Läkemedel utan kontroll Flashcards

1
Q

Perfekta varor för en bedragare

A

Perfekta varor för en bedragare

  • Enkelt och billigt att tillverka en kopia: LM kan vara dyra, därför att det perfekt vara för bedragare, då en kopia är lätt att tillverka och sälja.
  • Det är omöjligt för konsumenten/ patienten att veta vad som finns i: Går inte för vården eller patient vad som är äkta och vad som är förfalskad.
  • Dyra varor – mycket pengar finns att tjäna!: Den som är sjuk vill bli frisk/stressad över sjukdomen och tänker därför inte i ett utsätt läge och kan lätt luras på dåliga LM. I Sverige har vi högkostnadsskydd, gör att vi inte behöver jaga LM. Medan i andra länder kan man jaga dåliga LM.
  • Stor drivkraft att snabbt skaffa varan för den som är sjuk/ vill hjälpa – beredd att ta risker!
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hur skyddar vi oss?

A

Hur skyddar vi oss?

  • Grunden är de läkemedelsregelverk vi har och det arbete vi gör varje dag – GxP: LV ska inte jaga de som förfalskar LM. Man ska inte följa regler bara för att följa regler, man bör däremot ha förståelse över varför reglerna finns och vad händer om det inte följs.
  • Att vi, vården och allmänheten har en grundläggande förståelse för varför vi har reglerna
  • Fungerande välfärdssystem (och tillgång på läkemedel): LM som behövs finns att tillgå på apotek, men om det finns brist med ett visst LM blir det problem och risk att hitta dessa LM på annat håll.
  • Svenska språket (liten marknad), få grossister: Svenska språket —> Mindre förfalskningar.
    Grossister: Erbjuder låga priser, men vi har få leverantörer i Sverige för att ha kontroll på dem.

Grossisterna erbjuder ofta lockande låga priser, men för att säkerställa kontroll och kvalitet är det vanligt att vi i Sverige har ett begränsat antal leverantörer. Genom att ha färre leverantörer kan vi effektivt övervaka och hantera leverantörskedjan för att säkerställa att produkterna uppfyller våra höga kvalitetsstandarder och regleringar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Förfalskade läkemedel i den legala kedjan?

A

Förfalskade läkemedel i den legala kedjan?

  • Indragningar med koppling till förfalskningar – dokumentation och historik stämmer inte
  • Inga fall i Sverige där patienter har drabbats.
  • Exempel från partihandlare i Europa – förfalskat Ozempic hos partihandlare

Olika indragningar från apotek av olika LM, för att den finns risk för förfalskning, för att historiken kring LM:et är oklar. Historien stämmer inte ihop, men inga fall på senare år där svenska patienter har drabbats av ett känt apotek —> Vilket är bra.

Ex: från förra året ozempic som är ett diabetes LM, man kan sett förfalskade kopior hos partihandlare som efterliknade insulin sprutor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Tilltro till sjukvård och läkemedel

A

Tilltro till sjukvård och läkemedel
Patient och anhöriga ska ha tilltro till vården, man ska inte oroa sig för LM kvalitet, man ska känna sig trygg med LM. Men med närvaro av LM som inte är säker och som kan leda till allvarliga konsekvenser (Såsom död av barn vid behandling med hostmedicin) kan dessa skandaler, göra det svårt att man tror och väljer att behandlas med LM, då det kan finnas dessa risker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

2D-koden

A

2D-koden

  • EU-direktiv – Är ett krav från Eu-direktiv, där varje enskild förpackning av receptbelagda läkemedel i EU har en unik identitet, spårbarhet uppdateras i realtid
  • Varje förpackning kan bara scannas en gång – skyddar mot förfalskningar: Om förpackningen har lämnats ut från tillverkare, apotek, och därefter polisen hittar LM kan man spåra det, samt att man kan scanna det en gång, vilket skyddar mot förfalskningar.

Genom att bara tillåta en enda scanning för varje förpackning, kan man skapa en oåterkallelig logg över dess resa genom distributionskedjan. Om en förpackning har lämnat tillverkaren och apoteket och sedan återfinns av polisen, kan man spåra dess historik och verifiera dess äkthet.

Denna metod minskar risken för att förfalskade produkter ska komma in i distributionskedjan, eftersom varje förpackning bara kan passera genom scanningen en gång. Det ger också ett effektivt sätt att övervaka och kontrollera förflyttningen av läkemedel och andra produkter från tillverkaren till konsumenten.

  • Systemet är inte vattentätt: Används inte korrekt på alla håll i EU. Men den är en pusselbit för att minska problem med förfalskning
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Fusk med botox och högkostnadsskydd - välfärdsbrottslighet

A

Fusk med botox och högkostnadsskydd - välfärdsbrottslighet
* Dom 2021 – osant intygande, grovt brott (finns fler fall) – skadestånd 500 000 kr – överklagades och läkaren vann
* Läkare förskriver botox på förmån – används i estetiskt syfte
* Missbruk av välfärdssystemet
* Finns oupptäckta fall?

Man har skrivit botox med förmån på salonger som man har betalat för på skönhetsbehandlingar, men botox används båda för medicinsk bruk men även kosmetisk syfte. Botox, som normalt förskrivs för medicinska ändamål och täcks av förmånen, har använts i kosmetiska syften på skönhetssalonger eller vid skönhetsbehandlingar där patienten betalar själv.

Botox är ett läkemedel som används både för medicinska ändamål, såsom behandling av medicinska tillstånd som överdriven svettning eller muskelspasmer, och för estetiska ändamål, som att minska rynkor och fina linjer.

Missbruk av välfärdssystemet kan ske när läkare eller annan sjukvårdspersonal förskriver botox på förmån för estetiska ändamål, vilket egentligen inte är medicinskt motiverat och därmed utnyttjar systemet för personlig vinning. Detta utgör ett allvarligt brott mot tillgängligheten och rättvisan inom vården.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Varför handlar svenskar läkemedel från osäkra källor?

A

Varför handlar svenskar läkemedel från osäkra källor?
Även om högkostnadsskydd och olika regler, köper svenskar ändå LM från osäkra källor på nätet.

Denna symbol (Ett Plus med gröna linjer) är klickbar symbol, där man kan klicka och komma åt en hemsida. Symbolen används för att kvalificera att en läkemedel är lagligt och är en form av märkning som indikerar att produkten uppfyller alla lagliga krav och standarder för försäljning och användning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Anledningar till att svenskar handlar läkemedel från osäkra källor:
1.

A

Anledningar till att svenskar handlar läkemedel från osäkra källor:
1. Du får inte läkemedlet utskrivet (narkotika, dopning): Läkare inte väljer att skriva ut patientens önskade LM

  • Stor del av tullbeslagen!
  • Bensodiazepiner (alprazolam mm) / opioider (tramadol, oxykodon mm)
  • Svårt att se trender – men generellt stor ökning över tid, 40% av narkotikan ca är tabletter: Mest av dem är alltså i tablettform.
  • ”Egenmedicinering” eller ”missbruk”?: Oklart om det önskade LM:et är av missbruk eller för medicinska orsaker.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Varför tramadol?

A

Varför tramadol?
Tramadol: Är narkotika klassad i Sverige, då man kan bli beroende av. Men den är inte narkotika klassad i hela världen, för att det finnas en önskan om att ha tillgång till starkare smärtstillande medel för att behandla svår smärta. Mycket Tramadol kommer till Sverige för att den inte är narkotika klassad i hela världen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Olaglig narkotika – Läkemedelsverkets roll:

A

Olaglig narkotika – Läkemedelsverkets roll:

  • Narkotikaklassning
  • Koppling till förskrivning i sjukvården – i vilken mån leder medicinskt bruk till missbruk/ köp på nätet?
  • Avledning från legala kedjan i Sverige eller utomlands (exempel fransk Subutex): Avledning från den legala kedjan, både i Sverige och utomlands, är ett allvarligt problem som kan leda till att läkemedel hamnar i fel händer eller används på ett olagligt eller skadligt sätt. Ett exempel är Subutex, en medicin som används för att behandla opioidberoende. Om Subutex säljs utanför den legala kedjan, till exempel på gatan eller via illegala kanaler, ökar risken för missbruk och andra negativa konsekvenser.
  • Avledning från patienter?: När det gäller avledning från patienter innebär det att en patient får ett recept på ett läkemedel, men istället för att använda det själv, säljer eller ger bort det till någon annan. Detta är olagligt och kan orsaka allvarliga konsekvenser både för patienten själv och för personen som får läkemedlet utan recept. Avledning från patienter kan bidra till missbruk, överdoseringar och andra skadliga situationer.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

2.

A
  1. Inte så medicinskt syfte – läkarkontakt ”onödigt
  • Potensmedel (indiska läkemedel, kopior, spetsade ”växtbaserade” produkter): Potens LM som indiska LM, är ofta kopior. Där i innehållet står det att det innehåller endast örter, men i själva verket kan dessa förfalskade potensmedel innehålla samma aktiva substanser som de godkända läkemedlen, men i fel doseringar eller i orenad form. Innehåller samma ämnen som är godkända, för att om det bara innehåller växter skulle den inte medföra effekt.
  • Estetiska injektionsprodukter
  • Kortisonkräm för att bli blek
  • Melanotaninjektion för att bli brun
  • Bantningspiller
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Billigare alternativ till läkemedel mot dubbelhaka?

A

Billigare alternativ till läkemedel mot dubbelhaka?

  • Godkänt läkemedel – injektion, deoxicholsyra
  • Ny lag om estetiska injektions- produkter och kirurgiska ingrepp 2021: Alltså att bara läkare, tandläkare och sjuksköterska som kan spruta.

Enligt denna lag kan endast legitimerade hälso- och sjukvårdspersonal, såsom läkare, tandläkare och sjuksköterskor, vara behöriga att utföra estetiska injektionsbehandlingar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Lemonbottle:

A

Lemonbottle: Är inte medicin teknisk produkt:

-Injicerats på svenska skönhetskliniker för att smälta fett

-Inget godkänt läkemedel, ingen medicinteknisk produkt – ska därför inte injiceras

-Visade sig inte innehålla det som påstods på förpackningen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Olaglig hudblekning (indiskt kortisonläkemedel)

A

Olaglig hudblekning (indiskt kortisonläkemedel)

Används i syfte att bleka hyn, men den innehöll starkare dos och form kortison, kan därför påverka kroppens hormonnivåer,

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

4.

A
  1. Finns inte i Sverige – annat lands tradition: LM:et finns inte i Sverige, tex, om man är van vid en behandling med ett visst LM USA, Indien. Om en person är van vid att få en viss behandling med ett specifikt läkemedel i ett annat land, kan det vara utmanande om detta läkemedel inte är tillgängligt i det nya landet där personen befinner sig.
  2. Du lever inte lagligt i Sverige/ vet inte var du ska vända dig: För de som lever olagligt i Sverige, önskade Läkare i världen att erbjuda LM och skänka LM:et till dem, och hjälpa människor på plats och hjälpa dem, där legitimerade läkare och utbildade personal skötte detta arbete.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

5.

A
  1. Gränslandsprodukter
    Läkemedel i Sverige – kosttillskott utomlands T.ex. Melatonin som anses vara ett LM i Sverige, men i andra länder kan den anses vara ett kosttillskott.
17
Q

6.

A
  1. Läkemedlet du (eller din klinik har ett medicinskt behov av restar)
  • Tandläkarbedövningen slut – kliniken köper från Polen: Ex: En klinik som köpte bedövning från Polen för att kliniken hade kontakter där. Men som klinik måste man köpa LM från Svenska apotek.
  • Privatpersoner delar eller köper på nätet
18
Q

7.

A
  1. Läkemedlet täcks inte av högkostnadsskyddet: Cystisk fibros är en allvarligt lungsjukdom, vars medicineringar/behandlingar är dyra, men har god effekt, där TLV bevisade LM:et goda effekt men samtidigt bestämde TLV sig att inte inkludera med LM:et i högkostnadsskyddet, vilket tvingade patienter som Elin att åka till Argentina och köpa LM:et men nu är den med i högkostnadsskyddet.
19
Q

Vad gäller – får jag köpa läkemedel på nätet?

A

Vad gäller – får jag köpa läkemedel på nätet?

  • -Aldrig narkotika/ dopningsmedel: Aldrig narkotiska klassade och dopping klassade produkter/LM.
  • -Aldrig läkemedel från länder utanför EU (gäller även receptfritt, naturmediciner m.m.): Gäller alla typer av LM, även melatonin och så.
  • (Inom EU kan du köpa humanläkemedel på apotek som är godkända i båda länderna om du har recept): Du ska har receptet från en EU-läkare.
20
Q

Patienten väljer läkemedel – sedan skrivs receptet

A

Patienten väljer läkemedel – sedan skrivs receptet

När patienten har valt ett läkemedel och diskuterat det med sin läkare, skulle läkaren kunna skriva ut receptet genom webbplatsen. Detta skulle underlätta processen för både patienten och läkaren, och det skulle också ge patienterna möjlighet att få tillgång till sina recept elektroniskt, vilket kan vara bekvämt och tidsbesparande.

För att säkerställa att webbsidan är säker och följer alla relevanta lagar och föreskrifter skulle det vara viktigt att implementera starka säkerhetsåtgärder och dataskyddsfunktioner. Dessutom skulle det vara nödvändigt att säkerställa att patienterna fortfarande får adekvat medicinsk bedömning och rådgivning av en licensierad vårdgivare innan de skriver ut recept.

21
Q

Operation Pangea

A

Operation Pangea

  • Årligen återkommande global operation med läkemedelsmyndigheter, tull, polis
    Operation Pangea: Aktivitet med tull och polis, där man tittar på alla LM kommande till Sverige. Poliser kollar mest på narkotika och doping.

Syftet med Operation Pangea är att bekämpa illegal handel med falska läkemedel och olagliga läkemedelsförsäljningar på internet. Tullen och polisen spelar en viktig roll i att genomföra inspektioner och beslagta misstänkta läkemedel, med fokus på att upptäcka narkotika och dopingpreparat.

22
Q

Ivermektin – exempel från Irlan

A

Ivermektin – exempel från Irlan
* 17 321 försändelser beslagtogs i irländsk tull 2021 – humanläkemedel

  • Från fyra indiska tillverkare – samma kurirfirma
  • Det hade bildats en aktionsgrupp på Irland, som tipsade om ivermektin vid covid-19 via sociala medier och flygblad och som hänvisade till ”Indiamart”.
  • Google trends visar ökade sökningar på ivermektin under corona både på Irland och i andra länder, t ex Sverige.
23
Q

Läkemedelsverkets tillsyn – olagliga läkemedel

A

Läkemedelsverkets tillsyn – olagliga läkemedel
* Förbud vid vite (till exempel att sälja en produkt)
* Godkända läkemedel (i Sverige eller i utlandet) som säljs på fel sätt

  • Produkter som klassas som läkemedel
    -på grund av innehåll
    -och/ eller marknadsföring
  • Ca 50-100 ärenden per år
  • Inkomna signaler/ tips, riskbaserad tillsyn
  • Samverkan med andra myndigheter inom ramen för ”Centrum för olagliga läkemedel, COL”
24
Q

Verktyg vid tillsynen

A

Verktyg vid tillsynen

-Beslut om förbud vid vite (Polisens ärenden – böter och fängelse i högst 2 år)
* Anonyma inköp
* Möjligheter att begära uppgifter från banker m.fl.
* Särskilda vägar för myndigheter att anmäla till Facebook/ Instagram

25
Q

Att ta med hem…

A

Att ta med hem…

  • Läkemedel är dyra, lätta att skicka och man kan inte se vad som är i dom. Perfekt för bedragaren!
  • Hur skulle det vara om vi inte har den kontroll av läkemedel som vi har i Sverige?