Immateriële vaste activa Flashcards

1
Q

Wat is de definitie van een actief?

A

Een middel, voortgekomen uit gebeurtenissen uit het verleden, waarover de rechtspersoon de beschikkingsmacht heeft en waarvan naar verwachting de toekomstige economische voordelen aan de rechtspersoon zullen toevloeien

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat is de definitie van een immaterieel vast actief?

A

IMVA = Identificeerbaar, niet-monetair zonder fysieke gedaante

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Leg Identificeerbaar, niet-monetair zonder fysieke gedaante uit

A

Identificeerbaar als:
a. Afscheidbaar/separeerbaar: Dit betekent dat het immateriële actief losgemaakt kan worden van andere activa en afzonderlijk kan worden verkocht, verhuurd, geruild of anderszins overgedragen. Een voorbeeld hiervan zijn merken, vergunningen of licenties die los van andere bezittingen verhandeld kunnen worden.
b. Voortvloeiend uit contractuele/juridische rechten: Deze categorie omvat immateriële activa die ontstaan uit specifieke contractuele overeenkomsten of juridische rechten, zoals klantcontracten, patenten (voor intellectuele eigendom), en auteursrechten. Dit betekent dat deze activa gebaseerd zijn op vastgelegde juridische rechten en niet fysiek tastbaar zijn.

Niet monetair actief: Dit betekent dat het immateriële actief niet direct in geld uitgedrukt kan worden. Anders gezegd, het heeft geen directe financiële waarde die gemakkelijk in een specifieke geldwaarde kan worden omgezet. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld LM of investeringen in financiële instrumenten.

Zonder fysieke gedaante: Deze activa hebben geen tastbare of fysieke vorm. Ze zijn niet iets wat je kunt aanraken of vasthouden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld materiële activa zoals machines, gebouwen of voorraden.

Kortom, IMVA’s zijn immateriële activa die aan deze specifieke kenmerken voldoen. Ze zijn identificeerbaar, kunnen afscheidbaar zijn en voortkomen uit contractuele of juridische rechten, hebben geen directe financiële waarde die in geld kan worden uitgedrukt, en hebben geen fysieke vorm.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat is het verschil tussen MVA en IMVA?

A

MVA heeft een fysieke gedaante

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Welke verschillende soorten IMVA heb je?

A
  1. Kosten die verband houden met de oprichting en uitgifte van aandelen –> statutenwijzigingen,- fusieberichten, notariskosten –>MAG je activeren, dan moet je ook een wettelijke reserve vormen. (ENKEL BIJ RJ)
  2. Kosten van ontwikkeling –> moet je activeren, verwachting is dat je toekomstige voordelen gaat behalen. Onderzoek niet want je weet nog niet of je toekomstige economische voordelen gaat halen. –> Wettelijke reserve vormen ten laste van de overige reserves.
  3. Verwervingen van concessies, vergunningen en rechten van intellectuele eigendommen –> Concessie = recht om bijvoorbeeld olie uit de grond te halen. Vergunningen = recht om te mogen vissen in de Noordzee. Intellectuele eigendom = patent, merkrecht, auteursrecht.
  4. Goodwill verkregen van derden –> intern ontwikkelde items geldt een activeringsverbod op merken, logo’s, klantbestanden e.d. Omvang kan niet betrouwbaar worden vastgesteld. Enkel derden omdat dan de prijs tot stand is gekomen door goed geïnformeerde partijen die onafhankelijk zijn van elkaar,
    zodoende weet je of je voldoende economische voordelen gaat behalen vooraf.
  5. Vooruitbetalingen op IMVA –> aanbetalingen met betrekking tot bepaalde IMVA waarover de rechtspersoon nog geen beschikkingsmacht heeft (waardering tegen kostprijs).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Verschil IFRS en RJ

A
  1. Activeren van kosten die verband houden met de oprichting en uitgifte van aandelen mag je niet activeren onder de IFRS
  2. Wettelijke reserve bestaat onder IFRS niet tenzij in de venootschappelijke jaarrekening (RJ) een wettelijke reserve zit, dan mag je deze bij het condolideren (IFRS) laten zien.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat is een wettelijke reserve?

A

Reserve die door de wet gevormd moet worden. Deze mag niet gebruikt worden voor het uitkeren van dividenden (beklemt). Deze dient ter bescherming van de schuldeisers. Voorkomt dat dit wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Je vormt deze altijd ten laste van de overige reserves (aan wettelijke reserves). Om moment van afschrijving IMVA, kan je deze weer terugboeken wettelijke reserves aan de overige
reserves.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hoe waardeer je IMVA?

A
  • Kostprijs –> de verkrijgingsprijs of vervaardigingsprijs.
  • Actuele waarde –> mag alleen bij diep liquide markt = er moet een constante marktnotering zijn en het moeten homogene producten zijn.
    o Reële waarde
    o Actuele kostprijs
    o Directe opbrengstwaarde
    o Bedrijfswaarde
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat is een diep liquide markt?

A

Er moet een constante marktnotering zijn en het moeten homogene producten zijn.
Voorbeelden: olie, goud, AEX, handel in C02 emissierecht.
C02 recht = Is toestemming om C02 uit te stoten, deze worden verhandeld tussen bedrijven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Mag je onderzoekskosten activeren?

A

Nee, deze boek je direct in de P&L conform RJ & IFRS. Je kan namelijk niet betrouwbaar inschatten of de uitgaven leiden tot opbrengsten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Mag ontwikkelingskosten activeren?

A

Ontwikkelingskosten moet je activeren als ze voldoen aan de activeringscriteria. Deze criteria betreffen de scheidingslijn tussen ontwikkeling en onderzoekskosten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Wat zijn de activeringscriteria voor het verplicht activeren van ontwikkelingskosten?

A
  1. Het actief moet technisch uitvoerbaar zijn en beschikbaar komen voor gebruik of verkoop.
  2. De intentie moet er zijn om het actief te voltooien (voor gebruik of verkoop).
  3. Het vermogen om het actief te gebruiken of te verkopen.
  4. Om het actief te voltooien moeten er voldoende financiële middelen, adequate technische middelen en andere relevante middelen beschikbaar zijn.
  5. De uitgaven voor de ontwikkeling moeten betrouwbaar vast te stellen zijn.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Benoem de scheidingslijnen tussen onderzoekskosten en ontwikkelingskosten

A
  1. Technisch uitvoerbaar: als je hem niet kan maken komt deze ook niet in gebruik of in de verkoop.
  2. Commercieel uitvoerbaar: is er een markt voor? Als niemand het product wil komt er ook geen geld naar de onderneming. Je kan een marketingbureau onderzoek laten doen.
  3. Financieel uitvoerbaar: als jij een idee gaat door ontwikkelen heb je daar funding voor nodig. Kun jij de financiering rondkrijgen om het idee dat je hebt door te ontwikkelen?
  4. Voornemen om product op de markt te brengen: spreekt voor zicht maar je kan bv product te ontwikkelen binnen je eigen bedrijfsvoering en deze gebruiken om producten te verkopen, dan breng je hem ook naar de markt.
  5. Mogelijkheden hebben om product op de markt te brengen. Sommige producten mogen niet verkocht worden in bepaalde landen, denk aan CE keuring of coronavaccin. Je moet dus bijvoorbeeld een vergunning kunnen krijgen.
    Deze criteria zijn gericht op 1 ding –> komen er waarschijnlijk economische voordelen naar de onderneming.
    Het antwoord is ‘ja’ als aan alle 5 de criteria wordt voldaan.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly