rehabilitacija osoba s amputacijom udova Flashcards

1
Q
A

Rehabilitacija osoba s amputacijom udova je proces koji sadrzava niz slozenih medicinskih, tehnickih, fizickih, psihosocijalnih i edukacijskih postupaka, kojima je cilja da osoba koristenjem proteze postigne najvecu mogucu nezavisnost i integraciju u svim podrucjima zivota, sukladno razini njenihmogucnosti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
A
Rhabilitacija osoba s amputacijom nogu prema vremenskom slijeduse moze podijeliti na: 
Prijeoperacijsku 
Poslijeoperacijsku
Prijeproteticku
Proteticku
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
A

Prijeoperacijska rehabilitacija
Obuhvacavrijeme koje prethodi planiranom hirurskom zahvatu amputacije uda. Provodi se na hirurskom odjelu. Bolesnici su obicno zbog dugotrajne imobilnosti slabe opste kondicije, oslabljenog kardiorespiratornog sustava. S toga fizioterapeut zapocinje s rehabilitacijom vec od prvog kontakta s pacijentom, postupcima doziranih terapijskih vjzbi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
A

Prijeoperacijska rehabilitacija
Zadaca terapijskih vjezbi u prijeoperacijskoj fazi rehabilitacije jest uspostaviti snagu i trofiku misica, poboljsati pokretljivost, cirkulaciju i ravnotezu, u svim segmentima i polozajima, stimulirati stato i kinzi receptore lediranog uda. Procjena izdrzljivosti i koordinacije te posebno cirkulacije na zdravoj strani ekstremiteta, kao i promjene na kozi bice vazna za dalji tok i uspjesnost rehabilitacije u koju ce biti ukljucena proteticka opskrba. Program terapijskih vjezbi ukljucuje facilitaciju zdravog uda i lediranog uda, mobilizaciju zgloba i kuka i koljena u smislu ekstenzije, unutrasnje rotacije i adukcije.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

poslijeoperacijska rehabilitacija

A

poslijeoperacijska rehabilitacija obuhvaca vrijeme od amputacije do saniranja poslijeoperacijske rane i traje 10-14 dana i u praksi zavrsava otpustom s hirurskog ili ortopdskog odjela bolnice. Provodi se toaleta poslijeoperacijskog reza, i batrljka uz stalni nadzor radi sprjecavanja mogucih komplikacija. Trapija protiv bolova, takodje protiv fantomske boli
Trapija boli moze biti medikamentna no mogu se provoditi i neke od ciljanih fizioterapijskih elektroprocedura
Terapijski program prvih dana po amputaciji obuhvaca vjezbe u postelji i to vjezbe disanja, aktivne vjezbe, za odrzavanje snage i pokretljivosti zdrave noge, uz povecanje snage muskulature ruku, ramenih obruca i trupa. Provodi se fizioterapija sprjecavanja kontraktura.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
A

prijeproteticka rehabilitacija
obuhvaca vrijeme od sanacije poslijeoperacijske rane do primjene proteze
Postupci rehabilitacije
1. Priprema batrljka za uzimanjem mjera za leziste proteze. U toj fazi je znacajno oblikovanje batrljka povijanjem elasticnim zavojem. Pozeljan je cilindricni oblik kod potkoljenicne amputacije a konicni oblik kod natkoljenicne amputacije.
2. Nastavlja se s programom terapisjkih vjezbi iz poslijoperacijske faze amputirane osobe. Terapijskim vjezbama odrzavamo dobru pokretljivost zglobova u proksimalnim zglobovima amputiranog uda. Postupno se povecava intenzitet vjezbanja s naglaskom na vjezbe koje obuhvacaju povecanje snage natkoljenicne odnosno pelvitrohanterne i glutealne muskulature.
3. U prijeproteticku fazu rehabilitacije se ukljucuje program proprioceptivne nervne facilitacije. pnf
pnf tehnike poticu motoricku aktivnost amputacijskog batrljka te ostalih segmenata loko motornog sustava na upravljanje protezom.
Vjezbe hodanja uslijedice tek nakon izvodjenja facilitacije zdjelice, lopatice i facilitacije uspravljanja.
1. Savladavanje samostalnog hoda pomagalima za kretanje
2. Postizanje sto vece nezavisnosti u aktivnostima svakodnevnog zivota.
3. Planiranje proteticke opskrbe prema nacelu individualnog pristupa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly