Közlekedési alapismeretek Flashcards

1
Q

Hol van elsőbbségük az úttesten áthaladó gyalogosoknak, és mire kötelezett a járművezető az ilyen helyeken?

A

Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, azon az úttesten, ahova a járművel bekanyarodást végzünk, illetve a tömegközlekedési járműről leszálláskor, ha a leszállás nem a járdaszigetre történik, akkor a legközelebbi járdaszigetig való eljutásig elsőbbséget kell adni. Az elsőbbség megadásának egyértelműnek kell lennie, a gyalogost az áthaladásban nem szabad zavarni.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Ismertesse az útkereszteződés előtti besorolás szabályait!

A

Balra kanyarodásnál egyirányú, illetve osztott pályás útnál az úttest bal szélére, egyéb esetben pedig a felezővonalhoz, annak hiányában a képzeletbeli felezővonalhoz kell besorolni. Jobbra kanyarodásnál az úttest jobb széléhez kell besorolni. Amennyiben a jármű sajátosságai megkívánják, a besorolás ettől eltérő módon is történhet, azonban figyelni kell arra, hogy a közlekedés többi résztvevője számára egyértelmű legyen a végrehajtani kívánt manőver.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

A járművezetők általában hogyan becsülik meg a távolságokat és a sebességeket?

A

A sebességet alábecslik, a távolságot pedig felé.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ismertesse és magyarázza meg a közúti jelzések logikai értéksorrendjét!

A

Rendőri karjelzések > forgalomirányító fényjelzőkészülék jelzései > közúti jelzőtáblák > útburkolati jelek > egyéb szabályok (pl. jobbkéz-szabály)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Milyen elsőbbségadási kötelezettségei vannak a bekanyarodó trolibusz vezetőjének?

A

Kanyarodásnál minden esetben elsőbbséget kell adni annak a gyalogosnak, aki azon az úttesten halad át, ahova mi be akarunk kanyarodni. Balra kanyarodásnál elsőbbséget kell adni továbbá a szemből egyenesen érkezőnek, a szemből jobbra kis ívben kanyarodónak, illetve, ha arról más nem rendelkezik, akkor a kereszteződésben jobbról érkezőnek is. Továbbá arról is meg kell győződni, hogy nem kezdte-e meg az előzésünket egy mögöttünk lévő jármű. Minden esetben elsőbbséget kell adni továbbá a kerékpárúton, vagy gyalog- és kerékpárúton érkező jármű vagy gyalogos részére.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hogyan befolyásolják a különböző időjárási hatások a járművezetői teljesítményt?

A

Az időjárási frontok, a kánikula stb. mind hatással vannak a járművezető koncentrálóképességére, ilyenkor megfelelő időközönként beiktatott szünetekkel, illetve megfelelő hőmérsékletszabályozással, folyadékpótlással lehet védekezni. A korlátozott látási viszonyok, pl. köd, erős eső, havazás pedig fizikailag korlátozzák a járművezetőt, ilyenkor a körülményeknek megfelelő sebességválasztás elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hol kell a járművezetőnek fokozottan ügyelnie a gyalogosok biztonságára?

A

Megállóban utascserét végző tömegközlekedési járműveknél, ahol felmerülhet az esélye, hogy egy gyalogos hirtelen lelép az úttestre, illetve lakó- és pihenőövezetben

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hogyan szabad – és kell – a trolibusszal „kis ívben” bekanyarodnia?

A

Meg kell győződni arról, hogy az elfoglalni kívánt térrész a kanyarodás kezdetétől a befejezéséig szabad lesz számunkra, ezután a kereszteződésnek megfelelő elsőbbségadási kötelezettségek teljesítése után végezhető el a kanyarodás. Azon az úton, ahova kanyarodni kívánunk, a menetirány szerinti jobb szélső sávba kell érkezni úgy, hogy az esetlegesen kijelölt kerékpársávot nem vesszük figyelembe. Amennyiben a jármű méretei megkívánják, akkor segítő személyzet is igénybevehető a manőverhez.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Mikor válik az úttest csúszóssá és hogyan kell ilyenkor közlekedni?

A

Esőben, ködös, párás, havas időben. Ilyenkor fokozott figyelemmel kell közlekedni, a sebességet a látási- és útviszonyoknak kell megválasztani.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Melyek a trolibusszal való elindulás szabályai?

A

Megállóhelyről való elinduláskor csak akkor szabad elkezdeni a manővert, ha az utascsere teljesen befejeződött, és nem tartózkodik senki a jármű közelében. Ekkor az irányjelzővel jelezni kell az indulási szándékot, a visszapillantó tükörből pedig ellenőrizni kell, hogy az elinduláshoz megfelelő hely rendelkezésre áll-e. Lakott területen a menetrendszerinti autóbusznak vagy trolibusznak a megállóból való elinduláskor elsőbbsége nincs, azonban hirtelen fékezés vagy irányváltoztatás nélkül a közlekedés többi résztvevőjének kötelező elősegítenie a jármű elindulását.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hányszor és mikor kell meggyőződnie a balra bekanyarodni szándékozó trolibusz vezetőjének a manőver veszélytelenségéről a bekanyarodás megkezdése előtt?

A

Háromszor. Először a balra kanyarodáshoz szükséges besorolás elvégzésekor a tükörbe tekintve kell meggyőződnie arról, hogy a besoroláshoz szükséges hely rendelkezésre áll. Másodszor körültekintéssel kell ellenőriznie, hogy azon az úttesten, ahova bekanyarodik, halad-e át gyalogos, illetve várható-e, hogy a manőver alatt megkezdené az áthaladást. Harmadszor pedig a manőver megkezdése előtt meg kell győződnie arról, a tükörbe tekintve, hogy az előzését esetleg más jármű nem kezdte-e meg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Milyen különleges vezetéstechnikát kíván a nedves, havas, jeges út?

A

A megcsúszás veszélye ilyenkor nagyobb, ezért csökkentett sebességet kell alkalmazni, lehetőség szerint nagyobb követési távolságot tartva. Kerülni kell a hirtelen gyorsítást, lassítást, illetve a hirtelen kormánymozdulatokat is. Amennyiben a jármű megcsúszik, akkor a menetpedálról levéve a lábunkat, a kormányt nem mozdítva kell a helyzetet kezelni.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Mikor szabad a trolibuszvezetőnek járművét hirtelen fékeznie, és hogyan kell végrehajtania a vészfékezést?

A

Csak abban az esetben szabad hirtelen fékezni, amennyiben a személy- és vagyonbiztonság veszélybe kerül. A vészfékezést a fékpedál ütközésig benyomásával kell végrehajtani úgy, hogy egészen addig úgy tartjuk, ameddig a jármű meg nem áll.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Mely feltételek megléte szükséges az előzéshez?

A
  1. Az előttünk haladó jármű még nem kezdte meg az előzést (irányjelző). 2. A mögöttünk lévő jármű nem kezdte meg az előzésünket (csökkent követési távolság, felezővonalhoz húzódás). 3. A szembejövő forgalmi sávban elegendő hely áll rendelkezésre a manőver végrehajtásához, a forgalom zavarása nélkül. 4. Kellő oldaltávolságot kell tartani az előzött járműtől. 5. A saját forgalmi sávba való visszasoroláshoz elegendő hely álljon rendelkezésre, a megelőzött jármű zavarása nélkül.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Milyen tényezők befolyásolják a trolibusz kormányzását kanyarban?

A

A kanyarban a trolibuszra, illetve annak utasaira centrifugális erő hat, melynek hatására a jármű kifelé tolódik a kanyarból. Ennek mértéke a kanyar ívétől és a trolibusz sebességétől függ. Kanyar előtt lassítani szükséges, a kanyarodás közben egyenletes sebességgel kell haladni, elkerülve a gyorsítást és a lassítást is, mivel ez a jármű kisodródásához vezethet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Mit jelent a jobbratartási kötelezettség, és mi annak a „lehetséges mértéke”?

A

Az úttesten a járművel lehetőség szerint a menetirány szerinti jobb oldalon kell közlekedni, kivéve az előzés, illetve a kikerülés időtartamára. Az úttest jobb szélétől biztonsági távolság tartható. A szorosan az úttest szélén való közlekedésre kötelezett járműveknél ezt úgy kell megválasztani, hogy a saját, illetve a többi közlekedő épségét ne veszélyeztessék. A lehetséges mérték objektív, az úttest szélén úthibák, tócsák elkerüléséhez jobban el lehet távolodni.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Ismertesse a kikerülés szabályait!

A

A kikerülés egy álló akadály, vagy jármű melletti elhaladást jelenti. A szabályai megegyeznek az előzés szabályaival. 1. A kikerülni kívánt akadály – amennyiben jármű – nem jelezte-e elindulási szándékát. 2. A mögöttünk haladó jármű nem kezdte-e meg az előzésünket. 3. A szembejövő forgalmi sávban elegendő hely rendelkezésre áll a manőver végrehajtásához anélkül, hogy a szembejövő forgalmat zavarnánk. 4. Kellő oldaltávolságot kell tartani az akadály mellett. 5. A saját forgalmi sávba való visszasoroláshoz elegendő hely áll-e rendelkezésre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Mit ért a kerék kúszásán?

A

A kerékre ható oldalirányú erők hatására az abroncs elmozdul a felnitől, nem annak síkjában halad tovább. Ennek hatására a gumiabroncs eldeformálódik, eltolódik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Hogyan kell a trolibusz sebességét megválasztania a megengedett sebességhatáron belül?

A

A sebességet mindig a forgalmi, út- és látásviszonyoknak megfelelően kell megválasztani. Úgy kell megválasztani a sebességet, hogy ne jöjjön létre vakvezetés. A belátott útszakasz hossza mindig legalább akkora legyen, mint a féktávolság.

20
Q

Sorolja fel és magyarázza meg a párhuzamos közlekedésre alkalmas úton való közlekedés sajátos tilalmait!

A

A felezővonalat átlépni a balra kanyarodás és a megfordulás kivételével tilos. Gyalogos átkelőhely előtt álló jármű mellett megállás nélkül tilos elhaladni. Egy forgalmi sávban több gépkocsi nem tartózkodhat egymás mellett. Ha már kialakult a párhuzamos közlekedés (összefüggő gépkocsisorok), akkor a gyorsabb előrehaladás érdekében tilos a forgalmi sávokat váltogatni.

21
Q

Milyen erők hatnak az út kanyarulatát követő trolibuszra, és mi a biztonságos kanyarvétel vezetéstechnikája?

A

A kanyarban a trolibuszra centrifugális erő hat, ami a sebességgel négyzetes arányban áll, és kifelé tolja a járművet a kanyarból. A biztonságos kanyarodáshoz fontos a csökkentett, egyenletes sebesség, a gyorsítások, lassítások, hirtelen kormánymozdulatok elkerülése.

22
Q

Mit ért abszolút és mit relatív gyorshajtáson?

A

Abszolút gyorshajtás az adott útra megengedett maximális sebesség túllépése. Relatív gyorshajtás az, amikor a járművezető ugyan a megengedett maximális sebességet nem lépi túl, viszont nem a körülményeknek megfelelően választja meg a sebességét (pl. útviszonyok, látási viszonyok figyelmen kívül hagyása).

23
Q

Ismertesse az „autóbusz forgalmi sáv” közlekedési rendjét!

A

Autóbusz forgalmi sávban csak menetrend szerint közlekedő autóbusz vagy trolibusz, taxi, rögzített megkülönböztető jelzéssel rendelkező jármű, betegszállító, 22 és 6 óra között a szemétszállító jármű, rendvédelmi szervek járművei, kerékpáros, ha arra utaló jelzés van, kétkerekű segédmotoros kerékpár, kétkerekű motorkerékpár. Más jármű csak a bekanyarodásra felkészüléshez hajthat a sávra. Menetrend szerint közlekedő autóbusz vagy trolibusz a bekanyarodás, illetve a kikerülés esetét kivéve csak ebben a forgalmi sávban haladhat.

24
Q

Mit kell meggondolnia, ha le akar mondani az elsőbbségi jogáról?

A

Az elsőbbségről való lemondás csak két közlekedésben résztvevő fél között jöhet létre, ezt a megállapodást további résztvevőre kiterjeszteni nem lehet. Az elsőbbségről való lemondásnak egyértelműnek kell lennie, és az vissza nem vonható.

25
Q

Mi a követési távolság és milyen tényezők befolyásolják annak mértékét?

A

A követési távolság a saját jármű és az előttünk haladó jármű közötti távolság. A követési távolságot úgy kell megválasztani, hogy az előttünk haladó jármű hirtelen fékezése esetén is meg tudjunk állni járművünkkel. Legalább akkorának kell lennie ideális esetben, mint az előttünk haladó jármű féktávolsága. A mértékét befolyásolják az út- és látási viszonyok, illetve a sebesség is. Az előttünk haladó jármű jellege is számít, hiszen egy kerékpárnál nagyobb távolságot kell tartani, mivel a haladása bizonytalan, nem kiszámítható, esetleges elesésénél is biztonságosan meg kell tudni állnunk.

26
Q

Mikor, milyen lámpákkal kell vagy szabad kivilágítani a trolibuszt?

A

A forgalomban részt vevő járművet éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok esetén helyzetjelző lámpákkal és tompított fényszóróval kell kivilágítani. A távolsági fényszórót csak lakott területen kívül lehet használni, így trolibusznál maximum fénykürtként funkcionálhat, amennyiben a közlekedés többi résztvevőjét nem zavarja. Ködfényszórót, helyzetjelző ködlámpát csak abban az esetben használhatunk, ha a látási viszonyok indokolják.

27
Q

Mi a féktávolság és milyen részei vannak?

A

A féktávolság az akadály észlelésétől a jármű teljes megállásáig megtett út. Részei a reakcióidő alatt megtett út, ami az akadály észlelésétől a fékpedálra lépésig tart, ilyenkor a jármű változatlan sebességgel halad, ebbe bele kell számítani a fékkésedelmi időt is, ez a pedálra lépéstől a fékhatás kialakulásáig tartó idő. Végül a fékút, ami a fékhatás kialakulásától a jármű megállásáig megtett út. A reakcióidő alatt megtett út emberi tényezőtől függ, a fékút pedig a fizikai tényezőktől.

28
Q

Mit jelent a bizalmi elv és hogyan kell értelmezni?

A

A bizalmi elv szerint amennyiben én betartom a közlekedési szabályokat, akkor jogosan várom el a közlekedés többi résztvevőjétől, hogy ők is betartják. A bizalmi elv sérül, ha én nem tartom be a szabályokat, továbbá, ha látom, hogy más nem tartja be, illetve akkor is, ha a szabályok betartása nem várható el a közlekedési partner életkorából, testi adottságából adódóan.

29
Q

Mit jelent az elsőbbségadási kötelezettség a járművekkel és a gyalogosokkal szemben?

A

Az elsőbbség jelentése: tovább haladási jog a közlekedés más résztvevőivel szemben. Az elsőbbségadásra kötelezett nem kényszerítheti az elsőbbséget élvezőt hirtelen irányváltoztatásra vagy fékezésre. Az elsőbbséggel rendelkező gyalogost nem zavarhatjuk az áthaladásban.

30
Q

Mi szabja meg a követési távolság mértékét, és milyen hozzávetőleges számításokkal határozható meg?

A

A követési távolság mértékét a látási és útviszonyok, a járművek sajátosságai, illetve a sebesség határozza meg. Legalább akkora követési távolságot kell tartani, mint amekkora az előttünk haladó jármű féktávolsága.

31
Q

Mi a teendője közúti baleset esetén?

A

A balesetben érintett jármű vezetője köteles azonnal megállni, elsősegélyt nyújtani, és a további balesetek elkerülését megakadályozni. Ha halálos vagy személyi sérüléses a baleset, akkor kötelező értesíteni a hatóságokat, ilyen esetben a helyszínt megváltoztatni, illetve elhagyni csak a rendőrök kiérkezése után, azok engedélyével szabad. Ha nem kötelező a hatóságokat értesíteni, de valamelyik fél mégis megteszi, akkor minden érintettnek meg kell várnia a rendőri intézkedést. Rendőri intézkedés nélkül a felek kötelesek egymásnak megadni adataikat, biztosítási adataikat, és tisztázni a felelősséget, az erről szóló bejelentőt kitölteni. Amennyiben a közúti balesetet nem érintettként észleljük, de segítségnyújtás szükséges, akkor kötelesek vagyunk a tőlünk telhető segítséget nyújtani. A forgalom zavartalanságát ilyenkor is a lehetőségekhez képest fent kell tartani.

32
Q

Mikor szabad hangjelzést adni?

A

Amennyiben azt a személy- és vagyonbiztonság megkívánja. Lakott területen kívül előzési szándék jelzésére is szolgálhat.

33
Q

Ismertesse az éjszakai közlekedés veszélyforrásait!

A

Csökkentett látási viszonyok, fáradékonyság, a szembejövő járművek fényszórói elvakíthatnak bennünket.

34
Q

Melyek a járművezetés személyi feltételei?

A

Adott kategóriára érvényes jogosítvány, orvosi alkalmasság, a személy nem áll alkoholos, illetve semmilyen más tudatmódosító szer befolyásoltsága alatt és nincs eltiltva a vezetéstől.

35
Q

Hogyan kell trolibusszal az útkereszteződést megközelítenie?

A

Kellő figyelemmel, az elsőbbségadási kötelezettségeknek eleget téve.

36
Q

Milyen irányú és nagyságú erők hatnak az utasokra a trolibusz gyorsításánál, fékezésénél, kanyarodásánál?

A

Gyorsításnál és lassításnál a tehetetlenségi erő hat az utasokra, ennek mértéke a gyorsulás, illetve lassulás mértékével négyzetesen arányos, iránya a haladási iránnyal megegyező. Kanyarodásnál centrifugális erő hat az utasokra, aránya a sebességgel négyzetesen arányos, iránya a kanyarból kifelé tolja az utasokat.

37
Q

Ismertesse a közlekedésben résztvevőkre vonatkozó általános rendelkezéseket!

A

A közúti közlekedésben résztvevők kötelesek a közúti forgalomra, valamint a közútnak és környezetének védelmére vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket megtartani, a közúti jelzéseknek, a forgalom irányítására jogosult személyek rendelkezéseinek eleget tenni. Úgy kell közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonság ne kerüljön veszélybe, másokat indokolatlanul nem szabad akadályozni és zavarni.

38
Q

Mit nevezünk irányváltoztatásnak és hogyan kell azt végrehajtani?

A

Irányváltoztatásnak nevezzük az út szimmetriatengelyének párhuzamosságától való eltérést, ideértve a megállást és az elindulást is. Irányváltoztatás előtt el kell végezni a kanyarodási iránynak megfelelő besorolást, irányjelzéssel jelezni kell a kívánt tovább haladás irányát és ezt az irányjelzést az irányváltoztatás teljes ideje alatt fent kell tartani, illetve meg kell győződni arról, hogy az elfoglalni kívánt térrész szabad-e.

39
Q

Ismertesse a fékezéssel kapcsolatos baleseti veszélyforrásokat!

A

Kétféle fékezést különböztetünk meg, az üzemi fékezést, illetve a vészfékezést. Fékezésnél mindig figyelembe kell venni az útviszonyokat, illetve a forgalmi körülményeket is. Csúszósabb útfelületen intenzívebb fékezésnél a jármű kerekei könnyen megcsúszhatnak, blokkolhatnak, ezzel irányíthatatlanná válhat a jármű. Kanyarban szintén veszélyes lehet fékezni, mivel ez a jármű kisodródásához vezethet. Utasok szállításánál különösen fontos a fékezőerő megfelelő megválasztása, mivel az utastérben nem feltétlen számítanak a fékezésre, ami balesetekhez vezethet.

40
Q

Milyen feltételekkel vehetnek részt a járművek a közúti közlekedésben?

A

Olyan jármű vehet részt a forgalomban, amelynek érvényes hatósági engedélye van, a meghatározott hatósági jelzések fel vannak szerelve, műszaki-, biztonsági-, környezetvédelmi jellemzői megfelelnek a jogszabálynak, az utat és tartozékait, illetve annak környezetét nem rongálja és nem szennyezi, illetve rendelkezik kötelező felelősségbiztosítással.

41
Q

Ismertesse az irányjelzés szabályait!

A

Irányjelzést kell adni minden olyan esetben, amikor a jármű irányt változtat, ideértve a megállás és az elindulás folyamatát is. Az irányjelzést az irányváltoztatás teljes időtartama alatt, illetve kellő időben az irányváltoztatás megkezdése előtt is adni kell. Olyan esetekben is adható irányjelzés, amikor nem kötelező, de csak akkor, ha az nem félrevezető a közlekedés többi résztvevője számára.

42
Q

Milyen veszélyekkel kell számolnia a téli időszakban a trolibusz vezetőjének?

A

Kedvezőtlen látási viszonyok, csúszós útfelületek nehezítik ilyenkor a közlekedést, ezért körültekintően kell közlekedni, a sebesség megfelelő megválasztása elengedhetetlen. Megcsúszás esetén törekedni kell arra, hogy a jármű felett az irányítást meg tudjuk tartani.

43
Q

Mit köteles a trolibuszvezető naponta, az első elindulás előtt ellenőrizni?

A

Kívül: világító- és jelzőberendezések, hatósági jelzések (pályaszám), gumiabroncsok épsége, profilmélysége, karosszéria épsége. Belül: kormányberendezés, fékberendezés, belső utastéri világítás, utastéri ajtók működőképessége, leszállásjelzők működése, vészjelzők működése, megfelelő számú tűzoltó készülék megléte (100 fő alatt 1 db 6 kg, 100 fő felett 2 db 6 kg / 1 db 12 kg), felhúzókulcs, áramszedő-kezelő rúd, mozgássérült rámpavas, hatósági jelzések (pályaszám, üzembentartó neve, címe, dohányzási tilalom, vezetővel menetközben beszélgetni tilos).

44
Q

Hogyan, mikor és milyen módon kell irányjelzést adni?

A

Irányváltoztatáshoz való felkészüléskor el kell kezdeni az irányjelzés adását, és egészen addig kell adni, amíg a manővert teljesen be nem fejeztük.

45
Q

Milyen lehetséges veszélyforrások adódnak a megállóba való beállástól az elindulásig?

A

A megállóhelyhez közeledve egyre több utas áll fel, aki addig nem állt stabilan, így mindenképpen óvatosan kell lassítani a megállóhoz érkezve. A megállóban álló utasok túl közel állhatnak a járdaszegélyhez, figyelni kell az elsodrásveszélyre. A megállóban állva az utascsere közben előfordulhat, hogy valaki megbotlik. A megállóhelyről csak akkor szabad elindulni, ha az összes utastéri ajtó bezáródott, és nem tartózkodik senki a trolibusz közelében.