Affärskunskap Flashcards

1
Q

Inledning

A

Buffert kommer från företagets vinst. Företaget måste vara lönsamt och vinstgivande för att kunna överleva.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Affärsplan

A
Planerar att göra för att förverkliga sin affärsidé. Ofta långsiktigt. Ser om din affärsidé håller och vilka resurser som krävs, viktigt stöd i kontakterna med banker och myndigheter. 
Vad - ska företaget ägna sig åt. 
Vem - är målgruppen eller kunden 
Hur - skall verksamheten bedrivas 
Var - ska företaget ligga
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Konkurrensmedel

A

Redskap som kan användas för att påverka kunden att köpa av dig och inte av din konkurrent
Produkt - tjänst eller vara. Vad är specifikt med din produkt?
Plats - hur ska produkten säljas? Hur enkelt är det för kunderna att konsumera din vara eller tjänst? Lätt att hitta?
Pris - kunden ska betala för produkt eller tjänst
Personal - ska vara yrkeskunnig, rätt attityd, dela företagets värderingar och väl insatt i produkterna
Påverkan - alla aktiviteter som du gör för att nå kunden. Annonsering osv

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Swot analys

A

Testats efter att man är klar med sin affärsidé. Står för strength, weakness, opportunity, threat
Styrkor och svaghet - bra läge, stor branschkunskap. Stort kundnät. Styrka i hur man följer trender som kommer
Utvecklingsmöjligheter och hot - inget man kan påverka, lagstiftningar eller ökad konkurrens
Kunderna - vad vill kunderna ha, hur ser marknade ut
Konkurrenter - varför ska kunderna välja just dig
Omvärlden - affärsläge, infrastruktur och myndigheter
Företagaren och nätverk

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Företagsformer

A

Enskild firma - enklaste företagsformen, bedrivas av bara en person. Behöver inget kapital men finns ingen tydlig gräns mellan dig som privatperson och företaget när det gäller ekonomin. Ingen juridisk person, privat personen som hyr lokalen och inte företaget. Obegränsat ansvarig för skulder och utgifter vinsten efter avdrag för skatter är din lön. Måste söka F -skatt som betyder att du själv som företagare ansvara för att betala skatter och socialavgifter. Väljer själv namn på firman så länge ingen i länet har samma eller snarlikt.
Handels bolag - måste ha minst två delägare, bolagsmän. Finns inget krav på att sätta in några kapital. Är en juridisk person, med samma rättigheter och skyldigheter som en vanlig person. Delägarna är personligt och solidariskt ansvariga gentemot utomstående för bolagets förpliktelser. Ansvarar med sin privata ekonomin för bolagets alla skulder och kan ensama tvingas betala de bolaget är skyldigt. Vid vinst efter avdrag för skatt är lönen. Firmanamn måste innehålla ordet handelsbolag eller förkortningen hb. Välja namnet själv, ingen i länet får ha samma
Kommanditbolag kb - särskilt variant av handelsbolag där vissa delägare ansvar är begränsat till vad de har satsat i bolaget. Delägare kallas för kommanditdelägare. Måste finnas en person med obegränsat ansvar, komplementär. Namnet måste innehålla kommanditbolag eller kb
Aktiebolag AB - drivas av en eller flera. Juridisk person. Ägarna har inget personligt ansvar för bolagets skulder. Kapitalinsats på minst 25 tusen. Behöver inte vara kontanter utan vara någon annan tillgång som bolaget har nytta av, maskin eller apparat. Måste innehålla aktiebolag eller AB. Namnet är registrerat och skyddat över hela landet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Registrering av företag

A

Alla företagsformer utom enskikd näringsverksamhet måste registreras hos bolagsverket. Enskild näringsverksamhet, handelsbolag och kommanditbolag får du skydd på namnet i länet företaget finns i. Aktiebolag och ekonomiska föreningar får skydd i hela landet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Firmateckning

A

Betyder att man har behörighet att skriva under olika handlingar så att det blir bindande för företaget. Firmatecknare representerar företaget vid hyreskontrakt och köpeavtal, låneansökningar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Revisor

A

Granska företagets räkenskaper. Mindre firmor och handelsbolag finns det inget krav ha en revisor

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Advokat

A

Hjälper till med juridiska rådgivning och biträda företagets vid rättstvister

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Bank

A

Förvaltar företagets pengar och ägarna eventuella vinstmedel. Kan hjälpa till att se över ekonomin, räntor, avbetalning, sparande, försäkringar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Ekonomiska grundbegrepp

A

Inbetalningar och utbetalningar - inbetalning är när pengar kommer in till företaget. Utbetalning när pengar lämna företaget. Kopplade till tidpunkten pengarna byter ägare.
Inkomst och intäkt - nät företaget säljer en vara eller tjänst uppstår en inkomst. Inkomsten är knuten till en viss given dag, dag som anges på fakturen. Intäkt redovisas under den period som arbetet utförs eller då den sålda produkten har levererats. Intäkt är värdet i pengar av de som företaget gör och säljer under en viss period. Periodiserad inkomst.
Utgift och kostnad - utgifter uppstår löpande under året i samband med att företaget köper in varor eller tjänster av olika slag. En utgift bokförs när fakturan eller kvittot kommer in till företaget. En kostnad är en Periodiserad utgift, redovisas i den period när företaget förbrukar de man köpt in. Största kostnaden är löner och efter det hyran.
Räkenskapsår - 12 månader som ett företags bokföring omfattar och som avslutas med ett årsbokslut
Resultat - skillnaden mellan intäkter och kostnader för en viss period kallas resultat. Om intäkterna är högre än kostnaderna har man gått i vinst. I årsredovisningen visas resultatet i en resultaträkning.
Balans - balansräkning, ger en bild av företagets finansiella ställning vid en viss tidpunkt. Består av två delar, tillgång och skulder och eget kapital. Delarna ska vara lika stora. Summan av skulder och eget kapital.
Budget - beräkning i förväg över alla inkomster och utgifter under ett år. Handlingsplan i siffror. Delas in i tre, resultat, balans och likbiditetsbudget.
Kalkyler - en beräkning som används som underlag när företaget bedömer de ekonomiska konsekvenserna i olika scenarier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Kalkyler och budget i praktiken

A

Intäkter måste täcka kostnaderna.
Intäktskalkyl är sammanställning av dina beräknade intäkter.
Man skiljer mellan fasta och rörliga kostnader. Det fasta kostnader finns alltid där, hur mycket du än säljer. De rörliga kostnaderna förändras i relation med försäljningen. Säljer du inga produkter har du ingen Intäkt med heller ingen inköpskostnader.
Räknad fram var varorna jag köpet in kostar. Varukostnad, ivk. Inköps pris och frakt.
Hänsyn till pris du sätter. Bedömning av efterfrågan och konkurrenssituation. Priskalkyl.
Resultatbudget visar hur mycket du går i vinst eller förlust. Består av beräknade intäkter, beräknade kostnader =beräknat resultat.
Buffert så det finns ekonomiskt utrymme om oväntade kostnader skulle uppstå. Betalningsförmåga på kort sikt kallas för likviditet. De tillgångar som finn direkt tillgängliga kallas likvida medel. Likviditetsbudget är en plan över kassaflödet. Består av likvida medel den första i månaden, månadens alla inbetalningar, månadens alla utbetalningar = likvida medel den sista i månaden.
Balansbudget - beräkning av vilka tillgångar, skulder och eget kapital som kommer att finnas i företaget vid slutet av en period. Tillgångarna värde ska vara lika stor som summan av skulder och eget kapital.
Pålägg och marginal - pålägg på inköpspriset, man lägger på ett belopp ovanför inköpspriset så man går i vinst. Marginal är skillnaden mellan försäljningspriset och inköpspriset. Beräknas i procent av försäljningspriset. Pålägg och marginal är alltid lika stora i kronor med olika i procent.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Kapital

A

De resurser som finns i företaget, tex pengar, varulager, maskiner och annan utrustning. Alla företag behöver ha vid bland annat, nystart, nyanskaffning av utrustning, när man skaffat nya lokaler eller bygger om, reklamkampanjer, vid inköp av produkter
Minska kapitalbehovet
Strävar efter att hålla nere sitt kapitalbehov, då de kostar. Vill påskynda alla inbetalningar till företaget och fördröja alla utbetalningar, på så sätt behåller du pengarna i företaget länge det går och minskar kapitabdhovet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Finansiering

A

Kapitalanskaffning. Skiljer på eget kapital och främmande kapital. Eget är tillskot från ägaren och främmande är lån från banker. Behövs för att veta hur mycket man behöver i början av en nystart.
Offentliga finansieringen - myndigheter som kan hjälpa
Leasing - hyr en produkt
Leverantörsskulder - företag köper varor på kredit.
Lån - beviljas av banker

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Inköp och lagerhållning

A

Distribution - den kedja av olika funktioner som används för att föra en produkt från råvaruleverantören till den slutliga förbrukare kallas distibutionskanal. Kanalen
Producent - är den som tillverkar en vara. Säljer dina produkter till grossister som säljer vidare
Grossist - mellanhand mellan producent och detaljist. Både detaljister och grossister är återförsäljare
Konsument - kunden

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Inköp

A

Enklast att köpa alla från en grossist. Kontrollera alltid oderbekräftelsen med vas du fått

17
Q

Leverans

A

Kontrollera följesedel med vad du tagit emot. Kontrollera innan du skriver under leveranskvittot och att paketen inte är skadade.

18
Q

Faktura

A
Faktura son innehålla denna info 
Faktum då fakturan är utfärdad 
Fakturanunmer 
Säljarens och köparens namn och adress 
Säljarens momsregister 
Vad fakturan avser 
Fakturabelopp med moms 
Aktuell skattesats och momsbelopp 
Kontrollera allt innan man betalar, då har man godkänt fakturan
19
Q

Betalning

A

Via bankgiro är enklast.

20
Q

Lager

A

Betalar leverantör innan man sålt produkten. Håll därför lagret så litet som möjligt.
Investeringar när räkenskapsåret är slut, noterar exakt vilja produkter som finns i laget och vad det är värda. Varor som finns kvar ska tas upp bland tillgångar i redovisningen.

21
Q

Marknadsföring

A

Få andra människor att köpa just din tjänst. Begreppet marknadsföring är all bearbetning som ett företag gör för att sälja sina produkter. Delas in i fyra steg
Marknadsanalys, var? - identifiera sin marknad. Jämför med konkurrenterna. Vad vill kunderna ha. Vart går trenden. Analysera inflramtionen
Marknadsberabetning, hur? - hur får vi kunderna att köpa. Personlig försälning, annonsering, hemsida, sökmotoroptimering, sociala medier. Gå igenom de fem pna.
När? - när ska allt genomföras. Planera, skapa överblick över de olika marknadsaktiviteterna som företaget arbetar med -marknadsplanering. Som innehåller aktivitet, tidsplan, arbetsledning, budget.
Genomförande och uppföljning, vad blev resultatet?

22
Q

Utformning av reklam

A

Aktiverar kunden, fångar intresse som leder till köp. Då har reklamen fullgjort sin uppgift. Modell aidas, attention interest desire action och satisfaction
A - väck kundens uppmärksamhet
I - skapa intresse för det du har att säga
D - väck köplust
S - skapa tillfredsställelse ned köpet.
Bilder fastnar bättre i minnet. Rubrik som innehåller den information som läsaren behöver veta, minimum text, en bild som berättar om produkten.

23
Q

Ditt varumärke

A

Namn, symbol, tecken som kännetecknar ditt företag.

24
Q

Kundbemötande

A

Skapa förtroende genom bra och proffisionellt kundbemötande. Prata inte personligt om saker man inte har med att göra. Snacka aldrig skickat eller skvallra.
Service och säkerhet i receptionen - hur man blir bemött i receptionen kan vara avgörande
Personlig försäljning - vara kunnig om egna produkter om deras svaga och starka sidor. Samt konkurrenternas produkter.
Konsumentköplagen - innebär om en köpare inte är nöjd och vad de har rött att kräva av säljaren.
Reklamation - om kund anser att det är fel på en vara har alltid rätt att klaga på den, reklamera. Kunden kan muntligt eller skriftligt beskriva vad som är felet. En reklamation som gjorts inom två månader har gjorts i rätt tid. Efter tre år har köparen förlorat sin rätt att åberopa felet. Som säljare har jag ovillkorlig skyldighet att ta emot en reklamation. Under de sex första månaderna måste säljaren bevisa att felet inte fanns från början. Annars räknas det som ett ursprungligt fel. Efter sex månader övergår det till köparen att bevisa att felet fanns där från början. En vara som skadats Efter köpet har inget fel i lagens mening.

25
Q

Konsumenttjänstelagen

A

Om en person köpt en tjänst, tex hantverrkstjänster. Men inte vid behandling av personer!

26
Q

Öppet köp

A

Frivilligt åtagande från säljaren. Om man tillämpar köpet bör de anges på kvittot. Produkten ska vara oanvänd.

27
Q

Presentkort

A

Om inget anges så gäller presentkortet i 10 år. Går inte lösa in presentkortet till pengar. Om butiken går i konkurs eller byt ägare går det inte att utnyttja sitt tillgodohavande.

28
Q

Bokföring

A

Bokföring innebär
Löpande redovisning - av alla ekonomiska transaktioner i ett företag. In och utbetalningar. Förändringar i fordringar och skulder som påverkar företagets ekonomiska ställning.
Bokföringsskyldighet - alla företag är skyldiga att bokföra.
Verifikationer - bokföringsskyldigheten innebär att det skall finnas skriftliga underlag för alla affärshändelser i företaget. Underlaget kallas för verifikationer. Kan vara ett kvitto en faktura eller dokument som bevisar en transaktion. Ska sparas i 7 år.
Bokslut - vid räkneskapsårets slut ska bokföringen avslutas med bokslut. Som visar hur det gått för företaget under året och hur den finansiella situationen ser ut
Kontotyper - fyra olika, intäkter, kostnader, tillgångar samt skulder och eget kapital
Bokföringsprogram - finns olika tjänster som kan hjälpa till bokföringen
Dubbel bokföringen- betyder att varje affärshändelse förs in på två olika konton, ena debet och andra kredit. Debet och kredit utgör varsin sida av kontot, debet betyder plus och kredit betyder minus. Man debiterar alltid samma belopp som man krediterar.

29
Q

Skatter och avgifter

A

Skattekonto- ett företag har oftast F-skattesedel. Som betyder att företaget självt sköter inbetalningar av sina skatter och avgifter till skatteverket. Man får först en preliminär skatt som ska betala varje månad som består av inkomstskatt och socialavgifter.
Moms - mervärdesskatt. Företaget skyldiga att ta ut och redovisa och betala in moms till skatteverket. Moms som läggs ovanpå försäljningspriset kallas utgående Moms. Ingen intäkt utan skuld som ska betalas till staten. Ingående Moms är ingen kostnad utan belopp som man har rätt att gå tillbaka. Mellanskillnaden mellan utgående och ingående Moms som Företaget ska betala tillbaka eller få från skatteverket. Momsen är alltid 25,12 eller 6%. Felsta varor och tjänster har 25%, livsmedel och restauranger har 12% och böcker, tidningar har 6%.
Skatt - om man arbetetar har man A-skattsedel, arbetsgivaren drar skatt på din lön och betalar socialavgifter. Näringsverksamhet ska ha F-skatt.
Arbetsgivaravgift - betalar löner, socialavgifter till staten för sina anställda. Kallas arbetaravgiten som finansierar pensioner, sjukförsäkring, arbetsskadeförsäkring. Är drygt 31% av de löner man betalar ut
Egenavgift - om man är enskildfirma, får man betala själv, 29% och beräknas på den vinst du har gjort under året
Självdeklaration - ska redovisas varje räkenskapsår.

30
Q

Anställning

A

Löner är dem största kostnaden. Nyanställda kan vara riskfyllt. Nyanställning innebär inskolningsperiod.
Arbetsmarknadens regler- bygger på lagstiftning, övergripande avtal. Viktigaste lagarna som reglerar arbetsrätten är LAS, lagen om anställningsskydd.
Kollektivavtal - skriftlig överenskommelse mellan arbetsorganisationen och arbetsgivaren. Kan reglerar löner, arbetstider och förhållandet mellan arbetsgivare och anställda. Ett företag som är medlem i en viss fack blir automatisk bunden till ett kollektivavtal. Mindre företag är inte med. De har hängaavtal som innebär att företaget kommer överens med facket om att reglerna i ett visst kollektivavtal ska gälla.
Anställningsavtal - LAS innehåller grundläggande punkter:
Arbetsplats
Arbetsuppgift
Anställningsform
Uppsägningstid
Löner
Arbetstider
Semester
Om arbetsplatsen omfattas av kollektivavtal
Anställningsformer - tillsvidare, fast anställning. Provanställning är under lag högts sex månader. Finns inga skyldigheter, lämnas inget besked företag prövotiden utgång går det till fast.
Visstidsanställning kan inte pågå längre än sammanlagt två år under en femårsperiod. Efter den tid övergår de till fast.
Vikariat samma regler
Säsingsanställning
När en arbetstagare har fyllt 67
Anställningsskydd - anställd kan inte bli av med jobbet utan giltiga skäl.

31
Q

Försäkringar

A

Behandlingsförsäkring - om något skulle gå glatt till får man hjälp att utreda, förhandla och betala ersättning. Alla Shr medlemmar med eget företag måste ha en detta
Praktikförsäkring - består av tre delar. Egendomsförsäkring, som skyddar din egendom vid brand, inbrott mm.
Avbrottsförsäkring - gäller när verksamheten står still efter en brand
Ansvarsförsäkring - täcket skadeståndskrav som kan uppstå genom verksamhet eller pga fel i produkten
Sjulavbrottsförsärking - om du blir sjuk och inte kan arbeta

32
Q

Event

A

Syfte
Planering - bestämda resurser och budget, tidsperiod, upplägg,arbetsfördelning.
Verkanställning - inbjudan, under eventet
Uppföljning - budget.