Opplåning Flashcards

1
Q

Hva er opplåning?

A

Nye krav blir sikret av en eksisterende panterett.
Ingen generelle lovfestede opplåningsregler

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er reglene for opplåning?

A
  • Lovfestede opplåningsregler luftl. § 3-30 og brl. § 6-10
    o Basert på NOU 1982: 17
  • Skulle kodifisere ulovfestet rett.
  • Ble aldri vedtatt
     Likevel ble luftl.og brl basert på utredning.
     Dermed kan det tale for at luftl og brl kan brukes analogisk i noen tilfeller (der de passer)

Opplåning er at nye krav som oppstår i ettertid av en foranstående panteavtale, går inn under den foranstående panteavtalen.
Hovedregelen er at «Når to eller flere har panterett i samme formuesgode, går den retten foran som først ble påheftet, om ikke annet er avtalt eller følger av reglene om rettsvern», jf. pantel. § 1-13»
Et unntak er at en opplåning med pant i ettertid av en foranstående panteavtale, der den opprinnelige panteavtalen er sikret med et skadesløsbrev, kan få samme prioritet som det foranstående panteavtalen om det er avtalt med eieren. Følgelig får en slik panteavtale som er gjort i ettertid prioritet foran panteavtaler som pantsetter har stiftet i mellomtiden, jf. blant annet Rt. 1994 s. 775 på side 781, Rt. 1909 s. 117 og Rt. 1910 s. 177.

Videre må saken løses på ulovfestet grunnlag. Rettskildebildet er slik at det må foretas en kombinasjon av rettspraksis og analogi fra luftfartsloven § 3-30 og borettslagsloven § 6-10. Bestemmelsene er bygget på Tinglysningslovsutvalget sitt forslag til ny tinglysingslov. Tinglysningslovutvalget hadde en hensikt om å kodifisere gjeldende rett om generelle opplåningsregler, men ble aldri vedtatt. Likevel vil luftfartsloven og borettslagsloven ha en form for legislativ forankring ettersom de bygget på generelle opplåningsregler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Lojalitetsplikten (Yousuf-dommen)

A

Det kan ikke foretas opplåning dersom denne vil være illojal i forhold til en etterstående panthaver, jfr. Rt. 1994 s. 775 (Yousuf)

Lojalitetsprinsippet

Yousuf-dommen fastslår at det gjelder et lojalitetsprinsipp mellom konkurrerende rettighetshavere. I denne saken burde ikke B ha godtatt en realkausjon fra Yousuf, når det var klart at Yousuf allerede hadde lovet bort den ledige plassen til S. B fikk kunnskap om S sin rett gjennom henvendelsen fra S, men det ville være like illojalt om B fikk kunnskapen på en annen måte så lenge S fikk den faktiske kunnskapen. Det ville neppe ha vært relevant om B bestridte S sin rett til å utnytte den ledige plassen. Ut av Yousuf-dommen kan det vises til fire viktige begrensninger i lojalitetsplikten:

For det første sies det klart i dommen at en panthaver i Bs posisjon ikke har en undersøkelsesplikt. For det annet er ikke uaktsomhet alene relevant. Førstvoterende uttalte; ”Jeg kan ikke se at man her kan pålegge den foranstående panthaver noen særlig undersøkelsesplikt, og det kan heller ikke gjelde noe tilsvarende aktsomhetskrav som etter tinglysingsloven § 21 første ledd.”

For det tredje kan en panthaver i Bs posisjon fortrenge en etterstående, dersom han har ”en bestemt interesse i å utvide sitt engasjement”. Denne reservasjonen refererer seg til de tilfelle der panthaveren har et engasjement som tilsier at adgangen til fortsatt kredittgiving foreligger.

For det fjerde er det illojalt å gripe inn i et allerede etablert kontraktsforhold. De tilfelle der en opplåning skjer etter en eldre kontrakt, altså uten av det er nødvendig å etablere noen ny avtale med pantsetteren, kan ikke karakteriseres som illojale.

Oppsummering

Utgangspunktet er at en panthaver B har rett til å utnytte panteretten innenfor den ramme som fremgår av det tinglyste ved å bringe nye forpliktelser inn under panteretten, så lenge dette er avtalt med pantsetteren A. Den etterstående pantsetteren S sin opptrinnsrett, er ikke til hinder for dette. Det finnes dog noen viktige unntak her, som avskjærer opplåningsmuligheten. For det første ved nedkvittering av panteretten, ved tinglysning eller ved påtegning av pantedokumentet. For det annet ved at opplåningsretten er fraskrevet ved en særskilt erklæring. For det tredje vil lojalitetsplikten kunne begrense gjenopplåningsretten. Det er antatt at Høyesteretts formulering av lojalitetsprinsippet i Yousuf-dommen er av generell karakter. Bs posisjon vil kunne avhenge av hans subjektive forhold – altså om han var i god tro. Det kritiske tidspunktet vil være tidspunktet da opplåningen skjedde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Forutsetning for opplåning

A

o Panteretten bygger på avtale (avtalepant)
* Ikke legalpant eller utleggspant.
o Det er ledig plass innenfor rammen av spesialitetsprinsippet
* Ikke utenfor rammen. (f.eks. Maksbeløp 20. mill)
* Panteloven § 1-5 (gjelder dog ikke opplåning)
o Opplåning er avtalt mellom pantsetter og panthaver.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly