Sqppikivitauti Flashcards
(19 cards)
Prevalenssi länsimaissa?
10-20%. Yli 80v sappikiviä jo lähes puolella, ja sappikivitauti onkin vanhusten akuutin vatsan yleisin aiheuttaja.
Sappikivitaudin 3 vaihetta?
Oireeton, oireita antava ja komplisoitunut.
Puolet oireettomia. Ensimmäisen kohtauksen jälkeen todennäköisesti uusii. Neljäs osalla kehittyy komplikaatio 10-20 vuoden seurannassa.
Akuutin kolekystiitin oireet ja löydökset?
Sappikohtauskipu ei helpota ja potilaalle tulee kuumetta ja oik. ylävatsan défence. Labroissa leukosytoosi ja CRP selvästi kohonnut. UÄ:ssä sappirakon seinämä paksuuntunut.
Akuutin kolekystiitin komplikaatiot?
Sappirakon empyeema ja perforaatio, kolekystoduodenaalinen fisteli.
Kuinka suurelle osalle tulee sappitiekiviä?
N. 10%. Sappitietukoksen oireet, kolangiitti tai akuutti haimatulehdus.
Mirizzin oireyhtymä?
Sappikivi kiilautuu sappirakon kaulaan tai rakon laskutiehyeen, mikä puristaa maksan ulkoisia sappiteitä ja aiheuttaa sapenkulun häiriön.
Paljonko sappea erittyy vuorokaudessa ja mistä se koostuu?
600-800ml. Sappihappoja, fosfolipidejä ja kolesterolia.
Kivityypit ja mikä näistä yleisin?
Kolesterolikiviä 75-85%. Mustat ja ruskeat pigmenttikivet sekä sekakivet. Mustia pigmenttikivä syntyy maksakirroosin ja hemolyyttisten tautien yhteydessä. Ruskeat kivet syntyvät sappiteiden tukoksen ja infektion yhteydessä.
Neljä F
Fat, forty, female, fertile
Erotusdiagnostiikka
Refluksitauti, gastriitti, ulkustauti, laktoosi-intoleranssi ja IBS.
Paras kajoamaton tutkimus sappitiekivien löytämiseksi?
MRCP. Pienet kivet eivät kuitenkaan aina näy, voi vahvistua vasta ERC avulla.
UÄ sensitiivisyys ja spesifisyys sappirakkokivien diagnostiikassa?
Yli 90%
Laboratoriokekeet sappikivitautia epäiltäessä?
PVK, CRP, Bil, Alat, Afos, AmylP. Sappikollikissa yleensä viitearvoissa. Akuutissa kolekystiitissä tulehdusarvot nousseet, joskus myös bil ja maksa-arvot lievästi. Selvästi koholla oleva Bil ja Afos viittaavat sappitiekiviin. Jos sekä tulehdusarvot, Bil ja maksa-arvot selvästi suurentuneet, kyse todennäköisesti sappitiekivistä ja kolangiitista.
Oireettoman sappirakkokivitaudin hoito?
Ei yleensä hoideta eikä leikata. Voidaan suositella sappiruokavalion noudattamista (kaali, omena, ruisleipä ja rasvaiset ruoat)
Kenet kannattaa leikata myös oireettomassa taudissa?
Vakaville komplikaatioille alttiit tyypin 1 diabeetikot, kroonista hemolyyttistä anemiaa sairaatavat, elinsiirtopotilaat ja immuunikato potilaat. Sappirakon seinämän kalsifikaatio (posliinirakko) ja pitkään olleet, yli 3cm kokoiset kivet saattavat suurentaa riskiä sappirakkosyöpään. PSC sappikivet ja polyypit kannattaa leikata välittömästi suurentuneen syöpäriskin vuoksi.
Milloin oireiset komplisoitumattomat kannaattaa leikata?
Jo ensimmäisen sappikoliikin jälkeen kannattaa tehdä lähete elektiiviseen kolekystektomian harkintaan. Runsaat puolet tulevat oireettomiksi leikkauksen jälkeen.
Sappikivitaudin tyyppioire ja epäspesifiset oireet?
Koliikkimainen oikealle painottuva ylävatsakipu, joka säteilee oik. yläselkään. Dyspepsisa, turvotus, pahoinvointi ja ruoka-aineintoleranssi epäspesifisiä oireita, voi esiintyä ilman sappikivitautia, voivat toisaalta myös helpottaa leikkauksen jälkeen.
Milloin voidaan seurata oireista?
Jos oireet eivät hankalia ja potilas vanha tai monisairas, joilla leikkausriski suurentunut.
Antibiootti ennen leikkausta?
Ennen elektiivistä kolekystektomiaa ei tarvita, ei vähennä leikkauksenjälkeisiä infektioita. Akuuttia kolekystiittiä leikatessa potilaalle on jo yleensä aloitettu ab, profylaktinen lisäannos tulee antaa, jos edellisestä antamiskerrasta on kulut yli 3h. Kefuroksiimi yleensä.