J. Sättning i jord (N: Kap 13) Flashcards

1
Q

J1. Vad menas med primär respektive sekundär konsolidering?

A

Med konsolidering menas att jorden “sjunker ihop”, när jorden sjunker ihop under en byggnad uppstår en så kallad sättning. I detta fall uttrycker sättning och konsolidering samma sak.

Primär sättning
Med primär sättning menas de sättningar som inträffar så fort lasten som jorden utsätts för överförts till kornskelettet. Dessa utbildas direkt i grovkornigt material.

Sekundär sättning
Efter att de primära sättningarna utbildas kan ytterligare sättningar uppstå och benämns, sekundära sättningar eller sekundär konsolidering. Dessa sättningar uppstår genom krympningseffekter i kornskelettet som beror av bl.a. viskositeten i dubbellagret (den till lerpartikelns fast bundna vattenfilm). Sekundära sättningar sker främst för lera. För att bestämma den sekundära sättningen genomförs långtidsförsök i ödometer med konstant last.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

J2. Vad menas med konsolidering av jord?

Konsolidering = jords kompression (volymminskning) under vattenavgång

A

I finkorniga jordar, särskilt leror kommer det ta lång tid (flera år) innan totalsättning uppnås. Med konsolidering avses jords enaxliga eller isotropa kompression. För att vattenmättad jord ska kunna komprimeras (uppnå minskad porvolym och därmed minskat portal) måste en del av det ursprungliga vattnet tryckas undan. Denna vattenundanpressning tar olika lång tid beroende på jordens permeabilitet ­ man säger att kompressionen är hydrostatiskt fördröjd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

J3. Beskriv konsolideringsprocessen med hjälp av ett tid­spänningsdiagram.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

J4. Vad menas med konsolideringsgrad?

A

Konsolideringsgraden anger den relativa andel av belastningen som vid en viss tidpunkt har hunnit överföras till kornskelettet. Vid tidpunkten noll är konsolideringsgraden lika med noll och vid fullständig konsolidering är konsolideringsgraden lika med ett (100%).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly