Otázky Flashcards

1
Q

Jakou značkovou sadu používá XML?

A

Unicode

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Je možné použivat české znaky v XML?

A

Ano

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Máte fakturu ve formátu isdoc a chcete zobrazit její náhled ve webovém prohlížeči. V jakých jazycích je možné tento úkol provést

A

XSLT, Java, XQuery

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Co je to MathML?

A

XML schéma pro zápis matematických vzorců

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Co je validní dokument?

A

Dokument, který vyhovuje definici dokumentu (DTD, XSD schéma), dokument splňuje základní syntaktická pravidla, například, všechny tagy musí být uzavřené, kořenový element obsahuje celý dokument.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Jaké kódování používá XML?

A

UTF-8, UTF-16

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Co to je CSS?

A

Kaskádové styly, které se používájí spolu s HTML (nebo taky mohou být použíté na XML dokument). Neumí dokument před zobrazením transformovat. Mají docela jednoduchou syntaxi. Jsou vhodné pro prezentace.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Máte fakturu a chcete, aby tam bylo datum splatnosti > datum vydání. Pomocí čeho to vyřešíte?

A

XML schéma spolu se Schematronem, Real NG spolu se Schematronem nebo samotný Schematron.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Je možné pomocí XML Schémat kontrolovat referenční integritu napříč více dokumenty?

A

Ne

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Umí Schematron kontrolovat referenční integritu napříč více dokumenty?

A

Ano

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Potřebujeme udělat podmínku větší/menší. Co na to použijeme?

A

Cokoli v kombinaci se Schematronem nebo samotný Schematron.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Co je to PSVI?

A

Post Schema Validation Infoset. Otypovaný XML dokument, využívá se např. v dotazovacích jazycích (XQuery), které potřebují znát typy dat v jednotlivých elementech a atributech.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Máte dokument o velikosti větší než GB, čím ho je nejlepší procházet?

A

Jakýmkoli sekvenčním parserem, jsou velmi rychlé (SAX, pull-readery: XMLReader, StAX). Nepoužívat parsery založené na stromové reprezentaci (DOM), protože procházejí dokument vícekrát a jsou proto pomalejší.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Dva principy API.

A

1) Sekvenční (proudové) čtení je velmi rychlé a paměťově nenáročné. Dokument musíme zpracovat během jednoho průchodu. Standardní rozhraní je SAX a pull-parsery (XMLReader, StAX).

2) U stromové reprezentace je celý dokument zpřístupněn jako hierarchie objektů. Dokument můžeme opakovaně a nelineárně procházet. Stromová reprezentace je velmi paměťově náročná a je pomalejší než sekvenční parsery. Pro chybný dokument se stromová reprezentace nevytvoří.
Standardní rozhraní je DOM, mezi novější, specializovaná rozhraní patří JDOM, DOM4J, XOM a další.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Co je to SVG?

A

SVG (Scalable Vector Graphics) je značkovací jazyk a formát souboru, který popisuje dvourozměrnou vektorovou grafiku pomocí XML. Formát SVG by se měl v budoucnu stát základním otevřeným formátem pro vektorovou grafiku na Internetu. Zatímco pro rastrovou grafiku je na Internetu formátů dostatek (např. GIF, PNG a JPEG), otevřený vektorový formát zatím na Internetu chyběl.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Co jsou to jmenné prostory?

A

Slouží k rozlišení elementů a atributů se shodnými jmény v případech, kdy by mohlo dojít ke konfliktům. Aplikace si vybere jen ty části dokumentu, které umí zpracovat. Je možné kombinovat více sad značek dohromady. Jména elementů a atributů se skládají ze dvou částí, ze jmenného prostoru a z lokálního názvu. Jmenné prostory se identifikují pomocí URI adresy, ale nic konkrétního se na ní nevyskytuje, slouží pouze jako identifikátor. Pro zkrácení zápisu se při deklaraci jmenného prostoru vytváří prefix.

17
Q

Co je Atom?

A

Atom je webový standard pro publikování syndikovaného obsahu, přijatý IETF v prosinci 2005 jako RFC 4287. Je nástupcem formátu RSS. Kromě něj je pod RFC 5023 v říjnu 2007 přijat také Atom Publishing Protocol (zkráceně APP či AtomPub) umožňující vytváření a aktualizaci webových zdrojů ve formátu Atom pomocí HTTP.

18
Q

Co je XML Encryption?

A

XML Encryption je standard pro ukládání zašifrovaných dat do XML. Šifrovat lze libovolná data, XML dokument, XML element nebo obsah XML elementu. Podporuje několik algoritmů.

19
Q

Co je to RSS?

A

RSS je rodina XML formátů určených pro čtení novinek na webových stránkách a obecněji syndikaci (seskupení) obsahu.

20
Q

Z jakých prvků se skládá XML?

A

Elementy, atributy, textové uzly, komentáře, instrukce pro zpracování, sekce CDATA. - vyvinut a standardizován konsorciem W3C, - popisuje strukturu dokumentu z hlediska věcného obsahu jednotlivých částí
- nezabývá se vzhledem, ten může být definována pomocí kaskádových stylů (CSS, XSL, …)
- používá se pro:
o výměnu dat mezi aplikacemi
o publikování dokumentů
o serializaci dat
o transformace do jiného typu dokumentu

21
Q

Vyjmenujte alespoň pět zabudovaných jednoduchých datových typů w3c xml schémat a uveďte příklady údajů, pro jejichž reprezentaci se hodí?

A
  • String – jméno člověka
  • Decimal – částka
  • Date – datum narození
  • Integer
  • Boolean
  • Datetime
  • Time
22
Q

Z jakých komponent se skládá XML Infoset?

A

XML Infoset je abstraktní datový model pro XML dokumenty. Ke každému XML dokumentu existuje reprezentace v podobě infosetu (stromová reprezentace). Využívá se v dalších standardech. Může
obsahovat 11 typů informačních položek: dokument, elementy, atributy, instrukce pro zpracování, entity, znaky, komentáře, deklaraci typu dokumentu, odkazy na entity, informace o notaci, informace o namespacech.

23
Q

Jaké máme nástroje pro popis schémat dokumentů a čím se liší?

A

DTD je nejstarší, vychází ještě ze SGML a je přímo součástí specifikace XML. Nepodporuje jmenné prostory a datové typy.

W3C XML Schema podporuje jmenné prostory a datové typy, má poměrně složitou specifikaci a podporuje ho množství komerčních firem (MS, IBM, Oracle, Sun).

Relax NG je nový elegantní jazyk pro popis schématu. Je zatím podporován spíše jen ve světě open source softwaru. Je standardizován v rámci OASIS a ISO.

Schematron je sada XPath výrazů, které musí dokument splňovat.

24
Q

Když chceme z XHTML stránky získat odkazy tak, aby se neopakovaly, jaký jazyk můžeme použít?

A

XQuery, XPath 2.0, XSLT 2.0. (ale musí to být 2.0!!! jinak to neumí)

25
Q

Co je to XLink?

A

Slouží k vytváření odkazů mezi dokumenty. Je zpětně kompatibilní s HTML odkazy, umožňuje vytvářet odkazy mezi více zdroji, doplnění odkazu o metadata. Odkazy lze uložit mimo odkazované dokumenty. Odkaz je explicitní vyjádření vztahu mezi nějakými zdroji. Zdroj je jakýkoliv objekt adresovatelný pomocí URI. Pro přesné určení místa ve zdroji, případně pro výběr jeho části, se používá XPointer. Pomocí atributu type se rozlišuje několik druhů odkazů

26
Q

Porovnejte XPath, XQuery a XSLT. Uveďte příklady

A

1 ) XPath je dotazovací jazyk, kde výsledkem dotazu je množina uzlů nebo primitivní typ. Poskytuje silné prostředky pro navigaci ve struktuře dokumentu. Pomocí funkce document() lze v jednom dotazu použít více zdrojů XML dat, lze provádět i jednoduchá spojení. Poskytuje základní agregační funkce (sum, count), další agregační funkce byly přidány ve verzi 2.0. Nelze vytvořit dokument se složitější strukturou ani dokument s jinou strukturou, než je v dotazovém dokumentu. Verze 2.0 již podporuje distinct i datové typy.

2)XQuery je dotazovací jazyk speciálně navržený pro XML. Spojuje možnosti SQL, XPath výrazů a jednoduchých transformací dat. Skládá se z XPath 2.0, FLOWR výrazů, výrazů konstruujících nové elementy, uživatelsky definovaných funkcí a několika dalších direktiv. FLOWR výraz: FOR vybírá posloupnost uzlů k dalšímu zpracování, LET přiřazuje proměnné pro každý prvek posloupnosti, ORDER BY řadí vybrané a odfiltrované uzly, WHERE filtruje uzly v posloupnosti a RETURN specifikuje výstup pro každý vybraný a odfiltrovaný uzel.
dotazovací jazyk, poskytuje prostředky pro extrakci („vytažení“) a manipulaci s daty XML dokumentů, nebo jakýkoliv datových zdrojů, které se mohou být zobrazovány v podobě XML (relační databáze nebo kancelářské dokumenty), spojuje možnosti jazyka XPath s jednoduchými transformacemi a operacemi známými z SQL
Existuje velké množství implementací XQuery.

3) XSLT je jazyk využívaný na transformace XML -> XML, XML -> HTML. Transformace do XML můžeme chápat jako provedení dotazu. Oproti XQuery je „ukecanější“. Verze 1.0 nepodporuje seskupování uzlů a distinct ani datové typy a nelze ho optimalizovat tak dobře, jako XQuery.

27
Q

Jaké jsou rozdíly mezi XSLT 1.0 a 2.0?

A

XSLT 2.0 poskytuje navíc:
 seskupování elementů pomocí for-each-group
 výstup do více dokumentů
 načítání neparsovaných externích souborů
 value-of select umí vracet seznam hodnot
 umožňuje vytváření uživatelských funkcí
 s proměnnou lze pracovat jako s externím dokumentem
 tunelování parametrů

28
Q
  • DocBook
A

XML struktury pro vytváření knih, článků, vědeckých publikací
pro standardní aplikace byla postupně vytvořena schémata, která definují značky (názvy elementů) pro konkrétní typy dokumentů
o současně s definičními soubory (XML schéma) je dodávána sada stylů (XSL souborů) pro následné zpracování, zobrazení, převod…

29
Q
  • XSL-FO
A

pro specifikaci vizuálního formátování XML dokumentů, dokument ve formátu XML je převeden do formátu XSL-FO a následně pomocí FO procesoru do formátu, který je čitelný, tisknutelný či obojí (PDF, PostScript, RTF, grafické zobrazení do okna na displeji)

30
Q
  • XPath
A

dotazovací jazyk, umožňuje z XML dokumentu vybírat jednotlivé elementy a pracovat s jejich hodnotami a atributy, XPath pracuje s abstraktním modelem dokumentu v paměti (XML Infoset) základem je path expression: „výraz popisující cestu“ – podobné jako zápis cesty k souboru v souborovém systému, obtížné vytváření skupin – řeší verze 2.0

31
Q
  • Entitní integrita
A

: Je nezbytné, aby každý řádek v databázové tabulce byl jednoznačně rozlišitelný – tedy aby obsahoval hodnotu, která je v rámci databázové tabulky unikátní. K tomu účelu slouží primární klíč. – umí XSD, Schematron a RELAX NG

32
Q
  • Referenční integrita
A

každý záznam v podřízené tabulce musí v cizím klíči obsahovat hodnoty odpovídající primárnímu klíči nějakého záznamu v nadřízené tabulce, nebo NULL – umí XSD a RELAX NG (v rámci jednoho XML dokumentu) nebo Schematron (napříč více dokumenty)

33
Q
  • XPointer
A

rozšířením XPath, přesné určení místa nebo části dokumentu (např. pomocí ID)

34
Q
  • šablona
A

: souboru pravidel, které definují, jak se dokument převede do jiného formátu

35
Q
  • XInclude
A

XML standard, který umožňuje složení XML dokumentu z několika dílčích souborů. Používá se jednodušeji než externí textové entity. Umožňuje vkládání XML fragmentů nebo textových souborů. Každý fragment může mít svůj doctype.