A DOLOGI JOG Flashcards

1
Q
  1. Birtok és birtokvédelem
    (A Ptk. 5:3. §-ához)
  2. § Ha a Ptk. hatálybalépését megelőzően kötött szerződés alapján valamely fél a dolog átadására, illetve birtokba bocsátására köteles, és erre a Ptk. hatálybalépését követően kerül sor, a dolog átadására, illetve a birtokba bocsátásra a Ptk. hatálybalépése előtti rendelkezéseket kell alkalmazni.
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. Jogalap nélküli birtoklás
    (A Ptk. 5:12. §-ához)
  2. § A Ptk. hatálybalépésekor már fennálló felelős őrzésre a Ptk. hatálybalépése előtti rendelkezéseket kell alkalmazni.
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

PK 29. szám*
A bíróság a Ptké. 27. §-ának (3) bekezdésében foglaltak szerint a hasznok, károk és költségek kérdésében erre irányuló kereseti kérelem nélkül akkor köteles határozni, ha az illetékes jegyző nem csak a birtoklás, hanem a hasznok, károk és költségek kérdésében is határozott, az érdekelt fél csak a birtoklás kérdésében indított keresetet.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

PK 31. szám*
Ha a bíróság a jegyző előtti eljárás után indított birtokvédelmi perben a keresetet elutasítja, a határozat végrehajtásáról - a hasznok, károk és költségek kivételével - a jegyző gondoskodik, ha ellenben a keresetnek részben vagy egészben helyt ad, a végrehajtás a bíróság hatáskörébe tartozik.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
  1. A tulajdonjog tárgyai
    (A Ptk. 5:19. §-ához)
  2. § A földhasználat szerződéses szabályozásának az ingatlan-nyilvántartásba való feljegyzését a szerződő felek a Ptk. hatálybalépése előtt megkötött szerződések esetén is - a Ptk. 5:19. §-a alapján és joghatásával - kérhetik.
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
  1. Túlépítés
    (A Ptk. 5:28-5:29. §-ához)
  2. § A Ptk. hatálybalépését követően befejezett túlépítés esetén a Ptk. túlépítésre vonatkozó szabályait kell alkalmazni.
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q
  1. Elidegenítési és terhelési tilalom
    (A Ptk. 5:32-5:34. §-ához)
  2. § Az elidegenítési tilalom, az elidegenítési és terhelési tilalom, illetve a rendelkezés jogát más módon korlátozó tilalom esetén ennek joghatásai tekintetében a Ptk. hatálybalépését követően a Ptk. rendelkezéseit kell alkalmazni akkor is, ha a tilalmat a Ptk. hatálybalépése előtt kötötték ki, vagy az már a Ptk. hatálybalépésekor fennállt.
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q
  1. Elbirtoklás
    (A Ptk. 5:45. §-ához)
  2. § A Ptk. jogcímes elbirtoklásra vonatkozó rendelkezéseit a Ptk. hatálybalépésekor folyamatban levő elbirtoklásra is alkalmazni kell azzal, hogy ha a jogcímes elbirtokláshoz szükséges elbirtoklási idő már eltelt vagy abból egy évnél kevesebb van hátra, a birtokos az ingatlan tulajdonjogát a Ptk. hatálybalépését követő egy év elteltével szerzi meg.
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q
  1. A hozzáépítés, az átépítés, a beépítés és a ráépítés
    (A Ptk. 5:68-5:72. §-ához)
  2. § A hozzáépítéssel, átépítéssel, beépítéssel és ráépítéssel történő tulajdonszerzésre a Ptk. rendelkezéseit kell alkalmazni, ha az építkezés a Ptk. hatálybalépését követően fejeződött be.PK 4. szám*
    Elbirtoklás útján a tulajdonostárs is megszerezheti a másik (többi) tulajdonostárs illetőségének a tulajdonjogát, de ilyenkor fokozott szigorúsággal kell vizsgálni az elbirtoklás törvényes kellékeinek a fennállását, és ennek körében azt is, hogy az elbirtoklásra hivatkozó tulajdonostárs magatartása összeegyeztethető-e a tulajdonostársak jogaira és a dologhoz fűződő törvényes érdekeire vonatkozó, a Ptk. 140. §-ában foglalt jogszabállyal.
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

PK 6. szám*
Az új birtokos a saját elbirtoklásának idejéhez a Ptk. 122. §-a alapján csak akkor számíthatja hozzá azt az időt, amely elődjének birtoklása idején már elbirtoklási időnek minősült, ha az elődje elbirtoklás útján még nem szerezte meg a tulajdonjogot.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

III. A tulajdonostárs és a vele együttélő nem tulajdonos házastársa az elővásárlási jogot együtt is gyakorolhatják. A résztulajdonosnak olyan házastársát, aki nem tulajdonos, elővásárlási jog egyedül nem illeti meg.

IV. Ha a kiskorú résztulajdonos adott esetben az elővásárlási jogát gyakorolni nem kívánja, ehhez gyámhatósági hozzájárulás sem szükséges.

VII. Ha a résztulajdonos az illetőségét tartási szerződéssel ruházza át, tulajdonostársait elővásárlási jog nem illeti meg.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

VIII. a) A keresetlevélhez mindig csatolni kell a közös ingatlan tulajdoni lapjának hiteles kivonatos másolatát.

b) Valamennyi tulajdonostársnak perben kell állnia. Ha valamelyik fél azt állítja, hogy ingatlan-nyilvántartáson kívül tulajdonjogot vagy az ingatlanra kötelmi igényt szerzett, lehetőséget kell nyújtani arra, hogy a tulajdonjog bejegyzésének hiányát még a per folyamata alatt pótolja.
c) Perbe kell vonni az özvegyi jogra, más haszonélvezetre, használatra jogosultakat, a bejegyzett tartási és életjáradéki jog jogosultját, s ha a jelzálogjog nem az egész ingatlant terheli, akkor az ilyen jognak a jogosultját is. A körülményektől függ, hogy esetleg más érdekelt perbe vonása is szükséges-e.
d) Természetbeni megosztás esetén még az ítélethozatal előtt gondoskodni kell arról, hogy a bíróság rendelkezésére álljon a megosztáshoz szükséges jogerős közigazgatási engedély és az ingatlan-nyilvántartási foganatosításra alkalmas vázrajz. Ezek beszerzése végett a per tárgyalásának a felfüggesztése mellett a feleknek megfelelő határidőt kell szabni.
e) A fellebbezési bíróság csak akkor nem bírálhatja felül az elsőfokú bíróság ítéletének érdemi rendelkezését, ha fellebbezéssel kizárólag a perköltség kérdésében éltek.
f) A per tárgyának értéke általában a felperes tulajdoni hányadának, az ingatlan társasházzá alakítása esetében pedig a tulajdonába adni kért lakásnak az értéke. Ha azonban a felperes a közös tulajdonnak természetbeni megosztás útján történő megszüntetése iránt indított perben a tulajdoni hányada értékénél nagyobb értékű dolgot (dologrészt) igényel, a per tárgyának értéke ez a nagyobb érték. Ha pedig a felperes az iránt indít keresetet, hogy a bíróság a közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét megfelelő ellenérték fejében adja az ő tulajdonába, a per tárgyának értéke a tulajdonba adni kért tulajdoni hányad értéke.
g) A perköltség viselésének általános szabálya az, hogy a készkiadások megosztása mellett mindegyik fél viseli a saját költségét. Az ettől való eltérés főleg akkor indokolt, ha arra a felek magatartása okot ad.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q
  1. A zálogjog
    (A Ptk. 5:86-5:144. §-ához)
  2. § * (1) A Ptk. zálogjogra vonatkozó rendelkezéseit - a (3) bekezdés kivételével - arra a zálogjogra kell alkalmazni, amelyet a Ptk. hatálybalépését követően kötött zálogszerződéssel alapítottak, illetve amely törvényes zálogjogként a Ptk. hatálybalépését követően keletkezett.

(2) A Ptk. hatálybalépése előtt kötött zálogszerződéssel létrejött keretbiztosítéki jelzálogjog a Ptk. hatálybalépése után kötött szerződések alapján keletkezett követeléseket abban az esetben biztosítja, ha ezt a követelések alapjául szolgáló szerződés nem zárja ki, és e követelések a zálogszerződésben meghatározott követelményeknek megfelelnek.
(3) A Ptk. hatálybalépése előtt kötött zálogszerződéssel létrejött jelzálogjogot a zálogjogosult a Ptk. hatálybalépését követően a különvált zálogjogra vonatkozó szabályok szerint a biztosított követelés nélkül is átruházhatja, az ilyen módon átruházott jelzálogjogra a különvált zálogjog szabályait kell alkalmazni. A különvált zálogjog jogosultja kielégítési jogát bírósági végrehajtáson kívül akkor gyakorolhatja, ha arra az eredeti zálogjogjogosult jogosult volt vagy abban a felek megállapodtak.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

PK 265. szám*
I. Ha vitássá válik a szomszédos földrészletek közötti határvonal természetbeni helye, azt a bíróságnak az ingatlan-nyilvántartási térképen ábrázolt határvonalnak megfelelően kell meghatároznia.

II. Ha az ingatlan tulajdonosa az érvényben levő ingatlan-nyilvántartási térképen ábrázolt határvonalat tartja sérelmesnek, a szomszédos ingatlan tulajdonosa által el nem ismert igényét a bíróság előtt keresettel érvényesítheti. Bírósági döntésnek azonban csak akkor van helye, ha a földhivatali eljárásban a sérelem nem orvosolható, illetőleg az orvoslást eredménytelenül kísérelték meg.

III. Ha az ingatlan-nyilvántartási térképen ábrázolt és a valóságos tulajdoni viszonyoknak egyébként megfelelő határvonal a természetben csak az ún. földmérési hibahatáron (megengedett eltérésen) belül tűzhető ki, a bíróságnak kell megállapítania a határvonal helyét és ennek megfelelően kell rendeznie a felek birtoklási viszonyait, megállapítva az esetleges birtokháborítás elkövetését is.

IV. A helyes térképi határvonalnak a bíróság által történő megállapításához nincs szükség az építésügyi hatóság telekalakítási engedélyére. Ez csak akkor szükséges, ha a bíróság a valóságos térképi határt kívánja megváltoztatni valamely területrésznek - érvényes tulajdonszerzési jogcímen - az egyik szomszédos földrészletből a másikhoz csatolásával.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

KÖZÖS TULAJDON FOGALMA

A

5: 73. § [A közös tulajdon fogalma]
(1) A dolgon fennálló tulajdonjog meghatározott hányadok szerint (SZERZÉSI ARÁNY) több személyt is megillethet.
(2) Kétség esetén a tulajdonostársak tulajdoni hányada egyenlő.

MINDEGYIKÜKET MEGILLETI AZOK TELJESSÉGE (RÉSZJOGOSÍTVÁNYOK: BIRTOKLÁS, HASZNÁLA, HASZNOK SZEDÉSE, STB.), TULAJDONOSI JOGOK GYAKORLÁSA MÁSOKKAL EGYÜTT, TULAJDONI HÁNYAÁNAK MEGFELELŐ MÉRTÉKÉBEN KERÜLHET SOR.

LÉTREJÖN:

  • FELEK AKARATÁBÓL
  • TÖRVÉNY EREJÉNÉL FOGVA (ÖRÖKLÉS)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

TULAJDONOSTÁRSAK EGYHANGÚ HATÁROZATA SZÜKSÉGES

A

(1) A tulajdonostársak - ha eltérően nem rendelkeznek - szótöbbséggel határoznak a közös tulajdont érintő kérdésekben. Minden tulajdonostársat tulajdoni hányada arányában illeti meg szavazati jog.
(2) A tulajdonostársak egyhangú határozata szükséges

a) a RENDES GAZDÁLKODÁS körét meghaladó kiadásokhoz;
b) az egész dolog feletti tulajdonjog ÁTRUHÁZÁSÁHOZ, az egész dolog MEGTERHELÉSÉHEZ vagy az egész dologra kiterjedő KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁS.

17
Q

SZÓTÖBBSÉGGEL HOZOTT HATÁROZAT BÍRÓSÁG ELŐTTI MEGTÁMADÁSA (KÖZÖS TULAJDON)

A
  • HATÁROZAT AZ OKSZERŰ GAZDÁLKODÁST SÉRTI
  • KISEBBSÉG ÉRDEKEIT SÉRTI

ÁLLAGMEGÓVÁS? ÁLLAGFENNTARTÁS?

18
Q

RENDELKEZÉSI JOG A SAJÁT TULAJDONI HÁNYADDAL

A
  • EGYES TULAJDONOSI JOGOSÍTVÁNYOK ÁTENGEDÉSE
  • DOLGON IDEGEN DOLOGBELI JOG ALAPÍTÁSA
  • TULAJDONJOG ÁTRUHÁZÁSA
  • DOLOG FELETTI TULAJDONJOG FELHAGYÁS
19
Q

5:81. § [Elővásárlási, előbérleti és előhaszonbérleti jog]

A

(1) A tulajdonostárs tulajdoni hányadára a többi tulajdonostársat harmadik személlyel szemben elővásárlási, előbérleti és előhaszonbérleti jog illeti meg.
(2) Ha az eladó számára nyilvánvaló, hogy az ingatlannak ingatlan-nyilvántartáson kívüli résztulajdonosai is vannak, részéről az ajánlat közlésének kötelezettsége azokkal szemben is az általános szabályok szerint áll fenn. Ingatlan-nyilvántartáson kívüli résztulajdonosok esetén a közlési kötelezettség elmulasztásából folyó jogkövetkezmények nem alkalmazhatók azzal a jogot szerzővel szemben, aki a szerződés megkötésénél jóhiszeműen járt el.
(3) A tulajdonostársak az elővásárlási, előbérleti vagy előhaszonbérleti jogot az érintett tulajdoni hányadra tulajdoni HÁNYADUK ARÁNYÁBAN gyakorolhatják. Ha közöttük megegyezés nem jön létre, de van olyan tulajdonostárs, aki - akár másik tulajdonostárssal közösen - az érintett tulajdoni hányadra az ajánlatot magáévá teszi, az elővásárlási, előbérleti vagy előhaszonbérleti jog egyedül őt vagy őket illeti meg. Ha több ilyen - egyedül fellépő - tulajdonostárs van, közülük a TULAJDONOS VÁLASZT; az elővásárlási, előbérleti vagy előhaszonbérleti jog a választott tulajdonostársat illeti meg.
(4) A KÜLÖN JSZ-BAN biztosított elővásárlási jog MEGELŐZI a tulajdonostársat e törvény alapján megillető elővásárlási jogot.
(5) A tulajdonostárs az elővásárlási jogot végrehajtási árverés esetén is gyakorolhatja.

20
Q

ELŐVÁSÁRLÁSI JOG KÖZLÉSE ELMARADÁSÁVAL KÖTÖTT SZERZŐDÉS RELATÍVE HATÁLYTALAN

A

a jogosult a bíróságtól kérheti, hogy állapítsa meg, hogy a szerződés vele szemben hatálytalan és kérheti annak megállapítását, hogy a szerződés ugyanolyan tartalommal jött létre, maint amilyennel harmaik személy esetében, közte és a közlét elmulasztó tulajdonostárs között.

21
Q

SZERZŐDÉSEN ALAPULÓ ELŐVÁSÁRLÁSI JOGOT A JSZON ALAPULÓ MEGELŐZI!

A
22
Q

KÖZÖS TULADON MEGSZÜNTETÉSE

A

5: 83. § [A közös tulajdon megszüntetése iránti igény]
(1) A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti; az e jogról való LEMONDÁS SEMMIS.
(2) A közös tulajdon megszüntetését a bíróság nem rendelheti el, ha a közös tulajdon megszüntetése ALKALMATLAN IDŐRE ESIK. (vmelyik tulajdonostárs érdekét súlyosan sérti, objektív körülmények)

23
Q

5:13. § [A tulajdonjog]

A

(1) A tulajdonost tulajdonjogának tárgyán - JSZ és MÁSOK JOGAI által megszabott korlátok között - TELJES ÉS KIZÁRÓLAGOS JOGI HATALOM illeti meg.

(2) A tulajdonost megilleti különösen a
- birtoklás,
- a használat,
- a hasznosítás,
- a hasznok szedésének és
- a rendelkezés joga.

(3) A tulajdonosnak joga van minden JOGOSULATLAN BEHATÁS kizárására.

24
Q

A tulajdonjog tárgyai

A

5:14. § [A dolog]

(1) A BIRTOKBA VEHETŐ
TESTI TÁRGY tulajdonjog tárgya lehet.

(2) A dologra vonatkozó szabályokat megfelelően alkalmazni kell a PÉNZRE ÉS AZ ÉRTÉKPAPÍROKRA, valamint a DOLOG MÓDJÁR HASZNOSÍTHATÓ természeti erőkre.
(3) A dologra vonatkozó szabályokat az ÁLLATOKRA a természetüknek megfelelő eltéréseket megállapító törvényi rendelkezések figyelembevételével kell alkalmazni.
5: 15. § [ALKOTÓRÉSZ]

A tulajdonjog kiterjed mindarra, ami a dologgal olyképpen van TARTÓSAN EGYESÍTVE, hogy az elválasztással a dolog vagy elválasztott része ELPUSZTULNA, illetve az elválasztással ÉRTÉKE V HASZNÁLHATÓSÁGA számottevően csökkenne.

5:16. § [TARTOZÉK]

A tulajdonjog KÉTSÉG ESETÉN kiterjed arra is, ami nem alkotórész ugyan, de a dolog RENDELTETÉSSZERŰ HASZNÁLATÁHOZ vagy ÉPSÉGBEN TARTÁSÁHOZ rendszerint szükséges vagy azt elősegíti.

5: 17. § [Az ingatlanon fennálló tulajdonjog terjedelme]
(1) Az ingatlanon fennálló tulajdonjog a FÖLD FELETTI LÉGI TÉRRE és a föld alatti FÖLDTESTRE az ingatlan hasznosítási lehetőségeinek határáig terjed.
(2) Az ingatlanon fennálló tulajdonjog a föld méhének kincseire és a természeti erőforrásokra nem terjed ki.
5: 18. § [Az épület és a föld tulajdonjoga]
(1) Az épület tulajdonjoga - ha az épület és a föld tulajdonosa ELTÉRŐEN NEM ÁLLAPODNAK meg - a földtulajdonost illeti meg.
(2) Az ingatlan tulajdonosa RENDELKEZHET úgy, hogy a földet és a rajta álló épületet önálló ingatlanokként jegyezzék be az ingatlan-nyilvántartásba.
5: 19. § [A földhasználat szerződéses szabályozása a föld és az épület tulajdonosa között]
(1) Ha a földtulajdonos és az épület tulajdonosa az épület létesítésével és a föld használatával kapcsolatos jogaikat és kötelezettségeiket szerződésben szabályozzák, e szerződés HARMADIK SZEMÉLLYEL szemben akkor HATÁLYOS, ha azt az ingatlan-nyilvántartásba feljegyezték.
(2) A földtulajdonos és az épület tulajdonosa megállapodhatnak abban, hogy az épület tulajdonosa az épületet a FÖLDTULADONOS HOZZÁJÁRULÁSÁVAL idegenítheti el vagy terhelheti meg. Az épület tulajdonosa a föld tulajdonosától a hozzájárulás megadását követelheti, ha az elidegenítés vagy a terhelés az épület tulajdonosát terhelő kötelezettségek teljesítését vagy az épület létesítésének a szerződésben rögzített célját nem veszélyezteti.
5: 20. § [ELŐVÁSÁRLÁSI JOG az épület és a föld elváló tulajdona esetén]

Ha a föld és a rajta álló épület tulajdonjoga elválik, a földtulajdonost az épületre, az épület tulajdonosát a földre elővásárlási jog illeti meg.

25
Q

LEHETNEK-E TULAJDONJOG TÁRGYAI KÖZVETLEN JOG, KÖVETELÉS, SZERZŐDÉSI POZÍCIÓ?

A

NEM, nem minősülnek dolognak. Egyik sem testi tárgy, egyik sem vehető birtokba. De ebből nem következik, h nem dologi természetű javak jogosultjai másokkal szemben ne lennének védve, e javak ne lennének átruházhatóak. Kötelmi jogi szabályok v más szabályok nyújtanak rendezést.

26
Q

a dolog és a forgalomképes, nem dologi természetű javak közötti különbség

A
  • a dolog tulajdonának átruházásához a dolog birtokának átruházása, v a jogváltozásnak a megfelelő nyilvtartásba való bejegyzése szükséges.
  • forgalomképes, nem dologi természetű javak tulajdonának átruházásához birtokátruházás nem szükséges.
27
Q

dolgok osztályozása

A
  • forgalomképesség
  • egyéb természeti tulajdonság (ingó-ingatlan, helyettesíthető, elhasználható, osztható, egyszerű-összetett, dologösszesség (könyvtár))
28
Q

5:15. § [Alkotórész]

A

A tulajdonjog kiterjed mindarra, ami a dologgal olyképpen van TARTÓSAN EGYESÍTVE, hogy az elválasztással a dolog vagy elválasztott része elpusztulna, illetve az elválasztással értéke vagy használhatósága SZÁMOTTEVŐEN CSÖKKENNE.

29
Q

5:16. § [Tartozék]

A

A tulajdonjog KÉTSÉG ESETÉN KITERJED ARRA IS, ami nem alkotórész ugyan, de a dolog rendeltetésszerű használatához vagy épségben tartásához rendszerint szükséges vagy azt elősegíti.

30
Q

5:17. § [Az ingatlanon fennálló tulajdonjog terjedelme]

A

(1) Az ingatlanon fennálló tulajdonjog a föld feletti légi térre és a föld alatti földtestre az ingatlan HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉGÉNEK HATÁRÁIG terjed.
(2) Az ingatlanon fennálló tulajdonjog a föld méhének kincseire és a természeti erőforrásokra nem terjed ki.

31
Q

5:18. § [Az épület és a föld tulajdonjoga]

A

(1) Az épület tulajdonjoga - ha az épület és a föld tulajdonosa eltérően nem állapodnak meg - a földtulajdonost illeti meg.
(2) Az ingatlan tulajdonosa rendelkezhet úgy, hogy a földet és a rajta álló épületet önálló ingatlanokként jegyezzék be az ingatlan-nyilvántartásba.

32
Q

5:19. § [A földhasználat szerződéses szabályozása a föld és az épület tulajdonosa között]

A

(1) Ha a földtulajdonos és az épület tulajdonosa az épület létesítésével és a föld használatával kapcsolatos jogaikat és kötelezettségeiket szerződésben szabályozzák, e szerződés harmadik személlyel szemben akkor hatályos, ha azt az ingatlan-nyilvántartásba feljegyezték.
(2) A földtulajdonos és az épület tulajdonosa megállapodhatnak abban, hogy az épület tulajdonosa az épületet a földtulajdonos hozzájárulásával idegenítheti el vagy terhelheti meg. Az épület tulajdonosa a föld tulajdonosától a hozzájárulás megadását követelheti, ha az elidegenítés vagy a terhelés az épület tulajdonosát terhelő kötelezettségek teljesítését vagy az épület létesítésének a szerződésben rögzített célját nem veszélyezteti.

33
Q
A

A földhasználat
5:145. § [Földhasználati jog a föld és az épület szétváló tulajdonjoga esetén]

(1) Ha a föld és a rajta álló épület tulajdonjoga nem ugyanazt a személyt illeti meg, az épület tulajdonosát az épület fennállásáig az épület rendeltetésszerű használatához szükséges mértékben a földre földhasználati jog illeti meg.
(2) Földhasználati jogánál fogva az épület tulajdonosa az épület használathoz szükséges mértékben jogosult a föld használatára és hasznai szedésére, valamint a használat arányában köteles viselni a föld fenntartásával járó terheket.