Mot kulturelt mangfold og rådgivning av marginalisert populasjon Flashcards

1
Q

Definer begrepene “blind patriotism” og “constructive patriotism”

A

Blind patriotiske er en form for nasjonalisme som er preget av en overdriven og ukritisk tilbedelse av ens eget lang og kultur. Dette kan føre til at man bagatelliserer eller ignorerer negative sider ved ens eget land, mens man stadig overdriver positive sider.

Konstruktiv patriotisme er en form for nasjonalisme som anerkjenner både positive og negative sider ved ens eget land og kultur. Denne typen oppfordrer til en reflektert og kritisk forståelse av ens eget land og kultur.

Blind kan føre til at man blir ufølsom for negative aspekter ved ens eget land og kultur, og konstruktiv kan bidra til en dypere og mer meningsfull kjærlighet og forståelse for ens eget land og kultur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er “groupthink” og under hvilke betingelser kan det oppstå?

A

En prosess der gruppemedlemmer blir så opptatt av å bevare gruppens enhet og konsensus at de undertrykker eller ignorerer kritisk tenking og alternative perspektiver. Dette kan skje når gruppemedlemmer har en sterk følelse av fellesskap og identifikasjon med gruppen og ønsker å beholde denne, gruppen er isolert fra eksterne innspill og perspektiver, ledere oppmunterer til enighet og unngår utfordring på synspunkt, gruppen har ikke struktur, gruppen står ovenfor press eller stressfaktorer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er hovedforutsetningene til “optimal distinctiveness theory” (Brewer, 1991)

A

En modell der sosial identitet blir sett på som en forsoning av et motstridende behov for assimilasjon og differensiasjon fra andre. Vi har behov for æ være lik andre, men også forskjellig fra andre. Altså vil mennesker definere seg slik at de hører til i en kategori og samtidig opprettholder deres individualitet – men å finne en balanse er vanskelig, og er viktig for å nå et optimalt nivå av sosial identitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv “dual categorization model” av Hornsey & Hogg (2000). Hvorfor kan det være vanskelig å applikere denne modellen til situasjonen til immigranter i vesten?

A

Målet med dual kategoriseringsmodellen er å annerkjenne og promotere begge identitetene samtidig.

Kan ses på som en videreføring av rekategoriserings hypotesen, tanken er at en mulig måte å redusere fordommer mellom grupper er å legge til en superordinate gruppe.

Dual: man kombinerer dekategorisering og rekategorisering - man gjølr det klart at mennesker tilhører en superordinate gruppe, men subgruppe identitetene blir likevel opprettholdt. For eksempel kan man være svensk statborger OG en innbygger i Tromsø (din identiet som svensk og innbygger i tromsø samtidig).

Dual promoterer begge identitetene samtidig, og dette kan være utfordrende om de to identitetene ikke er kompatible.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv de fire modellene av “social identity complexity” (Roccas & Brewer, 2002). Hvordan er disse relatert til akkulturisering?

A

Roccas & Brewer identifiserte fire modeller av sosial identitetskompleksitet (subjektive representasjoner av flere inngruppe identiteter), som der hver har implikasjoner for inkluderingen og ekskluderingen av andre fra det som blir oppfattet som inngruppen.
1. Intersection (kryssende identiteter): I denne modellen blir en person sett på som kompleks når den har flere identiteter som overlapper og samhandler med hverandre. Dette kan føre til at personen har mer mangfoldige og nyanserte oppfatninger av seg selv og verden rundt seg.
2. Dominans (dominante identiteter): I denne modellen blir kompleksitet blir målt ut i fra graden av dominans som visse identiteter har over andre i en persons selvoppfatning. En person med høy kompleksitet vil ha identiteter som er likestilte og ikke dominerer hverandre.
3. Compartmentalization (kompartmentaliserte identiteter): I denne modellen blir kompleksitet målt ut i fra graden av adskillelse mellom forskjellige identiteter en person har. En person med høy kompleksitet vil ha flere identiteter som er godt integrert og ikke adskilt fra hverandre.
4. Merger (sammenslåtte identiteter): i denne modellen blir kompleksitet målt ut i fra graden av samling mellom forskjellige identiteter en person har. En person med høy kompleksitet vil ha identiteter som kan kombineres og ikke står i konflikt med hverandre.

For eksempel kan intersection-modellen være relevant for å forstå kompleksiteten til personer som har både en opprinnelig kulturell identitet og en identitet knyttet til en ny kultur de akkulturerer til.
Dominance-modellen kan være relevant for å forstå hvordan noen identiteter kan dominere andre i en akkultureringsprosess, for eksempel når en person føler seg tvunget til å assimilere til en ny kultur og gi opp sin opprinnelige kulturelle identitet.
Compartmentalization-modellen kan være relevant for å forstå hvordan en person kan organisere og balansere forskjellige aspekter av sin kulturelle identitet når de akkulturerer.
Merger-modellen være relevant for å forstå hvordan en person kan integrere forskjellige aspekter av kulturell identitet i en ny kulturell kontekst.

Generelt kan disse modellene hjelpe oss med å forstå hvordan sosial identitet kompleksitet påvirker akkultureringsprosessen og hvordan mennesker kan navigere mellom forskjellige identiteter når de tilpasser seg en ny kultur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvordan er immigranters identiteter relatert til integrering? Hva kan host samfunnet gjøre for å hjelpe immigrant integrering?

A

Immigranters identiteter spiller en viktig rolle i integreringsprosessen, da det å tilpasse seg en ny kultur ofte krever at en person endrer eller utvikler sin sosiale identitet. For mange immigranter kan dette innebære å balansere sin opprinnelige kulturelle identitet med identiteter knyttet til det nye samfunnet de nå bor i. Integrering krever ofte at immigranter utvikler en følelse av tilhørighet til det nye samfunnet, samtidig som de beholder en følelse av tilhørighet til sin opprinnelige kultur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly