 in München en brons in 76 in Montreal. Eind de jaren 80 nam hij afscheid van de atletiek. Zijn naam?

Lismont

94

Deze sport is een tweeledige sport, die bestaat uit een combinatie van langlaufen en schansspringen, in die volgorde. Het springen gebeurt van een grote of kleine schans, waarna de deelnemers een langlaufwedstrijd over 10 kilometer afwerken. De beste springer vertrekt als eerste, de achterstand van zijn concurrenten wordt bepaald aan de hand van de "Gundersen" methode, waarbij één punt minder gelijk staat aan 4 seconden "straftijd". Wie als eerste de finish bereikt wint uiteraard de wedstrijd. Graag naam van deze wintersport?

Noordse Combinatie

95

Deze Turnhoutenaar won zijn eerste MX3-wereldtitel in 2005. Vervolgens werd hij 2 jaar vice-kampioen na de Fransman Yves Demaria. In 2008 won hij voor een 2e maal de wereldtitel in de MX3-klasse. Dat leverde hem dat jaar de trofee “het gouden stuur” op, een hoge onderscheiding in de Belgische motorsport. Na een blessure in 2009 zou hij nooit meer terugkeren tot op het hoogste niveau.

Breugelmans

96

We gaan op zoek naar een voormalig voetballer en trainer, geboren in 1933. Als speler kende hij enkele successen bij KSV Sottegem, Club Brugge en Daring Brussel, maar wij kennen hem vooral als trainer. Na een succesvolle periode bij Sottegem en Cercle Brugge, werd hij met Anderlecht in 1974 kampioen. Faam verwierf hij vooral bij Beveren, de ploeg die hij trainde gedurende twee periodes, 75-78 en 81-84, met twee zeges in de beker en een titel in 1984 als gevolg. Hierbij stond hij aan de wieg van een sterke ploeg met onder meer Pfaff, Jean Janssens, Baecke en Schönberger. Later trainde hij ook nog het Turkse Trabzonspor, nu is hij op rust.

Braems

97

Spanje had al sinds 1928 geen gouden medaille gewonnen tijdens de Zomer- of Winterspelen, en van onze slalomskiër
werd niet verwacht daar in Sapporo 1972 verandering in te brengen. Zelfs toen de Spanjaard een kleine voorsprong had na de eerste run, zag men hem nog niet als winnaar. Maar toen favoriet Augert een fout maakte en terugzakte naar de vijfde plaats, bewees hij het tegendeel, wat voor grote ophef zorgde en zo Spanje zijn enige gouden medaille op de winterspelen bezorgde. Vier van zijn broers
en zusters deden ook mee aan de Olympische Winterspelen. Zijn zuster Blanca werd de tweede medaillehouder voor Spanje tijdens de Winterspelen van 1992 in Albertville waar ze brons behaalde in het slalomskiën voor dames.

Ochoa

98

Van 1919 tot 1926 was een Amerikaanse zwaargewichtbokser wereldkampioen. Hij wordt gezien als een van de beste boksers ooit. Hij begon zijn carrière als een saloonvechter en ontwikkelde een agressieve, zelfverzekerde stijl waarbij hij de tegenstander geen enkele rust gunde. Een zoetwatervis, een cichlide, is vernoemd naar de roemruchte bokser omdat de agressieve vis fel zijn territorium verdedigt.

Jack Dempsey

99

Deze succesvolle Hongaarse zwemster nam in 1996, 2000, 2004 deel aan de Olympische Spelen. In Atlanta sleepte ze de bronzen medaille in de wacht op de 200 meter schoolslag. Ze behaalde goud in Sydney op hetzelfde nummer en eindigde als vijfde op de 100 meter schoolslag. Daarnaast haalde ze 2 goud op een WK en 7 keer goud op een EK. Ze nam niet deel aan de spelen in Peking omdat ze een jaar voordien van dopinggebruik werd beschuldigd toen ze bij een controle te weinig urine kon inleveren. Ze
werd hiervoor vrijgesproken. Wie?

Kovacs

100

Vader was veldrijder. Zijn broer rijdt na vier seizoenen Euskatel ook bij Movistar en staat gekend als meesterknecht. Hijzelf won in 2012 de zestiende etappe in de Giro maar is het bekendst als huidig Spaans kampioen op de weg. Welke Movistar-renner won in 2014 de Spaanse kampioenentrui?

Izagirre

101

Deze man zal wel herhaaldelijk Sebastien Loeb vervloekt hebben. Want zowel in 2008, 2009, 2011 en 2012 werd hij tweede in het WK Rallyrijden. Naam van deze Fin?

Hirvonen

102

In 2013 was hij al derde in de World Cup schansspringen en in 2014 won hij de World Cup, maar het beste moest nog
komen: in Sotchi 2014 verpletterde hij de tegenstand zowel op de grote schans als op de kleine schans. Naam van deze tweevoudige Olympische kampioen schansspringen?

Kamil Stoch

103

Welke gewezen Duitse schans- of skispringer is de enige die er tot nu toe in slaagde om alle 4 de wedstrijden van het
prestigieuze ‘Vierschansentoernooi’ te winnen in éénzelfde editie? Deze unieke prestatie, die een Grand Slam wordt genoemd, kreeg hij voor mekaar in het seizoen 2001-2002. Verder behaalde hij ook vier wereldtitels en drie olympische medailles. In 2004 stopte hij na een burn-out en in 2009 werd hij professioneel autocoureur.

Sven Hannawald

104

Won 5 gouden medailles op de olympische spelen in 1988: 50, 100, 4x100 en 4x200 meter vrije slag en 4x100 meter
wisselslag.

Biondi

105

Carl Schuhmann was een van de grote sporthelden van zijn tijd. Op de allereerste Olympische spelen, die doorgingen in 1886 behaalde hij maar liefst vier gouden medailles. Zijn eerste drie medailes rijfde hij binnen bij de brug, de rekstok en de sprong. Op de foto ziet u meneer Schuhmann vlak voor de finale waarin hij zijn vierde medaille zou binnenrijven. In welke sport, één van de negen oer-olympische sporten dus, werd Schuhmann ook nog olympisch kampioen?

Worstelen

106

3 keer Messi, 2 keer Ronaldo en in 2015 wellicht een derde keer. Verder 2 Nederlanders op de winnaarslijst: Roy Makaay en Ruud van Nisterlrooij. We hebben het over de topscorer in de Spaanse Primera Division. Sinds 1928 wordt deze prijs uitgereikt door de Spaanse sportkrant Marca, na het einde van elk seizoen. De prijs is vernoemd naar de bijnaam van Moreno Aranzadi, aanvaller van Athletic de Bilbao, een spits die op heel jonge leeftijd overleed aan tyfus. Hoe heet de trofee voor beste doelpuntenmaker in de Primera Division?

Trofeo Pichichi

107

Club Brugge supporters hebben soms nog nachtmerries van een Club-Standard ergens februari 2007, toen bij een 3-0 voorsprong deze speler een kwartier voor affluiten inviel en bijna op zijn eentje voor de 3-3 zorgde. Het was zowat de zwanezang voor deze Congolese voetballer die via Monaco al eens bij Standard Luik zat en een toptransfer realiseerde naar Galatasaray. Maar hij voelde zich daar niet goed, passeerde even bij Lille waar hij echter tegen de dopinglamp liep. Hij kwam naar AA Gent, had er een zware kwetsuur, ging terug naar Standard, maar hij werd nooit meer de speler die hij ooit geweest is. Naam van deze Congolese spits.

Lukunku

108

Deze in 1991 geboren Bruggeling is niet alleen de Belgische kampioen 2014 in het discuswerpen, maar hij wist in 2014 ook het 13-jaar oude record van Jo Van Daele op zijn naam te brengen. Dit record verbeterde hij nog in juni op de Fanny Blankers-Koen games tot ietsje meer dan 66meter wat hem bij de Europese subtop brengt. Graag de naam van deze atleet die sinds 2014 een profcontract heeft bij Topsport Vlaanderen.

Milanov

109

Beste serveerder, beste aanvaller, meest waardevolle speler; een selectie uit de onderscheidingen die deze Nederlander ontving tijdens zijn topsportcarrière. Van 1986 tot 1999 behoorde het Nederlandse volleybal tot de wereldtop, met hem als onmiskenbare animator. Na een zilveren medaille op de Olympische Spelen van Barcelona in 1992 behaalde hij met het Nederlands volleybalteam goud op de Spelen van Atlanta in 1996. Hij speelde jaren bij Treviso, in Italië, en kreeg na afloop van zijn carrière een
benoeming tot Officier in Orde van Oranje Nassau. Graag de naam van de man die in de klas wellicht altijd het grootse klasnummer kreeg toegewezen.

Zwerver

110

Vele wielerliefhebbers denken dat de bijnaam “Monsieur Paris-Roubaix” uitgevonden was voor Roger De Vlaeminck. Mis poes. Deze West-Vlaming was de eerste renner die de helleklassieker drie keer won en deze bijnaam kreeg. In 1934 won hij zowel Parijs-Roubaix als de Ronde van Vlaanderen en behoort daarmee tot een select kransje renners die dat konden verwezenlijken. Hij reed bovendien zeven keer mee in de Tour de France, eindigde éénmaal vierde en won vier ritten. Naam van deze West-Vlaamse
locomotief.

Rébry

111

België een zwemnatie noemen is ietsjes overdreven, maar we moeten toch toegeven dat onze landgenoten de laatste tijd goede resultaten halen. De betere uitslagen worden gehaald op de estafettenummers. Zo slaagde ons Belgisch viertal erin een stukje geschiedenis te schrijven gedurende de laatste Olympische Spelen in London, door zich te plaatsen voor de finale van de 4x100m vrije slag. Pieter Timmers kennen we allemaal, de andere 3 zijn wat minder bekend. We zoeken de in 1992 in Gent geboren zwemmer, die in London ook individueel aantrad op de 50m vrije slag en die zich in 2015 wist te plaatsen voor het WK door nipt
tweede te eindigen op de Flanders Speedo Cup. Wie vervolledigde in London met Timmers, Emmanuel Vanluchene en Dieter Dekoninck het Belgisch zwemestafetteteam op de 4x100m vrije slag anno 2015?

Aerents

112

Het gebeurt nog zelden dat spelers nagenoeg hun carrière lang bij dezelfde club blijven. Als speler speelde hij tussen 1939 en het eind van zijn carrière als actief voetballer continu voor Liverpool, waarmee hij de titel won. Na zijn spelerscarrière in 1954, maakte hij als fysiotherapeut eerst deel uit van de technisch staf, maar werd een paar jaar later assistent trainer onder de befaamde coach Bill Shankly. Wanneer die in 1973 aankondigde te stoppen, werd onze ondertussen 55-jarige man gepromoveerd tot hoofdcoach, een functie die hij waarnam tot 1983. In deze periode veroverde hij zes landstitels en drie keer Europacup 1, waaronder die van 1978 tegen het Club Brugge van Ernst Happel. Naam van dit Liverpoolmonument.

Paisley

113

Er was een tijd dat wij in dit land echt goede marathonlopers hadden. Zo ook deze Waregemenaar, die vorig jaar 60 werd. Zijn moment de gloire kwam er in 1982 toen hij op de Europese kampioenschappen in Athene een zilveren medaille behaalde. In de periode 1983-1989 had hij met 2:09:57 ook het Belgisch marathonrecord in handen. Naam van deze West-Vlaming?

Parmentier

114

Onze gezochte speelster was actief van 1983 tot 1998 waarin ze 14 grandslams wist te winnen, 9 in het vrouwendubbel en 5 in het gemengd dubbel. Maar ook als enkelspeelster was ze een geduchte tegenstandster, in 1985 bereikte deze Tsjechische haar hoogste ranking met een 4de plaats. In 1984 en 1989 speelde ze de finale van de Australian Open, in 1986 en 1993 de finale van de US Open, in 1986 de halve finale op Roland Garros, op Wimbledon geraakte ze nooit verder dan 5 kwartfinales. Daarnaast behaalde ze nog 10 enkeltitels, 60 dubbeltitels en 2 x OS Zilver in het dubbelspel. Wie is zij?

Sukova

115

Op zondag 18/01/2015 wist een Engelsman, als 10de ooit, zich in het illustere lijstje van Triple Crown-winnaars te plaatsen m.a.w. die snookerspelers die zowel het WK, de UK Championship als de Masters ooit wisten te winnen. Kortom, wie won er de Masters 2015 door Robertson weg te blazen in de finale met 10-2?

Murphy

116

In 2006 werd Paardenbelg Jos Lansink wereldkampioen jumping in Aken. 4 jaar later wist Philippe Lejeune in Lexington ook wereldkampioen te worden. 2 titels op rij dus, maar in 2014 moesten we onze meerdere erkennen in een Nederlander. Kort samengevat, welke Nederlander mag zich tot 2018 wereldkampioen jumping noemen?

Dubbeldam

117

Russisch-Zuid-Koreaans shorttracker. Hij won op de Olympische Winterspelen in Turijn 3 x goud en 1 x brons, iets wat hij in Sotsji herhaalde. Van 2003 tot 2007 won hij 5 wereldtitels op rij en in 2014 werd hij voor de 6de maal wereldkampioen. Na een conflict met de Zuid-Koreaanse shorttrackbond komt hij sinds 2011 uit voor Rusland. Hierbij liet hij officieel zijn voornaam veranderen. Wie is deze shorttracker?

An

118

Deze Nederlandse wielrenner, geboren in 1950 werd in 1974 Nederlands kampioen. Hij nam vijf maal deel aan de tour, reed hem nooit uit en won toch twee etappes. Eentje in 1975 en eentje in 1980. Hij won tevens etappes in de Vuelta in 1976 en 1977 en in 1983 de Driedaagse van de Panne. Hij reed bij Frisol, Raleigh en Kwantum. Toen hij ploegleider was bij TVM kwam hij nog in het nieuws omdat hij tijdens de Amstel Gold Race de Australische wielrenner Scott Sunderland van de fiets reed. Zijn naam?

Cees Priem

119

We zouden er met onze scheidsrechters een voorbeeld aan kunnen nemen, want tenslotte is er al jarenlang een
uitwisselingsproject aan de gang om Belgische en Nederlandse wedstrijden te laten leiden door scheidsrechters uit de naburige competitie. Wie was de Nederlander die op 24 mei 2014 de Champions League-finale tussen de Madrileense clubs Real en Atletico in
goede banen leidde?

Kuijpers

120

Tot spijt van wie het benijdt, was het evenement van 2014 het WK voetbal in Brazilië. Na Mexico ’86 is dit ons beste
WK ooit geworden. Na Belo Horizonte, Rio de Janeiro en Sao Paulo, wachtten ons een epische strijd tegen de Verenigde Staten in de 8e finales. In welke stad ging deze match door? Het is tevens de allereerste hoofdstad van dit immense land.

Salvador

121

De Kristallen fiets is een trofee die de beste Belgische wielrenner van het jaar bekroont. Maar hoe heet de trofee voor de beste helper in het Belgisch wielrennen? Mario Aerts, Jelle Vanendert en Kevin De Weerdt zijn de 3 laatste winnaars van deze trofee.

Kristallen Zweetdruppel

122

We gaan op zoek naar de Olympische kampioen van 1920 in Antwerpen. Nadat deze Amerikaan in het leger had gediend tijdens de Eerste Wereldoorlog, ging hij zich toeleggen op atletiek en hij bleek al snel een uitstekende sprinter te zijn. Hij won de 100 en 200 m tijdens de Intergeallieerde Spelen van 1919 in Parijs en in 1920 graaide hij dus de Olympische titel mee. Onze man werd
indertijd ook nog beroemd door zijn aparte stijl van finishen. Aan het einde van de race sprong hij richting de eindstreep waardoor hij zijn tegenstrevers verraste. Zijn naam?

Paddock

123

Deze Brit begon zijn carrière in 1974 als ver-, en hinkstapspringer. Pas vanaf 1978 begon hij zich te specialiseren in de sprint. In 1980 werd hij, mede door de Americaanse boycot, Olympisch kampioen in Moskou. Wat is de naam van deze laatste blanke Olympische kampioen op de 100m?

Wells

124

In het rugby hebben sommige spelers een typische benaming. Zo is er bv. de Hooker, de middelste speler van de scrum. Maar wat is de benaming van een voorwaartse speler, meestal de nummers 1 en 3, die ofwel links of rechts staat van de Hooker? De spelers rechts en links op de foto.

Prop

125

In 1945 werd aan Bill Sianis verzocht om de wedstrijd van de World series Baseball te verlaten omdat zijn meegebrachte geit de andere mensen stoorde. Bill kon daar niet mee lachen en sprak een vloek uit : "Nooit zou dit team nog de World Series winnen". En zo geschiedde. Welk baseballteam, met als thuisbasis Wrigley Field, leidt nog steeds onder "the curse of the Billy Goat" ?

Chicago Cubs