Grundläggande del 2 Flashcards

1
Q

Vad är skillnad mellan kolonialism och imperialism?

A

Kolonialism handlar om att erövra och kontrollera territorier utanför ens egna gränser för att exploatera deras resurser och människor.

Imperialism är en bredare term som innefattar kolonialism men sträcker sig längre. Den innebär att en nation försöker utöva dominans och inflytande över andra länder eller regioner genom politiskt, ekonomiskt eller militärt tryck. Imperialism kan inkludera kolonialism, men det kan också innebära andra former av dominans, som ekonomisk kontroll eller politiskt inflytande, utan att nödvändigtvis skapa formella kolonier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad var Ostindiska kompaniet?

A

Ostindiska kompaniet var en handelsorganisation som grundades av europeiska länder, särskilt Nederländerna, Storbritannien och Sverige, under 1600-talet och 1700-talet. Dess huvudsyfte var att handla med länderna i Ostindien, särskilt Indien, Indonesien och Kina.

Dessa kompanier fick ofta monopol på handel med dessa regioner och hade stor makt och inflytande över handeln och politiken i de områden de opererade i.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är socialdarwinism?

A

Socialdarwinism är en idé som härstammar från Charles Darwins teorier om evolution genom naturligt urval. Inom socialdarwinismen tillämpas dessa idéer på mänskliga samhällen och kulturer, och det hävdas att principerna om överlevnad av de starkaste och naturligt urval också bör tillämpas på människor och samhällen.

I praktiken används socialdarwinism ofta för att rättfärdiga eller förklara sociala orättvisor, ojämlikhet och diskriminering genom att hävda att vissa grupper är överlägsna andra på grund av naturliga eller biologiska faktorer

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad hände med Afrika efter Napoleonkrigen vid Wienkongressen/Berlinkongressen 1815?

A

Europeiska länder delade upp Afrika mellan sig för att unvika konflikt. Gav raka linjer = problem då man inte tog hänsyn till etiska grupper.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vem var Mathatma Ghandi?

A

Mahatma Gandhi var en indisk advokat, politisk ledare och frihetskämpe som spelade en central roll i Indiens självständighetsrörelse från brittiskt styre. Han föddes 1869 i Porbandar, Indien. Gandhi blev känd för sin strategi med icke-våld och civil olydnad, vilket innebar fredliga protester och motstånd mot brittisk kolonialism.

Gandhi ledde flera kampanjer för självständighet och för att främja sociala förändringar, inklusive Saltmarschen 1930 och kampanjen för att sluta med Brittiska klädeshandel 1921.

Hans liv och filosofi inspirerade människor över hela världen och har fortsatt att vara en källa till inspiration för fredlig motståndsrörelser och social rättvisa.

Gandhi mördades 1948 av en hinduisk extremist, men hans arv lever vidare som en symbol för fred, icke-våld och mänskliga rättigheter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad var Opiumkriget? Hur påverkade det att Kina började öppna upp sin handel?

A

Opiumkriget var en konflikt som ägde rum mellan Kina och Storbritannien på 1800-talet.

Brittiska handelsmän sålde opium till kinesiska konsumenter trots att det var olagligt enligt kinesiska lagar. Kinesiska myndigheter försökte stoppa opiumhandeln, vilket ledde till spänningar och till slut till krig år 1839.

Storbritannien hade överlägsen militär och vann kriget. Det ledde till en rad avtal där Kina tvingades öppna fler hamnar för utländsk handel och ge brittiska handelsmän mer frihet att göra affärer i Kina.

Opiumkriget var en viktig händelse i Kinas historia och markerade början på en period av förtryck och exploatering av Kina av västerländska länder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly