Ekstrakcija Flashcards

1
Q

Jednostavna jednokratna ekstrakcija

A

Ekstrakcija vrste Z iz vodene faze (aq) organskim otapalom (org) pri čemu dolazi do raspodjele te tvari na sljedeći način.
Razmatranje učinkovitosti jednostavne jednokratne ekstrakcije:
- nakon uspostavljanja ravnoteže :
1) koncentracija vrste Z u vodenoj fazi može biti manja/jednaka koncentraciji vrste Z u vodenoj fazi na početku ekstrakcije
2) koncentracije vrste Z u organskoj fazi može biti manja/jednaka/veća od koncentracije vrste Z u vodenoj fazi na početku ekstrakcije
- ekstrakcijom se može povećati koncentracija vrste

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Kontinuirana ekstrakcija

A

Tip ekstrakcije koji se koristi kada k0/Rc nisu dovoljno veliki (različiti) za postizanje kvantitativnosti jednom ekstrakcijom.
Organsko otapalo neprekidno izlazi iz tikvice u kojoj se nalazi, potom se kondenzira, prolazi kroz vodenu fazu iz koje ekstrahira analit te se vraća u tikvicu iz koje je krenulo, a u ekstrakcijski krug stalno kreće čisto otapalo te u tikvici s otapalom raste koncentracija analita.
Najčešće primjenjivana aparatura je Soxhletov ekstraktor, a postoje 2 varijante ovisno je li organsko otapalo veće ili manje gustoće od otopine iz koje se ekstrahira.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ekstrakcija čvrstom fazom

A

Koristi se zbog određenih mana ekstrakcije tekuće-tekuće (nastanak emulzija, ograničenost na otapala koja se ne miješaju s vodom), a pomoću nje se uklanja značajan dio matice uzorka i može se povećati koncentracija nalita.
Temelji se na zadržavanju vrste na čvrstom adsorbensu (adsorpcija) ili sorbensu (otapanje).
Ekstrakcijska čvrsta faza se priprema na način da se za nosač u čvrstom stanju kemijski vežu hidrofobne organske funkcijske skupine, a organske skupine reagiraju preko van der Waalsovih sila/vodikove veze/elektrostatskog privlačenja s hidrofobnim organskim spojevima iz vodene otopine te ih tako ekstrahiraju.
Postupak primjene ekstrakcije čvrstom fazom :
1) KONDICIONIRANJE - površina sorbensa se namače s otapalom u kojemu je pripremljena otopina uzorka (uklanjanje nečistoća, bolje ostvarivanje kontakta faza), pH i sastav otapala se prilagođuju otopini uzorka (onemogućene kemijske promjene)
2)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly