Hormonen Flashcards

1
Q

Noem de twee hormonen die de bijnieren afgeven.

A

Cortisol en (nor)adrenaline (norepinefrine)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Glucose

A

Nodig om via het bloed naar spieren vervoerd te worden en om te zetten in energie (insuline is hier voor nodig!)
Zijn bouwstenen van complexe suikers.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Norepinephrine

A

Wordt afgescheiden bij activiteit van alle andere sympathische uiteinden, behalve de bijnieren, en is een chemische boodschapper die organen aanstuurt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Epinephrine

A

Komt vrij wanneer de zenuwuiteinden in de bijnieren activiteit vertonen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Glucocorticoiden

A

Belangrijk voor stressrespons en worden uitgescheiden door de bijnieren. Blijven minuten of uren actief.
Ze bereiden het lichaam voor op actie.
Ze gaan effect van nog circulerende insuline tegen, aangezien insuline helpt bij opslag van glucose.j

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Corticotropine (CRH)

A

Wordt in de bloedstroom opgenomen en bereikt de bijnieren zodat glucocorticoiden vrij kunnen worden gegeven

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

ACTH

A

Hormoon die cortisol (glucocorticoide) afgeeft

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Cortisol

A

Belangrijkste glucocorticoide

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Glucagon

A

(alvleesklier) proomt de afscheiding van glucose die nodig is voor energie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Prolactine

A
  • Houdt de borstvoedingsproductie op gang. De aanmaak komt op gang tijdens de zwangerschap. Melkproductie wordt dan nog onderdrukt door de aanwezigheid van veel progesteron.
  • Onderdrukt de aanmaak van FSH en LH en daarmee de groei van een nieuwe follikel en een eisprong. Daarom wordt een nieuwe zwangerschap bij frequente borstvoeding uitgesteld. Een bepaald soort goedaardige hypofysetumoren (prolactinoom) zorgt zo voor uitblijven
    menstruatie en voor onvruchtbaarheid.
  • Wordt meer gemaakt tijdens stress.-
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Oestrogeen

A
  • Oestrogeen is verantwoordelijk voor geslachtskenmerken bij vrouwen, vergroting van borsten, baarmoeder en vagina, verbreding van de heupen, een hogere stem en vrouwelijke lichaamsvet. Oestrogeen wordt zowel door mannen als vrouwen geproduceerd en speelt bij beiden een belangrijke rol.
  • Oestrogeen helpt vrouwen bescherming te bieden tegen atherosclerose.
  • Bij mannen helpt oestrogeen de productie van sperma te reguleren. Het speelt ook een rol bij de erectie. Oestrogeen beïnvloedt samen met testosteron de geslachtsdrift bij mannen en vrouwen. Oestrogeen speelt een sleutelrol bij gezonde botten
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Progesteron

A

Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon, dat samen met oestrogeen verantwoordelijk is voor het reguleren van je menstruatiecyclus. Het zorgt voor het verdikken van de baarmoederwand, zodat het eitje zich daarin goed kan nestelen.

Het wordt gemaakt in je bijnieren en je eierstokken. In de bijnieren speelt het een rol bij de aanmaak van de stresshormonen cortisol en adrenaline. Ben je zwanger? Dan krijgt het hormoon een belangrijke rol in de bescherming van je baby.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Testosteron

A

Mannen
Testosteron is het belangrijkste androgeen (mannelijk geslachtshormoon) bij mannen en het hormoon is nodig ten behoeve van de normale voortplantings- en seksuele functie. Testosteron is belangrijk voor de lichamelijke veranderingen die plaatsvinden bij ene jongen tijdens de puberteit, zoals de ontwikkeling van de penis en teelballen, en voor de typische kenmerken van volwassen mannen zoals gezichts- en lichaamsbeharing en een mannelijke lichaamsbouw. Testosteron is ook nodig voor de aanmaak van zaadcellen.

Ook stimuleert het de groei van de botten en kan het het einde van het groeiproces versnellen.

Testosteron is ook belangrijk voor de algehele gezondheid. Het helpt de groei van botten en spieren en beïnvloedt de stemming en het libido (geslachtsdrift). Een deel van het testosteron verandert in oestrogeen, het vrouwelijke geslachtshormoon, en dit is belangrijk voor de gezondheid van de botten bij mannen.

Testosteron wordt bij mannen voornamelijk in de teelballen gemaakt. Een kleine hoeveelheid testosteron wordt ook gemaakt door de bijnieren.

Vrouwen
Hoewel vrouwen veel minder testosteron aanmaken dan mannen, produceren vrouwen ook het androgeenhormoon testosteron in hun eierstokken en bijnieren. Vrouwen hebben kleine hoeveelheden nodig als onderdeel van de mix van hormonen die van invloed zijn op de gemoedstoestand, energieniveaus, geslachtsdrift en lichamelijke functies.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Endorphine

A

Endorfine is een door het lichaam geproduceerde opioïde peptide met pijnstillende eigenschappen die als neurotransmitter fungeert. Endorfines worden geproduceerd door de hypofyse (hypothalamus bij gewervelden) tijdens lichamelijke inspanning, opwinding, pijn, pittig eten, liefde en een orgasme.
Kunnen tijdens een stressvolle periode de hypothalamus blokkeren om zo de afgifte van LHRH te blokkeren

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Enkephalines

A

Enkephalins are small peptides that can serve as neurotransmitters in the brain. Enkephalins act to attenuate substance P release in the dorsal horn of the spinal cord and inhibit afferent pain fibers. Ook door het lichaam zelf aangemaakt.
Kunnen tijdens een stressvolle periode de hypothalamus blokkeren om zo de afgifte van LHRH te blokkeren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Antidiuretisch hormoon (ADH)

A

De hypofyse stuurt het hormoon ADH op het juiste moment in de juiste hoeveelheid naar de nieren. ADH reguleert de hoeveelheid urine en de concentratie daarvan. Het zorgt ervoor dat de nieren voldoende water vasthouden en niet te veel water loslaten. Je hebt dit water nodig om de energie naar de spieren te krijgen.
Dit hormoon speelt een rol in het cardiovasculaire systeem.

17
Q

Insuline

A

Door de alvleesklier.
Na een maaltijd stijgt de bloedglucose, en dat stimuleert bij gezonde mensen de afgifte van insuline. Insuline zorgt er voor dat glucose wordt vervoerd naar de cellen, en dat de cellen open gaan, zodat glucose naar binnen kan om te worden verbrand tot energie. Glucose die niet direct nodig is wordt opgeslagen in lever, vet en spieren, en kan later worden gebruikt. Bij onvoldoende insuline, of als de cellen ongevoelig zijn voor insuline, kan glucose de cel niet goed in, waardoor de bloedglucose stijgt. Zo ontstaat diabetes.

18
Q

Groeihormoon (somatotropine)

A

Groeihormoon wordt door de hypofyse pieksgewijs afgegeven aan de bloedbaan, ongeveer 6 keer per 24 uur.’s Nachts worden de hoogste groeihormoonpieken bereikt. Bij gezonde kinderen met een normale lengte zijn de groeihormoonpieken het hoogst tijdens de puberteitsgroeispurt. Groeihormoon komt ook in de lever waar het er voor zorgt dat er groeifactoren worden gemaakt. Een van de belangrijkste groeifactoren is het Insulin-like Growth Factor (IGF-1). Samen met het groeihormoon stimuleert het de botgroei, waardoor de lengte toeneemt.

Behalve een stimulerende werking op de groei heeft groeihormoon nog andere functies. Ook wanneer de groei is gestopt is groeihormoon van belang voor de waterhuishouding in het lichaam, een goede balans van de hoeveelheid vet en de plaats waar dit vet in het lichaam wordt gevormd. Groeihormoon is ook belangrijk voor de opbouw van de spieren. In alle organen speelt groeihormoon een rol in de stofwisseling. Een tekort aan groeihormoon kan er daarom toe leiden dat vele organen minder goed werken.

Het groeihormoon breekt vetten af en kan zo ook ipv een groeieffect ook voor energievoorziening zorgen

19
Q

Cholesterol

A

LDL: slecht cholesterol
LDL-cholesterol noemen ze ook wel slecht cholesterol. Dat komt omdat je bij een hoog LDL-cholesterol meer kans hebt op vernauwingen in je slagaders. De LDL-deeltjes hopen zich op in de bloedvaten. Dit gebeurt sneller als de wand van het bloedvat beschadigd is. (dit soort chloestrol blijft hangen in vernauwde beschadigde bloedvaten)
HDL: goed cholesterol
HDL-cholesterol is het goede cholesterol. Dit beschermt je namelijk tegen hart- en vaatziekten. De HDL-deeltjes zorgen ervoor dat het teveel aan cholesterol naar de lever vervoerd wordt. De lever breekt het af.

20
Q

Cc-reactive protein (CRP)

A

Meten van schade vand e bloedvaten kan met dit proteine worden gedaan, aangezien deze door de lever wordt afgescheiden als er schade is.

21
Q

Aminozuren

A

Bouwstenen van eiwitten

22
Q

Triglyceriden

A

Enzymen in vetcellen kunnen vetzuren en glycerol combineren tot vetten.

23
Q

Glycogeen

A

De vorm waarin een overmaat aan glucose wordt opgeslagen in lever en spieren. Uit de voorraadschuur in de lever wordt glycogeen ook weer afgebroken om de bloedglucose aan te vullen, als u enige uren niets hebt gegeten. Dat gebeurt met hulp van het hormoon glucagon. (dus weer om energie te kri

24
Q

Prostaglandinen

A

What is the function of prostaglandins?
The prostaglandins are a group of lipids made at sites of tissue damage or infection that are involved in dealing with injury and illness. They control processes such as inflammation, blood flow, the formation of blood clots and the induction of labour.

Tijdens stress wordt de synthese van deze chemicalien door glucocorticoiden geblokkeerd (omdat ze dus helen) want er is energie nodig. Helpt dus ook bij het helen van maagzweren.

25
Q

Luteinzing hormone releasing hormone (LHRH)

A

Scheidt Luteinizing hormone (LH) (testosteron)

en Follicle stimulation hormone af(FSH): voor spermaproductie

26
Q

Androgeen

A

Mannelijke sekshormonen.

27
Q

Opiaten

A

Niet door lichaam aangemaakt, heroine, morfine etc. Binden zich aan dezelfde receptoren als opioiden (endorfinen bijv)

28
Q

Opioiden

A

Wordt door het lichaam zelf aangemaakt en bestaan uit drie belangrijkste klassen: enkefaline, dynorfine en endorfine.

28
Q

Opioiden

A

Wordt door het lichaam zelf aangemaakt en bestaan uit drie belangrijkste klassen: enkefaline, dynorfine en endorfine.

29
Q

Catecholamines

A

(norepinephrine en epinephrine)