Livsstil Flashcards

1
Q

Hva forteller ordet livsstil oss?
Hva er en livsstilsfaktor? Gi noen eksempler.
Hvilke daglige valg har med livsstil å gjøre?

A

Livsstil handler om hvordan vi lever og hva vi gjør i hverdagen. Ulike livsstilsfaktorer er kosthold, fysisk aktivitet, søvn og stress. Daglige valg som f.eks. å trene eller slappe av vil begge fortelle oss noe om livsstilen vår, og kan begge virke positivt og negativt på helse og livskvalitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva betyr kosthold?
Nevn noen viktige råd for et godt kosthold.
Hva er tallerkenmodellen?

A

Kosthold er det et individ eller en gruppe spiser eller drikker over en lengre tidsperiode. Noen viktige råd for et godt kosthold er å spise mer grønt og frukt (fem om dagen), i tillegg til mindre rødt kjøtt, fett og sukker. Tallerkenmodellen er et eksempel på hvordan legge opp et godt måltid. 1/3 av grønt, potet ol. og protein.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva betyr det å ha et variert kosthold?
Hvilke sykdommer og plager kan dårlig kosthold føre til?
Hva er Nøkkelhull-merket?

A

Et variert kosthold vil sikre at du får i deg de rette næringsstoffene og sporstoffene du trenger. Ved å følge tallerkenmodellen og heledir. råd som fem om dagen og grovt brød, vil man enklere se hva et variert kosthold innebærer. Nøkkelhullmerket symboliserer at varen har mer fiber eller mindre sukker/fett/salt. Disse rådene og merkingene har som ål at befolkningen skal bli mindre plaget av livsstilsykdommer som hjerte- og karsykdommer, overvekt, diabetes type 2, kreft, tannråte og jernmangel. Disse kan i verste fall minske levetiden, og ellers gi lavere livskvalitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er fordelen med å spise planter i stedet for kjøtt?
Hva betyr monokultur?
Hvorfor kan produksjon av kjøtt føre til mindre biologisk mangfold?

A

Å produsere kjøtt som mat som krever ti ganger mer energi enn å produsere matplanter. Et annet problem med den store kjøttproduksjonen i verden er at store og sårbare naturområder, som regnskogene i Brasil og Indonesia, hogges eller brennes og erstattes med jordbruk og beitemark for dyr. Når mer skog erstattes med beitemark, minker det biologiske mangfoldet i verden og vi står i far for å få en monokultur, områder der mangfoldet har forsvunnet og kun består av en art

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva kommer matsvinn av?

Hvorfor kan emballasje være et miljøproblem?

A

Matsvinn vil si at mat som blir produsert til mennesker, blir kastet eller går tapt på andre måter. Dette kommer av at mat går ut på dato eller produsenten kvitter seg med det som ikke er “bra” nok. Emballasje gjør slik at mat holder seg bedre, men samtidig vil både produksjon og transport av emballasjen kreve energi og kan gi utslipp av klimagasser. Dette er en sammensatt problemstilling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvilke miljøproblemer kan «langreist mat» gi?

A

Langreist mat krever energi og slipper ut klimagasser under produksjon og spesielt transport. Å argumentere for at kortreist mat er bedre vil ikke stemme i alle tilfeller. Noen grønnsaker kan ikke produseres i Norge naturlig og vil kreve mer energi, derfor kan tomater fra Italia være mer miljøvennlig en tomater er fra Norge

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvorfor bruker vi ikke kroppen like mye som tidligere?
Hva er en livsstilssykdom?
Nevn de vanligste livsstilssykdommene.
Hvorfor er aktivitet bra?

A

Nå sitter vi mer foran skjerm, og maskiner kan gjøre ting for oss, dette fører til mindre fysisk aktivitet. Aktivitet er bra og nødvendig. Det er vist til å styrke immunforsvaret og holde en stabil vekt. I tillegg til å motvirke en del livsstilsykdommer og andre plager som muskelbelastning og ryggskader. Vanlige livsstilsykdommer er hjerte- og karsykdommer, overvekt, diabetes type 2, kreft, tannråte og jernmangel

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva er Helsedirektoratets anbefalinger om aktivitet?

A

Helsedirektoratet anbefaler at voksne bør være fysisk aktive i minimum 150 minutter med moderat intensitet eller 75 minutter med høy intensitet per uke. Barn og unge under 18 år bør være enda mer fysisk aktive.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva gjør at en legger på seg eller går ned i vekt?
Hva mener vi med BMI?
Hvorfor er ikke BMI alltid en god indikator på overvekt?
Hvilke helseproblemer kan overvekt føre til?

A

For å opprettholde en vekt har man en energibalanse der energien du får i deg svarer med det du bruker. En ubalanse i energiomsetningen vil føre til at du går opp/ned vekt. Overvekt og undervekt måles med BMI, som er forholdet mellom høyde og vekt. Dette er ikke alltid ideelt fordi det tar ikke muskelmasse i beregningen. Fører til smerter i kroppen og skader på leddene, og ikke minst øker faren for livsstilssykdommen type 2 diabetes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva er jojoslanking?

A

Jojoslanking er når vekten går opp også ned igjen når en går tilbake til game matvaner. Dersom energiinntaket blir redusert, setter kroppen i gang sine mekanismer for å spare på energilagrene. Dette vil føre til vekttap, lavere vekt vil føre til mindre lavere energiomsetning og vekten vil gå tilbake når en spiser som før

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva mener vi med ordet «livskvalitet»?

Nevn noen problemer som en del unge forteller går ut over livskvaliteten.

A

Livskvalitet er alle livsstilsfaktorene samlet. Både hvordan du har det fysiske, mentalt og sosialt. En del unge sliter med dårlig selvbilde eller angst og depresjon som vil påvirke livskvaliteten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

En rekke matvarer er merket med Fairtrade-merket. Hva innebærer en slik merkeordning?

A

Fairtrade er en internasjonal merkeordning som sikrer rettferdig handel mellom produsenter i utviklingsland og importører/forbrukere i vestlige land. Noen av kravene er at arbeideren skal ha arbeidskontrakt, ferie, minimum prisen er fastsatt av fairtrad.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hvordan kan Fairtrade gi bærekraftig produksjon i lokalsamfunnet der varen blir produsert? Hvordan er fairtrade bærekraftig?

A

Rettferdige vilkår for handel gjør at bønder og arbeidere selv har muligheten til å bekjempe fattigdom. På den måten kan de ta kontroll over framtiden og sitt eget liv, og bygge opp et lokalmiljø.
Mange foreldre har ikke råd til å la barna gå på skole, i stedet må de begynne tidlig i jobb. Iblant kan produksjonen også ødelegge miljøet, for eksempel på grunn av forurensning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hva er økologisk mat? På hvilken måte bidrar økologisk mat til en bærekraftig matproduksjon?
Et argument mot økologisk landbruk er at det ikke vil være mulig å brødfø alle dersom alt jordbruk var økologisk. Finn argumenter for og mot dette.

A

Økologisk mat er mat som ikke har blitt usatt for syntetisk gjødsel og sprøytemidler. Økologisk mat kna være bærekraftig, fordi det kan hindre en monokultur, bedre utnyttelse av lokale, fornybare ressurser, økt resirkulering av næringsstoffer og bedre dyrevelferd. Men avlingen vil bli lavere og vanskeligere for bønder å dyrke. Vi må bruke større arealet for å produsere like mye som ved et konvensjonelt landbruk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly