vsf1 Flashcards
(100 cards)
VÄLFÄRD
Olika innebörder. Syftar till någon form av lycka, välgång, ekonomisk och social trygghet. Olika direkta eller indirekta (statliga/offentliga) åtgärder för att tillförsäkra medborgare/individer, drägliga levnadsförhållanden eller för att lösa eller förebygga sociala risker eller sociala problem. Olika åtgärder: Sociala och ekonomiska åtgärder som tillfredsställer befolkningens ekonomiska och sociala grundbehov (t.ex. bostad, inkomst/arbete, hälsa, utbildning, fritid)
VÄLFÄRDSSTAT
Ingen tydlig definition av begreppet välfärdsstat, vanligen ett land som kombinerar kollektivt ansvar för medborgarnas sociala välfärd med en omfattande demokrati och en viss nivå av levnadsstandard. En möjlig definition (av Briggs) kännetecknas välfärdsstaten av att statsmakten medvetet används för att reglera marknadskrafterna i åtminstone tre avseenden: att garantera en minimutkomst åt individer och familjer oberoende av värdet på deras arbetskraft eller förmögenhet, att skapa trygghet genom att reglera sociala risker, att tillförsäkra medborgarna vissa grundläggande tjänster oberoende av status eller klass.
Alla länder har inte samma utformning och ambitionsnivå när det gäller hur mycket och vilken form av välfärd medborgarna har tillgång till. Välfärdsstater har olika socialpolitiska lösningar och åtgärder för att tillhandahålla sina medborgare social trygghet.
Kritik mot välfärdsstaten: några exempel
- Socialpolitikens höga kostnader
–Ökade socialutgifter anses tvinga fram höga skatter och avgifter - Negativa inverkningar på ekonomin
–För mycket stat gör att ekonomin riskerar att fungera ineffektivt, snedvriden konkurrens,
–För generöst socialt skydd minskar t.ex. incitament att söka jobb. - Välfärdsstatens byråkrati och ineffektivitet
–Förmynderi, missnöje med kollektiva och strömlinjeformade lösningar i ett alltmer individualiserat samhälle, individens frihet, krav på brukarinflytande, skräddarsydda lösningar
–Överdrivet maktutövande/kontroll
MÄTA VÄLFÄRD
Objektiva mått
Oberoende individers uppfattning. Utgår från experter och politiska bedömningar och mäta bland annat spädbarnsdödlighet, inkomst, utbildning och hälsomått. Utgår från samhälleliga och politiska målsättningar, statens ambitionsnivå
Subjektiva mått
Fånga hur individerna upplever det. Utgår från individens upplevelse av dennes välfärd och anspråksnivå.
Behov
Utgår från i hur hög grad människors olika behovs uppfylls, både grundläggande behov t.ex. mat, bostad och behov som sociala kontakter t.ex. vänskap
Resurser
Utgår från människors resurser, förmåga, ekonomi, utbildning, nätverk och om hen är utrustad med tillräckligt med resurser för att kunna leva det liv hon vill. Vilka resurser har människor för att leva de liv de vill leva.
SOCIALA RISKER/PROBLEM
Välfärdsstaten och socialpolitiken strävar mot att minska/förebygga/åtgärda sociala risker dvs skydda individen i situationer när hon inte kan försörja sig själv och är beroende av andra/annat för din försörjning eller omhändertagande (omsorg). Sociala risker = situationer där individers självständighet försvåras eller försvinner och de därför blir beroende av staten. exempelvis ålderdom, barndom, arbetslöshet, fattigdom, fysisk eller psykisk ohälsa eller handikapp även ekonomiskt och strukturellt betingade risker (arbetslöshet, förändring i befolkningssammansättning t.ex. andelen ensamstående, migration mm) Sociala problem är närbesläktat med sociala risker och kan ses som eskalerade sociala risker.
SOCIALPOLITIK
Poängen med socialpolitik: olika visioner och försök att skapa ett socialt rättvist samhälle. Socialpolitik avses direkta eller indirekta statliga åtgärder som syftar till att ge ett lands invånare skäliga levnadsvillkor. Socialpolitikens mål är att främja mänskligt välbefinnande (individers livskvalitet) genom att tillhandahålla en viss levnadsstandard, social trygghet eller genom att hantera olika sociala risker eller problem. Den kan ha olika inriktningar beroende på vilket politiskt synsätt som dominerar. Den är samhällelig: organiserad kollektiv risk-och problemhantering.
Innebär någon typ av omfördelning av resurser, antingen mellan inkomstgrupper/sociala grupper (vertikal omfördelning, ”Robin Hood”) då ofta genom att man har skatt och skattefinansierade åtgärder. Eller över livsloppet (horisontell omfördelning) då ofta om omfördelning från en persons arbetsför ålder till efter typ pensionen.
Socialpolitikens motiv
- Moralfilosofiska: Minska mänskligt lidande, filantropi, social rättvisa, ”ta från de rika och ge till de fattiga”. där man tycker att socialpolitiken borde bidra till ett samhälle som handlar om omfördelning
- Reproduktiva: Familjepolitik och arbetspolitiska beslut. Handlar om att kontrollera och se till att samhället man är inom fortsätter att bestå så det handlar om vilken typ av befolkning man vill ha.
- Välfärdsideologiska: vilka mål och statens roll. Autonomi, kommunitarism, egalitarism, konservatism.
- Sociala: social sammanhållning och stabilitet.Minska risken för sociala konflikter, centralt i den nordiska modellen. Man anser om det finns mer jämlikhet och att deras röst blir hörd blir det mindre risk för sociala konflikt
- Ekonomiska: ge kapitalismen mänskligt ansikte och göra den socialt hållbar. Rör samhällsekonomi. Bakom olika socialpolitiska åtgärder.
SOCIALPOLITIK: SNÄV.
Snäv:
Åtgärder som direkt syftar att påverka det mänskliga välbefinnandet genom sociala trygghetssystem i form av ekonomiska transfereringar, sociala tjänster i form av välfärdstjänster. Exempel kan inkludera arbetslöshetsförmåner, barnomsorgsprogram, pensionssystem och sjukvårdsprogram.
SOCIALPOLITIK: VID.
Vid:
Verksamheter och politikområden som indirekt skapar förutsättningar eller påverkar mänskligt välbefinnande och mänsklig välfärd (hälso-och sjukvård, utbildningspolitik, bostadspolitik, arbetsmarknadspolitik, regionalpolitik, miljö-och livsmedelspolitik, internationell socialpolitik). Allt som görs för att främja det mänskliga välbefinnandet såsom att det planeras och byggs tillräckligt med drägliga bostäder eller att myndigheterna planerar stadens trafikleder så människor kan röra sig tryggt med bil eller till fots. Exempel är att den omfattar en bredare uppsättning åtgärder och insatser som påverkar och formar samhället och medborgarnas välbefinnande.
Faktorer som påverkar socialpolitikens utformning
- Graden av demokrati och politisk stabilitet
– Avsaknad av politiska rättigheter - Ekonomiska faktorer: God ekonomi betyder mer pengar att fördela mellan folk.
- Sociala faktorer: demografiska förhållanden, migration, arbetslöshet, kriminalitet.
- Politiska faktorer: vilka krafter tillåts påverka socialpolitiken.
- Kulturella faktorer: Kulturella och socialhistoriska särdrag, religion.
- Idémässiga faktorer: idéer och influenser från andra sammanhang t.ex. globalisering och EU. globala rörelser hur socialpolitik ska utformas. I vilken grad ska EU ha en gemensam välfärd.
- Externa faktorer: naturförhållanden, geografiskt läge.
SOCIALPOLITISKA ÅTGÄRDER
Ekonomiska transfereringar/trygghetssystem.
Välfärdstjänster
Ekonomiska transfereringar/trygghetssystem?
Pengar. Ekonomiska transfereringar kan vara konstruerade som försäkringar eller bidrag. Viktigt att det är offentliga försäkringar man pratar om, det är försäkringar från ett socialpolitiskt perspektiv som ska hantera social risksituationer där man är i ett stadie i sitt liv där man inte kan ta hand om sig själv ekonomiskt t.ex. sjukförsäkring, arbetslöshetsförsäkring, pension och socialbidrag.
* Socialförsäkringar - Bygger på försäkringsprinciper det vill säga att vi ”betalar in” till försäkringen på olika sätt. T.ex egna avgifter, via olika skatter osv. Ofta utifrån inkomstbortfallsprincipen.
* Bidrag - Ej försäkring, men skattefinansierade ibland helt på kommunal nivå, t.ex ekonomiskt bistånd. Kräver oftast inte motprestation. Generella eller selektiva bidrag
Generella kan kallas för universella (barnbidrag) Som alla får som är i en viss situation, behovsprövade bidrag (selektiva) som ekonomiskt bistånd.
VÄLFÄRDSTJÄNSTER?
Praktisk hjälp till exempel Subventionerade av offentliga sektorn eller producerade av den. Till personer med vissa behov (i vissa situationer). Gränsdragningar mellan familjens ansvar och det offentliga ansvaret.
Ex. omsorg, vem ska ta hand om äldre, barn, sjuka. äldreomsorg, barnomsorg och sjukvård.
UNIVERSELLA INSATSER
Universella/institutionella
Insatser och förmåner som går till “alla” medborgare/invånare. Staten har stort ansvar för genomförandet. Fasta regler för hur det ska göras. Målsättning att öka den sociala integrationen i samhället. alla kommer till dels
Exempel: Barnbidrag = Ingen fråga om ekonomi, alla som har barn har rätt till det.
SELEKTIVA INSATSER
Selektiva/residuala
Insatser eller förmåner som bara går till specifika grupper (t.ex de mest utsatta i en viss situation). Selektiva förmåner kan riskera att stigmatisera mottagarna. Behovs- eller inkomstprövade insatser. Sverige har båda men generellt har man haft en högre andel universella.
Exempel: Ekonomiskt bistånd = Behovsprövat får det som en sista insats bara till vissa.
Principen som gör att man har rätt till en socialpolitisk insats (3st)
Tre huvudsakliga målgrupper
1. De personer som har ett visst konstaterat behov och som omfattas av selektiva eller behovsprövade insatser.
2. De personer som kommer i åtnjutande av förmåner genom någon form av merit såsom att de har en viss arbetsmarknadsanknytning eller inkomster
3. De personer som omfattas av sociala rättigheter i egenskap av medborgare eller invånare i ett land. Universella/generella.
STANDARDTRYGGHET - ersättningsprincip
Kopplas till inkomstbortfallsprincipen socialförsäkringar. Våra Socialförsäkringar: t.ex sjukförsäkring, föräldraförsäkring, pension, a-kassa. Man skulle behålla sin levnadsstandard även om man förlorade sitt arbete. Standarden skulle vara likadan. Bevarande effekt på den ekonomiska ojämlikheten eftersom den baseras på tidigare inkomster/prestationer.
Finansieras genom inkomstrelaterade förmåner finansieras främst genom sociala avgifter, som arbetsgivaravgifter och egenavgifter, samt försäkringspremier. Dessa avgifter tas ut från löner och andra inkomstkällor och går till olika försäkringssystem (t.ex. sjukförsäkring, arbetslöshetsförsäkring). Det innebär att förmånerna är direkt kopplade till individens arbetsmarknadsinträde och arbetsinkomster.
.
GRUNDTRYGGHET/GRUNDSKYDDSPRINCIPEN - ersättningsprincip
kopplat till bidrag. Finansieras via allmänna skatten. Ett Minimum av skyddsnät för alla medborgare. Minimibelopp/grundbelopp som är lika för alla. T.ex Ekonomiskt bistånd, barnbidrag, bostadsbidrag, Garantipensionen (den allmänna pensionen som du kan ha rätt till om du har haft en väldigt låg inkomst eller ingen inkomst alls). Utjämnande effekt eftersom det är behovsbaserat, ger alla medborgare ett minimiskydd, oavsett tidigare inkomst eller arbetslivserfarenhet
BEHOVSPRÖVAD - ersättningsprincip
Inkomstrelaterad.
Bostadsbidrag, försörjningsstöd
SOCIALFÖRSÄKRINGARNAS GRUNDER
Inkomstbortfallsprincipen
Premiesolidariska principen
Skattepliktighet
Inkomstbortfallsprincipen
Ersättningen i relation till det man tjänade innan till exempel vid sjukdom. Om man arbetar och blir av med sin inkomst av föräldraledighet får man tillbaka i relation till hur mycket man tjänat. Kopplat till en standardtrygghet.
Premiesolidariska principen
För att få behöver du betala, barnomsorg i relation till skatt eller avgift/premie till A-kassa. Att man får betala för att få tillbaka när risken är framme, skada, sjukdom, föräldraskap, ålder. Välfärdsstaten är en riskhanteringsapparat som ska hantera risker
Skattepliktighet
Ersättningarna (ej bidragen) ska skattas. Det finns en skatteplikt vid erhållande av ersättningen.
Socialförsäkringarnas finansiering
De obligatoriska finansieras huvudsakligen genom arbetsgivaravgifter (även kallas sociala avgifter), när vi jobbar betalar arbetsgivaren en viss procent
Utgör drygt 30% av lönen, avgifterna är relaterade till inkomsten i procent. Den med högre lön, betalar arbetsgivaren i mer i sociala avgifter och får, teoretisk, mer i ersättning dock bara upp till en viss nivå.
Frivilliga finansieras med egenavgifter