Χαρακτηριστικές Ερωτήσεις Πίεση Flashcards

1
Q

Περιγράψτε την αρχή λειτουργίας του σφυγμομανομέτρου

A
  1. Η κλασσική μέθοδος μέτρησης της πίεσης είναι ο προσδιορισμός του ύψους μιας στήλης υγρού που ασκεί πίεση ίση με τη μετρούμενη
  2. Το μανόμετρο είναι ένα όργανο που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της πίεσης με τη μέθοδο αυτή.
  3. Στη κλινική πράξη χρησιμοποιείται το σφυγμομανόμετρο, το οποίο μετρά την πίεση του αίματος.
  4. Υπάρχουν 2 είδη σφυγμομανομέτρων
  • Στο μανόμετρο υδραργύρου η τιμή της πίεσης δείχνεται από το ύψος της στήλης υδραργύρου μέσα στο ηυάλινο σωλήνα
  • Στο άνευ υδραργύρου μανόμετρο, οι τιμές της πίεσης παρουσιάζονται με την περιστροφή μια βελόνας σε βαθμολογημένο δίσκο.
  1. Σε εξετάσεις ρουτίνας, μετράμε την αρτηριακή πίεση με έμμεσο τρόπο.
  2. Το όργανο που χρησιμοποιείται ονομάζεται σφυγμομανόμετρο και αποτελείται από
  3. Τη περιβραχιόνιο αρτηρία στο ύψος του αγκώνα
  4. Το στηθοσκόπιο
  5. Το περιβραχιόνιο διογκώνεται γρήγορα και η πίεση που ασκείται είναι ικανή να διακόψη τη κυκλοφορία.
  6. Στη συνέχεια ο αέρας αποβάλλεται από το περιβραχιόνιο σταδιακά
  7. Καθώς η τιμή της πίεσης στο περιβραχιόνιο πέφτει κάτω από την τιμή της συστολικής πίεσης, η τυρβώδης ροή του αίματος στην αρτηρία προκαλεί δονήσεις οι οποίες παράγουν ήχο
  8. Η ακρόαση του ήχου γίνεται με το στηθοσκόπιο
  9. Οι ήχοι αυτοί ονομάζονται Korotkoff ή Κ ήχοι.
  10. Η πίεση στην οποία ακούγονται αρχικά οι Κ ήχοι είναι η συστολική πίεση
  11. Καθώς η πίεση συνεχίζει να μειώνεται, οι ήχοι ακούγονται πιο δυνατά και στη συνέχεια αρχίζουν να εξασθενούν
  12. Οι ήχοι σταματούν να ακούγονται ( ή μεταβάλλονται δραστικά) όταν η τιμή της πίεσης φτάσει την τιμή της πίεσης διαστολής.
  13. Η μονάδα που χρησιμοποιείται είανι το mmHg
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Εξηγείστε με ποιές διαδικασίες πίεσης και κάτω από ποιές συνθήκες ανταλλάσσονται υγρά μεταξύ τριχοειδών αγγείων και διάμεσου υγρού στους ιστούς.

A

Καθώς το αίμα ρέει μέσα στα τριχοειδή αγγεία το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά εγκαταλείπουν την κυκλοφορία και εισέρχονται στα κύτταρα και τα προιόντα που πρόκειται να αποβληθούν εγκαταλείπουν τα κύτταρα και εισέρχονται στη κυκλοφορία.

  1. Η κύρια διαδικάσία με την οποια πραγματοποιείται η μεταφορά είναι η διάχυση.
  2. Μεταξύ κυττάρων που σχηματίζουν το τοίχωμα του τριχοειδούς αγγείου υπάρχουν σχισμές οι οποίες λειτουργούν ως πόροι.
  3. Το πλάσμα αποτελείται από νερό, ηλεκτρολύτες, μικρά μόρια όπως γλυκόζη και CO2 και άλλα πρωτεινικά μόρια.
  4. Όλα τα συστατικά του πλάσματος μπορούν να διαπεράσουν τα τοιχώματα του τριχοειδούς αγγείου.
  5. Εκτός των τριχοειδών βρίσκεται το διάμεσο υγρό μέσα στο οποίο βρίσκονται τα κύτταρα.

Η ωσμωτική πίεση αποτελεί σημαντικό παράγοντα στον καθορισμό της πίεσης στο διάμεσο υγρό και επομένως και στη ροή των θρεπτικών συστατικών και του νερού μέσω των τοιχωμάτων των τριχοειδών αγγείων.

Εκτός των τριχοειδών βρίσκεται το διάμεσο υγρό μέσα στο οποίο βρίσκονται τα κύτταρα

Η συγκέντωση των μορίων των πρωτεινών στο διάμεσο υγρό είναι πολύ μικρότερη από τη συγκέντρωση τους μέσα στα τριχοειδή.

Υπάρχουν 3 τρόποι με τους οποίου μπορεί να διαταραχθεί η ισσοροπία των πιέσεων

  1. )Οίδημα. Συγκέντρωση υγρού στον ιστό και διόγκωση πχ καρδιακή ανεπάρκεια.
  2. ) Μείωση της ωσμωτικής πίεσης του πλάσματος λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης πρωτεινών (υποπρωτειναιμία). Π.χ . εξαιτίας κακής διατροφής ή σε παθηση των νεφρών κατά την οποία οι πρωτείνες αποβάλλονται μέσω ούρων. ή σε ηπατική νόσο.
  3. ) Άυξηση της διαπερατότητας του τοιχώματος των τριχωειδών αγγείων από τα μεγάλα μόρια η οποία μειώνει σημαντικά την ωσμωτική πίεση. Π.χ. διόγκωση μετά από δυνατό χτύπημα.

Εκτός των τριχοειδών

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Σχεδιάστε σε άξονες πίεσης – όγκου την μεταβολή της πίεσης στο εσωτερικό της κύστης καθώς πληρούται συνεχώς με ούρα. Σχολιάστε την κλίση της καμπύλης

A

Σελ 123

Στη ουροδόχο κύστη τα τοιχώματα διατείνονται όσο αυξάνει ο όγκος. Ωστόσο η πίεση δεν αυξάνεται αναλογικά με τον όγκο. Για συγκεκριμένη αύξηση της ακτίνας R, ο όγκος αυξάνεται σε R3 ενώ η πίεση μόνο R2.

Για τους ενήλικες ο μέγιστο όγκος ούρων στη κύστη πριν από την ούρηση είναι 500 ml

Για κάποια τιμή πίεσης, συνηθως 3kPa, ενεργοποιείται το αντανακλαστικό ούρησης. Το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης συσπαται και ασκεί στιγμιαία πίεση μέχρι 15 kPa.

Οι φυσιολογικές τιμές που προκαλούν ούρηση είναι αρκετα χαμηλές 2-4 kPa αλλά σε άνδρες που έχουν απόφραξη της διόδου ούρων λόγω υπερτροφίας του προστάτη η πίεση που απαιτείται για την ούρηση μπορεί να είναι πάνω από 10kPa. Αυτό οδηγεί σε κατακράτηση ούρων οπότε και απαιτείται καθετηριασμός για ην εκκένωση της κύστης.

Όταν βήχουμε, τεντωνόμαστε ή σηκωνόμαστε όρθιοι, η πίεση της ουροδόχου κύστεως, αυξάνεται. Το ίδιο στην εγκυμοσύνη και στο στρές

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Περιγράψτε εν συντομία την διαδικασία της στατικής μέτρησης της αρτηριακής πίεσης του αίματος και εξηγείστε την φυσική αρχή η οποία την διέπει.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Εξηγείστε γιατί η πίεση του κυκλοφορικού συστήματος διαφέρει κατά μήκος του σώματος (π.χ. κεφαλή, κάτω άκρα, καρδιά). Τι πρέπει να κάνει ένα άνθρωπος ώστε η πίεση να είναι περίπου η αυτή παντού.

A

Η πίεση του κυκλοδορικού συστήματος διαφέρει κατά μήκος του σώματος. Ακόμα και στις κύριες αρτηρίες η πίεση διαφέρει από το ένα σημείο στο άλλο λόγω της βαρύτητας.

Η μεγαλύτερη πίεση P στα κάτω άκρα οφείλεται στη δύναμη της βαρύτητας (ρgh) η οποία δημιουργείται από τη στήλη του αίματος ( ύψους h), μεταξύ της καρδιάς και του σημείου μέτρησης που προστίθεται στην πίεση της καρδιάς και του σημείου μέτρησης που προστίθεται στην πίεση της καρδιάς (ρ είναι η πυκνότητα του αίματος)

Ομοίως η μικρότερη πίεση της κεφαλής οφείλεται στο γεγονός ότι βρίσκεται σε μεγαλύτερο ώψος ως προς την καρδιά.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν περιοχές οι οποίες έχουν πίεση μικρότερη από την ατμοσφαιρική. Γιατι; Δώστε παραδείγματα.

A

Μέσα στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν αρκετές περιοχές στις οποίες η πίεση είναι μικρότερη από την ατμοσφαιρική ή αρνητική.

Κατά την διάρκεια της εισπνοής η πίεση στους πνευμονες πρέπει να είναι μικρότερη από την ατμοσφαιρική, διαφορετικά ο αέρας δεν θα εισέρχοταν.

Κατά τη διάρκει της εισπνοή η πίεση στους πνεύμονες είναι τυπικά αρνητική κατά λίγα εκατοστά στήλης ύδατος (cPa).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Εξηγείστε με βάση τον νόμο του Henry (τον οποίο και καταγράψτε) τι συμβαίνει με την επίδραση του αζώτου στους ιστούς καθώς ο αυτοδύτης κατέρχεται σε όλο και μεγαλύτερα βάθη.

A

Η αλλαγή της πίεσης κατά την κατάδυση δεν επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος του σώματος αφου το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κυρίως από στερεά και υγρά τα οποία είναι σχεδόν ασυμπίεστα.

Υπάρχουν όμως κοιλότητες του σώματος που περιέχουν αέρα και οι μεταβολές της πίεσης μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις.

Η πίεση στους πνεύμονες σε οποιοδήποτε βάθος είναι μεγαλύτερη από την πίεση στους πνευμονες στην επιφάνεια της θάλασσας. Δηλαδή ο αέρας που βρίσκεται μέσα στους πνευμονες είναι πυκνότερος όταν βρισκόμαστε κάτω από το νερό και η μερική πίεση που ασκεί κάθε συστατικό του αέρα είναι αναλογικά μεγαλύτερη. Η υψηλότερη μερική πίεση του Ο2 προκαλεί μεταφορά περισσοτέρων μορίων Ο2 στο αίμα και δηλητηρίαση όταν η μερική πίεση του Ο2 γίνει πολύ μεγάλη. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν η μερική πίεση του Ο2 στους πνεύμονες ξεπεράσει την τιμή των 80kPa

Η εισπνοή αέρα σε βάθος μεγαλύτερο των 30m είναι επίσης επικίνδυνη γιατι μπορεί να οδηγήσει σε περίσσεια αζώτου στο αίμα και στους ιστούς. Η περίσσεια αζώτου στο αίμα και στους ιστούς μπορεί να προκαλέσει 2 σοβαρές καταστάσεις : τη νάρκωση αζώτου, η οποία είναι μια κατάσταση δηλητηρίασης (μέθης).

  1. Σύμφωνα με το νόμο του Henry, η ποσότητα του αερίου που διαλύεται μέσα σε ένα υγρό είναι ανάλογη της μερικής πίεσης του αερίου που βρίσκεται σε επαφή με το υγρό.
  2. Όσο ο δύτης πηγαίνει σε μεγαλύτερα βάθη η πίεση του αέρα και επομένως η μερική πίεση του αζώτου, αυξάνει.
  3. Αύξηση τη μερικής πίεσης του αζώτου, έχει ως αποτέλεσμα την άυξηση της ποσότητας του αζώτου που διαλύεται στο αίμα και από αυτό στους ιστούς.
  4. Το ίδιο ισχύει και για το Ο2 αλλά αυτό χρησιμοποιείται από τους ιστούς.
  5. Όταν ο δύτης ανεβάινει προς την επιφάνεια της θάλασσας, η πε΄ρισσσεια του αζώτου που υπάρχει στους ιστούς πρέπει να απομακρυνθεί διαμέσου του αίματος και των πνευμόνων .
  6. Η απομάκρυνση του Ν2 είναι μια αργή διαδικασία και όταν ο δύτης αναδύεται γρήγορα δημιουργο’υνται φυσαλίδες στους ιστούς και τις αρθρώσεις.
  7. Η νόσος των δυτών είναι πολύ επώδυνη. Οι δύτες που πάσχουν , συνήθως επανασυμπιέζονται σε θάλαμο αποσυμπίεσης στον οποίο η πίεση ελαττώνεται αργά έτσι ώστε το άζωτο να απομακρυνθεί από τους ιστούς διαμέσου του αίματος και των πνευμόνων
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Αν οι πνεύμονες είναι γεμάτοι από αέρα κατά την ανάδυση (από τον βυθό προς την επιφάνεια της θαλάσσης) γιατί μπορεί να προκληθεί σοβαρή βλάβη στους πνεύμονες;

A

Η εισπνοή αέρα σε βάθος μεγαλύτερο των 30m είναι επίσης επικίνδυνη γιατι μπορεί να οδηγήσει σε περίσσεια αζώτου στο αίμα και στους ιστούς. Η περίσσεια αζώτου στο αίμα και στους ιστούς μπορεί να προκαλέσει 2 σοβαρές καταστάσεις : τη νάρκωση αζώτου, η οποία είναι μια κατάσταση δηλητηρίασης (μέθης).

Σύμφωνα με το νόμο του Henry, η ποσότητα του αερίου που διαλύεται μέσα σε ένα υγρό είναι ανάλογη της μερικής πίεσης του αερίου που βρίσκεται σε επαφή με το υγρό.

Όσο ο δύτης πηγαίνει σε μεγαλύτερα βάθη η πίεση του αέρα και επομένως η μερική πίεση του αζώτου, αυξάνει.

Αύξηση τη μερικής πίεσης του αζώτου, έχει ως αποτέλεσμα την άυξηση της ποσότητας του αζώτου που διαλύεται στο αίμα και από αυτό στους ιστούς.

Το ίδιο ισχύει και για το Ο2 αλλά αυτό χρησιμοποιείται από τους ιστούς.

Όταν ο δύτης ανεβάινει προς την επιφάνεια της θάλασσας, η πε΄ρισσσεια του αζώτου που υπάρχει στους ιστούς πρέπει να απομακρυνθεί διαμέσου του αίματος και των πνευμόνων .

Η απομάκρυνση του Ν2 είναι μια αργή διαδικασία και όταν ο δύτης αναδύεται γρήγορα δημιουργο’υνται φυσαλίδες στους ιστούς και τις αρθρώσεις.

Η νόσος των δυτών είναι πολύ επώδυνη. Οι δύτες που πάσχουν , συνήθως επανασυμπιέζονται σε θάλαμο αποσυμπίεσης στον οποίο η πίεση ελαττώνεται αργά έτσι ώστε το άζωτο να απομακρυνθεί από τους ιστούς διαμέσου του αίματος και των πνευμόνω

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Σχεδιάστε σε άξονες πίεσης - %αναλογία εισπνεομένου οξυγόνου την καμπύλη “επίπεδο θάλασσας ισοδύναμο με μίγμα οξυγόνου”. Σχολιάστε σύντομα.

A

Σελ 126

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Η μερική πίεση του αέρα στην επιφάνεια της θάλασσας είναι άζωτο: 0,8 atm και οξυγόνο 0,2 atm. Σε βάθος 30 m δώστε την αντίστοιχη μερική πίεση σε atm. των δύο αερίων.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly