munta Flashcards

1
Q

väsentlighetsprincipen

A

uppgifter som inte behövs, ska inte sökas, inte tillföras och inte belasta utredningsarbetet (väsentlighetsprincipen). koncentrera utredningen på väsentliga och relevanta uppgifter i förhållande till frågeställningarna (Edvardsson & Vahne Westerhäll, s. 16).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

precisering

A

Utgångspunkten för en utredning är att vi behöver veta något som vi inte redan vet, dvs ett behov av att information först ska preciseras. det kan ibland vara oklart vad vaga och substanslösa uppgifter betyder. precisering av ett påstående definieras som att antalet rimliga tolkningar av påståendet minskas. hur långt det behöver minskas för att uppnå en rimlig privatisering nivå beror på kraven i den aktuella utredningen. preciseringen kan behöva drivas olika långt för olika uppgifter. en viss uppgift kan till exempel vara mycket avgörande i sina detaljer och kan feltolkas om inte preciseringen drivs långt. en annan uppgift kan vara trivial och sakna större betydelse. ibland handlar det om att kunna precisera mänskliga beteenden, situationer och förlopp istället för att göra påståenden av generaliserande och intetsägande karaktär (Edvardsson & Vahne Westerhäll, s. 113).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

tankefel

A

Tankefel är något som tar mycket tid och något som det läggs en del tankemöda på. Tankefel kan dock leda till felaktiga beslut och misstag vare sig det är personliga beslut, beslut i en utredning eller beslut i samhällets organisationer. Tankefel kan därmed leda till konsekvenser med mycket lidande och ibland även stora kostnader. Det finns en rad olika slags tankefel, där antalet mellan dem varierar beroende på sammanhang och person. En del tankefel i ett sammanhang kan få föga konsekvenser och kan efter korrigeras lätt medans de i en annan situation eller ett annat tankefel kan få negativa konsekvenser. Exempel på tankefel som kan få oåterkalleliga och vittgående konsekvenser är till exempel att sätta en oskyldig person i fängelse eller att en patient tar sitt liv på grund av terapeutens eller patientens egna tankefel. Tankefel kan dock även användas som tumregel för att kunna ta snabba beslut. Till exempel om man ser en vuxen man ligga på trottoaren kan ett tankefel vara att man tänker att mannen måste vara berusad. Egentligen finns det inte tillräckligt mycket information till att bedöma vad personens tillfälliga tillstånd beror på. Det finns i regeringsformen 1 kap. 9 § ett krav på att tankefel bör uppmärksammas, då lagrummet berör att en offentlig tjänsteman ska iaktta saklighet och opartiskhet. Tankefel får ofta med sig andra och sprids genom media, skvaller, rykten samt frekvent upprepning (a.a., s. 221f.).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

övertygelsefixering

A

Ett tankefel. Går vi in med en felaktig, fixerad övertygelse kan denna komma att störa eller förstöra i stort sett alla moment i utredningsarbetet. Avser tendensen att hålla fast vid en övertygelse trots stark motevidens. Dessa kan då ignoreras och ensidigt bekräftelsesökande (konfirmation bias) kan som i detta fall tillgripas för att ge stöd åt övertygelsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

pluralism

A

En viktig utgångspunkt vid utredningsarbete. Olika perspektiv, uppfattningar, metoder, teorier, resultat etc. ska ha möjlighet att framläggas, prövas, jämföras, mötas och granska varandra (jmf SoL 11:2).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

cirkulär logik

A

Avser ett övergripande sätt att resonera vid vilket andra tankefel utnyttjas. genom att använda utgångspunkten att X gäller och låter den styra arbetet kan man med hjälp av flera tankefel uppnå bedömningen att X gäller (=utgångspunkten). Starta med ett antagande/en övertygelse etc. om vad som inträffat, och sedan söka stöd ensidigt och tolka befintlig information som stöd för antagandet (undvika det som talar emot, undvika alternativa förklaringar). Bekräftelse av en utgångs uppfattning eftersträvas genom att som tankeled använda olika tankefel tex ensidigt bekräftelsesökande, ignorera alternativa hypoteser, ignorera motevidens, källkritiska misstag, omtolka eller fabricera evidens till förmå för utgångs uppfattningen. resultatet blir att utgångspunkten framstår som bekräftad (men resonemanget håller inte för närmare granskning) (Edvardsson & Vahne Westerhäll, s. 226).

cirkelresonemang, man bevisar en situation med någonting annat, ” jag är en bra pappa för att jag säger att jag är en bra pappa” man kan inte bekräfta det på annat sätt. man har en övertygelse om att det som inträffat endast sker ensidigt. Endast använda en utgångspunkt och låta den leda utredning. Behöver synliggöra det claes sagt.

Ex: Claes talar sanning för hon säger att hon talar sanning
Det är lätt att gå på såna påståenden. Vara kritisk och kanske fråga barnet? Är pappa en god förälder? Eller be claes fru förklara vad hon anser om detta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

likhetsprincipen

A

en central princip som är bindande för alla dem som utövar offentlig makt och återfinns i 1 kap. 9 § RF. Domstolar, statliga förvaltningsmyndigheter, kommunala förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör uppgifter inom den offentliga förvaltningen ska enligt detta stadgande beakta allas likhet inför lagen vilket kallas för likabehandlingsprincipen eller likhetsprincipen (Lind och Montoya, s. 15).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Minnesanalys

A

Exempel från föreläsning- vad är rimligt för mig att komma ihåg. Vad man lägger för vikt i ett enskilt minne. Finns det stöd som kan styrka minnet. Det är något man ska förhålla sig till som handläggare, vad står det här minnet för? Koppla tillbaka till laboration övningarna. I vilket sammanhang, vilka var med, kan man prata med dem som var med, kan man ge en beskrivning till dem som var med.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

objektivitet

A

Stadgas i RF 1 kap 9 § allmän offentligrättslig princip där man ska iaktta saklighet och opartiskhet som även kallas för objektivitetsprincipen (Lind och Montoya, s. 15). termen är allmänt synonymt med termer som saklighet och opartiskhet, subjektivitet används ofta som motsatsord. en förekommande uppfattning är att objektivitet föreligger när flera oberoende bedömare når samma resultat eller bedömning, tex vid poängsättning. brister i objektivitet kan bestå av sakfel, ensidiga urval av fakta, felaktig tillämpning av vissa metoder eller i logiska inkonsekvenser. objektivitet bör utmärka sökandet efter kunskap som kollektiv process och brister i objektivitet avslöjas genom kritisk granskning. det som många eller alla är överens om behöver inte vara objektivt då det kan finnas fel etc. i det man är ense om (Edvardsson & Vahlne Westerhäll, s. 103).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

hypotesprövning

A

Om man vid utredning får flera historier om en händelse. Kalle beskriver vid olika samtal olika historier om att hans pappa har slagit honom. som utredare kan man då skapa hypoteser om möjliga förklaringar till att Kalle berättar olika utfall av samma situation. en hypotesprövning kan kräva fler preciserade uppgifter. hypoteserna prövas genom rimligt säkerställda uppgifter. att det saknas uppgifter kring en eller flera av de möjliga hypoteserna är inte sakligt acceptabelt (Edvardsson & Vahne Westerhäll, 119,121,211).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

relevans

A

I en utredning kan det diskuteras om mängden information som eftersträvas. de utredare som eftersträvar så mycket information som möjligt öppnar upp för att irrelevant information tillförs vilket inte är önskvärt. olika uppfattningar och teorier föreligger om vad som är relevant för att besvara en viss frågeställning. vid tolkning hypoteser r ett grundvillkor att befintliga uppgifter är relevant och rimligt säkerställda. en relevant uppgift måste även vara hållbar för att kunna beaktas då enbart relevans inte räcker. eliminera tolkningar som strider mot uppgifter som uppfyller krav på relevant och hållbarhet. Det är viktigt att skilja på relevans och hållbarhet när det gäller uppgifter eller argument. begreppet relevans syftar på en förbindelse mellan något och något annat, medan hållbarhet gäller något isolerat. med relevans avses här bland annat att en uppgift har betydelse för att besvara en eller flera frågeställningar. en uppgift kan ha relevans för en frågeställning men inte för en annan. det kan ibland vara lämpligt att låta en beslutsfattare ta ställning till om något är relevant att väga in eller inte. relevans kan ses som en gradfråga då en viss uppgift kan vara helt avgörande för svaret på en frågeställning medan andra uppgifter kan bedömas ha måttlig eller marginell betydelse. uppgifter som är irrelevanta kan störa utredningsarbetet (Edvardsson & Vahne Westerhäll, s. 164).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

proportionalitetsprincipen

A

Balans mellan mål och medel. En avvägning måste göras i varje enskilt fall. (RF 2:21, 2:12 st. 2, Polislagen 8 § , LPT 2a-b §§).
Proportionalitetsprincipen är en rättsprincip som avgör hur det allmänna ska agera inom det förvaltningsrättsliga området. Innebär att en åtgärd ej får begränsa de rättigheter mer än vad som i situationen kan anses vara rimligt. Alltså de fri- och rättigheter som kan begränsas måste vägas jämt och vara proportionerlig enligt proportionalitetsprincipen. Dessa krav hittas i 2 kap. 20-24 § RF (SFS 1974:152). (Lind, 2012, s. 31). för det första får najt endast utövas om det kan anses nödvändigt för att uppnå syftet, för det andra måste maktutövningen stå i rimlig proportion till vikten av vad som ska uppnås och för det tredje ska det medel användas som innebär det lindrigaste ingreppet för den enskilda (Edvardsson & Vahlne Westerhäll, s. 55).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

faktoid

A

termen avser fakta liknande påståenden. faktoider kan definieras som utbredda, i kultur eller subkultur kringflytande, falska försanthållanden eller begrepp, som ofta inte ifrågasätts. beträffande till exempel psykoterapi förekommer mängder av myter i samhället i stort, till exempel om den olyckliga barndomens inflytande, om förträngning av övergrepp som förklaring till symtombilder, om olika terapi metoders positiva effekt, om nödvändigheten av professionella samtal efter katastrofer och kriser osv. sådana faktoider gynnar uppenbarligen vissa yrkesgrupper. det är skillnad på att ställa upp en hypotes eller ett antagande där man är medveten om osäkerheten, och på att hävda en faktoid som sanning. ‘’jag vill här peka på risken för att faktoider infiltrerar utredningar via utredaren själv eller via uppgiftslämnare eller anlitade sakkunniga (Edvardsson & Vahne Westerhäll, s. 112). termen avser försanthållanden som figurerar på kulturell eller subkulturell nivå, tex på arbetsplatser inom socialtjänsten. många tror att faktoríden är sann, när det i själva verket inte finns underlag i sak för att hävda den eller när den bevisligen är falsk (a.a., s. 178).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

generalisering

A

generalisering innebär att utifrån något eller några fall uttala sig om andra fall eller om hur det är i allmänhet i det aktuella slaget av fall. anta att en bedömare har träffat 10 personer med svåra alkoholproblem och har konstaterat att alla rökte. detta är då ett faktum, förutsatt att observationerna var korrekta. med det går inte att utifrån detta underlag generaliserande hävda att de flesta eller alla personer med svåra alkoholproblem röker eller att personer med alkoholproblem ‘’brukar’’ röka. endast 10 personer är ett mycket litet stickprov (Edvardsson & Vahne Westerhäll, s. 108).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

frågeställningar

A

en utredning utgår från befintliga kunskapsbehov. dessa formuleras som en eller flera frågeställningar (eller som hypoteser). inom socialtjänsten är det vid mer komplexa problem oftast aktuellt med flera frågeställningar för att logiskt styra ett utredningsarbete. det förekommer dock utredningar där ett mer brett formulerat syfte kan vara tillräckligt. de formulerade frågeställningarna ska besvaras så väl och begripligt som möjligt med hänsyn till tid, resurser, kompetens mm. för varje frågeställning tänker utredaren ut hur man enklast och effektivast kan besvara den. arbetssätten kan variera, men ska vara anpassade till frågeställningarna (Edvardsson & Vahne Westerhäll, s. 14).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

rättssäkerhet

A

att respektera rättskälleläran är ett effektivt sätt att främja rättssäkerhet, vilket i sin tur är ett överordnat mål för den offentliga verksamheten. rättsliga beslut ska vara rättssäkra, vilket innebär att de ska kunna förutses och även kontrolleras i efterhand. när individuella beslut fattas med stöd av generella rättsregler garanteras förutsebarhet och rättssäkerhet. möjligheten att överklaga stärker den enskildes rättsliga ställning och ytterst hans/hennes rättssäkerhet (Lind och Motoya, s. 20, 213).

17
Q

saklighet

A

en grundläggande föreskrift vid utredningsarbetet nämns i regeringsformen 1 kap. 9 § där det stadgas att inom offentlig förvaltning gäller att ‘’iaktta saklighet och opartiskhet’’. det är därmed viktigt att upprätta saklighetskravet. att vara saklig innebär bland annat att utredaren så sakligt som möjligt ska söka besvara de logiskt styrande frågeställningarna i utredningsarbetet. uppgifter som ska användas som underlag för analyser och bedömningar måste uppfylla en del elementära krav på saklighet. de grundläggande kraven på saklighet är tydlighet, öppen redovisning, allsidighet/helhet, relevans, precisering korrekthet/rimligt säkerställande, tidsredovisning, källredovisning, osäkerhetsmarkering, observationer kontra tolkningar med mera. de angivna grundläggande kraven på uppgifter bör vara uppfyllda i utredningsarbete. uppgifter som inte uppfyller kraven bör förkastas eller åtgärdas på så sätt att kraven uppfylls (Edvardsson & Vahne Westerhäll, s. 20, 161-175).

18
Q

kritiskt tänkande

A

en grundläggande aktivitet vid eftersträvade av saklighet. det finns ingen allmänt vedertagen definition på kritiskt tänkande, vilket kanske är lämpligt att hålla öppet med så stor bredd i sammanhanget. det kan innefatta sådant om att ställa olika slags frågor och begära svar på dem. även sakligt ifrågasättande av förhållanden, påståenden/uppgifter, arbetssätt, teorier, ideologier med mera kan ses som kritiskt tänkande. kritiskt tänkande kan även innefatta att upptäcka att vissa uppgifter, som borde varit med, saknas. att upptäcka och klargöra andra felkällor såsom förväntan från omgivningen, varseblivnings fel, minnesfel och tolkningsfel är ytterligare slag av viktigt kritiskt tänkande. i vardagslivet behöver människor kritiskt tänkande för att överleva i sin livsmiljö. det kan innebära att genom ifrågasättanden, motfrågor och kontroller pröva information och att formulera påståenden som håller för kritisk prövning. det gäller att ge utrymme och tillåtelse för kritiskt tänkande, något som ger avkastning i kunskap och minskning av misstag. exempelvis finns mycket att lära genom att ta tillvarata problematisering och klagomål kring socialtjänstens organisationer (Edvardsson & Vahlne Westerhäll, s. 23, 86, 208).

19
Q

opartiskhet

A

Jävsreglerna som nämns i FL 10 § är centrala för en socialnämndens verksamhet. den som ska handlägga ett ärende är jävig om exempelvis det i övrigt finns någon särskild omständighet som är ägnad att rubba förtroendet till hennes/hans opartiskhet i ärendet. när frågan om opartiskhet uppenbarligen saknar betydelse bortses från jäv. Kan tänkas vara synonymt med objektivitet. I regeringsformen 1 kap 9 § ska en offentlig tjänsteman ‘’iaktta saklighet och opartiskhet’’. Från föreläsningen: Att sträva efter att inta en öppen och neutral position i relation till sakfrågan och det klienten förmedlar.

20
Q

observation

A

en utredare behöver skilja på observationer (iakttagelser) och tolkningar. goda observationer kan nå hög eller fullständig säkerhet (snabba och automatiska tolkningar kan dock ibland vara felaktiga). hög säkerhet i observations materialet kan nås genom närhet till det observerade, enkelt och långsamt förlopp, gott om tid att iaktta, möjlighet att upprepa observationer, flera oberoende observatörer, goda möjligheter att se och höra, direkt dokumentation eller rent av något någon mer objektiv registrering såsom föremål. med det finns även vanskliga observationer, tex ögonvittne identifieringar av misstänkta. jämfört med observationer har tolkningar en mycket mer osäker karaktär. en eller flera observationer som är relativt säkra kan ofta tolkas på fler sätt. felaktiga tolkningar är därför ett mycket vanligt fenomen, och i synnerhet om de görs utan tillräckligt underlag eller utifrån en fix förhandsuppfattning eller faktoid. ett exempel är om en deltagare på en föreläsning reser sig upp, packar ihop sina saker och går därifrån. den observationen har hög säkerhet för flera personer såg det hända. Anledningen till att personen gick därifrån vet man dock inte men det går att tolka situationen på olika sätt. det är bara spekulationer. det är därför en stor skillnad mellan tolkningar och observationer. det är viktigt att utredare i text upprätthåller skillnaden mellan grundläggande observationsmaterial och tolkningar så långt det går. dessa bör på något sätt separeras i texten, under särskilda rubriker eller kolumner eller genom att tydligt markera språkligt vad som är vad. varken utredaren själv eller läsaren ska behöva tro att i texten införda tolkningar är observationer eller att de ligger på samma nivå av säkerhet. det är även viktigt att understryka att de endast är uppgifter som överlevt källkritisk granskning som kan användas som underlag vid tolkning (Edvardsson & Vahlne Westerhäll, s. 118).

21
Q

legitimitetskrav

A

Idag ser man inte på rättsordningen om en tvångs ordning, utan den är legitimerad genom den demokratiska ideologin. rättsordningen innebär att den är innehållande regler som har majoritetens av landets invånare bakom sig vara legitima. formell legitimitet innebär att medborgarna lita på systemet och upplever sig lojala mot detta, därför att stadgande former noggrant följs. en rättslig reglering som kännetecknas av både formell och materiell legitimitet, kan sägas ha hög legitimitet, vilket innebär att lagarna accepteras av dem som berörs av dem. legitimiteten är beroende av människors sociala medvetenhet, värdeskalor och värderingar. om normeringen inte motsvarar denna ‘’medborgarnas ideologi’’, uppkommer ett krav på förändring. reglerna saknar då materiell legitimitet. ett krav för att kunna fastlägga rättsordningens materiella legitimitet är att öppenhet och insyn samt en klar och utförlig argumentation är för handen, så att kontroll möjliggörs. även tillämpningen av rätten måste vara legitim. de är ju i tillämpningen dom rättssystemet på ett mer konkret sätt möter den enskilda individen (Edvardsson & Vahlne Westerhäll, s. 56).

22
Q

systematik

A

Om observationer ska leda till en allsidig bild, så krävs en allsidighet och systematik i urvalet, tex av situationer. om observationer görs selektivt, så kan de ge en felaktig bild, även om varje enskild observation är korrekt genomförd. om vi tex observerar en förälder bara när han/hon har svårt att hantera sitt barn och underlåter att observera alla de situationer som fungerar bra, så blir bilden falsk, även om de redovisade uppgifterna är korrekta (Edvardsson & Vahlne Westerhäll, s. 138).

23
Q

perspektiv

A

det kan vara viktigt att tänka igenom olika möjliga perspektiv inom det område som utredningen gäller. en utredare kommer att röra sig med ett eller flera perspektiv, vare sig de är medvetna för utredaren eller inte. exempelvis individfokuserad perspektiv, familjeperspektiv eller systemperspektiv av något slag kan vara aktuella Edvardsson & Vahlne Westerhäll, s. 14).

24
Q

det logiska kravet

A

Logiskt sätt kan en slutbedömning aldrig föreligga förrän utredningsarbetet är färdigt. ändå märks det i mängder av utredningsmaterial och arbetssätt idag att utredare redan har en övertygelse med utredningsarbetet pågår, vilket gör att det snedvrider utredningen med denna övertygelse som riktningsvisare. utredningsarbete måste, om det gör anspråk på objektivitet eller hållbarhet, vid kritiskt prövning uppfylla en del elementära logiska krav. det ska finnas tydliga, logiskt styrande frågeställningar, och i utredningsarbete söker man besvara dessa. arbete får inte starta med att låsa fast svaret eller slutsatsen, eller göra ett tvivelaktigt antagande om det som ska prövas eller enbart överväga en enda tolkningshypotes, när flera är möjliga (Edvardsson & Vahlne Westerhäll, s. 104).

25
Q

felkällor

A

exempel på felkällor kan vara förväntningar, konflikter, lojalitet, jäv, minnesfel och inblandning av egna tolkningar. sådant material kan ha lägre kvalitet. s. 140. med barn måste utredaren vara medveten om psykologiska och socialpsykologiska felkällor i samtalen, tex barnens källhantering. såsom källförväxling. En felkälla är helt enkelt någonting som kan ha påverkat resultatet (Edvardsson & Vahlne Westerhäll).

26
Q

logisk struktur

A

den logiska strukturen i en utredning måste vara tydlig (innehålla en röd tråd) och styras av minst ett syfte/frågeställning/ar.

27
Q

integritet

A

I den inledande delen av SoL(1 kap. 1 § st. 3) nämns det att verksamheten ska bygga på människans självbestämmande och integritet. lagrummet innebär bla att socialtjänsten ska särskilt beakta att de människor som deras verksamhet berör är i en utsatt position som hjälpbehövande. det betyder att det i socialtjänstens verksamhet är särskilt viktigt att hantera ärenden eller uppgifter om enskilda på ett respektfullt sätt för att inte ytterligare understryka de hjälpbehövandes utsatthet. integritetsfrågan kan betraktas som en följd av vissa grundläggande fri- och rättigheter för medborgarna, t ex rätten till privatliv som direkt kan relateras till respekten för den enskildes integritet. regler gällande den enskildes integritet inom socialtjänsten återfinns inte bara i olika speciallagar som SoL, LVU, LVM och LSS utan även i OSL, där det i 26 kap stadgas om sekretess (Lind & Montoya, s. 65).

28
Q

källkritik

A

Termen källkritik innefattar källredovisning samt många fler aspekter. en källkritisk prövning innebär inte bara uppgifter från källor utan hela utredningar, inklusive utredares agerande, ska underkastas källkritisk prövning. grundprincipen är att en uppgift, ett dokument ett arbetssätt etc. som på någon saklig grund misstänks vara felaktig ska förkastas, dvs i ett utredningssammanhang inte användas som underlag för analyser, bedömningar, slutsatser eller förslag. kritisk prövning är detsamma som källkritik, bara en lämpligare term. källkritik är ingen bevismetodik utan enligt den nämnda metodlitteraturen en misstanke metodik. det är misstanke om fel som grundas på en eller flera påvisbara omständigheter, indikationer eller kriterier som används, inte fitt uttänkta misstankar. exempelvis kan ett dokument uppvisa ett tendentiöst urval av uppgifter och även vaghet eller sakfel på ett par kontrollerbara punkter samt bristande källredovisning av uppgifter. ett mycket stort antal sakomständigheter, indikationer eller kriterier kan bli anförda vid källkritik. dessa kan även variera i styrka, till exempel kan konflikter, fabuleringar, etc ha olika styrka. källkritik innebär bedömningsfrågor där hänsyn behöver tas till sammanhanget och till vart eventuella felaktiga belsut av olika slag kan leda (Edvardsson & Vahlne Westerhäll, s. 176f.).

29
Q

tydlighet

A

en utredare måste vara tydlig inför sig själv, inför uppgiftslämnare och läsare och inför användare av utredningen. genom tydliga frågeställningar klargör utredaren vad det är för uppgifter som söks och vad som ska besvaras- för sig själv inte minst. redovisningen ska vara så tydlig och öppen att läsaren har möjlighet att upptäcka eventuella svagheter och ifrågasätta resultaten. att inte upplysa läsaren om felkällor och svagheter eller att undanhålla relevant material är inte sakligt godtagbart. till tydlighetskravet hör naturligtvis även sådant som tydlig disposition, tydlig rubriksättning och ett begriplig språkbruk samt undvikande av egocentriskt tal och missledande språkliga påverkningar (Edvardsson & Vahlne Westerhäll, s. 109). Från föreläsningen: Att sträva efter att göra en så tydlig överenskommelse om utredarens roll, klientens roll, att säga till om man inte förstår, hur svaren kommer att användas, e.t.c.

30
Q

Överdiagnostik

A

Ibland kan en uppgiftslämnare eller utredare anse sig ha konstaterat ett problem, som inte existerar när saken undersöks närmare, vilket kallas över överdiagnostik. det kan uppkomma genom att normala variationer eller triviala tecken feltolkas, eller genom att bedömaren blandar in egna intuitiva ideér, erfarenheter och föreställningar som inte alls har med sakfrågan att göra. ett exempel kan vara hysterin som pågick under 80-talet om påstådde sovjetiska ubåtar på svenska farvatten, där det senare visade sig att triviala ljud från fiskar och andra djur utifrån en då vanlig förhandsuppfattning hade tolkats som ljud från ryska ubåtar (Edvardsson & Vahlne Westerhäll, s. 125).

31
Q

mänsklig variation

A

Människor skiljer sig åt genetiskt, socialt, psykologiskt etc. det kan vara viktigt i utredningsarbete att erkänna mänsklig variation och tillvarata unika erfarenheter, unika resurser och unika utvecklingsmöjligheter. det gäller att vara öppen för den unika individen och för olika lösningsmöjligheter, trots att en diagnos är satt på personen i fråga (Edvardsson & Vahlne Westerhäll, s. 71).

32
Q

bedömning

A

är en term som inom utredningsarbetet innebär bevarandet av frågeställningar. ’’Bedömningar kan avse påståenden, grundade på fakta eller rimligt säkerställda uppgifter, om något i dåtid, något i nutid eller något i framtid, till exempel en äldre omsorgstagarens behov’’ (Edvardsson och Vahlne, 2014, s. 213). Bedömning som term har en inbyggd osäkerhet då det kan uppstå situationer där en bedömning behöver göras snabbt innehållande vaga eller ofullständiga underlag. Det är därför viktigt att utredaren använder sig av osäkerhetsmarkörer i de situationer där det kan föreligga misstankar om fel i informationen, detta för att läsare och beslutsfattare visa att det föreligger en osäkerhet i informationen. Det svåra kan vara att utredaren får till sig information där det inte innehåller osäkerhetsmarkörer vilket leder till att utredaren inte är medveten om felkällorna. Andra faktorer som kan leda till att utredaren gör felaktiga bedömningar är tankefel, okunnighet, slarv etc. Felaktiga bedömningar kan leda till skada för både människor och samhälle. Ett vanligt förekommande problem gällande bedömningar är att uppgifter från barn inte skrivs in i utredningen (a.a.).

33
Q

analys

A

Begreppet analys förekommer i många betydelser och betecknar varierande sätt att tänka och arbeta. som ordboks betydelse anges ofta ‘’sönderdela’’ och som motsats ‘’syntes’’ dvs förening av olika enheter till en helhet. vid utredningsarbete inom socialtjänsten kan analys definieras som att utifrån rimligt säkerställt underlagsmaterial arbea med att söka besvara en frågeställning eller avgöra en hypotes. hur detta går till i detalj behöver tänkas ut från fall till fall. analyser måste grundas på källkritiskt prövat och sakligt material. ett förfarande vid analys kan vara att tänka ut och ställa frågor till materialet och se vilka svar som erhålls. vid analys kan även sökas efter relevanta begrepp och efter mönster i materialet, tex vad som hänger ihop med vad. att upptäcka problem och konsekvenser samt att göra jämförelser kan också höra till analysarbetet inom socialtjänsten. vid analys av utredningsarbetet används- vare sig utredaren är medveten om det eller inte- olika perspektiv, begrepp och tankesätt. olika sätt att analysera material för att skapa underlag till bedömningar kan göras. utredaren bör begränsa sig till de analyser som kan behövas i det aktuella fallet. analyser beaktas löpande i arbetssättet och inte bara något som genomförs i efterhand. om en analys inte är påtänkt redan vid skapandet av uppgifter, så kan uppgifterna bli otillräckliga, tex för vaga eller för få för att kunna göra analysen (Edvardsson & Vahlne Westerhäll, s. 187f.).

34
Q

confirmation bias

A

ensidigt bekräftelsesökande kring ett alternativ, dvs sådant som talar för en viss uppfattning/förklaring eftersöks eller konstrueras genom resonemang utan att någon motsvarande ansträngning görs rörande sådant som talar emot (Edvardsson & Vahlne Westerhäll, s. 106).

35
Q

förväntanseffekter

A

enligt forskning kan förväntningar överföras genom et trettiotal kanaler, såsom ansiktsuttryck, blickar, tonfall, tystnad, gester osv, och även mellan människor och djur. förväntningar behöver alltså inte vara uttalade- de påverkar ändå. en utredare som förväntar sig vissa svar påverkar svarens innehåll. när utredare förnekar, inte inser eller förbiser att de påverkar uppgifter från källor vid utredande samtal, begås tankefelet ‘’doktrinen om nollpåverkan’’ (Edvardsson & Vahlne Westerhäll, s. 142).

36
Q

legalitetsprincipen

A

Legalitetsprincipen FL 5 § Innebär att en tjänsteman inom en myndighet eller myndigheten bör ha rättsligt stöd i författning för de åtgärder som denne vidtar. Samt att maktutövningen till medborgarna måste ges legitimt till medborgarna (Lind, 2012, s .14-15). I 1 kap. 1 § 3 st. RF framgår det att ”den offentliga makten utövas under lagarna” (SFS 1974:152).

37
Q

premisser

A

Antaganden som leder till att en slutsats dras? om premisserna är sanna är slutsatsen sann. begreppet slutledning är centralt inom logiken. vid slutledning utgår man från ett underlag av uppgifter (ofta kallade premisser) och grunder ett påstående (ofta kallad slutsats) på uppgifterna. slutledningen kan vid närmare granskning vara giltig eller ogiltig. om slutledningen genomförs på ett logiskt korrekt sätt ska ska slutsatsen vara hållbar, om premisserna är hållbara/sanna. i många praktiska sammanhang kan det dock finnas felkällor kring underlaget/premisserna.