AR 1 Flashcards

1
Q

Verklaar het verschil tussen een arbeidsovereenkomst en een aannemingsovereenkomst. (2)

A

Een aannemingsovereenkomst is een arbeidsovereenkomst van een zelfstandige. Bij een arbeidsovereenkomst moet er sprake zijn van loon, arbeid en gezag. Bij een aannemingsovereenkomst is er een economische band van ondergeschiktheid aanwezig ipv gezag. Dus er is enkel loon + arbeid. De partijen zijn hierbij niet gebonden door een arbeidsovereenkomst, maar een aannemingsovereenkomst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat betekenen (in de context van de arbeidsovereenkomst: “weerlegbaar/onweerlegbaar” vermoeden? (1)

A

Wanneer een weerlegbaar vermoeden geldt, wordt je automatisch beschouwd als werknemer tenzij je een tegenbewijs levert. Dit geldt voor apothekers, handelsvertegenwoordigers, studenten en au-pairmeisjes.
Bij een onweerlegbaar vermoeden kan er geen tegenbewijs worden geleverd zodra de intermediaire feiten zijn aangetoond. Dan staat het wettelijk vooropgestelde rechtsgevolg onomstotelijk vast. Dit geldt voor uitzendkrachten, sportbeoefenaars en werknemers die bijkomend prestaties verrichten in uitvoering van een aannemingsovereenkomst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Waarover gaat “De Arbeidsrelatieswet”?

A

Doel is meer rechtszekerheid (duidelijk maken wanneer je zelfstandige bent en wanneer wn).
Een wet die meer duidelijkheid geeft over de bepaling of er sprake is van een arbeidsovereenkomst of een andere soort overeenkomst. Dit is door rechtspraak van het Hof van Cassatie bevestigd en er is een Commissie ter regeling van de arbeidsrelaties opgericht.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat is een sociale ruling? (0,5)

A

Wanneer iemand alvorens ze een activiteit beginnen, laten bepalen door de Commissie ter regeling van arbeidsrelaties wat deze activiteit is. Na deze sociale ruling kan niemand dit meer aanvechten gedurende 3 jaar. De sociale ruling beschermt tegen aanspraken van de sociale zekerheid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat is DIMONA?

A

Déclaration Immédiat – Onmiddellijke Aangifte. Een online database waarin elke werkgever verplicht is om nieuwe werknemers in te registreren. Enkel dan werkt men legaal. Men doet dat omdat er veel gefoefeld werd hiermee.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Leg uit ‘contract wet’?

A

Wanneer er een afspraak is gemaakt, ben je verplicht om dit na te leven, tenzij het in tegenspraak is met hogere rechtsnormen. Kom je de afspraak niet na, dan zal je een schadevergoeding moeten betalen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Kan je met een voorbeeld illustreren wat een ongeoorloofd voorwerp is van een arbeidsovereenkomst. Wat is het gevolg daarvan?

A

Wat in de arbeidsovereenkomst staat mag niet in strijd zijn met bestaande rechtsnormen. Een arbeidsovereenkomst wordt gesloten om iets te doen en dit ‘iets’, dus het ‘wat’ is het voorwerp. Een voorbeeld is een arbeidsovereenkomst over het smokkelen van illegale goederen. Het gevolg daarvan is de nietigheid van de arbeidsovereenkomst. Dit betekent dat de overeenkomst wordt geacht nooit bestaan te hebben. En eventueel strafrechtelijke gevolgen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q
  1. Wat is het verschil tussen een arbeidsovereenkomst (AO) voor onbepaalde tijd en bepaalde tijd? Kan men AO voor bepaalde tijd onbeperkt cumuleren? (3)
A

In een arbeidsovereenkomst van bepaalde tijd is een specifieke tijdsperiode vastgesteld. Bij een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur is er geen tijdsperiode vastgesteld en zijn werkgever en werknemer verbonden aan strenge regels m.b.t. de verbreking van het contract. Volgens Artikel 10(bis) van de arbeidsovereenkomstwet worden 2 contracten van bepaalde duur na elkaar geacht een contract voor onbepaalde duur te zijn. Maar versoepeling door de 4-3-2 regel: men mag maximum 4 contracten sluiten van bepaalde duur, van minstens 3 maanden, die de 2 jaar niet overschrijden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q
  1. Wat is een flexi-job
A

Een bijklusbaan, oorspronkelijk in de horeca, maar tegenwoordig ook uitgebreid naar andere sectoren. In dit systeem kan iemand die een 4/5de baan heeft kan ergens anders bijverdienen aan een verlaagd tarief. De werknemer die de flexi-job uitoefent, betaalt geen sociale zekerheidsbijdragen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q
  1. Wat verstaan we onder het eenheidsstatuut. Situeer dit (1)
A

Vroeger was er een groot verschil tussen de statuten van arbeiders en bedienden, waarbij bedienden meer voordelen kregen dan arbeiders. (Het kostte een wg bijvoorbeeld veel minder om een arbeider aan de deur te zetten dan een bediende. Dit was discriminatie)
Dit werd rechtgetrokken naar een eenheidsstatuut toen de straffe madammen in 2013 een oplossing vonden na een lange periode van onderhandelen. Zij maakten een wet waarin het erop neer kwam dat het onderscheid werd opgeheven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q
  1. Wat is een vervangingsovereenkomst? In hoeverre verschilt deze overeenkomst van een “gewone” arbeidsovereenkomst? (1)
A

Een arbeidsovereenkomst waarbij men een wn max 2 jaar op een soepele wijze kan vervangen (bv. voor zwangerschap of ziekte). Deze verschilt van de arbeidsovereenkomst omdat er specifieke vormvereisten zijn (de reden, de identiteit van de vervanger en de voorwaarden) + bij een vervangingsovereenkomst mogen wel contractjes van bepaalde duur worden afgesloten gedurende 2 jaar (tegen artikel 10 bis in).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q
  1. De werkgever wil de werknemers beschermen die een deeltijdse arbeidsovereenkomst hebben. Geef twee beschermende maatregelen (0,5)
A

De 1/3-de regel die inhoud dat de wekelijkse duur van de prestaties van de werknemer niet lager mogen liggen dan 1/3de van wekelijkse arbeidsduur van de voltijdse werknemers van dezelfde categorie in de onderneming, tenzij anders bepaald via cao of KB. Een tweede beschermingsmaatregel is de 3-uren regel, die een minimumduur van 3 uur vereist per arbeidsprestatie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q
  1. Welke ontbindende bedingen mag je niet inschrijven in een arbeidsovereenkomst ? Geef ook enige commentaar (2)
A

Ontbindende bedingen met betrekking tot het huwelijk, moederschap en de pensioengerechtigde leeftijd. Het is een artikel dat zegt dat bepaalde dingen niet kunnen in een arbeidsovereenkomst. Dit zijn vrij oude regels die overbodig geworden zijn in de huidige samenleving omdat sommige ervan discriminatie zijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q
  1. Wat is “loon” en waarom is het belangrijk om te weten of een vergoeding als dusdanig moet worden gekwalificeerd? (1)
A

Het loon in geld waarop de werknemer ingevolge zijn dienstbetrekking recht heeft ten laste van de werkgever, met daarbij fooien en in geld waardeerbare voordelen. Tot het loon behoort niet het vakantiegeld en uitkeringen i.v.m. werknemersparticipatie.
Dit is belangrijk om de hoogte te bepalen van de werknemers- en werkgeversbijdrage aan de RSZ, waarbij het loon als basis gebruikt wordt om die bijdragen te berekenen.

Hier is heel veel rechtspraak over omdat men natuurlijk vaak gaat doen alsof het geen loon is. In bedrijven is men steeds op zoek naar manieren waarop men aan wn bepaalde voordelen kan geven waarop geen sociale zekerheid betaald moet worden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q
  1. Bespreek de geldigheidsvereisten van een arbeidsovereenkomst (2)
A

Er zijn drie geldigheidsvereisten: bekwaamheid, geldige toestemming en geoorloofd voorwerp of oorzaak.

Bekwaamheid geldt bij minderjarigen, gehuwden en onder bewind geplaatsten.
Een minderjarige kan geen ao kan sluiten (uitzondering vakantiejob).
Gehuwden: echtgenoot/echtgenote kan zich verzetten (niet tegen beroepsuitoefening zelf) maar wanneer de activiteit het gezamenlijk patrimonium zou kunnen bezwaren.
Onder bewind geplaatsen zijn mensen van 18 of ouder die niet capabel zijn, de bewindvoerder mag dan de rechtshandelingen stellen.

Onder geldige toestemming betekent geen dwaling, geweld of bedrog.
Dwaling betekent dat men zich vergist van persoon.
Geweld, kan zowel fysiek als psychisch zijn bv. het sluiten van een ao door chantage.
Bedrog, wanneer een van de partjen liegt bij het sluiten van de ao.
Bv. wn zegt dat hij dierenarts is, maar hij heeft geen diploma want heeft nooit zijn masterproef afgelegd.

Geoorloofd voorwerp (wat je doet) of oorzaak (waarom je iets doet) betekent dat het sluiten van de ao niet in strijd mag zijn met andere regels. Bv. striptease uitvoeren in strijd met openbare orde en goede zeden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q
  1. Leg uit: bruto- en nettoloon (1)
A

Het brutoloon is het loon dat wordt afgesproken met de werkgever. Daar worden 2 dingen vanaf gehouden om tot het nettoloon te komen (het loon dat de werknemer uiteindelijk zal ontvangen), namelijk de werknemersbijdrage RSZ en de bedrijfsvoorheffing.
De bedrijfsvoorheffing is een voorafbetaling aan de belastingen (van volgend jaar, want belastingen worden betaald op het loon van vorig jaar). Dit stuk van je brutoloon ben je dus niet kwijt. Wat ben je wel kwijt. De werknemersbijdrage RSZ die afgehouden wordt van het brutoloon.

17
Q
  1. Leg uit: beslag op loon (1)
A

Een schuldeiser kan beslag laten leggen op het (netto)loon, waardoor de wg rechtstreeks aan de schuldeiser moet betalen. Men gaat eerst naar de beslagrechter en met dat vonnis gaat men naar de werkgever. En om te vermijden dat jij niets hebt zal die beslagbaarheid beperkt zijn – tot een bepaald bedrag mag beslag worden uitgevoerd en daaronder niet.

18
Q
  1. Leg uit: een voorrecht (in het raam van de arbeidsovereenkomst) (
A

De werknemer heeft het recht om de bevoorrechte schuldeiser te zijn wanneer de werkgever hem nog loon verschuldigd is bij bijvoorbeeld een faillissement. Bij het uitkeren van de gelden van de actieven zullen de werknemers eerst betaald worden. Dit is een garantie op het loon.
Bijkomend voordeel, van het moment dat je wn bent kan je aanspraak maken op een tussenkomst van het fonds voor sluiting van ondernemingen en dan kan je daar al een soort voorafname doen. (dus zelfs als faillissement niets opbrengt, ga je daar toch nog iets uithalen).

19
Q
  1. Wat is de “loonnorm” (1)
A

De maximale marge voor loonkostenontwikkeling. Om de 2 jaar wordt de loonnorm opnieuw vastgesteld door de overheid adhv een prognose van de economische situatie ivm Duitsland, Frankrijk, Nederland. De overheid mengt zich dus in uw loonsverhoging. Dit ten voordele van de concurrentie in de internationale handel. Want wanneer onze lonen sneller stijgen dan de landen waar wij vooral naar exporteren, dan worden onze producten te duur en gaan we die niet meer op die markt kunnen krijgen.

20
Q
  1. Wat verstaat men onder “arbeidsduur” en waarom is het belangrijk dit begrip af te kunnen bakenen? (1)
A

De tijd gedurende dewelke het personeelslid ter beschikking staat van de werkgever. Wanneer dit niet duidelijk is afgebakend kan dit ertoe leiden dat een werknemer 24 uur ter beschikking staat van de werkgever en dit kan psychologisch zeer belastend zijn voor de werknemer. Dit is ook belangrijk om overuren te bepalen en uit te betalen. Hier is al heel wat om te doen geweest. Bv. slapende waak (in een psychiatrische instelling), het standby zijn van de brandweer, het op reis gaan met jongeren – is dit arbeidstijd?

21
Q
  1. Waarom is de taalwetgeving in de relatie werkgever-werknemer belangrijk? (1)
A

De werknemer moet in staat om de inhoud van zijn/haar arbeidsovereenkomst te kunnen lezen en begrijpen. Anders kan dit leiden tot zeer eigenaardige situaties. Bv. in het bedrijf CBM was de directie franstalig en was alles in het frans te doen. Men ontsloeg iemand en die kreeg een uitleg in het frans maar die verstond dat helemaal niet.

22
Q
  1. Artikel 17,2° Arbeidsovereenkomstenwet bepaalt dat de werknemer “verplicht is te handelen volgens de bevelen en instructies die hem worden gegeven door de werkgever (…)”. Impliceert dit dat de werknemer elk bevel moet opvolgen? (1)
A

Nee zeker niet. Er is altijd een grens. Waar die grens ligt is buikgevoel en rechtspraak. Het legitimeert geen handelingen die niet voldoen aan hogere rechtsnormen.

Bv. iemand rijdt met een tankwagen en de eigenaar zegt om de inhoud te lozen in de riool. Dat is zware vervuiling – je kan achteraf niet zeggen dat dat moest van de wg.

23
Q
  1. Wat is overwerk/overloon? (0,5)
A

Overwerk is werk dat je meer presteert dan het aantal uren dat is afgesproken – op 1 voorwaarde, dat het legaal is.
bv. in geval van technische stoornis – je bent iemand die liften repareert en je hebt 8 uur gewerkt maar de laatste 5 minuten krijg je nog een oproep, dan werk je meer dan 8 uren en daar staat iets tegenover (= overloon). Aan overwerk hangt dus een prijskaartje (overloon) dat sectoraal verschillend is.

24
Q
  1. Bespreek (uitgebreid) de aansprakelijkheid van de werknemer (doe dit aan de hand van een voorbeeld). (3)
A

Als een werknemer gaat werken en schade berokkend, zijn er beperkingen ingebouwd op zijn/haar aansprakelijkheid. Dit is geregeld door artikel 18 van de arbeidsovereenkomstenwet. De werknemer is slechts in een beperkt aantal gevallen aansprakelijk om de schade te vergoeden, namelijk bij een opzettelijke fout (intentie om schade te berokkenen), bij een zware fout (de rechter vult dit zelf in) of door een repetitief lichte fout. Dit laatste zal de rechter toetsen a.d.h.v. de definitie: een fout die eerder gewoonlijk dan toevallig voorkomt. Als dit het geval is, zal de werknemer aansprakelijk gesteld worden voor de schade en waarschijnlijk de schade moeten vergoeden

25
Q
  1. Wat is het verschil tussen contractuele en buitencontractuele aansprakelijkheid? (2)
A

Buitencontractuele aansprakelijkheid heeft betrekking op het aansprakelijk gesteld worden door derden waarmee geen contract is gesloten met één van de andere partijen (namelijk de werkgever en werknemer). Contractuele aansprakelijkheid gaat altijd tussen de werkgever en de werknemer die een contract gesloten hebben