Den pedagogiska psykologins forskningsmetoder Flashcards

1
Q

Kvalitativa studier

A

Denna studie samlar in detaljerad information om specifika situationer. Detta kan ske genom observationer, undersökningar, intervjuer och inspelningar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Korrelationsstudier

A

En statistisk beskrivning som berättar i vilken grad två variabler (ämnen exempelvis) samvarierar. En korrelation är ett värde som visar på styrka och riktning av en relation.
T.ex.: om det finns ett samband mellan fattigdom och misslycka som beskriver genom statistik ”att ju fattigare man är desto olyckligare blir man.” Detta skapar en positiv korrelation då dessa ökar eller minskar MED varandra. Hade det varit så att man blev lyckligare av att vara fattig hade det blivit en negativ korrelation då det den ena ökar (att vara lyckligare) och den andra minskar (att vara fattig).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Experimentella studier

A

Här studerar man ORSAK och VERKAN. I denna studie observerar och beskriver man inte en redan existerande situation. Istället introducerar forskarna förändringar och noterar resultaten. Deltagarna i studien hamnar i grupper och därefter kan undersökningsledaren förändra någon aspekt i studien hos en eller flera grupper för att se om förändringen eller ”behandlingen” har förväntad effekt. Därefter jämförs resultaten i varje grupp. Vissa av studierna försöker då att identifiera orsak-verkan-relationer genom att ställa sig frågor

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Longitudinella studier

A

när man undersöker och följer en person/flera personer genom en viss tidsperiod, kan också vara flera år. Dessa studier ger väldigt mycket information, men de är tidskrävande och kostar mycket pengar. Det kan även vara svårt att hänga med deltagarna när de växer upp då det kan hända mycket på vägen, exempelvis att någon flyttar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Tvärsnittsstudier

A

När man fokuserar på barngrupper/klasser i olika åldrar för att undersöka saker baserat på olika åldrar istället för att följa en och samma person i flera år.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly