Forelesninger dynamisk tingsrett Flashcards

1
Q

Hvilken del av rettssystemet inngår dynamisk tingsrett i?

A

Formueretten er et privatrettslig fag som inneholder flere underdisipliner. To hovedgrener er obligasjonsretten og tingsretten. Tingsretten kan igjen deles inn i to forskjellige boler: den statiske og dynamiske. Den dynamiske omhandler rettighetskollisjoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er de sentrale konfliktene i den dynamiske tingsretten?

A

Dette er hjemmelmannskonflikter som oppstår mellom H og B ettersom A har utgitt seg for å være rette eier.

Det er i tillegg dobbeltsuksesjonskonflikten hvor A overfører noe til både S og B. Dermed oppstår det en kollisjon mellom S og B sine rettighetspretensjoner.

Det er altså tale om situasjoner hvor A overfører en rett han ikke har eller en rett som er større enn den han selv har, som dermed fører til en rettighetskollisjon for to andre parter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er utgangspunktet for hjemmelskonflikten og dobbelsuksesjonskonflikten?

A

For hjemmelskonflikten er utgangspunktet at ingen kan overføre større rett enn de selv har.

For dobbelsuksesjonskonflikten er utgangspunktet at den som er først i tid, er best i rett.

Unntakene fra disse utgangspunktene er ekstinksjonsreglene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er kreditorekstinksjon?

A

Kreditorekstinksjon bygger på utgangspunktet om at kreditor kun kan ta beslag i det som tilhører skyldneren, jf. dekningsloven § 2-2. Og gir mulighet til å ta beslag i eiendom som skyldneren har overført til en tredjeperson dersom vilkåret: rettsvern ikke er stiftet rettidig, er oppfylt. Det innebærer at det må være foretatt en rettsvernsakt innen et visst skjæringstidspunkt.

DETTE ER IKKE DET SAMME SOM AVTALEEKSTINKSJON.

Hensynet er her at man prøver å motvirke kreditorsvik, dvs disposisjoner som er skadelige for kreditorene. Dette gjør at hensynene til notoritet og publisitet står sentralt - etterprøvbarhet og offentlighet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er formuesgoder?

A

Dette kan være løsøre = dvs ting som ikke er fast eiendom. og det kan være fast eiendom = dvs typisk et grunnstykke og det som er forbundet med grunnen, typisk et hus.

Det kan imidlertid også være abstrakte ting som immaterielle goder, pantretter, varemerker ol., offentlige tillatelser og krav.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er formuesrettigheter?

A

Formuesrettigheter har typisk tre kjennetegn: De har typisk 1) økonomisk verdi, 2) kan gå over fra person til person (overføres) 3) kan disponeres over ved avtale (private disposisjoner).

Dette kan være for eksempel eiendomsrett eller en servitutt til gangrett mv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva er eiendomsrett?

A

Eiendomsrett defineres negativt: dvs at det er alt som er igjen etter andre rettigheter er definert.

I Norge har vi ikke et skjæringstidspunkt for når eiendomsretten går over til erververen, det sentrale er når rettsvern foreligger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva er utleggspant?

A

Namnsmannen sikrer kravet ved å ta pant i eiendelene til skyldneren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvilke ervervsmåter operer vi med?

A

Det er vanlig å dele ervervsmåtene i tre: 1) originære 2) derivative og 3) ekstinktive.

1- er selvstendige fordi de ikke bygger på rettsforgjengeren sin rettsposisjon feks ved okkupasjon og produksjon.

2- er uselvstendig fordi de bygger på rettsposisjonen til en rettsforgjenger. Feks avtale, eksporopriasjon, odelsløsning, tvangssalg, kreditorbeslag, arv

3- er selvstendige slik at de ikke bygger på rettsforgjengeren sin rettsposisjon, men til forskjell fra 1 er det tale om en rettighetskollisjon som ekstinksjonen løser ved at en person ender opp med en bedre rett enn han egt skal ha. Disse deles inn i ekstinktive godtroererverv som omfatter både avtaleekstinksjon og tids erverv og kreditorekstinksjon,

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva er rettsvern?

A

Rettsvern handler om at man vil, som den første erververen (dobbelsuksesjon), beskytte sin rettsposisjon. Dette gir beskyttelse ved rettighetskollisjoner, dog ikke alltid, se feks panteloven § 1-2 fjerde ledd.

For å oppnå rettsvern må man foreta en rettsvernsakt (her må man se til hva loven foreskriver). Grovt sett kan det inndeles i 1) registrering, 2) overlevering og 3) notifikasjon/melding.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva menes med rettighetskollisjoner?

A

Dette er rettighetspretensjoner som er innbyrdes uforenlige - altså er det to personer som mener at de er berettiget. Det kan både være like og ulike rettigheter som kolliderer, men hva slags rettigheter som er på kollisjonskurs har betydning for hva som blir rettsvirkningen av ekstinksjonen. Videre kan ervervsgrunnlaget for rettighetene være forskjellig, feks avtale vs. utlegg.

Det avgjørende er altså at rettighetene er innbyrdes uforenlige - de kan ikke foreligge samtidig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hva er avtaleekstinksjon, når kan det foretas og hvilke hensyn ligger bak?

A

Avtaleekstinksjon innebærer at en godtroende erverver kan ekstingvere en annens rettighet. Hensynene som gjør seg gjeldende er for rettighetshaveren - trygghet, for ekstinksjonspretendenten - omsetningslivet (treghet og trygghet). Det sentrale i vurderingen er hvor lett det ville være for rettighetshaveren å ta kontroll over legitimasjonen.

Vilkårene (SE REGELEN) er at 1) det foreligger en gyldig avtale mellom A og B, 2) A er legitimert 3) det er gjennomføring et sikringsakt og 4) B er i aktsom god tro til og med tidspunktet for når sikringsakten gjennomføres.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hvilken betydning har tinglysing/registrering?

A

Det skaper notoritet og publisitet, man fratar avhender legitimasjon, man etablerer et rettsvern og gjennom registreringen kan man ekstingvere.

Tinglysing fikser imidlertid ikke alt, den har ikke reparerende effekt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hva innebærer Grunnbokens negative og positive troverdighet?

A

Den negative troverdigheten er at rettigheter ikke anerkjennes, eller ikke kan håndheves overfor andre, dersom de ikke registreres. Denne fremgår for fast eiendom av tinglysingsloven § 20.

Den positive troverdigheten er det som står i registeret skal anerkjennes, slik at man kan bygge på det som står der. Denne fremgår for fast eiendom i tinglysingsloven § 27.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hva er et realregister?

A

Et realregister er et offentlig register for visse typer formuesgoder hvor rettigheter over formuesgodet må innføres (anmerkes) for å få rettsvern. Det vil si at et realregister er et register hvor formuesgodene som registreres fremstår som en egen registerenhet, i motsetning til hvor registerenheten er det enkelte selskap eller den person som eier formuesgodet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hva er grunnbokshjemmel?

A

Grunnbokshjemmel handler om at Grunnboken utpeker hvem som er rettighetshaver. Den som blir utpekt har grunnbokshjemmel. Det vil si at den utpeker den som er eier eller den som har begrensede rettigheter.

For å få grunnbokshjemmel i form av eiendomsrett må man tinglyse et dokument, typisk et skjøte.

17
Q

Hva er vilkårene for avtaleekstinksjon når det gjelder fast eiendom? Basert på den positive troverdigheten

A

Vilkårene er at det 1) foreligger en gyldig avtale mellom A og B, slik at B er beskyttelsesverdig 2) A må inneha grunnbokshjemmel, altså være legitimert, 3) ervervet må være registrert gjennom en sikringsakt, og 4) B må være i aktsom god tro på tidspunktet for sikringsakten.

Det finnes unntak i tinglysingsloven § 27 annet ledd. Dette gjelder de sterke ugyldighetsgrunnene. Begrunnelsen er at det er vanskelig for rettighetshaveren å ta kontroll over legitimasjonen. Unntakene er falsk (ikke dokument), forfalskning (dokument tuklet med), mindreårighet og grov tvang.

NB! § 27 er også benyttet på proforma-disposisjoner, men da enten analogisk (slik foreleser ville gjort) eller direkte.

18
Q

Hva er vilkårene for avtaleekstinksjon når det gjelder den negative troverdigheten i grunnboken?

A

Dette følger av § 20 første ledd, jf. § 21 første ledd i tinglysingsloven. vilkårene er 1) god tro 2) legitimasjon, jf. § 13 3) gyldig avtale og 4) sikringsakt

19
Q

Hva er vilkårene for kreditorekstinksjon ved avhendelse av fast eiendom?

A

Vilkårene følger av § 20 første ledd, jf. § 21 første ledd. Det som kreves er at det ikke er etablert rettsvern rettidig. Det kreves IKKE god tro, og kreditorekstinksjon er IKKE en legitimasjonsvirkning.

20
Q

Hva er vilkårene for avtaleekstinksjon for løsøre?

A

Vilkårene, både i hjemmelmannskonflikten og dobbeltsuksesjonskonflikten, følger av godtroervervloven § 1. Disse er 1) gyldig avtale mellom A og B, 2) legitimasjon, den som sitter med tingen, 3) sikringsakt gjennom at erverver får tingen overlevert til seg og 4) aktsom god tro på sikringaktens tidspunkt

Ektsinksjonssperre ved tyveri trusler om vold mv.

21
Q

Hva er vilkårene for kreditorekstinksjon ved løsøre?

A

Utgangspunktet er overleveringsprinsippet - er løsøret overlevert, så er det etablert rettsvern og da kan kreditor ikke ekstingvere. NB! unntak for interesselæren.