21-30 Flashcards

1
Q
  1. Munkáltatói szabályzat
A

(1) A munkáltató a 15–16. §-ban meghatározott jognyilatkozatait általa egyoldalúan megállapított belső szabályzatban vagy egyoldalúan kialakított gyakorlat érvényesítésével (a továbbiakban együtt: munkáltatói szabályzat) is megteheti.
(2) A munkáltatói szabályzatot közöltnek kell tekinteni, ha azt a helyben szokásos és általában ismert módon közzé teszik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. Az elévülés fogalma
A

(1) Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, az elévült követelést bírósági eljárásban nem lehet érvényesíteni.
(2) Az elévülés a kötelezettnek a szolgáltatás teljesítésére vonatkozó kötelezettségét nem érinti; az elévült követelés alapján teljesített szolgáltatást a követelés elévülésére tekintettel visszakövetelni nem lehet.

1) A munkajogi igény három év alatt évül el.
(2) A bűncselekménnyel okozott
a) kár megtérítésére vagy
b) személyiségi jogsértéssel összefüggő sérelemdíj megfizetésére
irányuló igény öt év; ha a büntethetőség elévülési ideje ennél hosszabb, ennek megfelelő idő alatt évül el.
(3) Az igény elévülését hivatalból kell figyelembe venni.
(4) Az elévülésre egyebekben a polgári jogi szabályokat kell alkalmazni azzal, hogy a munkavállaló igényének érvényesítésével kapcsolatos elévülési időt a felek nem rövidíthetik le.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
  1. A jogvesztő határidő fogalma
A

Jogosultság gyakorlására és követelés érvényesítésére jogszabályban előírt határidő eltelte jogvesztéssel akkor jár, ha ezt jogszabály kifejezetten így rendeli. Ha a határidő nem jogvesztő, arra az elévülés szabályait kell alkalmazni.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  1. Határidők számítása
A

A határidő számítására a (2)–(6) bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni, ha munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása valamely jognyilatkozat megtételére vagy egyéb magatartás tanúsítására határidőt ír elő.
(2) Napon, ha munkaviszonyra vonatkozó szabály eltérően nem rendelkezik, naptári napot kell érteni.
(3) A határidő számítása a határidő megkezdésére okot adó intézkedést (eseményt) követő napon kezdődik.
(4) A hetekben megállapított határidő azon a napon jár le, amely elnevezésénél fogva a kezdő napnak megfelel. Hónapokban vagy években megállapított határidő lejártának napja az a nap, amely számánál fogva a kezdő napnak megfelel, ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napja.
(5) A határidő az utolsó napjának végén jár le. A határidő az általános munkarend szerinti következő munkanap végén jár le, ha az utolsó nap az általános munkarend szerint heti pihenő- vagy munkaszüneti nap.
(6) A határidőt – e törvény eltérő rendelkezése hiányában – akkor kell megtartottnak tekinteni, ha a lejárat napjának végéig a jognyilatkozatot közlik vagy ezen időpontig az egyéb magatartás tanúsítása megtörténik. A 61. § (6) bekezdésében, a 64. § (4) bekezdésében és a 78. § (2) bekezdésében meghatározott tizenöt napos határidőt megtartottnak kell tekinteni abban az esetben is, ha a jognyilatkozatot legkésőbb a határidő utolsó napján postára adják.
(7) A határidő elmulasztása akkor menthető ki, ha a határidőt megállapító munkaviszonyra vonatkozó szabály ezt kifejezetten megengedi.
(8) A jognyilatkozatot, egyéb magatartást késedelem nélkül, szükség esetén az egyébként nem a kötelezett által viselendő költségek megelőlegezésével kell megtenni vagy tanúsítani, ha munkaviszonyra vonatkozó szabály a jognyilatkozat megtételére vagy az egyéb magatartás tanúsítására haladéktalanul kötelezi a felet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
  1. Határidőnek nem minősülő időtartam
A

(1) A munkaviszonyra vonatkozó szabályban vagy a felek megállapodásában meghatározott, határidőnek nem minősülő időtartam számítására a 25. § (4)–(8) bekezdése nem alkalmazható, az ilyen időtartam számításánál a naptár az irányadó.
(2) Az (1) bekezdés szerinti időtartam alatt a jognyilatkozat érvényesen megtehető úgy is, ha legkésőbb az időtartam utolsó napján postára adják.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
  1. A munkaviszonyra vonatkozó szabályok felsorolása
A

E törvény alkalmazásában munkaviszonyra vonatkozó szabály a jogszabály, a kollektív szerződés és az üzemi megállapodás, valamint az egyeztető bizottságnak a 293. §-ban foglaltak szerint kötelező határozata.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q
  1. A munkaviszony alanyai
A

32. § A munkaviszony alanyai a munkáltató és a munkavállaló.
1) Munkavállaló az a természetes személy, aki munkaszerződés alapján munkát végez.
(2) Munkavállaló az lehet, aki a tizenhatodik életévét betöltötte. Ettől eltérően munkavállaló lehet – az iskolai szünet alatt – az a tizenötödik életévét betöltött tanuló, aki nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytat.
(3) A gyámhatósághoz a foglalkoztatást megelőző legalább 15 nappal történő előzetes bejelentés alapján a jogszabályban meghatározott kulturális, művészeti, sport-, hirdetési tevékenység keretében a tizenhatodik életévét be nem töltött személy is foglalkoztatható.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q
  1. A munkaszerződés kötelező, mellőzhetetlen és lehetséges tartalmi elemei
A

Kötelező tartalmi elemek
1. Munkakör
2. Alapbér
3. Munkavégzés helye

b) Mellőzhetetlen elemek
A munkaviszonyban meghatározóak anélkül, hogy a szerződés ezekre kiterjedne, tehát külön megállapodás nélkül is, a törvény erejénél fogva a munkaszerződés immanens
részét képezik. Ide tartozik pl. a szabadság, vagy a munkaidő, hiszen az Mt. kimondja, hogy eltérő megállapodás hiányában a munkaviszony általános teljes napi munkaidőben történő foglalkoztatásra jön létre.

c) Lehetséges elemek
A felek akaratától függően kerülnek a munkaszerződésbe. Itt említhetjük meg a próbaidő intézményét, amelynek lényege az, hogy mindkét fél úgymond „kipróbálja” a másikat: próbaidőt maximum 3 hónapra lehet kikötni. Ha a próbaidő ennél rövidebb, egyszer meghosszabbítható, de a 3 hónapot ekkor sem haladhatja meg. A próbaidő alatt bármelyik fél azonnali hatállyal, indokolás nélkül felmondhatja a jogviszonyt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q
  1. A szóbeli munkaszerződés
A

A munkaszerződést írásba kell foglalni. Az írásba foglalás elmulasztása miatt a munkaszerződés érvénytelenségére csak a munkavállaló – a munkába lépést követő harminc napon belül – hivatkozhat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q
  1. A próbaidő szabályai a munka törvénykönyvében
A

(5) A felek a munkaszerződésben a munkaviszony kezdetétől számított legfeljebb három hónapig terjedő próbaidőt köthetnek ki. Ennél rövidebb próbaidő kikötése esetén a felek a próbaidőt – legfeljebb egy alkalommal – meghosszabbíthatják. A próbaidő tartama a meghosszabbítása esetén sem haladhatja meg a három hónapot.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly