De Vries Flashcards

1
Q

Benoem de titel van het artikel

A

Zonder dialoog geen compliance

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Aanleiding artikel

A

Dit artikel benadrukt dat opleiden en trainen belangrijk zijn om ethisch gedrag in organisaties te stimuleren, maar op zichzelf niet voldoende zijn. Het richt zich op het begrijpen van de grondoorzaken van gedrag in organisaties als essentieel voor het bevorderen van ethisch gedrag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Benoem de viertal factoren die gedragr in organisaties kunnen beinvloeden

A
  1. Organisatorische factoren
  2. Sociale normen
  3. Individuele overtuigingen
  4. Context
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Leg organisatorische factoren uit

A

Complex beleid en procedures in organisaties kunnen medewerkers ertoe brengen hun eigen interpretaties te maken en shortcuts te nemen. De overvloed aan beleid en snelle veranderingen kan improvisatie aanmoedigen. Zelfs doelstellingen kunnen leiden tot ongewenst gedrag. VB: Eenzijdige doelen, zoals fraudebestrijding, kunnen leiden tot ernstige gevolgen, zoals in de Toeslagenaffaire, waarbij veel Nederlanders onterecht werden getroffen. Denk ook aan bank Wells Fargo (eight is great doelstelling). Deze voorbeelden tonen aan dat het belangrijk is om naast formele regels ook de praktische uitvoering en menselijke factor te begrijpen bij het bevorderen van ethisch gedrag in organisaties.
Formele aspecten sturen niet altijd het gedrag zoals bedoeld. Complexiteit in processen en IT-systemen kan ervoor zorgen dat mensen shortcuts nemen, aangezien het volgen van procedures te tijdrovend lijkt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Leg sociale normen uit

A

Sociale normen zijn cruciaal in organisaties en beïnvloeden het gedrag sterk. Mensen passen zich aan aan groepsverwachtingen, zowel in de kindertijd als op de werkplek. Het ‘Asch-experiment’ toonde aan dat mensen vaak meegaan met de groep, zelfs als die fout zit. Sociale normen beïnvloeden ook ethische beslissingen en kunnen sterker zijn dan individuele morele overwegingen, waardoor organisatiecultuur en sociale normen belangrijk zijn voor ethisch gedrag op het werk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Leg individuele overtuigingen uit

A

De eigen overtuigingen kunnen een bepaalde mate van blindheid veroorzaken. Mensen zijn vrij snel overtuigd van het feit dat wij de wijsheid in pacht hebben.
Individuele overtuigingen zijn cruciaal voor het gedrag van medewerkers in organisaties. Ze beïnvloeden hoe medewerkers hun rol en verantwoordelijkheden zien, evenals hun perceptie van de bedoelingen van klanten. Deze persoonlijke overtuigingen kunnen leiden tot verschillende benaderingen van ethische besluitvorming binnen de organisatie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Leg context uit

A

De context van een organisatie heeft een grote invloed op het gedrag van medewerkers. Externe factoren, zoals verwachtingen van belanghebbenden en economische omstandigheden, kunnen de bereidheid van medewerkers om procedures te volgen beïnvloeden. Veranderende contexten, zoals economische druk of concurrentie, kunnen leiden tot afwijkingen van procedures. Het begrijpen van deze invloed is cruciaal voor organisaties om ethisch gedrag en naleving te handhaven, zelfs in veranderende omstandigheden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Benoem een voorbeeld uit de accountantspraktijk

A

Een voorbeeld uit de accountantspraktijk illustreert hoe deze factoren samenwerken. Accountants werden geconfronteerd met toenemende druk van toezichthouders en managers om dossiers “AFM-proof” te maken, wat betekent dat alle procedures strikt gevolgd moesten worden. Tegelijkertijd waren er tijds- en budgetdruk om deadlines te halen. Dit zorgde voor lastige situaties waarin trainee accountants soms de neiging hadden om kritische vragen of bezwaren achterwege te laten en zich aan te passen aan de groepsdruk.

Ondanks ethisch bewustzijn en een ethisch oordeel van de trainees, was hun gedrag niet altijd in lijn met ethische normen. Dit benadrukt het belang van een diepgaande dialoog binnen organisaties om te begrijpen wat het gedrag van medewerkers in de dagelijkse praktijk beïnvloedt. Trainingen alleen zijn niet voldoende; organisaties moeten actief de dialoog aangaan om een beter begrip te krijgen van wat gedrag beïnvloedt en een lerende organisatiecultuur te bevorderen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Benoem de conclusie

A

De invloed op het gedrag van medewerkers in organisaties is een complex samenspel van verschillende factoren. Dit omvat de context waarin de organisatie opereert, sociale normen binnen de organisatie, individuele overtuigingen van medewerkers, en externe drukfactoren. Deze factoren kunnen onderling met elkaar interageren en leiden tot ethisch of onethisch gedrag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly