Kapittel 3 Flashcards

Motivasjon og arbeidspresentsjon

1
Q

Hva er definisjonen til motivasjon?

A

Biologiske, psykologiske og sosiale prosesser som gir atferd retning og energi.
- Retning(valg): hva en person prøver å gjøre
- Varighet (energi/utholdenhet): hvor lenge en person fortsetter å prøve
- Intensitet(innsats): hvor hardt en person prøver

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvilke teorier om motivasjon er mest sentrale i dag?

A

Maslows behovshierarki
Alderfers behovsteori
Prestasjonsmotiv-teori
Selvbestemmelsesteori (SDT)
Forventningsteori (Vrooms)
Rettferdighets-teori (likevektsteorien)?
Målorienteringsteori
Målsettingsteori

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Forklar Maslows behovshierarki. Nevn kort om forskning og kritiske momenter.

A

Maslows behovsteori er hierarkisk- plassert i en bestemt rekkefølge. Maslow argumenterte for at mennesker har medfødte grunnleggende behov. Fra mest grunnleggende(ernæring) til de mest avanserte(selvrealisering). Behovene nederst i pyramiden må være tilfredsstilt før man kan tilfredsstille behovene oppover. De fire nederste er mangelbehov: fysiologiske-, sikkerhets-, tilhørighets- og aktelsesbehov. Til slutt har vi behovet for vekst: selvrealiseringen.

Empiriske funn: Det er vanskelig å finne forskning som støtter teoriens troverdighet. Forskning konkluderte med at det eksisterer lite klar og konsis forskningsbasert støtte for at menneskelig behov kan deles inn i fem kategorier og at de er hierarkisk. Heller ikke støtte til at oppfyllelse av de fire nederste behovene aktiverer søken om selvrealisering

Teorien kan likevel ha praktisk nytteverdi ved at den gjør ledere bevisst på skillet mellom mangelbehov og vekstbehov.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Forklar Alderfers behovsteori. Nevn kort om forskning og kritiske momenter.

A

Behovsteori med fokus på eksistens, tilhørighet og vekst. Argumenterte for at man kan slå Maslows behovspyramide inn i disse tre hovedkategoriene. Skiller seg fra Maslow ved at et individ kan ha mer enn et behov samtidig

Hvis ikke det er mulig å oppnå behov for selvrealisering vil man bli veldig opptatt av behov for anerkjennelse, mer enn vanlig.

Empiriske funn: ikke mange som har testet denne teorien. Likevel er de som har forsket på dette funnet mer støtte i Alderfers teori. Mulig fordi den er mer fleksibel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Forklar Mclella prestasjonsmotivteori.

A

Prestasjonsmotivteori tar for seg ubevisste motiver som psykologiske behov som vi tilegner oss fra kultur og samfunn ved at vi lærer oss fra våre tidligere erfaringer. Behovene er dermed lært! De måler sider av vår motivasjon som vi normalt ikke er klar over.

Mclella: noen av behovene har vi fått gjennom oppveksten vår.

Behovet for prestasjon: ønske om å gjøre det bra sammelignet med en prestasjonsstandard. Aktiveres av sosiale insentiver som: ønsket om å gjøre noe på en god måte for å vise sin personlige kompetanse.

Behovet for tilhørighet: ønsket om å oppnå tilfredshet gjennom å etablere og ivareta relasjoner til hverandre. Aktiveres av sosiale intensiver som: muligheten for å involvere seg i en varm og trygg relasjon, samt glede andre.

Behovet for makt: sosial kontroll og dominans. Opplever velbehag når man har fysisk, mental eller emosjonell innflytelse på andre. Opplever avsky når andre utøver innflytelse på en selv. Sosiale intensiver som aktiverer behovet for makt er å ha innflytelse på andre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Nevn kort om forskning og kritiske momenter til prestasjonsteorien

A

Ubevisste behov er viktige kilder til folks atferd, det påvirker helsen. To nyere studier viste at i tillegg til personlighetstrekk bidro ubevisste behov til å forklare uhensiktsmessig jobbatferd (sladder, vold..).

Å ha høy grad av behov for makt og tilhørighet reduserte deltakernes selvrapporterte og lederrapporterte uhensiktsmessige jobbatferd, muligens for dette vil kunne bidra til at de ikke får dekket sine behov for tilhørighet og makt.

Mclella har fått kritikk for teorien fordi den baserte seg på han og hans kollegaer, derav vil det være mulighet for stor variasjon i hvilken grad behovene og hvorvidt de kan karakteriseres som ubevisste. Kritikere stiller også spørsmål til måleinstrumentene som er brukt i denne teorien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Forklar Selvbestemmelsesteorien (SDT)

A

Teorien sier at alle mennesker har tre psykologiske behov:
Kompetanse(kompetansebehovet), Autonomi (selvbestemmelse), relasjonsbehovet. Hvor Autonomi er det viktigste av disse.

Autonomi: behov vi har for å føle valgfrihet der vi selv har muligheten til å avgjøre, ta initiativ og regulere vår egen atferd. Ta egne initiativ og valg. Knyttet til indre motivasjon.

Kompetanse: ønsket om å føle seg effektiv i samspill med omgivelsene. Utfordringer og å mestre de.

Tilhørighet: psykologisk behov for å etablere nære følelsesmessige (emosjonelle) bånd og tilknytning til andre mennesker. Være i gode mellommenneskelige relasjoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Empiriske funn og kritiske momenter med SDT?

A

Forskning viser at tilfredsstillelse av de tre er viktige kilder til indre motivasjon. Data fra arbeidsliv, utdanning og idrett viser at gode prestasjoner korrelerer moderat eller sterkt med indre motivasjon.

Opplevelsen av de tre viser seg også å variere fra dag til dag.

Flere forskere har også utviklet det man kaller for intervensjoner for å legge til rette for behovstilfredsstillelse. (Ledertrening for å fremme autonomi hos arbeidere) Funnene var blandet, men flertallet så ut til å ha effekt.

Kritiske momenter er forskere som mener det bør legges vekt på flere behov, feks behovet for å oppleve noe nytt. Og kritikk fordi det eksisterer usikkerhet knyttet til om det indre og ytre motivasjon opererer langs et kontinuum.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Forklar Vrooms Forventingsteori

A

Mennesker lar seg motivere av belønning, men med betingelser. Belønningen bør være noe personen vil ha. I tillegg, hvis belønning skal lede til innsats, må det være slik at personen må føle at dersom de legger inn ekstra innsats så presterer de bedre. Til slutt må de tro at en god prestasjon er det som utløser en belønning.

I følge teorien er personen motivert dersom de tre her er tilstede

  1. Forventning: personlig investering i handling eller innsats fører til prestasjon/resultater
  2. Instrumentalitet: Prestasjon/resultater fører til en spesiell konsekvens (belønning) for personen
  3. Valens: konsekvensen som oppnås er verdsatt av personen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Empiriske funn og kritiske momenter med forventingsteorien?

A

Forskning viser at forventningsmodellen er relatert til motivasjon for trening, turnover, målforpliktelse og tap av produktivitet i gruppeprestasjon.

Modellen har fått mye kritikk for sine abstrakte begreper, som kan tolkes på forskjellige måter. Det er derfor uenighet om hvordan måleinstrumentene skal brukes når det er så forskjellige oppfatninger av begrepene. Den overser også den ubevisste siden av motivasjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Forklar Rettferdighetsteorien

A

Det som skiller denne fra forventningsteorien er at den understreker at folk mer enn noe annet er opptatt av rettferdighet, og dermed “styrer” motivasjonen deres.

Her kommer likevektsteorien fra Adams inn. Teorien handler om at det som motiverer oss er det som kommer fra omgivelsene våre. Inni oss er det en balansevekt. På den ene siden er det alt man gir til bedriften, inputs, tiden, arbeidskraft. På den andre siden er det hva man får igjen for arbeidet, som lønn, forfremmelse. Er det ubalanse i dette kan personen oppleve det som kalles en likeverdsspenning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Empiriske funn og kritiske momenter med rettferdighetsteorien (likevektsteorien)

A

Rettferdighet på arbeidsplassen er forbundet med hvor effektivt medarbeidere gjennomfører sine arbeidsoppgaver. Forskning viser at det kun var prosedyrerettferdighet som var positivt relatert med arbeidsprestasjoner.

Det vil si at en person har lettere for å akseptere at han ikke er blitt forfremmet, dersom han opplever at prosedyren er blitt gjort på en rettferdig måte.

Andre studier viser at de to formene for rettferdighet har positiv korrelasjon med motivasjon og prestasjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Forklar målorienteringsteori

A

Handler om de målene, hensiktene eller grunnene som gir retning til prestasjonsatferd, og hvordan disse kan påvirkes av prestasjonssituasjonen. Legger vekt på å forstå hvorfor individet er motivert, istedenfor hva det prøver å oppnå.

Prestasjonsatferd kan være et resultat av ulike former for målorienteringen. Det vil si at vi er predisponert til å handle på en egoorientert(suksess i forhold til om man presterer bedre enn andre, ønsket om å være bedre enn andre) eller mestringsorientert (suksess i forhold til egne tidligere

Arbeidssituasjoner som fremmet et motivasjonsklima basert på mestringsfokusert miljø ga bedre resultater enn et som er basert på egoorientert miljø.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Empiriske funn og kritiske momenter med måleorienteringsteorien

A

Mestringsorientering er en viktigere kilde til jobbprestasjon enn kognitive evner og personlighet. Mestringsorientering engasjerer seg i mer effektive læringsstrategier. Også forbundet med høy grad av personlighetstrekkene “åpenhet for erfaring” og “emosjonell stabilitet”.

Egoorientering er relatert til lav grad av personlighetstrekket emosjonell stabilitet (nevrotisme).og høyere grad av angst

Målsetting er mest effektiv når tilbakemeldingene viser fremgang relatert til målet.

Studier har også vist at spesifikke og vanskelige mål kan føre til uetisk atferd. (For eksempel juksing)

Mer kritikk er at det ikke tas hensyn til de negative sidene med spesifikk målsetting som ledere setter. Desto vanskeligere målene virker for individet- desto lavere opplevd jobbautonomi opplever man

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hva er Mestringstro?

A

En persons vurdering av hvor godt eller dårlig man vil mestre en situasjon, gitt de ferdighetene personen har, og de begivenhetene personen møter. Situasjonsspesifikk, og kan variere i tråd med at kravene i en bestemt oppgave endrer seg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Empiriske funn og kritiske momenter ved Mestringstro?

A

Forskning viser at Mestringstro er en viktig kilde i jobbprestasjon. Forskere argumenterte også for at Mestringstro er en mer sentral kilde til arbeidsprestasjon enn personlighetstrekk.

Selv om forskerne fant en positiv sammenheng mellom prestasjon og Mestringstro- fant man at individuelle forskjeller ut til å spille en større rolle.

17
Q

Hva er indre motivasjon?

A

Menneskers naturlige tilbøyelighet til å engasjere seg i aktiviteter som interesserer dem, hvor aktiviteten oppleves som en belønnelse i seg selv.

18
Q

Hva er ytre motivasjon?

A

Når opphavet til motivasjon ligger utenfor det å utføre selve jobbaktiviteten

19
Q

Hva skjer om vi belønner indre motivert arbeid?

A

Motivasjonen vil undermineres, altså redusere, personens fremtidige indre motivasjon. Men dette er kun hvis personen får en forventning til en ytre belønning for arbeidet.

20
Q

Hva argumenterer SDT for i forhold til indre og ytre motivasjon?

A

At de eksisterer langs et kontinuum der motivasjonen kan variere fra å være mer eller mindre autonom (selvbestemt).

Den ytre motivasjonen er delt inn i fire ulike motivasjonsreguleringer
1. Ytre regulering, motivasjonen er kontrollert og atferd styres av straff og belønning
2. Introjeksjonsregulering, motivasjonen er moderat kontrollert. Handler fordi man føler man må, ikke fordi man har lyst.
3. Identifisert regulering, motivasjonen er moderat selvbestemt, og man handler fordi det oppleves som viktig for å nå egne mål.
4. Integrert regulering, der motivasjonen er autonom, og man handler helhjertet selvbestemt og uten indre konflikter knyttet til den jobbrelaterte aktiviteten/atferden.

21
Q

Internalisering?

A

Ta innover seg bestemte verdier/reguleringer og gjøre dem til sine egne, og avgjør hvor selvbestemt motivasjonen er.

22
Q

AMotivasjon?

A

Total mangel på motivasjon. Kan minne om en tilstand av lært hjelpeløshet.

23
Q

Hva er prososial motivasjon?

A

Atferd som utføres ut fra et ønske om å ha en positiv innvirkning på andre mennesker eller sosiale

Prososiale mennesker defineres som givere som er opptatt av å bidra for å ivareta andre fremfor å kalkulere hva de selv får igjen for sitt bidrag.

24
Q

Empiriske funn og kritiske momenter ved prososial motivasjon?

A

Forskning viser at det er en kilde til høyere grad av utholdenhet, prestasjon og produktivitet. Ikke nødvendigvis alltid det henger sammen med prestasjoner i arbeidssituasjoner.

Forskning tyder også på at prososial motivasjon under noen omstendigheter reduserer prestasjon. (Feks hjelpe andre går på bekostning av motivasjonen til å oppfylle andre jobbrelaterte forpliktelser).

Ytre belønninger kan underminere prososial motivasjon.

Prososiale motiverte mennesker presterer godt og oppnår karrieresuksess

25
Q

Hva er psykologisk myndiggjøring?

A

Økt indre oppgavemotivasjon og representeres av mening, kompetanse, selvbestemmelse og påvirkning

26
Q

Forklar mening, kompetanse, selvbestemmelse og påvirkning

A
  1. Mening - samsvar mellom behovene i en persons jobbrelaterte rolle og vedkommendes tro, verdier og atferd.
  2. Kompetanse eller mestringstro - troen en person har på at hen kan mestre og har ferdighetene for å prestere
  3. Selvbestemmelse handler om at man har en opplevelse av å kunne velge å igangsette eller regulere handlinger . Autonomi.
  4. Påvirkning - hvilken grad kan man påvirke strategiske, administrative eller operative konsekvenser på jobb.
27
Q

Hvordan innfri psykologisk myndiggjøring?

A

Når et individ kan ha innflytelse og tror på at hen har ferdighetene og evnene til å gjøre en god jobb.

28
Q

Empiriske funn og kritiske momenter med psykologisk myndiggjøring?

A

Forskning sier at det kun er Enkelte personer som har større tilbøyelighet til å rapportere at de føler seg myndiggjort. For eksempel folk med høy selvtillit, høyere utdanning.

Viktig med psykologisk myndiggjøring i selvstendige jobber og ikke har ansikt-til-ansikt interaksjon.

Høy grad av psykologisk mynddiggjøring>høyere arbeidstrivsel, lavere stress, mindre tilbøyelige for å slutte.

Hadde moderate korrelasjoner med jobbprestasjoner.

Vi trenger likevel mer forskning på dette for å finne ut hvorvidt dette er viktig for jobbprestasjoner.

29
Q

Hva kan være direkte kilder til arbeidsprestasjon?

A

mål, intensjoner, indre motivasjoner, ytre motivasjoner og prososial motivasjon.

30
Q

Hvilke motivasjonsteorier forklarer IKKE arbeidsprestasjoner?

A

Maslow, Alfreders og forventingsteorien på bakgrunn av at de ikke har nok empirisk støtte til å vise til en korrelasjon der.

31
Q

Hvilke to utgangspunkt har motivasjonsprosessen?

A

Behov - hvor behov igangsetter motivasjonsprosessen
Det som i verdsettes og motiver, som er kognitiv/sosialkognitiv teoretisk basert på forståelse av hva som setter i gang motivasjonsprosessen. Sistnevnte kan forklares gjennom forventingsteori, rettferdighetsteori og målsetningsteori.