Munkavédelem, tűzvédelem, szállítás Flashcards

1
Q

Hajnali kocsi átvételkor, ha a látási viszonyok nem megfelelőek, mi a trolibuszvezető teendője a baleset megelőzése érdekében?

A

A járművet körültekintően kell megközelíteni, a jármű külső és belső világítását pedig azonnal fel kell kapcsolni, hogy a többi járművezető és dolgozó észlelhesse, hogy a járművön dolgoznak, számíthassanak rá, hogy körülötte mozoghat a járművezető.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Mire kell vigyáznia álló utasok szállításánál?

A

Az álló utasok stabilitása bizonytalan lehet, sokkal érzékenyebben reagálnak a hirtelen gyorsulásokra, lassulásokra, irányváltoztatásokra, ezért mindig fokozatosan kell ezeket végrehajtani.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Milyen előírásokat kell betartania a trolibusz szerelvény javítása vagy ellenőrzése közben?

A

Forgalmi járművezető a trolibuszon javítást nem végezhet, de ilyen tevékenység közben a hatályos munkavédelmi szabályokat kell betartani. A járművezető a javító személyzetnek csak az áramszedő kezelésében és a jármű ki- és bekapcsolásában segíthet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Milyen előírásokat kell betartania az akkumulátortöltő helyiségben?

A

Forgalmi járművezető az akkumulátortöltő helyiségben nem tartózkodhat, ott csak az oda beosztottak lehetnek. A helyiségben a hatályos munka- és tűzvédelmi előírásokat kell betartani, ez a helyiség fokozottan tűz- és robbanásveszélyes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Motortérajtó, szerelvényláda ajtó felnyitása esetén a balesetek megelőzése érdekében milyen biztonsági intézkedésekre van szükség?

A

Forgalmi járművezető ezeket az ajtókat nem nyithatja fel. A balesetek megelőzése érdekében gondoskodni kell róla, hogy a felnyitott ajtó nyitott állapotban biztosan rögzített, illetve elkerítéssel vagy fényjelzéssel biztosítani, hogy a jármű mellett közlekedők ne ütközhessenek neki.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Forgalmi trolibuszvezető a trolibuszt aknára fel- vagy leviheti-e? Milyen munkavédelmi előírásokat kell betartania?

A

Forgalmi járművezető aknára nem állhat sem fel, sem le. Gondoskodni kell róla, hogy a csarnok ajtajai rögzítve vannak-e, maximum 5 km/h sebességgel szabad az aknára állni, beállás után az akna szabadon maradt részeit le kell fedni. Kiállás előtt közölni kell a jármű pályaszámát, majd hangjelzést kell adni.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Mikor teheti fel az áramszedőket a munkavezetékre? Ha az előző kocsi áramszedőjét a vezető kezeli, hogyan közelíti meg és milyen távolságra?

A

Csak akkor tehető fel az áramszedő, ha annak veszélytelenségéről meggyőződtünk, és senki nem dolgozik a közelében. A másik járművet az áramszedőjétől mérve maximum 2 méteres távolságra közelíthetjük meg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Mi a teendője üzemi baleset észlelésekor? Mennyi időn belül kell bejelenteni az üzemi balesetet?

A

Üzemi baleset esetén biztosítani kell a helyszínt, meg kell kezdeni az elsősegélynyújtást, és értesíteni a mentőket. Az üzemi balesetet a lehető legrövidebb időn belül be kell jelenteni.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

ilyen öltözékben, lábbeliben kell a trolibuszt vezetni? Vezetheti-e a trolibuszt saruban, papucsban? Indokolja meg a válaszát!

A

Évszaknak megfelelő formaruhában, elől hátul zárt cipőben kell vezetni. Saruban, papucsban tilos trolibuszt vezetni, ez nem biztosítja a kellő stabilitást és védelmet, a lábunk kicsúszhat belőle, illetve a szabad részek becsípődhetnek, megsérülhetnek.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Villamos sérüléses üzemi baleset során mi a teendő és kit kell értesíteni a balesetet szenvedett elsősegélyben részesítése érdekében?

A

Lehetőség szerint az áramforrást le kell kapcsolni, és a sérültet el kell távolítani az áramkörből. Bármilyen villamos sérüléses baleset esetén értesíteni kell a mentőket, még akkor is, ha a balesetet szenvedő látszólag tünetmentes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Mit kell ellenőriznie tűzvédelmi szempontból elindulás előtt?

A

A porral oltó készülékek meglétét és üzemképességét. A porral oltó készülék üzemképes, ha az érvényességi ideje szerint még használható, ha a biztosítószeg és a tömlő a helyén van, illetve ha a nyomás a megfelelő értéket mutatja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

A kiírt kocsin „Vigyázz testkötés” tábla van. Mi a teendője?

A

A jármű szigetelése nem megfelelő, vagy zárlat keletkezett a kocsiban. Ha a jármű üzemben van, akkor ki kell kapcsolni, az áramszedőjét pedig le kell húzni. Testkötéses kocsit forgalomba kivinni tilos.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Milyen kéziszerszámokkal szabad javítási, karbantartási munkát végezni munkavédelmi szempontból?

A

Forgalmi járművezető szerelési munkákat nem végezhet. A kéziszerszámoknak megfelelő, biztonságosan használható állapotban kell lennie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Viselhet-e gyűrűt, karórát karbantartási, javítási munka közben? Indokolja meg válaszát!

A

Forgalmi járművezető szerelési munkákat nem végezhet. Gyűrűt, karórát nem viselhet, mivel a beakadás veszélye miatt balesetveszélyes lehet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

A szerelőaknák között gyalogosan közlekedik. Mi a legfőbb baleseti veszély?

A

Forgalmi járművezető a szerelőcsarnokban nem tartózkodhat. A legfőbb veszélyt a lefedetlen aknák jelenthetik, ilyenkor fennáll a beesés veszélye.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Ki végezhet „A-B” tűzveszélyességi osztályba sorolt tevékenységet „A-B” helyiségben, övezetben? Milyen lehet a dolgozó ruhája ebben a helyiségben?

A

Csak az oda beosztott személy végezhet ilyen tevékenységet, megfelelő tűzálló öltözékben.

17
Q

Milyen eszköz segítségével szabad az áramszedőket kezelni? Az automata lehúzó kötelével kezeli az áramszedőket. Mire kell ügyelnie?

A

Az áramszedőket a lehúzó kötéllel, vagy áramszedő kezelő rúddal szabad kezelni, illetve az erre alkalmas kocsikban az automata lehúzóberendezéssel is. A kötél kezelésekor ügyelni kell arra, hogy a kötelet a lehúzódobtól minél távolabb fogjuk meg, és ne végezzünk hirtelen mozdulatokat a kötéllel, mivel azt ilyenkor a dob beránthatja. A kötelet mindig munkavédelmi kesztyűben kezeljük.

18
Q

Milyen elsősegélynyújtást végezne égési sérülés esetén?

A

A sérültet lefektetjük, majd az égési sebet hideg folyó vízzel hűtjük, óvjuk a szennyeződésektől.

19
Q

Mi a teendője, ha az akkumulátor ellenőrzésekor, karbantartásakor sav (elektrolit) fröccsen a bőrére?

A

Forgalmi járművezető az akkumulátort nem ellenőrizheti. Ha sav fröccsen a bőrre, azonnal bő vízzel le kell öblíteni.

20
Q

Mi a teendője halálos, ill. életveszélyes foglalkozási baleset esetén az üzem területén? Ki jogosult a helyszín megváltoztatását, ill. a munka folytatását engedélyezni?

A

A hatóságot azonnal értesíteni kell. A helyszínt a kiérkezésükig biztosítani kell, annak megváltoztatását, a munka folytatását a hatóság engedélyezheti.

21
Q

Melyek az elsősegélynyújtó felszerelésre és a tűzoltó készülékre vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek a trolibusznál?

A

A trolibuszban mindig kell lennie elsősegélynyújtó felszerelésnek. Tűzoltó készülékből 100 fő alatt 1 db 6 kg-os, 100 fő felett 2 db 6 kg-os vagy 1 db 12 kg-os kell.

22
Q

Mi a teendője elektromos berendezés okozta tűz észlelésekor? Mivel lehet oltani az elektromos tüzet?

A

A főkapcsolót le kell kapcsolni, az oltást meg kell kezdeni, a tűzoltóságot értesíteni kell, még az eloltott tűz esetén is. Az elektromos tüzet porral oltóval szabad oltani.

23
Q

Milyen előírásokat ismer az erősáramú berendezésekre vonatkozólag (közlekedési útvonal, kezelőhely, stb.)?

A

Az erősáramú berendezést csak az arra képzett személy szerelheti, javíthatja.

24
Q

Milyen tűzoltó berendezést kell elhelyezni az A, B, C, D tűzveszélyességi osztályba tartozó létesítményekben?

A

6 vagy 12 kg töltősúlyú porral oltó készüléket.

25
Q

Mire kell vigyáznia az utasok fel- és leszállásánál? Mikor kezdődhet meg a fel- és leszállás?

A

Utasok fel- és leszállása csak megállóhelyen történhet. Fel- és leszállás közben az utasoknál fennáll a botlás, elesés veszélye, erre különösen figyelni kell. A folyamat akkor kezdődhet meg, ha a jármű megfelelő távolságra megállt a járdaszegélytől, és biztonságosan rögzítve van, az ajtók teljesen kinyíltak.

26
Q

Mikor kell eltiltania a gazdasági vezetőnek a dolgozót a munkavégzéstől?

A

Ha a dolgozó a munkavédelmi oktatásnak nem tett eleget, orvosilag alkalmatlan, nem használ védőfelszerelést, vagy munkára alkalmatlan állapotban jelenik meg.

27
Q

Mit nevezünk menekülési útvonalnak? Melyek a közlekedési útra (menekülési útvonal) és kijáratokra vonatkozó előírások?

A

A menekülési útvonal az a közlekedési útvonal, amelyet veszélyhelyzet, tűzeset esetén a helyszín, épület, jármű stb. elhagyására kell használni. A menekülési útvonalat még átmenetileg sem szabad eltorlaszolni semmivel, irányát az erre vonatkozó megvilágítható táblákkal jelezni kell. A táblák megvilágításának áramszünet esetén is működnie kell.

28
Q

Tűzveszélyes folyadékok (festékek, hígítók, oldószerek) milyen edényben tárolhatók?

A

A folyadéknak megfelelő edényben, amelyet az adott folyadék nem old fel.

29
Q

Hogyan kell telephelyen, nagy forgalmú úton, javítóbázison tolatást végeznie a trolibuszvezetőnek az üzemi baleset megelőzése érdekében?

A

Tolatást csak segítő személyzettel szabad végezni. A segítő személynek mindig úgy kell elhelyezkednie, hogy a járművezetővel egymást lássák, a szemkontaktust fel tudják venni. A tolatás megkezdése előtt meg kell egyezniük a használni kívánt jelzésekről a félreértések elkerülése érdekében. Tolatás előtt hangjelzést kell adni, és a tolatás teljes időtartama alatt a tolatásjelző zümmert használni kell.

30
Q

Mi a teendője akkor, ha a trolibusz kigyullad az úton?

A

Azonnal biztonságosan meg kell állni, az ajtókat kinyitni és az utasokat felszólítani a leszállásra. A trolibuszt rögzíteni kell a rögzítőfékkel, áramtalanítani és az áramszedőket lehúzni. A tüzet be kell jelenteni a tűzoltóságnak, majd a lehetőségekhez képest az oltást megkezdeni.

31
Q

Ki használhatja a műhelyben lévő gépeket? Miért?

A

A műhelyben lévő gépeket csak az oda beosztott dolgozók használhatják, mivel nekik van meg a szükséges tudásuk azok biztonságos működtetéséhez.

32
Q

Mi a teendője akkor, ha összeütközés következtében személyi sérülés történik?

A

A hatóságot értesíteni kell, a helyszínt biztosítani kell, és meg kell kezdeni az elsősegélynyújtást.

33
Q

Elektromos tüzek oltására milyen tűzoltó berendezést kell biztosítani?

A

Porral oltó tűzoltó készüléket.

34
Q

A le- és felszállásnál mikor lehet megadni az indulásjelzést, és mikor nem szabad becsukni a távműködtetésű ajtókat?

A

Az indításjelzést akkor lehet megadni, ha az utolsó leszálló utas is két lábbal a talajon áll, és elengedte a járművet, illetve az utolsó felszálló utas is felszállt a trolibuszra, és eltávolodott az ajtótól. Az ajtókat nem szabad becsukni, ha valaki az ajtók közelében tartózkodik, illetve felszállni vagy leszállni szándékozik.

35
Q
A