Hållbar handel Flashcards

1
Q

Vad är protektionism?

A

Protektionism är en ekonomisk politik som syftar till att skydda det inhemska näringslivet genom användning av tullar, importkvoter eller andra åtgärder för att begränsa import av varor och tjänster från utlandet. Syftet är att gynna inhemska producenter genom att göra utländska varor dyrare eller svårare att få tillgång till på den inhemska marknaden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilken betydelse kan frihandel få för nationernas gränser?

A

Frihandel kan minska betydelsen av nationernas gränser genom att främja ökad ekonomisk integration mellan länder. Genom att avlägsna handelshinder och underlätta fri rörlighet för varor, tjänster och kapital kan frihandel minska de ekonomiska och administrativa hinder som nationsgränser ofta innebär. Det kan leda till ökat ekonomiskt samarbete, öppenhet och integration mellan länder samt skapa förutsättningar för ökad globalisering och ekonomisk tillväxt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur fungerar gränserna inom EU?

A

Inom Europeiska unionen (EU) tillämpas Schengen-samarbetet som avskaffar de flesta gränskontroller mellan medlemsländerna för att möjliggöra fri rörlighet för personer. Det finns vanligtvis ingen identitetskontroll vid gränserna, men tillfälliga kontroller kan införas vid säkerhetsrisker eller extraordinära händelser. Syftet är att främja fri rörlighet och samarbete mellan EU-länderna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hur fungerar gränserna mot de stater som inte tillhör EU?

A

Gränserna mellan länder som tillhör EU och de länder som inte är medlemmar i EU kan vara föremål för gränskontroller, tull och andra kontroller. EU:s medlemsländer kan ha olika avtal och regler för in- och utresor från icke-EU-länder. Det kan innebära att det krävs passkontroll, visum eller andra dokument beroende på vilket land som besöks och dess relation till EU. Reglerna varierar beroende på avtal och politiska överenskommelser mellan EU och icke-EU-länder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad skulle du göra för att försvåra respektive förenkla handeln för en stat? Diskutera: Leder frihandelsorganisationer som EU till ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet? Motivera ditt svar.

A

För att försvåra handeln kan en stat införa höga tullar och kvoter. För att förenkla handeln kan man minska tullar och förenkla regler och administrativa processer för import och export.

När det gäller frihandelsorganisationer som EU kan de bidra till ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet genom att främja effektivitet, resursanvändning och öppenhet för arbete och samarbete över gränserna. Dock kan de också leda till utmaningar som arbetslöshet i vissa sektorer och problem relaterade till bristande regleringar i vissa områden. Det är viktigt att balansera frihandelsavtal med skyddande åtgärder för att säkerställa både ekonomisk och samhällelig välfärd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vilka fördelar och nackdelar finns det med land grabbing/markrofferi?
Diskutera: Leder land grabbing/markrofferi till ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet? Motivera ditt svar.

A

Land grabbing/markrofferi där stora företag eller internationella investerare förvärvar stora markområden i utvecklingsländer för ekonomisk vinning. Det finns vissa potentiella fördelar med denna praktik, såsom förväntade ekonomiska vinster genom exploatering av naturresurser eller jordbruksproduktion. De kan även leda till teknologisk utveckling och ökad livsmedelssäkerhet i vissa områden.

Men det finns betydande nackdelar med markrofferi. Lokalbefolkningen kan förlora kontrollen över sina marker och naturresurser, vilket leder till sociala konflikter och försämring av deras levnadsvillkor. Dessutom riskerar detta att medföra miljöförstöring, skövling av skogar och försämrad vattenkvalitet. Trots de potentiella ekonomiska fördelarna har det ofta resulterat i sociala orättvisor, miljöförstöring och förlust av traditionella livsstilar. Sammantaget tyder erfarenheten på att landgrabbing inte bidrar till långsiktig hållbarhet utan istället skapar problem och ojämlikhet i de berörda samhällena.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hur kan ett land hamna i beroendeställning till ett multinationellt företag?

A

Ett land kan hamna i beroendeställning gentemot ett multinationellt företag genom ekonomiska avtal som ger företaget privilegierad åtkomst till resurser eller marknader, stora investeringar från företaget samt teknologiskt beroende av företagets kunskap eller metoder. Detta skapar en stark koppling där landet blir sårbart för företagets beslut och handlingar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vilka konsekvenser kan det få för landet?

A

Ekonomiskt sett kan landet bli sårbarare för eventuella svängningar i företagets prestationer, vilket kan påverka landets ekonomi negativt om företaget misslyckas eller drar tillbaka sina investeringar. Detta kan leda till minskad autonomi för landet, där företagets intressen kan ha stor inverkan på landets politiska och ekonomiska beslut. Sociala och miljömässiga frågor kan också uppstå om företaget inte tar tillräcklig hänsyn till lokalbefolkningens behov eller miljöskydd, vilket kan leda till ojämlikhet eller miljöproblem. Beroendet kan innebära risk för exploatering där landet riskerar att bli ekonomiskt utnyttjat eller att deras resurser utnyttjas utan en rättvis ersättning till landet självt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Varför är en väl fungerande infrastruktur viktig för ett samhälle?

A

En väl fungerande infrastruktur är avgörande för en samhällsutveckling och välbefinnande. Den möjliggör ekonomisk tillväxt genom effektiv handel och transport, skapar tillgänglighet till arbete och utbildning, bidrar till hälsa och säkerhet genom tillgång till nödtjänster, och främjar hållbarhet genom att erbjuda hållbara transportalternativ. I grund och botten är infrastrukturen en grundläggande pelare för samhällets funktion och framsteg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Finns det några delar av infrastrukturen som är viktigare än andra? Varför? Varför inte?

A

Alla delar av infrastrukturen spelar en viktig roll för samhällets funktion och utveckling. Det är svårt att säga att en specifik del är viktigare än andra då varje del, såsom transport, hälsovård, energiförsörjning, utbildning och kommunikation, är avgörande för olika aspekter av samhällets välbefinnande. Infrastrukturens olika delar är sammanvävda och var och en bidrar på olika sätt till samhällets funktionalitet och tillväxt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hur ska Sverige och övriga världen göra utvecklingen av transporter ännu mer hållbar?

A

För att göra transporterna mer hållbara behöver Sverige och resten av världen prioritera övergången till förnybara bränslen som el- eller vätgasdrivna fordon. Det krävs investeringar i laddningsinfrastruktur eller vätgas nät för att främja denna övergång. Samtidigt är förbättrade kollektiva transportsystem och främjandet av miljövänliga alternativ som cykling och gångtrafik avgörande för att minska utsläppen från transportsektorn. Teknologisk innovation, inklusive utveckling av bränsleeffektiva fordon och smarta transportsystem, spelar en viktig roll för att skapa en mer hållbar och miljövänlig transportsektor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly