20 hurtige spørgsmål Flashcards

Eksamensrelateret - spørgsmål fra timerne

1
Q

Hvilke filosofiske teologer forbindes med den klassiske Hermeneutik?

A

Friedrich Schleiermacher og Wilhelm Dilthey er filosofiske teologer, der er kendt for deres arbejde med klassisk hermeneutik.

Schleiermacher betragtes som grundlæggeren af moderne hermeneutik, mens Dilthey udviklede hermeneutikken som en metode til at forstå menneskers historiske og kulturelle udtryk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvad er forskellen mellem Human/Samfundsvidenskaberne og Naturvidenskaben?

A

Forskellen ligger i deres forskningsområder: Human- og Samfundsvidenskaberne fokuserer på menneskelige og sociale fænomener, mens Naturvidenskaben undersøger lovmæssigheder i den fysiske natur. Et eksempel er forskellen mellem sociologi (Humanvidenskab) og biologi (Naturvidenskab).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvad forstås ved begrebet Hermeneutik?

A

Hermeneutik er en metodisk disciplin, der tilbyder værktøjer til at analysere handling og tekst. Det hjælper os med at fortolke og forstå komplekse tekster eller adfærd, som når en historiker fortolker gamle manuskripter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvad er den Hermeneutiske Cirkel?

A

Den Hermeneutiske Cirkel refererer til ideen om, at forståelse er kontekstuel og opstår fra et dynamisk samspil mellem helhed og dele. For eksempel, for at forstå en sætning, må vi forstå de enkelte ord, og for at forstå ordene, skal vi forstå sætningen de indgår i.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvilke Syllogismer er aktive i den Hermeneutiske Cirkel?

A

Induktion, Deduktion, og Abduktion er alle tænkemåder, der bruges i hermeneutikken.

Induktion er at drage generelle konklusioner ud fra specifikke observationer.

Deduktion er at anvende generelle principper til specifikke tilfælde.

Abduktion er at foreslå den mest sandsynlige forklaring ud fra ufuldstændige observationer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvad mener Dilthey med “re-experience” (hensættelse)?

A

Dilthey taler om “re-experience” eller hensættelse som nødvendigheden af at fordybe sig i forfatterens perspektiv for at nå en korrekt forståelse. Det indebærer et forsøg på at opleve teksten som forfatteren gjorde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Forklar forskellen på Diltheys og Gadamers tilgang til Hermeneutik.

A

Dilthey understregede forståelsen gennem forfatterens oplevelse, mens Gadamer argumenterede for at forståelse altid involverer en dialog mellem fortolkeren og teksten, hvor begge er en del af den hermeneutiske cirkel og påvirkes af deres historiske og kulturelle horisonter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvorfor afviser de Moderne Hermeneutikere re-experience?

A

Moderne hermeneutikere, som Gadamer, mener at vores forståelse er formet af vores egne erfaringer og fordomme, så en sand “re-experience” er ikke mulig. Vi kan ikke fuldstændig sætte os i en andens sted og opleve verden præcis som de gjorde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Forklar Horisontsammensmeltning.

A

Horisontsammensmeltning er skabelsen af en fælles forståelseshorisont mellem fortolkeren og teksten. Dette sker, når fortolkerens og tekstens horisonter udvides og mødes, hvilket leder til ny forståelse. Det er som når to forskellige kulturer mødes og udveksler ideer, hvilket fører til nye perspektiver.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvordan ved forskeren, at der er opnået horisontsammensmeltning?

A

Forskeren ved at horisontsammensmeltning er opnået, når der opstår en ny, delt forståelse, ofte bekræftet gennem metoder som respondentvalidering, hvor deltagerne i en undersøgelse bekræfter forskerens fortolkning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hvad er en syllogisme? – og giv tre eksempler.

A

En syllogisme er en form for logisk argumentation, hvor en konklusion drages ud fra to præmisser. Der findes tre hovedtyper af syllogismer: induktion, deduktion og abduktion.

Induktion er processen med at drage en generalisering ud fra specifikke observationer. For eksempel, hvis man observerer, at solen er stået op hver dag i ens levetid, kan man induktivt konkludere, at solen altid vil stå op.

Deduktion er en logisk proces, hvor en specifik konklusion følger nødvendigvis fra en generel regel eller præmis. For eksempel, hvis alle mennesker er dødelige (generel præmis), og Sokrates er et menneske (specifik præmis), så kan man deduktivt konkludere, at Sokrates er dødelig.

Abduktion er en slutningsform, hvor man foreslår den mest sandsynlige forklaring ud fra de tilgængelige informationer. For eksempel, hvis man finder vådt græs om morgenen, kan man abduktivt slutte, at det har regnet natten over, da dette er den mest sandsynlige årsag.

Disse tre typer adskiller sig primært i deres udgangspunkt og tilgang til konklusionen: Induktion starter med specifikke data og bevæger sig mod en generel konklusion, deduktion starter med en generel regel og bevæger sig mod en specifik konklusion, mens abduktion starter med observationer og søger den mest sandsynlige forklaring.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hvilken videnskabelig filosofi er baseret på en “a priori” erkendelse?

A

Rationalismen er baseret på “a priori” erkendelse, hvilket betyder, at visse principper eller viden er iboende og uafhængige af erfaring, som matematik eller logik.

Rationalismen er en filosofisk tilgang, der hævder, at den vigtigste kilde til menneskelig viden kommer fra den indre forståelse og brugen af fornuft snarere end sanselig erfaring. “A priori” erkendelse refererer til viden, der eksisterer i sindet før og uafhængigt af erfaring. Denne form for viden antages at være universel og nødvendig, hvilket betyder, at det gælder i alle tilfælde og kan ikke modsiges af erfaring.

For eksempel, rationalister argumenterer for, at koncepter som geometri og matematik er “a priori”, fordi vi kan forstå disse videnskaber gennem fornuft uden at skulle udføre fysiske eksperimenter for at bevise deres sandhed. Et andet eksempel er logikkens love, såsom “hvis A er sandt, og A medfører B, så er B også sandt”, hvilket ikke behøver at blive bekræftet gennem fysisk observation for at blive accepteret som sandt.

Rationalismen kontrasterer med empirismen, som fremhæver erfaring og sanselig observation som hovedkilder til viden. Empirister vil hævde, at uden erfaring ville vi ikke have nogen viden om matematik eller logik, mens rationalister vil hævde, at visse aspekter af disse videnskaber er indbyggede i den menneskelige forståelse og ikke direkte afhængige af den fysiske verdens observationer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hvilken videnskabelig filosofi er grundlaget for Positivismen?

A

Empirismen er grundlaget for Positivismen, som hævder, at viden skal stamme fra sensorisk erfaring og empiriske beviser.

Empirismen er en videnskabsteoretisk tilgang, som fremhæver betydningen af sensorisk erfaring og observation i dannelsen af viden. Ifølge empiristerne er vores sanser den primære kilde til vores viden om verden. De hævder, at al viden starter med og er begrænset af vores direkte erfaringer.

Positivismen, som har rødder i empirismen, tager dette et skridt videre ved at insistere på, at den eneste autentiske viden er videnskabelig viden, som er verificeret gennem empiriske beviser og metoder. Positivister tror på, at videnskabelige påstande skal kunne observeres og måles for at betragtes som meningsfulde. Dette princip benægter validiteten af metafysiske spekulationer og understreger vigtigheden af observationer og eksperimenter som grundlag for forståelse.

For eksempel, ifølge positivismen, er en hypotese eller teori kun meningsfuld, hvis den kan understøttes eller modbevises gennem observationer og eksperimentelle data. Dette synspunkt fremhæver objektivitet og søgen efter konkrete beviser som essentielle for videnskabelig forskning og viden.

Empirismen og positivismen har spillet en central rolle i udviklingen af moderne videnskab ved at fastlægge, at pålidelig viden kræver verifikation gennem direkte erfaring og kvantificerbare data.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hvad mener Comté når han taler om en “Enhedsvidenskab”?

A

Comté mente med “Enhedsvidenskab” at alle videnskaber burde anvende Empirismen, hvilket betyder at videnskabelig viden bør baseres på observerbare fakta og erfaringer.

Med “Enhedsvidenskab” henviste han til ideen om, at alle videnskaber, fra fysik til sociologi, er forbundet og kan tilnærme sig sandhed og forståelse gennem de samme grundlæggende videnskabelige principper. Dette koncept forsøgte at forene naturvidenskaberne og humanvidenskaberne under et fælles videnskabeligt paradigme. Comté så dette som en progression af menneskelig viden fra religiøs og metafysisk tænkning, gennem abstrakt filosofisk tænkning, til en positivistisk og videnskabelig forståelse af verden.

Ifølge Comté skulle en sådan universal tilgang til videnskab ikke kun fremme viden, men også bidrage til social orden og fremskridt ved at erstatte overtro og spekulation med faktiske og anvendelige oplysninger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Forklar “Asymmetritesen”.

A

Asymmetritesen er ideen om, at uendeligt mange observationer aldrig kan bevise en videnskabelig teori, men en enkelt observation kan være tilstrækkelig til at afvise den. Det er grundlaget for den videnskabelige metode, hvor en hypotese kan falsificeres men aldrig endeligt bekræftes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hvordan viderefører Popper den klassiske rationalisme?

A

Popper viderefører den klassiske rationalisme ved at afvise ontologisk antirealisme og fastholde Realismen. Han argumenterer for videnskabens objektive natur og nødvendigheden af falsificerbarhed for teorier.

Han fastholdt rationalismens vægt på fornuften og kritik, men han udfordrede den traditionelle forestilling om, at videnskab kan etablere sikker viden gennem induktion. I stedet foreslog Popper en hypotetisk-deduktiv metode, hvor videnskab skrider frem gennem formuleringen af hypoteser, som så bliver udsat for strenge test og forsøg på falsifikation.

Poppers bidrag, kendt som falsifikationisme, hævder, at videnskabelige teorier aldrig kan bevises endegyldigt, men de kan og bør testes og potentielt afkræftes. Dette står i modsætning til verifikationisme, som søger at bekræfte teorier gennem akkumulation af positive observationer. Popper argumenterede for, at en teori kun er videnskabelig, hvis den kan falsificeres, det vil sige, hvis der kan forestilles observationer eller eksperimenter, som kunne vise, at teorien er forkert.

Popper fastholder realismen, som er den tro, at verden eksisterer uafhængigt af vores bevidsthed, og han afviser ontologisk antirealisme, som benægter en uafhængig virkelighed uden for vores opfattelse. Ved at fremme en konstant kritisk tilgang til teorier, bidrog Popper til den rationalistiske tradition ved at understrege betydningen af logisk konsistens, intellektuel stringens og metodisk skeptisk.

17
Q

Hvilke fire vidensniveauer indgår ifølge Kuada (2012) i et research design?

A

De fire vidensniveauer ifølge Kuada er Ontologi, Epistemologi, Metodologi samt metode og teknik. Disse niveauer hjælper med at definere forskningens grundlæggende antagelser, vidensteoretiske tilgang, metodevalg og de teknikker der anvendes.

18
Q

Hvilke tre “strategier” kan en forsker ifølge Kuada (2012) vælge i deres research design?

A

Ifølge Kuada kan en forsker vælge mellem tre forskningsstrategier: Purist, Situationel og Pragmatisk, som hver har forskellige tilgange til forskningsprocessen og anvendelsen af metoder.

19
Q

Hvad er et paradigme?

A

Et paradigme er en dominerende model eller tankegang inden for en disciplin, der styrer, hvordan forskere observerer, fortolker og forsker i et emne. Det er “forståelseshorizonten” for en fagvidenskab og inkluderer sæt af teorier og metoder.

20
Q

Hvad beskriver en Kuhn Cyklus?

A

En Kuhn Cyklus beskriver et paradigmeskifte, som er en videnskabelig revolution, hvor en nyttig paradigme erstatter det gamle efter en periode med “normal videnskab”, krise, og en efterfølgende periode med revolutionær videnskab.