1 Flashcards

1
Q

Inflaatio

A

Inflaatio tarkoittaa rahan ostovoiman heikkenemistä sekä siitä aiheutuvaa hintojen nousua eli rahan reaalisen arvon laskua. Se voidaan määritellä myös yleiseksi hintojen noususta johtuvaksi rahan ostovoiman heikkenemiseksi.

Yleisesti voidaan sanoa, että rahan tarjonnan kasvu on inflaation perimmäinen syy. Rahan tarjonnan kasvu tarkoittaa kansantaloudessa liikkeellä olevan rahamäärän kasvua.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Deflaatio

A

Deflaatio on hintojen ja palkkojen yleinen lasku; “rahan arvon nousu” tai rahamäärän väheneminen. Deflaatio on inflaation vastakohta, ja deflaatiota voidaan kutsua tämän vuoksi myös negatiiviseksi inflaatioksi. Deflaatio johtuu siitä, että liikkeellä oleva rahamäärä eli rahavaranto pienenee suhteessa markkinoilla tarjolla oleviin hyödykkeisiin.

Deflaatio on harvinainen ilmiö nykyaikana kasvavissa talouksissa ja sitä esiintyy useammin laman aikana eli kun talous pienentyy.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Anomalia

A

Anomalialla (engl. Anomaly) tarkoitetaan rahoituksessa ja taloustieteessä pitkäaikaista poikkeamaa markkinoiden tehokkuudesta.[1] Toisin sanoen, anomalia on pörssikurssien säännönmukaisuus, jolle ei löydy järjellistä eli rahoitusteorian tieteellisen valtavirtanäkemyksen mukaista rationaalista selitystä ja jota hyödyntämällä voi olla mahdollista saada ylimääräistä tai epänormaalia tuottoa

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

subventio

A

Tuki eli tukiainen tarkoittaa taloustieteessä rahallista avustusta, jonka tarkoituksena on subventoida eli laskea hyödykkeen hintaa, tukea yrityksen toimintaa tai kannustaa muutoin liian vähäistä taloudellista toimintaa. Yleensä tukiaisia maksaa hallitus tai paikallishallinto.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

SPAC

A

SPAC eli Special Purpose Acquisition Company, on yritysostoa varten perustettu yhtiö, joka ei harjoita liiketoimintaa IPO:jensa aikana. Suomeksi SPAC:ia voitaisiin kutsua kuoriyhtiöksi, jonka sisälle sittemmin sulautetaan ostettu yhtiö.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

MITEN VOI OLLA: Verottajan yhteisöverolistalla Nokia Oyj:n Suomessa verotettava tulo on 468 miljoonaa euroa. Maksuunpannut verot ovat kuitenkin nolla euroa.

Eli: Nokia ei maksanut lainkaan yhteisöveroja Suomeen.

A

Nokia ei siis maksanut Suomeen 2015 vuonna yhteisöveroja lainkaan. Tämä johtuu siitä, että yhtiön verotettavasta tuloksesta vähennettiin vanhat vahvistetut tappiot.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Toimiminen ja osakeyhtiön ero?

A

Merkittävin ero toiminimen ja osakeyhtiön välillä on se, että osakeyhtiö on erillinen oikeudellinen henkilö. Osakeyhtiössä osakkeenomistaja (yrittäjä) ei siis lähtökohtaisesti vastaa henkilökohtaisesti yrityksen vastuista ja veloista.

Osakeyhtiöstä voidaan siten jakaa sekä ansio- että pääomatuloa, mikä mahdollistaa yrittäjän vero-optimoinnin.

Koska osakeyhtiössä et vastaa yrityksen vastuista henkilökohtaisesti, on osakeyhtiö turvallisempi vaihtoehto henkilökohtaisen ja perheen omaisuuden säilyttämisen näkökulmasta.

  1. YKSITYISENÄ ELINKEINONHARJOITTAJANA (TOIMINIMELLÄ) TOIMIMINEN ON TIETYISSÄ MÄÄRIN HALLINNOLLISESTI KEVYEMPÄÄ.
    Kirjanpidon ei tarvitse olla kaksinkertainen, jos tilikausi on kalenterivuosi, eikä kaksi seuraavista täyty:

Taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa.
Liikevaihto tai sitä vastaava tuotto on yli 200 000 euroa.
Yrityksen palveluksessa on keskimäärin yli kolme henkilöä.

Mikroyrityksenä toiminimen ei ole pakko tehdä tilinpäätöstä, mutta se on siitä huolimatta suositeltavaa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Liikevaihto?

A

Liikevaihto tarkoittaa tiivistetysti yrityksen tuotteiden tai palveluiden myynnistä saatujen tuottojen summaa ilman hintoihin sisältyvän arvonlisäveron osuutta. Alv:n lisäksi myyntituotoista vähennetään mahdolliset myönnetyt alennukset.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Mikä on liikevaihdon ja tuloksen ero?

A

Mikä on liikevaihdon ja tuloksen ero?
Pelkkä liikevaihto ei kerro mitään siitä, tekeekö yritys voittoa tai tappiota. Yrityksen tulos saadaan selville vasta, kun liikevaihdosta miinustetaan pois kulut.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Miten eri maiden pörssit ovat auki Suomen aikaa?

A

Maailman pörssit ovat auki seuraavasti, Suomen aikaa (GMT+2):

Suomi 10.00–18.30

Ruotsi 10.00–18.30

USA 16.30–23.00

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Tantieemi

A

Jotkut yritykset maksavat sovitun palkan lisäksi palkanlisiä, jotka perustuvat työntekijän henkilökohtaisen työsuorituksen sijaan yrityksen voittoon, liikevaihtoon, yms. Myös nämä tantieemit (osapalkat, voittopalkkiot, bonukset yms.) ovat työntekijän palkkaa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Laskentatoimi

A

Yksinkertaisesti sanottuna laskentatoimi tarkastelee taloudellisen informaation tuottamista, välittämistä, käyttämistä ja hallintaa. Laskentatoimen avulla kuvataan yrityksen rahaprosessia ja kerätään, rekisteröidään sekä analysoidaan taloudellisia laskelmia.

Laskentatoimi jaetaan tavallisimmin ulkoiseen ja sisäiseen laskentatoimeen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Ulkoinen laskentatoimi

A

Ulkoinen laskentatoimi eli rahoittajan laskentatoimi sisältää kirjanpidon ja yrityksen ulkoisille sidosryhmille tarkoitetun raportoinnin. Ulkoisia sidosryhmiä ovat esimerkiksi verottaja, muut viranomaiset ja sijoittajat.
Tilinpäätös ja verotukseen liittyvät raportit ovat tärkeimpiä ulkoisen laskentatoimen tuotoksia. Niitä säätelee mm. Kirjanpitolaki, Kirjanpitoasetus ja verotukseen liittyvät lait.
Suurin ero ulkoisen ja sisäisen laskentatoimen välillä onkin normisidonnaisuus, sillä ulkoista laskentatoimea säätelevät normit eivät kosketa sisäistä laskentatoimea.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Sisäinen laskentatoimi

A

Johdon laskentatoimi eli sisäinen laskentatoimi avustaa yrityksen johtoa päätöksenteossa. Johdon laskentatoimi on relevantin tiedon tunnistamista, luomista, esittelyä, tulkintaa ja käyttöä yrityksessä.
Johdon laskentatoimi pohtii yrityksen strategiaa, toimintojen suunnittelua ja valvontaa, päätöksentekoa, resurssien tehokasta käyttöä, toiminnan parantamista ja arvojen vahvistamista sekä aineellisten ja aineettomien varojen turvaamista.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Debet ja kredit

A

Jokaisella tilillä on kaksi eri saraketta, joiden nimet ovat debet ja kredit (myös debit ja credit). Yksinkertaistaen näistä voi ajatella, että kredit on puoli, josta lähtee rahaa ja debet on puoli, johon raha tulee.

Jokainen summa joka kirjanpitoon merkitään, kirjataan aina kahdelle tilille: toiseen debet-puolelle ja toiseen kredit-puolelle. Esimerkiksi rahan lisäys kassaan, kuten lipputulojen tilitys, tehdään aina kassatilin vasempaan sarakkeeseen eli debet-puolelle, ja rahojen väheneminen oikealle eli kredit-puolelle.

Koska sama summa kirjataan aina sekä debetiin että kreditiin, pitäisi debetin ja kreditin yhteenlaskettu summa olla sama. Siten kirjanpidon paikkansapitävyys voidaan aina tarkistaa: jossakin on virhe, mikäli debetin ja kreditin summat eivät täsmää.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Taantuma

A

Taantuma määritellään makrotaloustieteessä usein tilanteeksi, jossa maan bruttokansantuote on laskenut kahtena peräkkäisenä vuosineljänneksenä. Tämän määritelmän mukaan puoli vuotta ilman talouskasvua tarkoittaa siis taantumaa.

17
Q

kWh

A

Kilowattitunti vastaa energiamäärää, joka kuluu kun pidetään 1 000 watin laitetta käynnissä yhden tunnin ajan.

Metrijärjestelmässä 1 000 = kilo, joten 1 000 wattia vastaa yhtä kilowattia. Jos esimerkiksi sytyttäisit 100 watin lampun, yhden kilowattitunnin energiankulutus kestäisi 10 tuntia.

18
Q

Bothnian sea

A

Selkämeri, aikaisemmin Raumanmeri, on Pohjanlahden eteläosan nimitys. Etelässä se rajoittuu Ahvenanmaahan ja Ahvenanmereen ja pohjoisessa Merenkurkkuun

19
Q

Miksi Dollarin vahvistuminen suhteessa euroon nostaa liikevaihtoa?

Ja miksi esitetään: Ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta - in constant currency

A

Yhdysvaltojen dollarin merkittävä vahvistuminen suhteessa johtaa liikevaihdon lisääntymiseen, kun dollareissa hankittu liikevaihto muutetaan tuloslaskelmassa euroiksi.

Siksi oleellista on tarkastella tuloslaskelman tietoja ilman valuuttakurssien vaikutusta.

20
Q

Miten bruttokate lasketaan?

A

Bruttokate lasketaan vähentämällä liikevaihdosta hankinnan ja valmistuksen kulut.

Se on pelkistetyin tapa mitata yhtiön kannattavuutta. Bruttokatteessa ei ole mukana esimerkiksi tutkimus- ja tuotekehityskuluja eikä myynnin ja markkinoinnin kuluja.