NATURFAG Flashcards

1
Q

Hvordan påvirker sola livet på jorda?

A

Sola er en kjempestor glødende kule av hovedsakelig hydrogengass og heliumgass og utgjør over 99% av massen i solsystemet. Sola er ansvarlig for fotosyntesen. Fotosyntesen er den viktigste livsprosessen på jorda. Det er prosessen der planter bruker solenergi (sollys) til å sette sammen karbondioksid og vann til sukkermolekyler og oksygengass, sukker og stivelse. Fotosyntesen skjer i plantenes klorofyll. Klorofyllet er også det som gir planter den grønne fargen. Dyreriket er helt avhengig av plantene. Alt dyr spiser har i første omgang blitt laget av en plante, og oksygengassen i atmosfæren er et avfallsstoff fra fotosyntesen. Oksygenet var helt nødvendig for at dyreriket skulle kunne utvikle seg. Fotosyntesen er den kjemiske reaksjonen som skaffer næring til alle planter og dermed alt annet liv på jorda. Livet kunne ikke eksistert uten denne prosessen. Oksygen er et avfallsprodukt som dannes i denne reaksjonen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvorfor har månen forskjellig form til forskjellig tid?

A

Månen går i bane rundt jorda og bruker omtrent 28 dager på den runden. Månen roterer også en gang rundt sin egen akse per omløp og derfor ser vi aldri baksiden av månen. Det blir som når vi går rundt juletreet. Vi går med ansiktet mot treet og når vi har gått en runde, har vi samtidig rotert en gang rundt vår egen akse – men juletreet har bare «sett» framsiden av oss.
Vi ser månen i forskjellige faser (f.eks. fullmåne og nymåne) fordi den reflekterer lys fra sola. Vi vil da se de delene av månen som sola skinner på, og som vi kan se fra der vi er. Resten blir liggende i mørke.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvorfor opplever vi forskjeller på dag og natt?

A

Dag og natt får vi fordi jorda roterer rundt sin egen akse samtidig som den går i bane rundt sola. En rotasjon tar ca. 24 timer. Sola står helt stille og skinner konstant. Det blir natt på den siden av jorda som vender vekk fra sola, og dag på den siden av jorda som peker mot sola.
Jorda deles inn i soner fordi at den lokale tiden skal stemme overens med hvor sola står på himmelen uansett hvor på jorda man er.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvorfor har vi årstider?

A

Årsaken til at vi har årstider er at jordaksen (en tenkt linje gjennom jorda fra pol til pol) står litt skrått i forhold til banen jorda følger rundt sola. Jordaksens helning er på ca. 23 grader. Denne helningen gjør at den nordlige og sørlige halvkule skifter på å peke mot sola.
Når det er vinter på den nordlige halvkulen, vender Nordpolen vekk fra sola. Det gjør at områdene lengst i nord (nord for polarsirkelen) blir liggende i konstant mørke. Når det er vinter på den sørlige halvkule, vender Sydpolen vekk fra sola. Etter hvert som jorda beveger seg i bane rundt sola, vil andre områder bli opplyst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er flo og fjære?

A

Tidevann, eller flo og fjære, er regelmessig veksling i vannstanden som forekommer overalt langs kysten. Den laveste vannstanden kalles fjære eller lavvann, mens den høyeste vannstanden kalles flo eller høyvann. Tidsrommet mellom to høyvann eller to lavvvann er i våre kystområder cirka 12 timer og 25 minutter, det vil si et halvt månedøgn. Tiltrekningskreftene mellom jord, måne og sol og de relative bevegelsene i jord-måne-sol-systemet (inkludert jordas egen rotasjon) skaper det vi kaller tidevann.
Tidsforskjellene varierer i en månesyklus. Både månen og sola påvirker tidevannet. Selv om solas tiltrekningskraft er 178 ganger større en månen, er det likevel månen som har størst effekt fordi den er så mye nærmere jorda. Tiltrekningskraften klemmer havet i sammen til to buler på motsatte sider av jordkloden, en ligger i retning månen og en litt mindre er på den motsatte siden. På grunn av jordas rotasjon virker bulene som to kjempebølger, tidevannsbølger, som kontinuerlig beveger seg rundt planeten vår.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva menes med månefaser?

A

Vi ser månen i forskjellige faser (f.eks. fullmåne og nymåne) fordi den reflekterer lys fra sola. Vi vil da se de delene av månen som sola skinner på, og som vi kan se fra der vi er. Resten blir liggende i mørke. En månefase er derfor den delen av den solbelyste siden av månen som er synlig fra jorda.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva er måneformørkelse?

A

Måneformørkelse er mørklegging av månen fordi den kommer inn i jordas helskygge. Det kan den gjøre enten helt (totalt) eller delvis (partiell) . en måneformørkelse er synlig overalt på jorda hvor månen er over horisonten. På grunn av strålebrytingen i jordatmosfæren er månen aldri helt mørk under en formørkelse, selv når formørkelsen er sentral. Månen treffes av brunt sollys. Hvert år skjer en total eller partiell måneformørkelse 0 til 3 ganger totalt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva er forskjellen mellom stjerner og planeter?

A

Forskjellen på stjerner og planeter er at stjernene er sin egen lyskilde, via de kjernefysiske reaksjonene i dens indre, mens planetene går i bane rundt stjerner, som da blir deres lokale sol. Sola er den nærmeste stjernen vi har og er derfor lett å se på himmelen. Alle de andre stjernene ligger mye lengre bak, og skilles ved at de er små lysende prikker på himmelen. Skal vi se planeter må vi ofte benytte oss av et teleskop, fordi de rett og slett er for langt unna til å kunne se med egne øyne. Den eneste planeten det er mulig å se med egne øyne er Venus, jordas naboplanet, fordi den har en svovelgass som reflekterer lys. Vi kan skille den fra andre stjerner ved at den er større og sender ut enda sterkere lys.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva er en næringskjede?

A

En næringskjede viser hvem som spiser hvem i økosystemet: planter - mus som lever av planteføde - rev - ørn. En næringskjede er en veldig forenkla gjengivelse av hvordan energien overføres fra produsenter til konsumenter. Næringskjeden starter med de grønne plantene, produsentene, og viser hvordan energien kan gå gjennom flere ledd av konsumenter før den kommer til topprovdyret i næringskjeden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva er et næringsnett?

A

Et næringsnett består av flere næringskjeder. De fleste dyr spiser forskjellige planter og/eller andre dyr. I et næringsnett forsøker vi å vise alle veier energi og næringsstoffer går i et økosystem. I naturen har de fleste forbrukerne flere matkilder, og energiflyten er sjelden så enkel som det vi kan vise i en næringskjede. Noen kan spise både plantekost og insekter (eksempelvis kjøttmeisen) og de fleste rovdyr har flere arter av byttedyr på menyen. I et næringsnett prøver vi å få oversikt over alle næringskjeder i et økosystem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva er en næringspyramide?

A

En næringspyramide viser at det trengs mange produsenter og konsumenter for å holde liv i rovdyrene på toppen av pyramiden. Ca. 10% av energien overføres fra ett ledd i næringspyramiden til det neste. 90% går tapt i form av varme og avfallsprodukter. Næringspyramiden består av produsenter (planter), primære konsumenter (mus), sekundære konsumenter (rev) og toppredator/sekundære konsumenter (ørn). En næringspyramide brukes ofte for å vise hvordan energi tappes oppover i næringskjedene. Det må mange planter til for å holde liv i en mus, mange mus til for å holde liv i en rev, osv. for hvert ledd i næringspyramiden går bare ca. 10% av energien videre til neste nivå. Resten tappes i form av varme, ekskresjon og liknende. De dyrene som er på toppen, i dette tilfellet en ørn, kalles topprovdyr. Topprovdyrene har ofte ingen naturlige fiender. Når de dør, spises de av åtseletere og brytes ned av nedbryterorganismer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hva menes med produsenter?

A

Produsenter er det nederste i næringskjeden/pyramiden. Det er de grønne plantene som produserer næringsstoffer ved hjelp av solenergi. De spiser ikke andre organismer, men produserer selv den næringen de trenger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hva menes med forbrukere / konsumenter?

A

Forbrukere/konsumenter er dyr som lever av andre planter og/eller andre dyr.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hva menes med nedbrytere?

A

Nedbrytere er smådyr, sopp og bakterier som lever av døde planter og dyr. De er viktige for økosystemet, fordi de «rydder opp i naturen». Uten de ville naturen sett ut som en søppelplass. Hvis dyr dør, er det nedbryterne som spiser de opp. Larver, biller osv. tar seg av grovoppdelingen, mens sopp og bakterier tar seg av finoppdelingen. De bryter opp det døde til næringsstoffene det var laget av, som igjen kan brukes av planter. På denne måten går ingenting til spille i naturen – alt henger sammen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hva betyr det at noe er en nedbryter?

A

Når vi beskriver næringskjeder, næringsnett og næringspyramider, tar vi vanligvis bare med produsenter og konsumenter, men ikke nedbryterne. Likevel er nedbryterne blant de viktigste organismene i naturen. Vi kan tenke oss at vi kan klare oss uten konsumenter, men uten nedbrytere ville hele naturen bli en stor søppelplass. Når et dyr eller en plante dør i naturen, blir organismen etter hvert brutt ned til de næringsstoffene de er laget av. Hvis det er dyr som dør, vil større åtseletere, f.eks. kråker, fjerne en del av kadaveret. Deretter kommer dyr som biller, snegler og fluelarver og tar seg av den første oppdelingen. Det er gjerne de dyrene vi mennesker syntes er ekle som gjør denne jobben. Energiflyten i økosystemene hadde stoppet opp uten dem. Etter denne grovnedbrytingen kommer bakterier og sopp og bryter ned restene til enkle næringsstoffer som planter kan nyttiggjøre seg av. Vanlige nedbrytere er meitemark, sopp, kråker, og små larver.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hva menes med plantenes klorofyll?

A

Planter har klorofyll fordi det er klorofyllet som gjør plantene i stand til å nyttiggjøre seg solenergien. Grønnfargen hos plantene skyldes klorofyll, fordi klorofyll er et veldig kraftig fargestoff. De gule og røde og brune fargene er til stede i planten også når den bare ser grønn ut, men så lenge det er klorofyll i plantene, vil dette overskygge de andre fargene. Om høsten slutter plantene å produsere klorofyll, og det er klorofyllet som er til stede i planten brytes ned. De andre fargestoffene som finnes i bladene, kommer derfor til syne etter hvert som klorofyllet forsvinner. Blant annet er det fargestoffer som skal beskytte mot ultrafiolett stråling. Planter får næringen sin gjennom fotosyntesen.

17
Q

Hva er pollen?

A

Pollen er de hannlige spredningsorganene hos frøplantene. Pollen inneholder arvestoff, og gir opphav til frø når det fører til at eggceller til en plante av samme art eller en nærstående art blir befruktet. Pollen dannes på pollenblad.

18
Q

Hva er pollinering?

A

Pollinering er overføring av pollen fra pollenbærerne til en plantes hunnlige deler. Hensikten med pollinering er å befrukte plantes hunnlige deler, altså å oppnå en form for kjønnet formering. For at planten skal få til en kjønna formering, må den klare å spre pollenet sitt fra sin egen blomst til arret til en annen blomst. Arret er klebrig slik at pollenkornet fester seg til det. Etter at pollenkornet har festa seg til arret, begynner det å spire ut en pollenslange som vokser nedover griffelen mot frøemnet. I enden av denne pollenslangen sitter sædcellen. Nå kan det dannes et frø med et plantefoster.

19
Q

Hva menes med plantenes spredningsmåter?

A

De vanligste spredningsmåtene med pollen er med vind eller at insekter som besøker blomstene på jakt etter nektar eller pollen får det på seg og overfører det fra en plante til en annen. Det finnes planter som skyter ut pollenet sitt selv eller sprer det med vann, men det er sjeldent. Det er viktig for planter å spre frøene sine til nye områder. Planter har mange forskjellige måter å spre frøene sine på, og ofte kan vi se på frukten hvilke spredningsmåte planten har. Vi deler frøspredning inn i aktiv og passiv spredning. Ved aktiv frøspredning er det planten selv som har mekanismer som skyter frøet ut. Det vil da lande et stykke unna morplanten. Storkenebb og gaukesyre er eksempler på planter med aktiv frøspredning. Ved passiv frøspredning er det dyr, vann eller vind som tar frøene med seg nye steder. Eksempler på planter med vindspredning er tistler, løvetann og geiterams.

20
Q

Hvorfor har planter blomster?

A

Planter har blomster for å kunne formere seg, slik at det blir flere blomsterplanter. Å skulle forklare barna den naturfaglige forklaringen blir dumt, da det blir for komplisert for dem å skjønne. Derfor kan det i stedet forklares på den måten at insekter ofte setter seg på blomster. De sitter der fordi de er veldig glade i nektar, som er søtt og godt, som er noe plantene lager. På denne måten hjelper insektene blomsterplantene å bli flere, fordi de tar det med seg pollen videre og sprer det. Blomstene lager barn.

21
Q

Hvordan skjer en fullstendig forvandling for et insekt?

A

De fleste insekter legger egg. Vi deler insektene inn i to hovedgrupper; de med fullstendig forvandling som har et puppestadium, og de med ufullstendig forvandling som mangler et puppestadium. Alle insekter har larvestadium. De mest primitive insektene (de som utvikler seg først) har ikke puppestadium. Når tiden er inne for larven til å gå inn i puppestadiet, vil larven bli tørr og hard utenpå. Innenfor blir hele organismen forvandlet før puppen sprekker, og det voksne insektet kommer ut. Hos insekter med fullstendig forvandling (metamorfose) er det voksne insektet og larven helt forskjellige. Det mest kjente eksempelet på insekter med fullstendig forvandling er sommerfuglen. En sommerfugl ligner lite på den larven den en gang var. Når larven hos en sommerfugl har spist nok, lager den en festetråd til en plante, en vegg, et tre eller likende. Huden blir hard utenpå, og larven forvandles og blir et voksent insekt. Dette kan ta flere uker. Sommerfuglpupper er gjerne kamuflert til å se ut som tørre plantedeler og er derfor ikke så lette å få øye på.

22
Q

Hvordan skjer en ufullstendig forvandling for et insekt?

A

Larvene hos insekter med ufullstendig forvandling kalles nymfer. Det er store forskjeller på en voksen øyenstikker og nymfen dens, men det går likevel an å se at en øyenstikkernymfe skal bli et insekt med vinger. Nymfen skifter hud inntil flere ganger, og for hver gang liker den litt mer på det voksne insektet. En øyenstikkers forvandling til et insekt som lever i luft i stedet for i vann skjer ganske raskt. Når larven er ferdig utvokst, noe som kan ta flere år, kryper den opp på et strå eller lignende. I løpet av kort tid tørker det siste larveskinnet og sprekker. Det voksne insektet kommer ut og blir sittende til det har tørka vingene før det flyr av gårde.

23
Q

Hva menes med biologisk mangfold?

A

Biologisk mangfold er mangfoldet av levende organismer. Som oftest viser begrepet til antall arter, men det kan også vise til genetisk mangfold eller mangfold i leveområder og nisjer i et område. Biologisk mangfold er et begrep vi har blitt vandt til å bruke de siste årene. I offentlig forvaltning er en opptatt av å ta vare på det mangfoldet vi har. «Å ta vare på» betyr i denne sammenhengen blant annet at vi setter inn vernetiltak dersom artene er trua av utryddelse. Slike tiltak kan f.eks. være å frede naturområder som sårbare arter er avhengige av. For å kunne vite hvilke arter som trenger vern, må vi følge med på hvilke arter som finnes i et område, og hvilke som eventuelt reduseres i antall eller blir borte. Det store biologiske mangfoldet vi har på jorda, er et resultat av at organismer hele tiden blir påvirket av og tilpasser seg miljøet de lever i. Hvis miljøet en organisme lever i endrer seg, må også organismen endre seg om den ikke skal dø ut.

24
Q

Hva menes med bærekraftig utvikling?

A

Bærekraftig utvikling handler om at mennesker som lever i dag, får dekket sine grunnleggende behov uten å ødelegge fremtidige generasjoners muligheter for å dekke sine. Økologien beskjeftiger seg med organismenes avhengighet av hverandre og av miljøet de lever i. Organismene påvirker miljøet, og miljøet påvirker organismene. Ingenting eksisterer uten å bli påvirket av andre faktorer. Det er derfor vi i økologien sier at alt henger sammen. Arten mennesket er den skapningen som i høyest grad endrer på økosystemene vi lever i. Som alle andre arter er også vi avhengige av andre organismer, og av et fysisk og kjemisk miljø som er innenfor grensene av det vi kan tåle. Bærekraftig utvikling handler om hvordan vi skal forvalte de naturressursene vi rår over, og om hva vi skal gi videre til kommende generasjoner. Bærekraftig utvikling handler om at vi ikke kan overskride miljøets bæreevne over tid og fortsatt forvente at jorda skal gi oss nok mat, rent vann og luft å puste i.