Instuderingsfrågor Flashcards

1
Q

Name the main statements illustrating the paradigm shift in neuroscience (och kunna berätta vad de innebär)****

A

❏ Hjärnan är inte en digital dator
❏ Alla mentala fenomen är produkter av neural aktivitet
❏ “Thoughts are reflexes without the end” (Neurala kretsar är den enda underliggande mekanismen för vilken som helst beteende från reflex till tänkande??)
❏ “Neurons that fire together wire together”
❏ “We don’t do what we want, but we want what we do.” (Fri vilja är en illusion)
“❏ We are the slaves of our neural circuits” (Medvetandet genereras för sent för att vara orsaken till beteendet.)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

What is meant by the term folk psychology in neuroscience?

A

När man använt eller utgått från den intuitiva känslan av något som förklaring på ett fenomen. Kunskap som erhållits genom icke-vetenskapliga självobservationer som blev allas starka tro (uppfattning som numera övergivits)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

What is meant by the term “Reason”? Give the definition

A

Förmågan för människan att medvetet tänka logiskt och rationellt, dra slutsatser och ta fram kunskap

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Explain the quotation “NOTHING IN BIOLOGY MAKES SENSE EXCEPT IN THE LIGHT OF EVOLUTION”.

A

Att alla biologiska fenomen måste ha en biologisk fördel för att ha överlevt under evolutionen genom det naturliga urvalet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Explain the statement “The machinery of the brain is Neural Networks”.

A

Alla mentala fenomen som berör kroppen (tex alla tankar, känslor och minnen) och motoriska rörelser är resultat av neurala nätverk i hjärnan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

**Define Fixed action pattern. What is the message of this phenomenon?

A

Vissa rörelser har starka synapskopplingar som gör att man snabbt kan utföra en rörelse, **tex ta bort handen från en varm platta.

❏ innate mechanism
❏ “hard wired” neural network

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

What is the difference between reflexive and voluntary control?

A

Reflexive control →
❏ Klassisk teori: En reflex är ett impulstartat motoriska mönster som ryggmärgen eller förlängda märgen utlöser vid ett specifikt sensorisk stimulus. (Signalen går till ryggmärgen och inte alltid hela vägen till hjärnan, för snabb reaktion, inte medveten)
❏ Modern teori: Beteende som är producerat av en definierad input (stimuli) - output (response) bana.
Tex input: en varm platta. Output: Rycka ifrån handen

Voluntary control →
❏ Klassisk teori:
Exempel: Att fånga en boll eller att träffa en fluga, måste vi ta hänsyn till målets rörelse och planera en handrörelse som styr handen mot den framtida positionen av målet
❏ Modern teori: Beteende producerat av en mer komplex (hittills) odefinierad input-output bana

There is an ongoing discussion if there actually is a difference.
❏ The classic view: reflexive control is movements that are pre-programmed so the movements goes faster than the conscious awareness of the stimuli.
For example, you would take the hand of burning water before you would notice it was hot. The voluntary control is when it is a conscious decision to move. ❏ modern view: voluntary and reflexive control goes hand in hand with a big gray area in between.
For example, when you walk in a direction it often feels like a conscious decision but you do not think of every step you take.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

How does the brain acquire new behavioural mechanisms (new networks)?

A

❏ Då: Neokortex är ansvarig för tänkande och problemlösning
❏ Modern insikt: Neokortex är ett plastiskt och kontinuerligt modifierbart system som skapar nya närverk
- Prakitsk erfarenhet inducerar neural plasticitet – neurala nätverkens förmåga att förändras genom tillväxt och omorganisering

I neocortex, som är ett modifierbart system i hjärnan, finns många viktiga plastiska nervkretsar för tänkande och problemlösning. När ett stimuli är mottaget kan hjärnan, då den är plastisk, kunna skapa starkare kopplingar (genom synapskopplingar) mellan vissa neuroner i hjärnan. Detta sker genom LTP (långtidspotentiering), där synapser har ökad aktivitet. Den kan också försvaga andra kopplingar genom LTD (långtidsdepression), där synapser har en minskad aktivitet. Ökad LTP ger ett nytt eller omorganiserat neuralt nätverk baserat på upplevelser och inlärning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Why is the brain not like a digital computer?

A

Klassiska teorin: hjärnan är förprogrammerad till att bete sig på ett visst sätt

Moderna teorin (aktuell idag):
❏ hjärnan är plastisk, mer anpassningsbar och flexibel än en dator. Beror på att den kontinuerligt kan ändras genom det neurala nätverket (som är mycket mer avancerat än vad tex en ANN är) och kan utföra automatisk koordinerade rörelser utan förprogrammering.
❏ Hjärnan kan processa saker parallellt på högre nivå än en dator

Hjärnan:
- Parallell bearbetning - flera uppgifter kan utföras samtidigt
- Anpassningsbar - lära sig genom erfarenhet
- Effektiv på att hantera komplexa och oklara uppgifter

Digitala datorer:
- Snabb på att utföra sekventiella beräkningar - följa förprogrammerade instruktioner
- Utföra uppgifter utan trötthet eller känslor
- Svårt att hantera osäkerhet och oklarhet
- Inte lika bra som hjärnan att lära sig från erfarenhet
- Struntar i information som inte är intressant för beteende

❏ Hjärnan använder ett nätverk av neuroner och synapser för att bearbeta och lagra information. Denna parallella bearbetning möjliggör att flera uppgifter kan utföras samtidigt och att olika delar av hjärnan kan samarbeta för att lösa problem. Dessutom är hjärnan extremt anpassningsbar och kan lära sig genom erfarenhet, vilket gör den mycket effektiv på att hantera komplexa och oklara uppgifter.
❏ Å andra sidan är digitala datorer mycket snabba på att utföra sekventiella beräkningar och kan exakt följa förprogrammerade instruktioner. De är också mycket pålitliga och kan utföra uppgifter utan trötthet eller känslor. Men de har svårt att hantera osäkerhet och oklarhet, och de är inte lika bra som hjärnan att lära sig från erfarenhet.
❏ Grader av medvetenhet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Explain the statement “Brain computes by making connections”

A

Uttalandet syftar till att hjärnans informationsbearbetning och beteendemekanismer bygger på ett plastiskt neuralt nätverk som regleras genom LTP och LTD. Där desto starkare de synaptiska kopplingarna är, desto mer sannolikt är det att synapsen kommer att aktiveras igen.

Under varje synaps skickas transmittorer med till exempel hormoner. Hjärnan är därför mer komplex än datorer som är binära (och funkar inte som en on och off knapp) genom att de i sina kopplingar kan skicka fler och olika mängder av signaler genom kroppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

What is the statement that “The brain is the biological machine that automatically (i.e. without consciousness) generates smart behavior”?

A

Vi är styrda av våra synapser / neurala nätverk. Det gör att alla våra beteenden endast styrs av signalerna i kroppen. De är inte beroende av en fri vilja eller ett aktivt medvetet val.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vilka är (ungefär) de intra- och extracellulära koncentrationerna av natrium, kalium, klorid och kalcium, och hur upprätthålls dessa koncentrationsskillnader?

A

Extracellulära vätskan
Na+ ca 145 mM
K+ ca 4 mM
Cl- ca 110 mM
Ca2+ ca 1 mM
Intracellulära vätskan
Na+ ca 15 mM
K+ ca 150 mM
Cl- ca 10 mM
Ca2+ ca 100nM

Koncentrationskillnaderna upprätthålls genom jonkanaler och Na-K-pumpar. De finjusterar nivåerna av joner så att membranpotentialen ligger kring -70 mV vid vila.
När neurotransmittorer placeras på receptorer öppnas de jonkanalerna som släpper in vissa joner från intracellulära vätskan. Denna process antingen depolariserar eller repolariserar membranpotentialens viloläge. Samtidigt när joner flödar in släpper extracellulära vätskan andra joner ut t ex K och aminosyror för att återgå till membranpotentialens viloläge.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hur kan dessa koncentrationsskillnader ge upphov till en potentialskillnad över cellmembranet?

A

De finns två relevanta krafter som styrs av koncentrationskillnaderna, nämligen den elektriska gradienten (membranpotentialen) och den kemiska gradienten. Dessa två krafters kombinerade effekt kallas den elektrokemiska gradienten.

Den kemiska gradienten beror på att jonerna aktivt rör sig för att uppnå en balans mellan koncentrationsskillnader över båda sidor av cellmembranet, medan membranpotentialen beror på skillnader i laddning över membranet.
Genom vissa jonkanaler och jonpumpar kan vissa typer av joner transporteras över cellmembranet. Finns det till exempel ett underskott av kaliumjoner i den extracellulära vätskan kommer de genom en/flera öppna na-k-jonkanaler föras över joner från den intracellulära vätskan.

Den förändrade jonuppdelningen resulterar i membranpotentialen, där det uppstår en potentialskillnad (laddningskillnad) mellan de cellulära sidorna eftersom den ena sidan är mer negativt laddad än den andra. I tidigare exempel skulle den extracellulära sidan vara mer negativt laddad efter att kaliumjoner förflyttats dit för att jämna ut koncentrationskillnaderna. När membranpotentialen är i viloläge är det runt -70 mV.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad menas med begreppen elektrokemisk jämvikt och jämviktspotential för en jon?

A

Elektrokemisk jämvikt - koncentrationsskillnaderna för en jontyp (mängden av en typ av jon) över membranet är lika stor som potentialskillnaden (den elektriska skillnaden) för samma jontyp.

Jämviktspotential - potentialskillnaden mellan en jontyps elektrokemiska jämvikt och cellens membranpotential. Det uppstår när det slutat ske en nettotransport av joner över membranet.
- (alltså när en jon befinner sig i elektrokemisk jämvikt)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hur kan jonkanaler indelas med avseende på selektivitet och reglering?

A

❏ Selektivitet (jonsorts) : Alla joner i cellvätskan, dvs Na+ kanaler, K+ kanaler, Cl- kanaler och Ca2+ kanaler

❏ Reglering (kanalers egenskaper): spänningskänsliga jonkanaler (påverkas av membranpotentialen), ligand-känsliga jonkanaler (påverkas av transmittorers bindning till jonotropa receptorer), trp-kanaler (typ av mekanisk jonkanal som styrs av temperatursignaler).

Exempel på kombination: spänningskänsliga Na+ kanaler

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

På vilket sätt skiljer sig olika spänningskänsliga kanaler för en given jon från varandra?

A

❏ Potentialskillnad (hur mycket spänning) som krävs för att öppna kanalerna
❏ Hur snabbt de öppnar / stänger sig
❏ Vissa spänningskänsliga har en deaktiveringsperiod (propp)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Vad menas med att aktionspotentialen har en tröskel och har ett ”allt-eller-inget” beteende?

A

Om membranpotentialen överstiger ett visst värde kommer det att göra att neuronen kommer avfyra transmittorer genom aktionspotentialen. Denna tröskelgränsen ligger vanligtvis på -55mV. Med ett ”allt-eller-inget” beteende menas att antingen sker en fullständig aktionspotential eller ingen alls.

Aktionspotentialen har alltid samma storlek och varaktighet; det finns inga “starkare” eller “svagare” aktionspotentialer. Om membranpotentialen inte når tröskelvärdet, sker ingen aktionspotential alls, och membranpotentialen återgår till vilopotentialen utan att några jonkanaler för aktionspotentialen öppnas.

  • När membranpotentialen överstiger -55mV så öppnas Na+ kanaler som gör att fler öppnas så att “allt” flödar in. Om membranpotentialen inte överstiger -55mV öppnas inga kanaler och potentialen går tillbaka till vilopotentialen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Vad ligger bakom fenomenet refraktäritet och vilka funktionella konsekvenser har denna refraktäritet?

A

Refraktäritet - fysiologiskt fenomen hos neuroner där det kommer vara svårare att bilda en ny aktionspotential efter att en aktionspotential redan uppstått.

❏ Absolut refraktäritet (inledande fasen) - tidpunkten där aktionspotentialen har nått sitt högsta spänningsvärde. Då är det inte möjligt att skapa en ny aktionspotential. Detta beror på att Natriumkanalerna inte kan öppnas

❏ Relativ refraktäritet - Tiden efter aktionspotentialen fram tills att membranpotentialen återgår till sin vilopotential. Under denna tidsperiod har tröskelvärdet för att utlösa en ny aktionspotential ökat för membranpotentialen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Vilka faktorer påverkar fortledningen av aktionspotentialen, och varför?

A

Myelin (isolator) och diameter (resistans)

De två viktigaste faktorerna är mängden myelin och hur stor diameter som axonet har. Myelin fungerar som en isolator runt axonet. Den hindrar läckage av elektriska signaler. Desto större diameter axonet har desto lägre resistans, vilket gör att de elektriska signalerna kan färdas snabbare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Varför är det enklare att med elektrisk stimulering av en nerv aktivera tjocka axon än tunna axon?

A

För att tjocka axon har lägre resistans på grund av dess större diameter och för att de generellt sätt omges av mer myelin än tunna axon vilket isolerar de elektriska signalerna genom axonet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Hur skiljer sig metabotrop synaptisk transmission från jonotrop synaptisk transmission?

A

❏ Jonotrop - Transmittorn binder sig till receptor/jonkanalen, ofta är en lågaffinitetsreceptor (har låg bindningsförmåga med transmittorn)

En jonotrop synaptisk transmission sker när en transmittor kan genom att binda sig öppna jonkanaler. De är så kallade lågaffientsreceptrorer. eftersom dessa typer av receptorer ger snabba men kortvariga effekter då de kan påverka aktionspotentialen pga jonkanalers förmåga att ändra de cellulära jonkoncentrationerna. De kan däremot inte ändra cellen.

❏ Metabotrop - Transmittorn binder sig till antingen G-proteinkopplade receptorer eller enzymkopplade receptorer, oftast är en högaffinitetsreceptor (har hög bindningsförmåga med transmittorn). Det kan också ske en volymtransmission.

En metabotrop synaptisk transmission sker när en transmittor binder sig till en metabotropisk receptor. Transmittorn aktiverar sedan till en g-proteinreceptor eller en enzymkopplad receptor. Därefter kan de öppna jonkanaler eller binda till andra molekyler i cellen. Metabotropiska receptorer kallas högaffientsrecpetorer, eftersom de ger mer långvariga effekter, då de kan påverka cellen. men de tar lång tid på sig. Vid en metabotropisk synaptisk transmission kan det ske en så kallad volymtransmission vilket innebär att med en aktionspotential kan en neuron skicka transmittorer till flertalet andra neuroner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Vilken sekvens av händelser äger rum i en glutamat synaps för att det skall uppstå en excitatorisk postsynaptisk potential (EPSP)

A

AP → kalciumkanal → vesikel → transmittor (glutamat) → receptor → natriumkanal

En aktionspotential i den presynaptiska cellen leder till en depolarisering som öppnar upp spänningskänsliga kalciumkanaler till vesikelblåsorna. genom exocytos skickas glutamatstransmittorer ut från den aktiva zonen av cellen till synapsklyftan. De binder sig till receptorer i den postsynaptiska cellen som öppnar upp natriumjonkanaler. Frisättningssannolikheten ökar i den postsynaptiska cellen eftersom det sker en lokal depolarisering (EPSP) där transmittorerna från synapsen ökade membranpotentialen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

**?På vilket sätt kan frisättningssannolikheten för en presynaptisk vesikel styras

A

När en neuron tar emot transmittorer från andra neuroner, i sina receptorer, kommer neuronens frisättningssannolikhet förändras. Jonotropa receptorer kommer öka frisättningen medan metabotropa receptorer minskar frisättningen. Detta beror på om receptorerna är Ca2+-permeabla eller inte (om de tillåter Ca2+ passera genom cellmembranet)

  • Koncentrationsmängden av kalcium in till den presynaptiska terminalen är avgörande för frisättningssannolikheten. Ökar koncentrationsmängden, ökar även mängden transmissioner.
  • Dessutom beror det på mängden vesiklar i synapsen. Mängden tillgängliga vesiklar i den presynaptiska terminalen påverkar frisättningssannolikheten. Ju fler vesiklar vid den aktiva zonen, desto högre är sannolikheten för frisättning vid varje aktionspotential.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
24
Q

På vilket sätt skiljer sig glutamatreceptorer av AMPA- och NMDA-typ från varandra?

A

AMPA skickar kortvariga signaler och NMDA påverkar cellens LTP och LTD

AMPA skapar en lokal depolarisering som påverkar cellens excitabilitet genom inflöde av natrium- och kaliumjoner när glutamat binder sig till receptorn. NMDA påverkar cellens LTP och LTD genom inflöde av bland annat kalcium. Den är även spänningskänslig och öppnar endast när AMPA receptorer är aktiverade och sänker membranpotentialen. Då blockeras inte längre kanalen av en magnesiumjon.

När glutamat binder sig till NMDA öppnas och stänger kanalerna snabbt när magnesiumjoner blockerar kanalerna. Membranpotentialen måste bli depolariserad för att magnesiumblockaden ska försvinna. Deras förmåga att öppnas beror på membranpotentialen. Vi BEHÖVER depolarisering epsp för att kanalen ska kunna öppnas. → börjar den synaptiska plasticiteten vilket är avgörande för LTP och för inlärning och minne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
25
Q

På vad sätt kan öppningen av GABAA-receptorkanalen moduleras?

A

Etanol, bensodiazepiner, barbiturater och neurosteroider
Pregnancy, age, sepsis, drugs, brain injury, brain disorders

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
26
Q

Vilken betydelse har den efterhyperpolarisering (EHP) som kan ses i nervcellskroppen för nervcellernas funktion? Hur kan denna EHP moduleras

A

Efterhyperpolariseringen definieras som när membranpotentialen har lägre spänning än vilopotentialen. Det innebär att tröskelvärdet för att generera en ny aktionspotential är högre än det brukar vara och därmed svårare att nå. Denna mekanism är viktig för reglering av neuronens exibilitet (retbarhet), frekvensen av aktionspotentialer samt synkronisering av neural aktivitet.

EHP kan moduleras genom att en ökning av GABA-transmittatorer hämmar aktiviteten hos cellerna. Det sker genom att när GABA binder sig till en receptor, kommer dess spänningskännsliga klorid-kanaler öppnas. När kanalerna öppnas kommer k–koncentrationen, som generellt sett är högre i den extracellulära vätskan, öka den intracellulära kloridkoncentrationen så den blir högre än den extracellulära. Detta gör membranpotentialen mer negativ än vilomembranpotentialen vilket leder till en hyperpolarisering. Denna process kallas IPSP.

Å andra sidan skulle en ökning av glutamat innebära öppning av de positivt laddade jonerna Na och Cas spänningskänsliga jonkanaler, vilket innebär att membranpotentialen höjs. Genom depolariseringen minskar GABAs verkan på EHP.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
27
Q

Vad menas med divergens respektive konvergens för effekten av en metabotropt verkande transmittor?

A

Divergens: samma transmittor kan ha olika effekter beroende på receptor

Konvergens: olika transmittorer kan ha samma effekt

Divergens beskriver hur aktivering av en enda typ av metabotrop receptor kan leda till aktivering av flera olika signalvägar och cellulära effekter.
Konvergens beskriver hur olika metabotropa receptorer kan aktivera samma signalväg eller effektormolekyl, vilket leder till ett samlat cellulärt svar. Dessa mekanismer bidrar till den komplexa och finjusterade regleringen av neuronala och cellulära funktioner i nervsystemet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
28
Q

Hur kan ett hormon (som cortisol) påverka en nervcells aktivitet?

A

❏ Vissa hormoner kan öppna/stänga jonkanaler, därmed påverka membranpotentialen
❏ Vissa hormoner kan ändra i den postsynaptiska serven.
❏ Vissa hormoner kan ändra aktiviteten hos neurotransmissionen genom att öka/minska frisättningen av neurotransmissioner i den presynaptiska cellen eller öka/minska känsligheten hos de postsynaptiska receptorerna.
❏ Exempel: Kortisol (hormon) - halten varierar under dygnet, vilket innebär att nervcellernas aktivitet och därmed vår kognitiva kapacitet varierar under dagen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
29
Q

Vad är långtidspotentiering (LTP) av en synaps? Vilka faktorer kan påverka induktionen av LTP?

A

Vid LTP produceras nya AMPA receptorer, spine head växer och fler transmittorer skickas i presynapsen vilket förstärker kopplingen. Det gör att presynapsen har större influens på postsynapsens excitabilitet.
Faktorer som kan påverka induktionen av LTP är:
Temporal och spatial summatiEn hög frekvens av stimulering är viktig för att nervcellen ska inducera LTP (receptorerna ska öppnas ofta för att det ska bli en LTP) – temporal summation och spatial summation
Modulatoriska signalsubstanser, såsom dopamin, serotonin och acetylkolin, kan påverka induktionen av LTP
GABA kan förhindra aktiveringen av NMDA receptorer
APV: Aktivering av NMDA-receptorer är en kritisk händelse för induktion av LTP. Blockering av NMDA-receptorer, till exempel med antagonister som APV, kan förhindra induktionen av LTP
APV = antagonist för NMDA-receptorer (blockerar eller hämmar aktiviteten hos NMDA-receptorer genom att binda till dess receptorplatser utan att aktivera dem) → APV förhindrar kalciuminflödet genom NMDA-receptorer, vilket är en viktig komponent i induktionen av långtids-potentiering (LTP) vid synapser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
30
Q

Vad händer i glutamatsynapsen vid LTP och LTD?

A

❏ Vid LTP produceras nya AMPA receptorer, spine head växer och fler transmittorer skickas i presynapsen vilket förstärker kopplingen. Det gör att presynapsen har större influens på postsynapsens excitabilitet.
❏ Vid LTD förstörs AMPA-receptorer, spine head krymper och färre transmittorer skickas i presynapsen vilket försvagar kopplingen. Det gör att presynapsen har mindre influens på postsynapsens excitabilitet.

(
“Hur minskar eller ökar antalet transmittorer i presynapsen vid LTP och LTD” → Chattis - NMDA receptorerna startar en process kallad “retrograd signalering”. Sammanfattat så skickar presynapsen signaler tillbaka till presynapsen så att den vet ifall den ska skicka fler eller färre transmittorer nästa gång. )

De glutamat som binder sig till AMPA-receptorer orsakar en depolarisering eftersom AMPA öppnar spänningskänsliga Na-jonkanaler, som tar bort magnesiumblocket från NMDA-recpetorerna. Den depolariseringen gör att glutamat kan binda sig till NMDA-receptorer. Då öppnas jonkanaler för både natrium och kalcium.
På grund av ökningen av kalciumkoncentrationen aktiveras enzymer, som stärker synapsen, vilket gör den mer trolig att ske igen, därmed öka LTP.

Vid mer frekvent stimulering ökar LTP vilket leder till en ökad frisättning av glutamat och fler AMPA-receptorer skapas. Vid mindre frekvent stimulering kommer LTD öka vilket leder till minskad frisättning av glutamat. LTD sker genom att lågt kalciumflöde resulterar i att AMPA-receptorer tas bort.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
31
Q

Vad menas med ett engram?

A

Minnesspår bestående av en grupp neuroner i CNS som är sammankopplade genom synaptiska förändringar (LTP och LTD). Dessa neuroner kodar, lagrar och återkallar specifika minnen genom att skapa en mental modell eller schablon.

Engram är ett hypotetiskt mönster av celler för ett fenomen, tex äpple. Engram kodar för olika platser i en sekvens (restaurangbesök/labyrint). Genom engram (“hjärnans gps”) kan man se vilka synapser som sker tillsammans. Under sömnen kan man se att samma mönster av engram, som funnits tidigare under dagen, upprepas i komprimerad form under sömnen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
32
Q

Vad menas med konsolidering och re-konsolidering?

A

Konsolidering = den process mär minnen befästs och blir stabila och långvariga. Går från STM till LTM.

Re-konsolidering = Ytterligare förstärkning och minnen återbefästas.
- Långtidsminnet återkallas och blir först reaktiverat, sen går från active-state → inactive state om inget stör.
- När minnet är i ett aktivt tillstånd blir det tillfälligt instabilt och kan förändras. Under denna period kan minnet modifieras genom nya erfarenheter eller information
T ex. Cykel-incidenten

STM (Short-term memory) och LTM (Long-term memory)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
33
Q

Vilka funktioner som påverkar minne och glömska kan sömnen ha?

A

Under sömnstadiet kommer minnen att sorteras om och vissa konsolideras (stabiliseras och förstärks), utifrån vad som har haft mest påverkan. De minnen som haft högst synaptisk förstärkning (LTP) kommer att konsolideras medan de minnen som haft synaptisk försvagning (LTD) kommer att bli svagare/elimineras. Under sömnstadiet kommer även de minnen som varit viktiga att återupplevas/tragglas.

❏ Sömnen sorterar ut vilka minnen som är “värda” att spara och vilka som ska glömmas. Under dagen skapas nya engram genom LTP och majoriteten suddas ut när vi sover och bearbetar dem.
❏ Hjärnan “fusk-tränar” när vi sover och förstärker vissa minnen. Spatial memory (mus som sover).
❏ “Memories are consolidated and enhanced during sleep”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
34
Q

Vilka positiva effekter kan glömska ha för oss?

A

❏ Organisera tankar (Hippocampus och prefrontala cortex)
- hjälper prioritera viktig information - minskar kognitiv belastning för effektivare tänkande och problemlösning

❏ Generalisera information
- gör hjärnan flexibel genom att tillämpa information i olika sammanhang
- minskar onödig rädsla genom att inte associera varje liknande situation med negativa upplevelser (t ex musen blir inte rädd om den ser ett rum som inte är exakt identiskt)

❏ Skapa utrymme för nya minnen
- neuronal plasticitet

❏ Emotionell bearbetning
- glömma traumatiska eller negativa händelser, minskar stress

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
35
Q

Vad är skillnad mellan anterograd och retrograd amnesi?

A

Anterograd Amnesi:
❏ Kan inte bilda nya deklarativa minnen.
❏ Orsakas ofta med skador på hippocampus och relaterade strukturer.
❏ Vanliga orsaker inkluderar hjärnskador, encefalit och Korsakoffs syndrom.
❏ Exempel: Minns barndom men inte nya händelser efter skadan

Retrograd Amnesi:
❏ Förlust av gamla minnen som bildades före en skada eller sjukdom.
❏ Ofta skador på hjärnbarken, särskilt i temporalloben och frontalbenen.
❏ Visar ofta ett gradvis mönster där nyare minnen förloras först och äldre barndomsminnen kvarstår längst (temporally graded)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
36
Q

Vad menas med EEG?

A

Elektroencephalografi – undersökningsmetod för att registrera elektriska fält från nervcellsaktivitet

Vad är det för signaler?
mkt små (oftast bara några mikrovolt) elektriska potentialskillnader (förändringar i laddning) över cellmembranet

Hur uppstår de?
jonflöden (som Na, Cl, Ka), joner som flyttar sig över cellmembranet, spänningskänsliga jonkanaler andra jonkanaler och Na-Ka-pumpen osv

Hur mäts de?
När tillräckligt många nervceller aktiveras samtidigt → kan man mäta flera elektriska potentialskillnader alltså mätbar elektrisk aktivitet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
37
Q

Varifrån kommer strömmarna som man mäter med EEG och MEG?

A

Pyramidceller som depolariseras (dvs ändrar sin elektriska laddning och en elektrisk ström skapas)

Summerade strömmar från ett stort antal nervceller → strömmarna leds i hela huvudet (volymskonduktion)

Signalernas ursprung kan beräknas med matematiska tekniker
- “dipole modelling” (genom denna metod försöka beräkna var i hjärnan aktiviteten uppstår → “simulera olika neuralt aktiva områden och jämföra dessa simuleringar med de faktiska mätningarna för att identifiera den mest sannolika källan till aktiviteten” – chattis)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
38
Q

Nämn någon skillnad mellan EEG och MEG?

A

EEG →
signaltyp: elektriska fält
metod: elektroder med hudkontakt
känslighet: mest känsligt för radiella strömfält, “ut från hjärnan” (gyri)
MEG →
signaltyp: magnetiska fält
metod: sensorer (SQUID)
känslighet: känsligt för tangententiella fält, riktade längs hjärnans yta (sulci)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
39
Q

Vad menas med alfarytm, när kan vi se detta?

A

alfa-vågor
❏ slutna ögon/vaket tillstånd men lätt dåsig/avslappnad vila
❏ 8-14 Hz
❏ occipitalloben (bakhuvudet)

Vad förväntas ni se när försökspersonen blundar?
❏ ökning av alfavågor i EEG-signalen (och då en minskning när den öppnar ögonen)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
40
Q

Hur kan vi använda EEG för att studera sömn?

A

Olika vågor kan ge information om olika sömnstadier

EEG-mönster över tid → kan säga något om sömnkvalite, sömnstörningar etc

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
41
Q

Vad menas med svarspotentialer/evoked potentials? När används detta?

A

Evoked potentials (“utmanas” fram av stimuli)
- Hjärnans elektriska respons på specifika stimuli (förändringar i den elektriska aktiviteten)

Exempel
❏ När en ljusblink presenteras för en försöksperson registreras en kortvarig ökning av den elektriska aktiviteten i synkortex, vilket kallas visuella evoked potentials (VEP)
❏ Sensory evoked potentials (SEP) – elektrisk stimulering av hudnerv
❏ Auditory evoked potentials (eller Auditory Brainstream Response, ABR)

Vanlig EEG-registrering
- Generell hjärnaktivitet över tid.
Exempel
❏ En person vilar i ett mörkt rum med stängda ögon medan deras EEG registreras för att övervaka den generella aktiviteten i deras hjärna över tid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
42
Q

Varifrån kommer signalerna som vi studerar med fMRI?

A

Från förändringar i blodflödet och syrenivån i hjärnans vävnader

När hjärnregioner aktiva → ökar blodflödet för att tillgodose deras ökade energibehov → ökning i blodflödet leder till ökning av syrenivån

fMRI mäter genom att registrera magnetiska signaler från hemoglobin i blodet och hemoglobins magnetiska egenskaper är olika beroende på om det är syrerikt eller syrefattigt och då syns det på fMRI mätningen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
43
Q

Vilka är några fördelar eller nackdelar med EEG/MEG jämfört med fMRI? Tänk t.ex. på tidsupplösning, bildupplösning, kostnad, risker.

A

EEG/MEG:

❏ Fördelar: Hög tidsupplösning (millisekunder), låg kostnad, inga magnetfält eller strålningsrisker.
❏ Nackdelar: Låg rumslig upplösning, svårigheter att lokalisera källan exakt.

fMRI:
❏ Fördelar: Hög rumslig upplösning, bra för att lokalisera hjärnaktivitet.
❏ Nackdelar: Lägre tidsupplösning (sekunder), hög kostnad, begränsningar för personer med metalimplantat eller klaustrofobi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
44
Q

Vad är TMS?

A

❏ Transkraniell magnetstimulering
❏ Yttre magnetfält aktiverar en punkt på kortex → studera effekten av enstaka eller upprepade “störningar”
❏ “Stark elektromagnet för att generera kortvariga elektriska pulser som riktas mot specifika områden av hjärnan” – chattis

  • Kan antingen stimulera eller hämma aktiviteten i de hjärnregioner som de riktas mot → användbart verktyg för att undersöka eller behandla t ex depression
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
45
Q

Vad är bottom-up processing och top-down processing i sensoriska system?

A

Bottom-up Processing:
❏ Analys av sensorisk information från stimuli till perception.
Steg:
❏ Receptordel: Omvandlar fysiska egenskaper till elektriska signaler.
❏ Ledande del: Skickar signaler till hjärnan.
❏ Central del: Hjärnan bearbetar och integrerar signalerna.
❏ Datadriven, utan påverkan av förväntningar eller tidigare kunskap.

Botten-upp bearbetning börjar med aktivering av sensoriska receptorer i huden, musklerna och andra vävnader som svar på externa stimuli som beröring, tryck, temperatur och smärta. Dessa sensoriska receptorer omvandlar de fysiska egenskaperna hos stimuli till elektriska signaler, som sedan skickas till hjärnan för vidare bearbetning.

Top-down Processing:
❏ Tolkning av (och ge mening till) sensorisk information.
❏ Påverkas av förväntningar, kunskap, tidigare erfarenheter, interna kognitiva ramverk
❏ Information från högre hjärnregioner påverkar hur vi uppfattar våra sinnesintryck
- (högre hjärnregioner, som frontalloben och amygdala, skickar information tillbaka till de lägre sensoriska bearbetningsområden (primära sensoriska cortex, alltså synsystemet, hörsel, somatosensoriska). Denna information kan inkludera förväntningar, tidigare erfarenheter och känslomässiga reaktioner som påverkar hur vi uppfattar och reagerar på sensoriska stimuli. Det innebär att vår upplevelse av sinnesintryck kan förstärkas eller dämpas beroende på dessa högre kognitiva faktorer)
❏ Exempel:
- Beröring: Påverkas av förväntningar.
- Smärta: Förstärks eller dämpas av känslor och uppmärksamhet.
- Syn: Förväntningar påverkar visuell tolkning.
- Hörsel: Skapar perceptuella illusioner baserat på förväntningar.

Bottom-up - Det första som sker är att extern stimuli uppfattas och mottas av ett sinne, sedan görs det om till elektriska signaler som skickas genom nervsystemet. Hjärnan bearbetar den sensoriska informationen individuellt för att sedan skapa en sammanhängande uppfattning. Det sker utan förväntningar/tidigare upplevelser.
Top-down - Denna process involverar återkopplingsmekanismer, där man använder förväntningar/tidigare erfarenheter alternativt känslor/uppmärksamhet, medan man tar upp stimuli. Det gör att stimulin redan i början av processen blir influerat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
46
Q

Define receptor potential, what are the differences between action potential and receptor potential?

A

Receptorpotential = En förändring i den elektriska potentialen hos en sensorisk receptorcell när den stimuleras av yttre stimulus som tryck, ljus eller kemikalier.

SKILLNADER
Ursprung:
❏ Receptor potential uppstår i sensoriska receptorceller
❏ medan action potential genereras längs längden på en nervcellens axon.

Funktion:
❏ Receptor potential: inledande händelsen i sensorisk transduktion, representerar omvandlingen av energi från ett yttre stimulus till en elektrisk signal
❏ Action potential: elektrisk impuls som genereras längs nervcellens axon och används för att överföra information över längre avstånd i nervsystemet

Styrka:
❏ Receptor potential varierar i styrka beroende på stimulusintensitet, är subtröskel
❏ Action potential, har en standardiserad amplitud och varaktighet oavsett stimuliintensiteten, är alltid suprathreshold (= den är alltid tillräckligt stark för att generera en fullständig nervimpuls)

Plats:
❏ Receptor potential: uppstår lokalt vid den plats där sensoriska receptorceller stimuleras av det yttre stimuluset.
❏ AP: genereras längs nervcellens axon och sprids längs dess längd

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
47
Q

Vad innebär sensory transduction?

A

Process: Receptorcellerna omvandlar stimulusenergin till en receptorpotential genom stimulits påverkan på jonkanaler i receptorcellens membran (förändring i membranpotential).

Denna receptorpotential kan sedan inducera nervimpulsaktivitet och AP i receptorcellens axon, eller frisätta transmittor som sätter upp nervimpulsaktivitet i ett sensoriskt axon som innerveras av receptorcellen

The receptor potential är spänningsförändringen i en sensorisk receptorcell, där större stimuli ger högre receptorpotential. Om den är tillräckligt stark kan det leda till en aktionspotential. Receptorpotentialens syfte är att omvandla extern stimuli till elektrisk signal. Aktionspotentialen å andra sidan överför elektriska signaler mellan neuroner och har ingen graderingsstyrka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
48
Q

Define neural encoding, name and explain general principles of neural code.

A

Processen att omvandla fysiska egenskaper av ett stimulus till sekvenser av aktionspotentialer som representerar dessa egenskaper i hjärnan.

❏ Labeled Line Code: Olika sensoriska signaler skickas via separata axoner till olika delar av hjärnan, vilket kodar för olika modaliteter och egenskaper av stimuli.
❏ Population Code: Information kodas av olika antal aktiva neuroner, där starkare stimuli resulterar i fler aktiverade neuroner.
❏ Frequency Code: Styrkan hos ett stimuli kodas av frekvensen av aktionspotentialer genererade av sensoriska neuroner, där högre frekvenser representerar starkare stimuli.
❏ Pattern Code: Unika mönster av neural aktivitet representerar specifika egenskaper eller kvaliteter av stimuli, såsom form, färg eller rörelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
49
Q

Explain statement that “The language of the brain is the sequence of action potential (spike train)”

A

Det är genom aktionspotentialerna som kroppen kan förmedla information. Genom att avkoda en spikfrekvens kan kroppen förstå vad som förmedlats runtom i kroppen.

Aktionspotentialer fungerar som det primära kommunikationsmedlet mellan neuroner i hjärnan. När ett neuron mottar input, integrerar det informationen och genererar en elektrisk signal i form av aktionspotentialer. Dessa aktionspotentialer färdas längs neuronen axon och kan utlösa frisättningen av neurotransmittorer vid synapsklyftan, vilket möjliggör överföring av information till andra neuroner

Just as language conveys meaning through the arrangement of words and sentences, the brain represents and interprets sensory stimuli, motor commands, and cognitive processes through the PATTERNS of action potentials in neural networks.
Each spike within a spike train contributes to the overall representation of the stimulus, with the collective activity of neurons shaping the brain’s perception, cognition, and behavior.

Olika mönster av aktionspotentialer kan koda specifika typer av information:
❏ Tidsmässig Distribution: Den exakta timingen av AP kan koda temporala aspekter av stimuli, såsom början eller varaktigheten av en händelse.
❏ Frekvens: Hur ofta AP inträffar kan koda intensiteten eller styrkan hos stimulit. Högre frekvenser –> starkare stimulering
❏ Spatial Distribution: Fördelningen av AP över neuroner kan koda rumsliga egenskaper hos stimulit, såsom plats eller riktning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
50
Q

Explain the differences between sensation and perception.

A

En sensation är de fysiska processerna som tas in från omgivningen utan att den är påverkad av erfarenhet, medan perception är en bearbetad uppfattning av upplevelsen

Sensation förvandlas till perception via praktisk erfarenhet

Process:
❏ Sensation – the process of detecting sensory stimuli
❏ Perception – the interpretation and understanding of those stimuli

Function:
❏ Sensation – gathers raw sensory data
❏ Perception – makes sense of that data by organizing it into meaningful patterns and representations

Involvement:
❏ Sensation – occurs at the sensory organs
❏ Perception – involves higher-level processing in the brain

Role of the Brain:
❏ While both sensation and perception involve neural processing, perception relies more heavily on cognitive processes such as memory, attention, and learning.

Perception is highly influenced by personal experience, meaning two people can perceive the same stimulus differently based on their individual backgrounds and experiences. This is why “we do not see things as they are, we see them as we are.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
51
Q

**Define and explain receptive fields of sensory receptors and of the sensory neurons located at different levels of the sensory systems

A

receptive fält = det område (del av receptiv yta) från vilken en sensorisk nervcell kan aktiveras

Function: Receptive fields determine how sensory information is processed and interpreted by the nervous system. They help in spatial resolution and contribute to our ability to distinguish between different stimuli.

Size and Structure: Receptive fields vary in size and structure depending on the sensory system and the specific receptor cells involved.
For example, the fingertip has about 200 receptor cells per square centimeter, and these cells have characteristic patterns of position and density across the skin.

Spatial Resolution/Acuity: The size of receptive fields affects spatial resolution or acuity, which refers to how well we can distinguish between two closely spaced stimuli
Smaller receptive fields typically result in better spatial resolution

Lateral Inhibition: a processing mechanism that enhances contrast and sharpens sensory perception by inhibiting neighboring neurons.
It helps prevent the spread of excitation from one neuron to its neighbors and is essential for forming receptive fields and fine-tuning sensory responses.

Plasticity and Adaptation: Receptive fields are not fixed but can change over time due to experience, training, or injury. Plasticity in the brain allows for modifications in the organization of sensory maps and receptive fields in response to changes in sensory input.

Multisensory Integration: Receptive fields can integrate inputs from multiple sensory modalities, such as sight, sound, and touch, leading to a more comprehensive understanding of the environment. Multisensory integration enhances detection and speeds up responses to stimuli

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
52
Q

Define absolute sensory and differential threshold.

A

Absolut tröskel (the absolute sensory threshold) = den minsta styrka hos en retning sim ger en raktion i 50% av fallen. Om tröskel är låg, då är känsligheten hög.
“Absolut sensorisk tröskel är den minsta styrkan hos en retning som krävs för att observeras eller uppfattas i 50% av fallen. Detta innebär att det är den lägsta nivån av retning som kan generera en sensorisk reaktion. Det kan vara den lägsta ljusnivån som kan uppfattas, den svagaste ljudnivån som kan höras, eller den minsta mängden av en kemikalie som kan smakas eller luktas.” – chattis

Differential threshold =
“Differential tröskel, å andra sidan, är den minsta mätbara skillnaden mellan två retningar som krävs för att kunna uppfattas som olika. Detta innebär att det är den minsta förändringen i retningens styrka som kan observeras eller kännas. Differential tröskel kan till exempel mätas genom att avgöra den minsta skillnaden i ljusstyrka som krävs för att kunna urskilja två ljusstyrkor.” – chattis

Retningströskel (sensory threshold) och känslighet:
Åtskillnadtröskel (upplösning) = minsta upptäckbara skillnaden mellan två retningar

spatial resolution/acuity (upplösning) = hur bra man kan skilja två närliggande stimuleringar åt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
53
Q

Explain the statement that “Sensory systems are organized topographically”. Give examples. What is the meaning of topographic organization of the sensory systems?

A

❏ Signaler från receptorceller i huden/näthinnan skickas till cortex i en topografisk ordning
❏ Topografisk ordning följer granne-till-granne relationer: intilliggande delar av kroppen representerars i intilliggande kortikala områden
❏ Somatotopic map in somatosensory cortex (Sensory homunculus)
❏ Varje kroppsdel har sin speciella plats på hjärnbarkens kroppskarta. Ju rikare innervation av kroppsdelen desto större är dess kortikala representation
❏ Vad är meningen med topografisk organisation?
- De grupperar effektivt neuroner som oftast interagerar, vilket minskar kraven på långa, långsamma och metaboiskt kostsamma förbindelser

Beroende på vilken typ av stimuli och vartifrån på kroppen den kom ifrån kommer den att aktivera delar av cortex som är kopplat till det området. Till exempel går information om känsel i lilltån till ett område i hjärnan. Dessutom kommer information som är nära varandra i kroppen komma till delar som är nära varandra i cortex. Till exempel kommer känsel i lilltån ligga bredvid känsel i andra delar av samma fot. Eftersom lika stimuli ligger bredvid varandra effektiviseras bearbetningen av information.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
54
Q

Define and explain sensory substitution.

A

Ett sinnesintryck kan ersättas av ett annat

Ex 1: reading braille “whether you are reading with your eyes or with your hands, the same part of the visual cortex is activated”
Ex 2: seeing with tongue, elektriska impulse

Vid sensory substitution så kan en sensation från ett sinne ersätta och förklara ett stimuli som ett annat sinne missat. Trots att det är ett annat sinne kommer samma del av kortex aktiveras. Till exempel så aktiveras samma område i hjärnan för de synskadade som läser braille som för någon som läser vanlig text.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
55
Q

**Explain statement that “without connections there is no learning or action”

A

Laterala konnektioner integrerar hjärnans arbete
Who is learning the task, you or just your finger?

Om det inte funnits någon synaptisk aktivitet hade vi inte kunnat lära oss något eller handlat. Inlärning sker genom synaptisk plasticitet där kopplingar mellan neuroner förstärks eller skapas vilket skapar kunskaper, minnen och förmågor. Det är även genom de synaptiska kopplingarna som det går att generera motorrörelser och beendemässiga svar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
56
Q

*Explain multisensory integration.

A

När man får flera stimulin från olika typer av sinnen så integreras de till en sammanhängande bild. Detta hjälper kroppen att snabbare detektera ett stimuli och generera ett svar. Integrationen sker på många plan, från de sensoriska receptorerna, till thalamus, till de sensoriska områden i cortex.

❏ The senses do not work independently
❏ Convergence of the different sensory modalities (sight, sound, touch, etc.) on the same neuron provides an integrated picture of the world.
❏ Multisensory integration aids detection and speeds responses
❏ Multisensorisk integration innebär att olika sensoriska modaliteter integreras på samma neuron för att ge en sammanhängande bild av världen.
❏ Multisensorisk integration kan förbättra detektionen av stimuli och snabba på svarstiden genom att dra nytta av olika sensoriska indata.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
57
Q

Varför säger man att näthinnan är en del av hjärnan som ligger utanför själva hjärnan?

A

Näthinnan är inte bara en yta av receptorer som reagerar på ljus, utan ett komplext neuralt nätverk som består av tre lager nervceller och två med synapser. Näthinnan tar inte bara emot, utan också analyserar visuella signaler.

Komplext neuralt nätverk som består av tre lager nervceller och två med synapser

Tar inte bara emot utan analyserar också visuella signaler

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
58
Q

Varför har centralt och perifert seende olika rumslig upplösning (spatial resolution)?

A

❏ Centralt seende har högre rumslig upplösning på grund av högre densitet av tappar i fovean
❏ Vad gör densiteten av tappar, hur påverkar det upplösningen på detaljnivå?
- Tappars funktion: uppfatta detaljer och färger
→ När ljus träffar fovean, kan det bearbetas av fler tappar per ytenhet, vilket resulterar i en finare detaljnivå och en högre rumslig upplösning för objekt i synfältet

❏ Perifert seende:
Fler stavar – tappar är färre och mer utspridda
- Stavar: känsliga för låg ljusnivå och rörelse
→ periferi inte lika hög upplösning för detaljer eftersom stavar inte är lika känsliga för det som tappar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
59
Q

Explain parallel processing within the retina.

A

Olika aspekter (färg, storlek, rörelse, riktning och textur) av visuell information bearbetas samtidigt av olika neuronal populationer i näthinnan
cellerna specialiserar sig i olika aspekter

❏ Fotoreceptorer: rods/stavar and cones/tappar
→ “When light is absorbed by photoreceptors, it triggers a cascade of biochemical reactions that result in changes in membrane potential. This change in membrane potential generates electrical signals that are transmitted to bipolar cells”

❏ Bipolar celler:
- extraction of specific features such as contrast, spatial information, and color

❏ Ganglioncell: output neurons of the retina
→ “Bipolar cells synapse onto ganglion cells, which are the output neurons of the retina. Ganglion cells integrate signals from multiple bipolar cells and transmit action potentials along their axons to the brain via the optic nerve”
- 15 olika ganglioncelltyper
“Different types of ganglion cells are specialized to respond to specific features of the visual scene, such as motion, edges, or color”
- Direction-selective ganglion cell

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
60
Q

Förklara retinotopisk ordning.

A

Principen där närliggande punkter på näthinnan projiceras till närliggande punkter i den primära visuella barken.

Higher order visual processing - Finns minst 20 olika visuella områden, varje innehåller en retinotop karta. Olika kortikala områden bearbetar olika aspekter av visuella objekt såsom textur, färg, lokala detaljer, avstånd, rörelse. V4 - analyserar färger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
61
Q

Describe ganglion cells receptive field.

A

det område på näthinnan där ljusstimulering kan påverka cellens aktivitet

Receptiva fält är sammansatta av många näthinnesganglionceller som kombineras i thalamus för att skapa en enda LGN-cellens receptiva fält. Dessa LGN-celler i sin tur kombinerar sina receptiva fält i hjärnbarken (kortex) för att skapa ett nytt receptivt fält av en enkel V1-cell (visuellt område 1).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
62
Q

Explain the neurons with orientation selectivity. What are orientation column? Are we born with them?

A

Orientationsselektivitet - egenskapen hos de strukturer av neuroner i primära kortex som är specialiserade på att detektera och bearbeta information om linjer och dess orientering i synfältet. Systemet av orientering lär hjärnan sig under våra första år.

Riktningsselektivitet - egenskapen hos neuroner i den visuella cortex som är specialiserade på att reagera på visuella stimuli som rör sig i en specifik riktning. Dessa neuroner är mest aktiva när de ser rörelser som följer en särskild bana eller riktning i synfältet.

(((((Det är osäkert om vi är födda med dem? – chattis)))))

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
63
Q

Explain the statement that the primary visual cortex is organized into functional modules. Describe them.

A

Det betyder att V1 innehåller grupper av neuroner som har liknande egenskaper och bearbetar specifika aspekter av visuell information.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
64
Q

**Förklara påståendet att varje kortikalt visuellt område bearbetar och ser olika visuella världar.

A

Olika kortikala områden bearbetar och tolkar olika aspekter av visuell information

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
65
Q

Can neuroscience explain art?

A

Kan delvis förklara konst genom att studera hur hjärnan reagerar på konstnärliga stimuli och hur konstnärliga upplevelser påverkar hjärnans funktion

The amygdala responds more to blurry photos of faces – Varför?
❏ som kan aktiveras utifrån syn, utan personlig känsla, bara för att aktivera mekanismen, ta hand om mig, vi har kontakt, jag känner igen dig – evolution som skapade sånna nätverk för överlevnad
❏ aktivera uppmärksamhet eftersom svårare att tyda och tolka

Neuroesthetics - Många former av abstrakt konst aktiverar selektivt individuella komponenter av den visuella banan, dedikerad till bearbetning av färg, linje, form och textur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
66
Q

Beskriv två separata visuella vägar för rörelse och perception

A

Ventrala banan – vad
objektigenkänning och färg

Dorsala banan - var
rörelse och spatial orientering
(minnesregel: door- var är dörren)

I hjärnan separeras de visuella rörelserna från perceptionen. Den dorsala strömmen till parietalloben tar emot rörelse och den ventrala strömmen till temporalloben tar emot perceptionen. Därför kan man med skadan “blindsight” (som sker i V1) fortfarande respondera till visuella stimulin även när man inte medvetet ser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
67
Q

Vad menas med Molyneux’s problem?

A

Det är en filosofisk fråga som utforskar om en person som får synen återställd efter att ha varit blind skulle kunna omedelbart känna igen föremål som de tidigare endast känt genom beröring.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
68
Q

Det finns två klassiska teorier som beskriver mekanismen för visuella bildigenkänning. Namnge och förklara dem. Vad säger de senaste studierna om mekanismen för bildigenkänning?

A

Sparse coding (grandmother cell/Jennifer Aniston-cell):
❏ Varje objekt exciterar en liten men specifik (sin egen) grupp av celler. T.ex. Jennifer Aniston-cell/ Grandmother cell theory

Population coding:
❏ mönstret av aktivitet över en stor population av celler som kodar för individuella objekt. Där varje objekt byggs upp av att celler enskilt kommer ihåg en väldigt liten del av objektet.

Template of objects (moderna teorin): ❏ dedikerat neuralt nätverk som representerar objektet i centrala nervsystemet (CNS). Byggstenen för stimulusigenkänning är det neurala nätverket, inte de receptiva fälten hos enskilda neuroner. Så det kommer vara ett litet nätverk som är ansvarig för ett område av objektet, sen setts dessa ihop till större nätverk. När delar av nätverket återaktiveras resulterar det i att vi känner igen objektet, även om det bara är i små delar. För varje nytt visuellt föremål bildar hjärnan ett separat dedikerat nätverk (modell, template).

De två teorierna är “grandmother cell” teorin, som föreslår enskilda celler för varje objekt, och “population coding” teorin, som hävdar att olika objekt representeras av mönster av aktivitet över en neuronpopulation. Senare forskning tyder på att båda mekanismerna kan vara involverade i bildigenkänning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
69
Q

Varför framkallar betingad stimulus salivering? (neurologiskt)

A

Neutralt stimulus (klockan), upprepad association, obetingad stimulus (mat) → sedan blev klockan betingad stimulus som sedan utlöser betingad respons (salvering)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
70
Q

Förklara US, NS, CS, UR och CR.

A

Unconditioned stimulus (US) - when a stimulus leads to an automatic response. maten, när maten får hunden att salivera (utan klocka)

Neutral stimulus (NS) - Doesn’t initially trigger a response on its own. Klockan, när hunden hör klockan utan att salivera

Conditioned stimulus (CS) - Was once neutral stimulus but now leads to a response. Klockan, då klockan ringer och då börjar hunden salivera

Unconditioned response (UR)- An automatic or unaware response when an unconditioned stimulus is present. Att hunden börjar salivera när den får mat och då samtidigt hör klockan

Conditioned response (CR) - A learned response. Att hunden börjar salivera när den hör klockan

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
71
Q

Förklara skillnaden mellan delayed conditioning, trace conditioning och second-order conditioning.

A

Delayed conditioning är när man använder ett CS och under tiden visar US.
- När NS/CS presenteras före US, med viss överlappning. Även om CS och US inte är helt åtskilda finns ändå en tidsfördröjning. Exempelvis, om en hund hör en ringsignal innan maten placeras framför den, kommer den med tiden att associera ringsignalen med att maten är på väg.

Trace conditioning är när man använder ett CS, låter det ta slut (så att det endast existerar i arbetsminnet), sen visar US.
- När CS presenteras långt innan US utan överlapp. Exempelvis, om en hund hör en ringsignal och maten placeras framför den efter en stund när ringsignalen redan har slutat, och detta upprepas, kommer hunden att associera ringsignalen med maten trots tidsfördröjningen. Trace conditioning kräver att hjärnan kan hålla igång en aktionspotentialsaktivitet även efter CS. Detta på grund av “cells that fire together, wire together”-fenomenet.

Second-order conditioning är när man kopplar ett CS som är kopplat till ett US till ett nytt CS.
- När man väcker en respons för att man visar något som är starkt kopplat till CS

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
72
Q

**Vad betyder att ”behavior and learning are context-dependent and state-dependent?”

A

Inte konstanta, kan variera beroende på omgivande faktorer/kontexten och det intern tillståndet hos individen vid tillfället

kontext:
t ex en mus som kommer in i en bur som den tidigare har blivit elchockad i kommer förbereda sig på att få en chock trots att den inte börjat få det än.

state:
“Till exempel kan inlärning i en viss miljö (som klassrummet) vara svårare att överföra till en annan miljö (som hemmet) om kontexten är väldigt annorlunda. Dessutom kan inlärning eller minnen som skapas i ett visst tillstånd (t.ex. berusning) vara svårare att återkalla eller tillämpa i ett annat tillstånd (t.ex. nykterhet).” – chattis

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
73
Q

Beskriv skillnaden mellan operant conditioning och classical conditioning.

A

Dessa är olika inlärningsmetoder.

Operant: beteenden förstärks av belöning och minskar av bestraffning, vill erhålla belöning eller undvika bestraffning

Classical: koppla ihop ett betingat stimulus med ett obetingat stimulus för att framkalla betingad respons, skapa en association mellan stimuli för att generera respons (tänk klockan och draken i Harry Potter)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
74
Q

Det finns två alternativa synsätt på lärande genom imitation. Beskriv dem.

A

Cognitive view - true imitation: individ måste förstå intentioner bakom handlingar för att kunna efterlikna och imitera
- Man måste förstå vad en aktion (åtgärd) innebär för att kunna imitera det. Spegelneuronsystemet tillåter människor att begripa och förstå andras avsikter och känslor.

Neuroscientific view - imitative mirroring: människor imiterar automatist när de observerar en handling eftersom handlingen aktiverar samma motoriska representationer i hjärnan – spegelneuroner, automatismen
- Vi imiterar automatiskt eftersom observation av en rörelse aktiverar den motoriska representationen i hjärnan av denna rörelse. Visuella signaler om andras handlingar aktiverar somatosensoriska (känsel) och motoriska kretsar och underlättar motorisk inlärning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
75
Q

Definera behavioral inhibition, vilka mekanismer som ligger till grund för vår förmåga att inhibera oönskade beteendet enligt klassisk psykologi, och vad säger modern neurofysiologi om detta?

A

❏ Behavioral inhibition = förmågan att hämma oönskat beteende
- (aka inhibitory control eller response inhibition) - förmågan att stoppa sitt beteende vid rätt tillfälle (self control). Det är en kognitiv process som tillåter en individ att inhibera sina impulser och naturliga, vanemässiga eller dominerande beteende-responser på stimuli, för att välja ett lämpligt beteende som är mer förenligt med sina mål. Det är en aktivt hämmande mekanism.

❏ Enligt klassisk psykologi: aktivera annan, starkare, fysiologisk reaktion
- the mind’s ability to tune out stimuli that are irrelevant to the task. (cognitive inhibition)

❏ Enligt modern neurofysiologi: aktivering av neurala kretsar och mekanismer ikl. spegelneuronsystemet och inhibitorisk kontroll – tillåter individ att inhibera impulser och välja ett mer lämpligt beteende

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
76
Q

Vad menas med psychological immune system? Hur detta system fungerar enligt modern neurovetenskap?

A

= hjärnans förmåga att skapa syntetisk lycka och upprätthålla psykologisk balans, genom rationalisering och förändra syn på upplevelser och beslut

Enligt modern neurovetenskap: hjärnan aktivt bearbetar/omformar våra upplevelser, psykologiskt immunförsvar
- hjärnans belöningssystem
- stressrespons och reglering

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
77
Q

What are the criteria for the reflex? How does a reflex differ from a voluntary movement? Give a classical and a modern view of these differences.

A

Criteria for reflexes
Utlöses av yttre stimuli
- Kort och stabil latens
- Svaret är stereotypt
- Graderade efter stimuleringsstyrkan

❏ En voluntary movement skiljer sig från en reflex, den är viljemässig, långsam och styrs av ett motorprogram som utarbetas före initiering. Exempelvis att sträcka sig efter ett föremål.
❏ Classical view → En reflex är ett impulsartat motoriskt mönster som ryggmärgen eller förlängda märgen utlöser vid ett specifikt sensorisk stimulus.
❏ Modern view → En reflex är ett beteende som produceras av en definierad input-output väg, medan ett viljemässigt beteende är producerat av en komplex, och ännu odefinierad, input-output väg

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
78
Q

Explain degree of freedom and he problem of redundancy in movement control

A

För att generera en rörelse måste hjärnan lösa problem med koordination.

Degree of freedom → Frihetsgrader är antalet olika möjliga oberoende styrbara rörelseaxlar, muskelkontraktioner och ledvinklar i armen som definierar dess konfiguration.

Redundancy problem → Problemet med att armen har alltför många frihetsgrader. Over 10^15 combinations of muscle contractions are possible (det är för utmanande att ha motorisk kontroll för hjärnan)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
79
Q

Why it was concluded that the movement of the arm towards the target is controlled by a motor program.

A

Eftersom rörelsebanan och hastighetsprofilen är lika mellan olika försök.
- DET FINNS I CNS EXAKTA (MATEMATISKA) FORMLER FÖR RÖRELSER SOM BESKRIVER HELA PROCESSEN AV RÖRELSEN.
- HJÄRNAN STYR RÖRELSEN GENOM ATT KÖRA MOTORPROGRAM SOM LIKNAR PROGRAMVARA I EN DATOR

Det finns i CNS exakta matematiska formler som beskriver hela processen av rörelsen. Varje gång man har samma mål (trots att det finns flera möjliga för att uppnå samma mål) så kommer man göra samma rörelse med samma hastighet och vinkel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
80
Q

What is meant by a motor program in motor control?

A

Ett motor program är en förprogrammerad rörelse

MOTORPROGRAM SOM LIKNAR PROGRAMVARA I EN DATOR

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
81
Q

Explain to different control strategy used to guide the arm reaching

A

Programming of the voluntary movement - Before the movement can be executed, all its parameters must be described in detail

Motorprogram =
Inputs:
- Target location
- Direction and distance
- Joint angels
- Muscle contraction

❏ Feedforward or open loop control (Ballistic) - Preprogrammed, fast but cannot be corrected.

❏ Feedback or closed loop control - slow but accurate, due to continuous monitoring of feedback.
- Till exempel för att fånga ett rörande föremål måste man anpassa rörelsen hela tiden.
- Visual feedback provides critical cognitive information about the location and shape of objects. Feedback och korrektion kommer inom 110ms, för snabb för att inte vara reflexiv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
82
Q

Explain efference copy

A

Efference copy - “an internal copy of the motor command to the muscles”

En kopia av “instruktionerna” som hjärnan skickar till musklerna. Kopian används för att jämföra det som musklerna gjorde och det musklerna skulle ha gjort.

Den efferenta kopian kan användas för att jämföra åtgärdens avsikt med ett av åtgärdens resultat (sensoriska signaler som resulterar från den egna rörelsen)

The efference copy används för att förutse de sensoriska effekterna av en motorisk kommando genom att skapa en intern modell av dessa effekter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
83
Q

Explain the salted peanut problem

A

IS ARM REACHING REFLEXIVE OR VOLUNTARY?

Imagine yourself sitting in front of a bowl of salted peanuts. After having eaten a moderate number, you say, at least to yourself, that you have had enough and you will not eat any more. Shortly afterwards, you find your hand going toward the bowl. Who’s in charge?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
84
Q

Describe Libets experiment. What is the main conclusion of this study?

A

Libets experiment studerar frågan “IS ARM REACHING REFLEXIVE OR VOLUNTARY?” genom att låta försöksdeltagaren klicka på en knapp “när de känner för det”. Sedan mätte man hjärnaktivitet och när hjärnan tog beslutet om att klicka och när försöksdeltagaren ansåg att de bestämde sig. Resultatet var att hjärnan gjorde beslutet innan man själv blev medveten om beslutet.

Slutsatser
❏ Känslan av medveten vilja är illusorisk - hjärnan behöver inte din vilja för att styra ditt beteende
❏ “…the natural impression, ‘I’m doing it, therefore I’m causing it to be done’ is wrong. More correctly stated, ‘I’m doing it but I’m not willfully causing it to be done”.
❏ “WE DON’T DO WHAT WE WANT, BUT WE WANT WHAT WE DO.”

85
Q

Explain the problem of response inhibition. Why is it called the “Damn question of Physiology”?

A

Det är jättesvårt för djur att inhibera beteende - go/no-go. Det tar flera månader för djur att sitta still på no-go signalen.Pavlov kunde inte hitta någon fysiologisk funktion/process som inhiberar reflex. Därför sa han att det var ‘’the damn question of physiology”.

Tex; Ett högt djur (external stimuli) får djuret att sluta äta mat (pågående beteende).

Vad är det som ligger bakom detta och no-go-stimuli? Pavlov hittade inte svar. Svaret ligger i alternativa reaktioner som inhiberar reflexen. Inhibition är baserat på två alternativa reflexer.

86
Q

Where is the neural network for locomotion located? What is it called?

A

Central pattern generators (CPGs) ligger i ryggmärgen men styrs genom centrala motorcenter (mesencephalic locomotor region). CPGs styr rytmiska rörelser utan någon typ av feedback. De skapar rörelser såsom att gå, springa, hoppa och simma.

I de flesta arter sitter systemet för förflyttning (locomotor system) i ryggmärgen. Mesencephalon’s (mitthjärnans) förflyttningssystem är ansvarig för att skapa motoriska mönster.

Central Pattern Generators (CPG) - Neurala kretsar som producerar rytmiska utgångar i frånvaro av rytmisk inmatning. Några av de rytmiska rörelser de kan hantera är till exempel gå, simma och hoppa. CPG kontrolleras av the mesencephalic locomotor region. (Kan göra relativt primitiva rörelser)

87
Q

Why are there several descending tracts in the brain?

A

kort svar: evolution

Det finns flera descenderande banor som styr motorkontrollen (mer exakta rörelser). De skapades genom evolution för att kunna skapa nya typer av rörelser. Kontroll över rörelser kräver samverkan av flera system.
- de har olika specifika uppgifter

88
Q

How the brain controls posture and balance.

A

Den kontrollerar posture och balance genom att använda informationen från descenderande banor såsom vestibulospinal tract och reticulospinal tract

❏ Vestibulospinal tract:
- Activated by changes in the orientation of the head in relation to gravity. These reflexes stabilize the head position and activate the axial muscles of the neck and body, and the extensor muscles of the extremities.
- “vestibulospinal tracts” (descenderande) kontrollerar automatiskt reflexer för hållning. Aktiveras av skillnader i orientering av huvudet jämfört med gravitationen vilket stabiliserar huvudets position …

❏ Reticulospinal tract:
- When we are standing on shaking ground, (for example on board a ship) postural disturbance is sensed by proprioceptors in the leg muscles. This signal activates postural reflexes controlled by reticulospinal tracts
- “reticulo(=nät)spinal(=ryggmärgen) tracts” (descenderande) kontrollerar automatiskt reflexer för hållning.

❏ Pontine reticulospinal tract facilitates the extensors and axial muscles.
- (från en del av hjärnstammen till ryggmärgen) - underlättar för extensormuskler och axiala muskler.

❏ Medullary reticulospinal tract inhibits extensor and excites the flexors.
- (från en del av hjärnstammen till ryggmärgen)
- hämmar extensorer och stimulerar flexorerna. När vi står på en skakig mark (till exempel ombord på en båt) uppfattas störningar i hållningen av proprioceptorer i benmusklerna. Denna signal aktiverar hållningsreflexer som kontrolleras av retikulospinala banor.

89
Q

What are the functions of rubro and tectospinal tracts?

A

❏ Rubrospinal tracts: Den tar hand om muskeltonus och motorik
- Rubrospinal Tract - Börjar från röd nucleus i mesencephalon till ventrala hornen i ryggmärgen. Bansystem viktig för kontroll över lemmar
- Functions: Facilitating Voluntary Movement, Fine Motor Control, Flexor Muscle Activation

❏ Tectospinal tracts: The tectum controls reflexive orienting movements of the eyes towards objects
- Tectospinal tract (från tectum ner till ryggmärgen) - Kontrollerar reflexmässiga orienteringsrörelser av huvudrörelser mot objekt som uppstår i periferin samt de reflekterande armrörelser (tex för att styra undan/fånga inkommande föremål)
- Functions: Head and Eye Movements, Postural Adjustment, Visual and Auditory Reflexes

90
Q

Does the primary motor cortex contain a map of the muscle or map of movements? Give the arguments supporting your position

A

Det tros att primary motor cortex har en karta över rörelser istället för att styra individuella muskler

Studies using electrical stimulation and neuroimaging have shown that the primary motor cortex represents coordinated movements rather than isolated muscle contractions.

When specific areas of the motor cortex are stimulated, complex movements such as reaching, grasping, or locomotion are typically evoked rather than simple contractions of individual muscles.

91
Q

What is the function of the corticospinal tract?

A

Funktion: Leder signaler från motorkortex till ryggmärgen

Corticospinal Tract (Pyramidbanan) - Startar från cortex ner till ryggraden, där alla delar av cortex på något sätt är kopplade till banan även om motorcortex står för största delen (40%). En skada på kortikospinala banan ger förlust av finmotorik, pares (nedsatt kraft i en muskel), samt även spastisk pares (stegrade reflexer).

92
Q

What are the functions of premotor and supplementary motor cortex?

A

Premotor motor cortex är viktig för vår förmåga att behålla rörelse (typ arbetsminne)
- Aktivt innan själva rörelsen utförs och hjälper till att organisera och koordinera motoriska aktiviteter.
- Delayed-response task - experimentell uppgift som förmågan att hålla information i minnet under en fördröjningsperiod. Under uppgiften presenteras en signal som kräver ett svar efter en fördröjning, och deltagarna måste använda minnet för att komma ihåg signalen och svara korrekt efter fördröjningen. Premotor cortex spelar en viktig roll i utförandet av sådana uppgifter genom att organisera och utföra de motoriska svaren.

Supplementary motor cortex är viktig för att programmera sekvenser av rörelser och bilaterala rörelser (använda vänster och höger tillsammans).

93
Q

How does the basal ganglia and cerebellum contribute to motor control? Do they have connections with the spinal cord?

A

❏ Basal ganglias funktion är att koordinera rörelser initierade av motorcortex.
- Meddela musklerna vilka rörelser som ska aktiveras när (säga kör och stopp). - Den gör så att vi kan lära oss nya rörelser, såsom att stå på händer och cykla
- Den justerar intensiteten och sekvensen av signalerna tills att vi lyckas.
- function: control of excitation-inhibition balance of cortical networks
- får input från nästan hela cerebral cortex (hjärnbarken) och outputen går genom thalamus och sedan till prefrontala cortex, premotor cortex och motor cortex (mc).

Sjukdomar:
- Hyperkinesia - överdrivna abnorma eller normala rörelser eller en kombination
- Hypokinesia (Parkinsons) - Minskad kroppsrörelse

❏ Cerebellum tar emot sensory feedback från omvärlden och ser till så att musklerna gör samma som motorcortexs plan. Exempel är när vi lyfter ett tomt mjölkpaket som vi trodde var fullt.
- tar emot information om planer för rörelser från motoriska kortikala områden och sensorisk återkoppling om rörelsens förlopp.
- jämför avsikt med utförande och kompenserar för fel i rörelsen (feedback)
- bidrar till motorisk inlärning genom att reglera styrkan hos reflexiva och frivilliga rörelser.

The basal ganglia and cerebellum lack direct connections with the spinal cord. Skickar signaler till thalamus.

94
Q

What means “action zones” in the motor cortex of the monkey?

A

En “action zone” är ett område där ifall man stimulerar det så aktiveras ett rörelsemönster. Finns flera “action zones” i motor cortex

95
Q

What means statement that the “the brain has a models of the familiar objects”

A

Vår hjärna har programmerade rörelsemönster (models) för hur vi ska interagera med olika föremål i omgivningen.

Dessa rörelsemönster är plastiska och regleras med tiden. Ifall man plockar bär och trycker för hårt så att bäret spricker så tar man i mindre nästa gång.

96
Q

Does the brain need to plan the movements?

A

Planeringen är inte en strategi som hjärnan använder för att kontrollera rörelser
❏ t ex speech is controlled by speech sound map projecting to the map of articulatory motor programs where each word is mapped onto a specific pattern of oral muscle activation.
❏ Det tar för lång tid att planera för att skapa de rörelser som vi kan observera. T.ex fånga boll med mugg

97
Q

Vad är associationskortex?

A

Associationskortex existerar för att integrera sensorisk information, bearbeta komplexa kognitiva funktioner, förstå språk och bilda minnen. Associationskortex ligger till grunden för komplexa processer som tänkande, minne, medvetenhet och beslutsfattande.

98
Q

Vilka tre huvudsakliga associationskortex-områden i hjärnan brukar vi tala om?

A

❏ Prefrontal association cortex (PFC), “exekutiva funktioner”
- vara flexibla i sina beslut
❏ Limbic association cortex
- emotioner
❏ Parietal-temporal-occipital association cortex (PTO)
- Högre sensorisk bearbetning
- sammanvägning av flera sinnesorgan (t.ex. kropps- rumsuppfattning)

99
Q

Vilka är amygdalas grundläggande funktioner?

A

❏ Amygdala är viktig för emotionell bearbetning, den mest primära känslan är ångest, skapar “fight-or-flight”
❏ Lär sig associera känslor till yttre stimuli. Emotionell betingning
❏ Stärker våra minnen genom att ge dem ett emotionellt värde. Amygdala har en stark koppling till hippocampus som står för inlärning.
❏ Sociala funktioner, reagerar på ansiktsuttryck och kroppsspråk. Tolkar signaler från andra för att förstå och reagera på deras känslor och intentioner
❏ Beslutsfattande och riskbedömning

100
Q

Ungefär var i hjärnan ligger amygdala?

A

Amygdala är belägen i den mediala temporalloben i varje hjärnhalva. Den ligger ungefär vid nivå med tinningen.

“Amygdala är en mandelformad samling kärnor belägen i den mediala temporalloben, medialt och anteriort om hippocampus och nära den främre delen av parahippocampalis gyrus. Den ligger djupare än neocortex, omgiven av temporallobens cortex och lateral till den tredje ventrikeln.” - chattis

101
Q

Vad menas med “low road” respektive “high road” i aktivering av amygdala?

A

Low road och high road är två olika nervbanor som ska mediera information från thalamus (tar hand om våra sinnesorgan) till amygdala (som påverkar beteende).

Skillnaden mellan low road och high road är att low road går inte igenom cortex på vägen utan går direkt från thalamus till amygdala utan någon bearbetning.

Detta gör att om informationen går igenom low road så hinner vi inte tolka vad det är som t.ex skrämmer oss innan vi reagerar (t.ex hoppar till). Den existerar för att snabbt kunna reagera på potentiella hot.

low road: t ex plötsliga ljud - Det är enkla reaktioner som inte behöver mer avancerad respons.

high road: från hjärnan (sinnescortex, men även andra delar, ”skrämmande tankar”)

102
Q

Vad kan hända när amygdala aktiveras?

A

fight-and-flight response

Aktivering av amygdala utlöser en serie komplexa reaktioner som involverar fysiologiska, psykologiska, kognitiva och sociala aspekter. Dessa reaktioner är avgörande för att hantera hot och anpassa beteenden baserat på emotionella signaler och tidigare erfarenheter. Amygdala spelar således en central roll i överlevnad genom att möjliggöra snabba och adekvata svar på potentiella faror.

❏ Signaler till kortex (vi känner oss rädda)
❏ Aktivering av hjärnans vakenhets-system (höjd uppmärksamhet handlingsberedskap)
❏ Direkta muskelreaktioner (’freezing’, ’startle reaction’)
- Försvagning av muskler
❏ Aktivering av autonoma nervsystemet (puls, blodtryck)
- Klassiska stressreaktioner
- Fight or flight response
- Playing dead
❏ Aktivering av hormonella system (binjuren: adrenalin, kortisol)
Amygdala utsöndrar stresshormoner

103
Q

Vad menas med ett bestraffningssystem och belöningssystem?

A

Ett bestraffningssystem hjälper oss att undvika stimulin som kan vara hot. Kopplas till “fear conditioning” (threat conditioning)

Ett belöningssystem är motsatsen till ett bestraffningssystem. Det gör att vi vill närma oss saker som kan vara bra för oss.

104
Q

Vad menas med emotionella minnen och hur skiljer dessa sig från “vanliga” (deklarativa) minnen?

A

Emotionella minnen är minnen som amygdala lagrar. Den lagrar information om hur situationen upplevdes. Till skillnad från “vanliga” deklarativa minnen som lagrar informationen om vad? när? och hur? Deklarativa minnen är mer detaljerade kring det som hände.

  1. Amygdala lagrar emotionella minnen, minne av känslan som utlöstes och av det som direkt gav upphov till känslan. Delvis omedvetet; man känner känslan men har svårt att beskriva
  2. Hippocampus lagrar deklarativa minnen, vad? när? hur? mer exakta och detaljerade minnen av omständigheterna kring det som hände, medvetet, man kan berätta

Deklarativa minnen kan också leda till aktivering av Amygdala: Man känner obehag när man känner igen omständigheter som ledde till rädsla (jfr. tandvårdsrädsla) (= contextual conditioning)

105
Q

*Vad kan det finnas för fördelar för individen med att ha hjärnans olika system för emotioner? (t ex. bestraffningssystem; belöningssystem; emotionella minnen)

A

minne, uppmärksamhet?

Alla dessa system hjälper människan att orientera sig i världen och kategorisera vad som främjar ens överlevnad och vad som motverkar den.

106
Q

Finns det något sätt som amygdala och hippocampus kan påverka varandra? (det finns exempel i båda riktningarna)

A

Vid upplevda emotionella händelser kan amygdala signalera till hippocampus för att förstärka minnesbildning och lagring av dessa händelser. Denna process kan bidra till skapandet av emotionellt betingade minnen.

Hippocampus kan hämma amygdalaaktivitet för att reglera känslomässiga reaktioner och minska stressens inverkan på hjärnan.

107
Q

Vad är ett exempel på en så kallad “exekutiv funktion” i hjärnans arbete?

A

❏ Situationer som kräver planering, beslut
❏ Att hantera nya situationer
❏ Att korrigera fel i handlandet (och mer allmänt “troubleshooting”)
❏ Att hantera situationer som kräver att man motstår vanor, ”frestelser”, drifter
❏ En exekutiv funktion i hjärnans arbete är förmågan att utföra och hantera olika kognitiva processer som är nödvändiga för att planera, organisera, fokusera, styra uppmärksamhet, lösa problem och reglera beteende för att uppnå mål.

108
Q

How social structure and social practices shape our mind?

A

Westerners are inclined to attend to some focal object, analyzing its attributes and categorizing it in an effort to find out what rules govern its behavior. (analytic thinking)
- Modernare tankesätt:
Västerlänskt tankesätt - Analytiskt. Benägna att uppmärksamma något fokalt objekt, analysera dess egenskaper och kategorisera det i ett försök att ta reda på vilka regler som styr dess beteende.

East Asians are more likely to attend to a broad perceptual and conceptual field, noticing relationships and changes and grouping objects based on family resemblance rather than category membership. (holistic thinking)
- Asisatiskt tankesätt - Holistiskt. Mer benägna att uppmärksamma ett brett perceptuellt och konceptuellt fält, lägga märke till relationer och förändringar och gruppera objekt baserat på familjelikhet snarare än kategorimedlemskap.

109
Q

*Varför säger man att prefrontal cortex is the master of cognitive functions?

A

klassisk syn – kortikala associationsområden är platsen för kognitiv bearbetning, där huvudansvaret låg i prefrontala kortex (vilket inte är utvecklat förens man är 25 år) – sergei: absolut felaktigt

modern syn – holism, hjärnan och kognitionen är inte fria från kroppen

sergei gillar citatet “Not all knowledge needs to be put into the head, rather, it can reside in the interface between body and world”

110
Q

**Explain (1) muskler - hjärnans kommunikation , (2) brain - viscera communication, (3) Gut to brain communication.

A

(1) Muskler - hjärnans kommunikation:
❏ Brain-derived neurotrophic factor (BDNF) is produced by skeletal muscle cells in response to contraction
❏ BDNF is a protein involved in plasticity, brain health, and improvements of neuron survival and synapses and it is a critical factor for the formation of memory and learning processes
❏ muskelkontraktion har fantastisk effekt på hjärnan, muskelkontraktion pverkar kognition, hur mer neurologiskt?

(2) Brain - viscera communication:
❏ sympatisk kognition
❏ symatiska/sympatiska markörer?? nåt med en bok
❏ stimulates the body’s fight-or-flight response
❏ SLUDD (salivation, lactimation, urination, digestion and defecation)

(3) Gut to brain communication:
❏ piggarna på kammen är receptorcellerna
❏ mikroner i magen kan påverka beslut

111
Q

Varför är det enklare att aktivera tjockare axon med elektrisk stimulering än tunna axon?

A

För att tjocka axon har lägre resistans på grund av dess större diameter och för att de generellt sätt omges av mer myelin än tunna axon vilket isolerar de elektriska signalerna genom axonet.

112
Q

Describe functions of insula cortex.

A

Affektiva behandling av kroppsliga signaler, musik, missbruk (pain, pleasure) och emotioner

113
Q

What means term embodiment, give examples? Explain embodiment of emotions.

A
  1. Piltz reflex - dilation of the pupils at the imagination of a darkness and their stenosis when a source of light was imagined.- EMBODIMENT OF DARKNESS
    - “tänk på mörkret, märker bara ord men också kroppsliga reaktioner, pupillen blir större av att bara ??tänka på det??
  2. A pianist’s ability to identify auditory recordings of his or her own playing depends simulating the motor actions underlying it. - EMBODIMENT OF MUSIC
  3. Hearing a word activates motor program associated with this word (”think about coffee cup”) .- EMBODIMENT OF LANGUAGE
  4. Mental rotation is based on mental execution of the same action and activation of the same areas as during real execution - EMBODIMENT OF THINKING’
114
Q

Hur kan kroppen modifiera kognition?

A

Genom att använda våra kroppar
posture affects confidence of thoughts
ex 1: rating the funniness of different cartoons
ex 2: “en sun själ i en sund kropp”
ex 2: ett falskt leende gör dig lyckligare – men det hjälper inte mot depression

sensory maps:
(1) Primary somatosensory cortex
(2) secondary somatosensory cortex
(3) insula cortex
(4) cerebellum

motor maps:
(1) primary motor cortex, (2) supplementary motor area, SMA
(3) premotor cortex

115
Q

Define body schema. Vad har den för funktioner? What are the differences between body schema and body image?

A

Body schema = neural representation, sitter i huvudet
- Varför behövs? för att kontrollera interaktion av kroppen med miljö behöver hjärnan information om kroppens fysisk utseende i 3D format
- Motorkontroll – för att bringa kroppsdelen i avsedd position bör hjärnan veta den ursprungliga kroppsställningen
- Social communication and movement imitation
Tool use – incorporating tools into body representations (verktyget blir en del av body schemat och kroppskartan, förmåga att du kan parkera bra och exakt är baserat på att kortex inkluderar storleken av bilden i body schema)

Body image = sitter i ditt medvetande
- conscious mental representations, the way your body appears to you from the outside
body image is surprisingly flexible
ex : rubber hand illusion

116
Q

Name evolutionary benefits of group living.

A

❏ Group acquisition of food
❏ Access to mates (passera genen, fortplantning)
❏ Shelter
❏ Protection from predation
❏ Division of labour
❏ Social thermoregulation

117
Q

What are the functions of aggression? explain passive aggression.

A

The embodiment of anger - spänningar i muskler som används för att slå till, aktivering av vissa ansiktsmuskler för att se bister ut, ökning av blodtrycket…

  • Man kan lära sig att kontrollera sina emotioner genom att hantera/kontrollera din kropp, andning, puls
  • Aggression is an adaptive evolutionary mechanism
    “getting some pleasure from cruelly may have made it easier for us to kill animals, kill humans, or do other ?unoalatable? things on which our survival depended” – survival defense

The functions of aggression
(1) Uniform distribution of individuals of the same species over the living space.
(2) Selection of the strongest in fights.
(3) Protection of offspring.
(4) Establishing a ranking order - Pecking Order - Social hierarki (viktig punkt)

Passive aggression
(1) Did not do what the person wanted me to do
(2) Made mistakes that appeared to be accidental
(3) Seemed uninterested in things that were important to the person
(4) Gave the person the ‘silent treatment’
(5) Ignored the person’s contributions
(6) Excluded the person from important activities
(7) Avoided interacting with the person etc.

118
Q

Why human eyes possess the largest ratio of exposed sclera.

A

För att kunna förmedla och ha en förbättrad social kapacitet. Ger viktiga signaler till varandra.

119
Q

Vilken funktion har spegelneuroner? Redogör för två presentera två alternativa förklaringar

A

❏ Automatisk beteendesynkronisering

❏ Specifik socio-kognitiv funktion

120
Q

Explain the power of smiling.

A
  • Stark signal till hjärnan, fungerar som riktigt fysiologiskt, hjärnans struktur, aktivera hos förälder, leendet ändrade hans hjärna
  • Aktiverar pleasure system
  • Caregiving instinct
  • Ju närmare vänner är desto mer lik är deras neuronala hjärnaktivitet på sensoriska stimuli, hjärnan agerar på information på likadant sätt, likadan uppfattning av miljön, kommer överens om saker
121
Q

Spädbarn gör ofta väldigt smarta saker, betyder det att de förstår vad de gör och varför?

A

❏ imitative mirroring
❏ spegelneuroner aktiverar, i observatörens hjärna, samma handlingar som aktören utför

122
Q

Is human morality a product of evolution or do we just make it up? Finns det i hjärna dedikerade strukturer som gör oss till moraliska varelser?

A

THERE IS NO SPECIFIC PART OF THE BRAIN THAN MAKES US MORAL CREATURES – NO MORAL FAP

Finns system i apor som undviker orättvisa

123
Q

What are the differences between split-brain surgery and callosotomy?

A

Split brain surgery – a commissurotomy involves severing the corpus callosum, the anterior commissure, and the hippocampal commissure

A callosotomy – sectioning of the corpus callosum alone, either completely or partially.

124
Q

Explain how a tachistoscope can be used to study split-brain subjects

A

“the tachistoscope provides a controlled method for studying how information is processed and transferred between the hemispheres of split-brain subjects, shedding light on the functional differences and interactions between the left and right hemispheres” – chattis

A tachistoscope is a device that displays an image to certain part of visual field for a exact amount of time.
Pictures are present during 100-150 ms before subjects makes involuntary saccadic eye movements

Each visual field is shown a different object. The subject is asked to use both hands to pick up the object seen

125
Q

Is lateralization of brain function unique to humans? give examples

A

It’s not unique to humans

❏ Birds: den högra hjärnhalvan övervakar hot medan den vänstra letar efter mat
- Vänsterögat blockeras och högerögat stimuleras av ljus under utvecklingen → hjärnans halvor specialiserar sig på olika uppgifter.
- Den högra hjärnhalvan blir specialiserad på att övervaka omgivningen för hot, medan den vänstra halvan engagerar sig i uppgifter som att leta efter mat. → arbetsfördelning ökar kycklingens överlevnadsförmåga genom att den samtidigt kan leta efter hot och mat.

❏ Mammals: specialiserar sig den vänstra hjärnhalvan på språk medan den högra bearbetar rumslig information
- Vänstra hjärnhalvan specialiserad på att bearbeta språk och kommunikation, medan den högra halvan är mer involverad i rumslig medvetenhet och bearbetning av emotionell information

126
Q

What is the advantage of lateralization?

A

Fördelen med lateralisering är att det ökar den kognitiva förmågan genom att separera och parallellt kunna processa två eller fler uppgifter samtidigt.

Ökar neural kapacitet genom att specialisera varje hjärnhalva för specifika funktioner, vilket sparar neural vävnad och möjliggör parallell bearbetning av flera uppgifter

127
Q

Describe the specialization of the left and right hemispheres

A

❏ Den vänstra hemisfären är specialiserad på att kategorisera stimuli. Den kontrollerar inlärd välövade beteende i ett avslappnat tillstånd. Kan fokusera uppmärksamheten på specifika saker i sin omgivning, som vid förföljelse av byte eller sökande efter mat.

❏ Den högra hemisfären är specialiserad på att kontrollera snabba svar i nödsituationer. Har bredare uppmärksamhet än den vänstra hemisfären, vilket är viktigt vid att upptäcka nya stimuli. Den bearbetar spatial information som förlitar sig på geometriska ledtrådar, känner igen ansikten och kontrollerar uttrycket av känslor, särskilt rädsla och aggression.

128
Q

Explain the statement that functional asymmetry is to a large extent result of structural asymmetry

A

Genetik: Stora delar av hjärnan som ser asymmetrisk ut mellan hemisfärerna orsakar också de asymmetriska effekterna (tex som de som uppstår vid split brain). Lateraliseringen börjar redan kort tid in på graviditeten.

129
Q

Describe macro and microanatomical right-left differences between two hemispheres.

A

Strukturella skillnader inkluderar volym, form och vissa gyrationsegenskaper.

Macro:
❏ Volume of both hemispheres.
❏ Volume and shape of specific brain areas.
❏ The gyrification pattern.
❏ The form and length of certain sulci

Micro:
❏ Size of dendritic tree.
❏ Neuronal cell size.
❏ Cytoarchitecture, white matter microstructure, inter-column spacing

130
Q

Why does corpus callosum offer a good model for understanding communications between different cortical areas of the brain?

A
131
Q

Explain homotopic and heterotopic callosal connections.

A

Homotopiska: länkar motsvarande områden på varje sida av hjärnan/those that link corresponding area on each side

Heterotopiska: länkar icke-motsvarande områden/those that link noncorresponding areas

132
Q

What are genetic and epigenetic mechanisms of structural and functional asymmetry?

A

❏ genetic: lateralized gene expression is associated with lateralized behavior
- Large number of genes are asymmetrically expressed in corresponding parts of left and right human cortex at 12, 14 and 19 weeks after gestation.
- Pronounced gene expression asymmetries is found in the fetal spinal cord - the majority of asymmetrically expressed genes are located in the right spinal cord
- Genetik: Stora delar av hjärnan som ser asymmetrisk ut mellan hemisfärerna orsakar också de asymmetriska effekterna (tex som de som uppstår vid split brain). Lateraliseringen börjar redan kort tid in på graviditeten.

❏ epigenetic:
- Possible causes of asymmetry between homotopic areas is the difference in:
1. Their afferent connectivity and the sensory inputs conveyed by those connections.
2. Mechanisms of synaptic plasticity that translate these differences in inputs into microstructural changes.
3. A task dependent increase in connectivity from the non-dominant to the dominant hemisphere.

❏ Structural connectivity:
- refers to the anatomical organization of the brain by means of fiber tracts

❏ Functional connectivity:
- is defined as the strength to which activity between a pair of brain regions covaries or correlates over time

❏ Even spinal cord has asymmetry, not just the cortex

133
Q

Give examples of interhemispheric transfer of neural plasticity.

A

❏ no special fibers but connections
Neuroplasticity is the ability of neural networks to change through growth and reorganization
❏ Bilateral expansion of cutaneous receptive fields of the flying fox after temporary local unilateral anesthesia of one thumb
❏ Cat – the limb performing the task is controlled by the contralateral cortex

134
Q

What is the function of corpus callosum (hjärnbalken)? Does corpus callosum play an inhibitory or an excitatory function?

A

Funktion: underlättar kommunikationen mellan hjärnhalvorna och möjliggör integrering av information

Det kan ha både excitatoriska och hämmande funktioner beroende på situationen, men större kallosal anslutningar tenderar att öka lateralisation genom att hämma den motsatta hemisfären

The inhibitory model suggests:
corpus callosum inhiberar informationsflödet mellan hemisfärerna så de arbetar mer individeuellt och ökar laterazationen?
- Corpus callosum förhindrar att information når från den motsatta hemisfären och ökar därigenom lateralisationen. Detta upprätthåller oberoende bearbetning mellan de två hemisfärerna. Något om att den ena hemisfären skulle kunna vara dominant

The exictatory model suggests:
Corpus callosum shares and integrates information between hemispheres. Greater callosal connectivity decreases laterality by masking underlying hemispheric differences in tasks that require interhemispheric exchange.
- Corpus callosum delar och integrerar information mellan hemisfärerna. Större callosal anslutning minskar lateraliteten genom att dölja underliggande hemisfäriska skillnader i uppgifter som kräver interhemisfärisk utbyte.

Recent suggestion:
The callosal axons exert excitatory, inhibitory, and modulatory functions on spontaneous and evoked activity of neurons in the opposite hemisphere. Together they seem to achieve selective signal enhancement. This may be similar to excitation with surrounding inhibition in sensory and motor systems.
- Interhemisfärisk inhibition formar output från neurala kretsar genom att samordna de två hjärnhalvorna.

135
Q

Vilka störningar i kommunikation och språkbearbetning uppstår efter skador i vänster respektive höger hemisfär?

A

LHD
LHD (with aphasia) exempel: Pick the two words that are the most similar in meaning or that go together best DEEP WISE SHALLOW → deep wise
less familiar, connotative

RHD
❏ exempel: Pick the two words that are the most similar in meaning or that go together best DEEP WISE SHALLOW → deep shallow
- more common, denotative
❏ HAR SVÅRT ATT DRA SLUTSATSER
❏ Right hemisphere: Limited language capacity, high variability between subjects
❏ Language impairments associated with right hemisphere damage (RHD) concern:

  • pragmatics (discourse processing)
    difficulties in organizing, for example, they use pronouns but don’t introduce the actual referent – they stick to the details instead of getting to the point
  • lexical-semantic processing
    if you give them certain objects like apples, pears, oranges, etc. they can’t name the category ‘fruit’
    they stick to the primary more common meaning of a word, and have problems interpreting jokes with double meanings
  • prosody
    difficult understanding a question, can’t process the changes in pitch
136
Q

Vilka kortexområden anses traditionellt vara relevanta för språkfunktioner? Var är de belägna på kortexytan?

A

Språkproduktion: Broca’s area (BA 44, 45 gyrus frontalis inferior)
- Gyrus frontalis inferior i närheten av den del av motorkortex som kontrollerar mun och läppar
- planning of speech production

Språkförståelse: Wernicke’s area (BA 22, gyrus temporalis superior)
- Gyrus temporalis superior bakom den vänstra primära hörselbarken
- (links auditory, motor and visual aspects of speech?

137
Q

Vad innebär begreppet ”split-brain”?

A

split the brain in half, corpus callosum blir skiljd så att hemisfärerna inte kan kommunicera med varandra

138
Q

Hur kan man undersöka språkfunktioner hos en patient med ”split-brain”?

A
  • tachtostomy
  • the right hemisphere could read the word but could understand it and draw it with the left hand
139
Q

Beskriv hur ett WADA-test går till och vad man kan undersöka med det med hänsyn till språkbearbetning.

A

Left hemisphere dominance for language

Before neurosurgery to assess the lateralization of language function of a patient, the doctors want to evaluate the language function

En spruta, anasthetics av en hemisfär

140
Q

Beskriv hur en undersökning med funktionell MRI görs och vad man kan visa med den.

A

Vad som görs:
❏ participants with no brain injury
❏ word generation, task: generate words beginning with a given
❏ letter, example: F “father”, “food”, “force”, “fence”, “foot”…..

Vad kan visas: lateralization
❏ Pujol et al. (1999): left lateralization in
- 96% of right-handers (4% bilateral activation pattern)
- 76% of left-handers (14% bilateral activation pattern; 10% - right-hemisphere activation pattern)
❏ Diffusion imaging tractography
→ Long segment: bilateral in 40% of healthy population, left-lateralized in 60% of the population (= absent/very small in the RH) Preliminary evidence for relationship between individual pattern of lateralization of the arcuate fasciculus and differences in functional dominance.

141
Q

Explain hard problem of consciousness.

A

(David Chalmers). Varför existerar medveten upplevelse? Varför upplever vi att vissa röda är rödare än andra? Den upplevda kvaliteten av känslor. Alla dessa upplevelser uppstår från en fysisk grund, men vi har ingen bra förklaring till hur och varför de uppstår. Dessa upplevelser kan inte heller kontroll av beteendet.

Why does conscious experience exist?
What subjective conscious experience is for? (qualia)
❏ the felt quality of redness
❏ mental images that are made up internally
❏ the felt quality of emotion

It arise from neural and physical basis but we have no good explanation of how and why they arise

Physical processing → conscious experience

You don’t need personal experience from behavior, we feel nothing but our brain – vestibular sense (sensation without perception) – lite osäker här vad han menar

Example: Filosofiska zombie: someone physically identical to some real person (original), but lacking conscious experiences
❏ Can we separate consciousness from neurons without affecting their function?

142
Q

What are neural correlate of consciousness?

A

“neural correlate zoo”

143
Q

Explain problem of mental causation.

A

“Do conscious thoughts cause behavior?”
Findings:
For the brain thinking about the movement ≈ doing the movement
Problem: Can mental, i.e. non-physical events cause physical events? If it can – there must be a flow of information from consciousness to neural activity
we still have no answer

144
Q

How modern neuroscience answer the question “DOES CONSCIOUSNESS CAUSE BEHAVIOR?”

A
145
Q

How different theories explain the function of consciousness?

A
  1. It contains a model of the external world
  2. Behavior is planned in accordance with this model
  3. The controlled behavior can be compared and modified

These 3 points constitute “late error detection mechanism” that give consciousness in survival value
- (BUT we have NO solid scientifically based arguments revealing a role for consciousness in behavior)
- All the above hypothesis are inspired by introspection and are suffering from problem of mental causation!

Neuroscience reveals that without connections is no function!

146
Q

Explain the mismatch negativity and the error-related negativity.

A

Mismatch negativity (MNN):
❏ is a brain response to violations of a rule established by stereotyped sequence of sensory stimuli
❏ MMN wave has latency of about 100ms
❏ is attention independent
❏ can be recorded on a 6-month fetus
- hjärnmönstret som uppstår vid ett oväntat stimuli dyker upp efter ett annat mer väntat stimuli.

error-related negativity (ERN):
❏ is generated approximately 100 msec after the EMG activity related to incorrect button push was detected
- hjärnmönstret som uppstår när en individ gör ett misstag vid enklare uppgifter (sker även om individen inte upptäcker misstaget, dock inte lika tydligt).

Conclusion: sequences of regular events are embedded, and this is represented, in the neural circuits. Deviation from the represented sequence is detected automatically. The brain does not need to predict the future, the future is present (embedded) in the brain
- Dessa fenomen visar på att hjärnan har inbyggda mekanismer för automatisk upptäckt av avvikelser från förväntade händelser, vilket innebär att den redan förutser framtiden genom regelbundna händelser.

147
Q

What is The Brain’s Default Mode Network

A

= specific set of brain regions engaged when individuals are left to think to themselves undisturbed:
❏ posterior cingulate cortex
❏ medial prefrontal cortex
❏ angular gyrus

När hjärnan går från DMN till att utföra en utmanande aritmetisk uppgift (något som kräver koncentrerad kognitiv ansträngning) förblir cerebral metabolism konstant (hur energi förbränns / omvandlas i hjärnan). Detta tyder på att hjärnan kan upprätthålla en stabil energinivå för att hantera krävande mentala utmaningar.

148
Q

Explain stream of consciousness.

A

❏ Neuronal background activity is not neural noise!

❏ Background activity is context-sensitive, spatially organized and structure reproducible stream of neural activity which produces in our mind feeling of stream of consciousness.

❏ stream of consciousness: constant, spontaneous, uncontrollable, background flow of thoughts

149
Q

Explain statement that the brain is a dynamic self-organizing and creative system.

A

dynamic systems: systems of elements that change over time

self organisation: refers to ability of the systems to organise themselves without external direction, manipulation, or control.

emergence: uppkomsten av nya och sammanhängande strukturer, mönster och egenskaper i komplexa system. Emergenta egenskaper är nya egenskaper hos systemet. Endast som helhetsbild kan man förklara egenskaperna systemet besitter, men inte genom någon specifik del av systemet

150
Q

Explain the quote “I AM WHO I AM BECAUSE MY BRAIN IS WHAT IT IS”

A

Our brain is an imprint of the environment that we actively have dealt with, i.e. a collection of adaptive neural circuits created during experience for better fitness. Collectively all these neural mechanisms constitute a basis for what we call Reasoning. There is no universal reason. Everyone is reasonable in his niсhe.
we are the slaves of those adaptive mechanisms

151
Q

Hur uppnås interhemisfärisk specialisering?

A
152
Q

Hur integrerar corpus callosum (hjärnbalken) de två funktionellt distinkta halvorna av hjärnan?

A
153
Q

Vad är ett exempel på “muscle to brain” communication?

A

“Muscle to brain” communication exemplifieras av proprioception, där specialiserade sensorer i muskler och senor (muskelspolar och Golgi senorgan) skickar information om muskelsträckning och spänning till hjärnan via sensoriska nerver. Detta hjälper hjärnan att kontrollera kroppens position och rörelser.

154
Q

Vad är ett exempel på “gut to brain” communication?

A

“Gut to brain” communication exemplifieras av vagusnervens roll i att signalera mättnad och hunger till hjärnan. När magen sträcks ut efter att ha fyllts med mat, skickar sensoriska nerver signaler via vagusnerven till hjärnan, vilket hjälper till att reglera aptit och matsmältningsprocesser.

155
Q

Hur kan kroppen modifiera kognition? Ge ett exempel.

A

Kroppen kan modifiera kognition genom hormonell reglering. Till exempel kan höga nivåer av stresshormonet kortisol, utsöndrat av binjurarna under stress, påverka hjärnans funktioner. Kortisol kan påverka minne och inlärning genom att interagera med hippocampus, en del av hjärnan som är central för dessa kognitiva processer. Detta kan leda till försämrad minnesförmåga och koncentration vid långvarig stress.

156
Q

Vad är en skillnad mellan metabotrop och jonotrop synaptisk transmission?

A
  1. Receptortyp:
    - Metabotrop binder till G-proteinkopplade receptorer (eller enzymkopplade)
    - Jonotrop binder direkt till jonkanaler.
  2. Tidsförlopp:
    - Metabotrop transmission har en långsammare onset och varar längre eftersom det involverar sekundära budbärare och kaskadreaktioner.
    - Jonotrop transmission är snabbare och har en kortare verkan eftersom den direkt öppnar jonkanaler.
  3. Bindningsförmåga
    - Metabotrop: högaffinitetsreceptor (l
    - Jonotrop: lågaffinitetsreceptor (låg bindningsförmåga)
157
Q

Beskriv tre principiellt olika sätt med vilka en cells membranpotential kan fås att bli mindre negativ (depolariserad).

A
  1. Öppning av natriumkanaler: När natriumjonkanaler öppnas, flödar natriumjoner (Na⁺) in i cellen på grund av den elektrokemiska gradienten, vilket gör insidan av cellen mindre negativ (depolariserad).
  2. Öppning av kalciumkanaler: När kalciumjonkanaler öppnas, flödar kalciumjoner (Ca²⁺) in i cellen, vilket också gör insidan av cellen mindre negativ (depolariserad).
  3. Stängning av kaliumkanaler: När kaliumjonkanaler stängs, minskar utflödet av kaliumjoner (K⁺) från cellen, vilket leder till att membranpotentialen blir mindre negativ (depolariserad).
158
Q

Varför är den postsynaptiska NMDA-receptorn ett bra verktyg för att inducera synaptisk plasticitet inblandad i associativ inlärning?

A

NMDA-receptorn är ett bra verktyg för att inducera synaptisk plasticitet på grund av dess unika egenskaper:

  1. Coincidence Detector: NMDA-receptorn kräver både postsynaptisk depolarisering och bindning av glutamat för att aktiveras. Detta säkerställer att receptorn endast aktiveras när både presynaptisk och postsynaptisk aktivitet sammanfaller, vilket är centralt för associativ inlärning.
  2. Kalciumflöde: När NMDA-receptorn aktiveras, tillåter den inflöde av kalciumjoner (Ca²⁺), som fungerar som en viktig sekundär budbärare. Kalcium aktiverar intracellulära signalvägar som leder till långvarig potentiering (LTP) eller långvarig depression (LTD), vilka är grundläggande mekanismer för synaptisk plasticitet.
  3. Magnesiumblockad: NMDA-receptorn är normalt blockerad av magnesiumjoner (Mg²⁺) vid vilomembranpotentialen. Depolarisering av postsynaptiska membranet avlägsnar denna blockad, vilket säkerställer att receptorn öppnas endast under kraftig synaptisk aktivitet, vilket är viktigt för att förstärka specifika synaptiska kopplingar under inlärning.

Dessa egenskaper gör NMDA-receptorn särskilt lämplig för att mediera förändringar i synapsstyrka som är nödvändiga för inlärning och minne.

159
Q

Vilka två olika typer av synaptisk plasticitet anses ligga bakom vår förmåga till inlärning,
respektive glömska?

A

Långtids-potentiering (LTP): LTP är en varaktig ökning av synaptisk styrka som uppstår efter en period av högfrekvent stimulering av en synaps. Det är en central mekanism för inlärning och minne eftersom det stärker kopplingarna mellan nervceller.

Långtids-depression (LTD): LTD är en varaktig minskning av synaptisk styrka som uppstår efter en period av låg-frekvent stimulering av en synaps. Det är viktigt för glömska och för att trimma bort överflödiga eller felaktiga synaptiska kopplingar, vilket bidrar till att justera och optimera nätverksaktivitet i hjärnan.

160
Q

Vad menas med anterograd amnesi?

A

Anterograd amnesi är en form av minnesförlust där en person har svårigheter att skapa nya minnen efter en skada eller sjukdom som påverkar hjärnan. Det innebär att nya informationer och händelser inte kan lagras i långtidsminnet, medan äldre minnen från före skadan oftast förblir intakta.

161
Q

Vad menas med emotionella minnen? Vilka strukturer i hjärnan är inblandade? Hur skiljer sig emotionella från deklarativa minnen

A

Emotionella minnen:

Emotionella minnen är minnen av händelser som är starkt kopplade till känslor, såsom rädsla, glädje, eller sorg.
Hjärnstrukturer inblandade:

Amygdala: Viktig för att bearbeta och lagra emotionella aspekter av minnen.
Hippocampus: Samverkar med amygdala för att integrera emotionella minnen med kontextuell information.
Prefrontala cortex: Involverad i reglering och bearbetning av känslor kopplade till minnen.
Skillnad från deklarativa minnen:

Emotionella minnen är starkt associerade med känslor och kan påverka fysiologiska responser och beteende. De är ofta långvariga och kan vara svåra att medvetet kontrollera.
Deklarativa minnen (explicit minnen) är fakta och händelser som man medvetet kan återkalla och beskriva. De är beroende av hippocampus och relaterade strukturer för lagring och återkallande.

162
Q

Vad är en fördel respektive nackdel med fMRI och EEG, och när skulle du välja fMRI respektive EEG?

A

fMRI:

Fördel: Hög rumslig upplösning, vilket gör det möjligt att exakt lokalisera hjärnaktivitet.
Nackdel: Lägre tidsupplösning (sekunder), vilket gör det svårt att mäta snabba förändringar i hjärnaktivitet.
Användningsexempel: Välj fMRI när du vill studera vilka specifika hjärnområden som är aktiva under en viss uppgift, t.ex. att identifiera vilka delar av hjärnan som är involverade i att känna igen ansikten.
EEG:

Fördel: Hög tidsupplösning (millisekunder), vilket gör det möjligt att mäta snabba förändringar i hjärnaktivitet.
Nackdel: Låg rumslig upplösning, vilket gör det svårt att exakt lokalisera var hjärnaktiviteten sker.
Användningsexempel: Välj EEG när du vill studera tidpunkten och mönstret av hjärnaktivitet under snabba kognitiva processer, t.ex. att mäta hjärnans svar på en visuell stimulus vid ett experiment om uppmärksamhet.

163
Q

Vilken hemisfär är vanligtvis dominant för språkfunktioner? Nämn två bevis för detta och beskriv kort hur undersökningarna går till.

A

Vänster hemisfär är vanligtvis dominant för språkfunktioner.
Bevis 1: Wada-test:

Beskrivning: En barbiturat (ofta amobarbital) injiceras i en av de två karotisartärerna för att tillfälligt bedöva en av hemisfärerna. Patientens språkförmåga testas under denna tid. Om språket försämras när den vänstra hemisfären är bedövad, indikerar detta att den vänstra hemisfären är dominant för språk.
Resultat: De flesta människor visar språksvårigheter när den vänstra hemisfären bedövas, vilket indikerar språkdominans i vänster hemisfär.
Bevis 2: fMRI:

Beskrivning: Functional Magnetic Resonance Imaging (fMRI) används för att mäta hjärnaktivitet genom att detektera förändringar i blodflödet. Under språkrelaterade uppgifter (som att tala, läsa eller lyssna) aktiveras specifika hjärnområden.
Resultat: fMRI-studier visar att områden i vänstra hemisfären, såsom Brocas område och Wernickes område, är mest aktiva under språkrelaterade uppgifter, vilket bekräftar språkdominansen i vänster hemisfär.
Bevis 3: Split-brain-patienter (Extra bevis om önskad):

Beskrivning: Studier av patienter som genomgått corpus callosotomy (kirurgisk delning av hjärnbalken) för att behandla epilepsi. Varje hemisfär fungerar oberoende efter ingreppet.
Resultat: Språkfunktioner kvarstår främst i vänster hemisfär. Dessa patienter kan ofta bara namnge föremål som presenteras till det högra visuella fältet (vilket bearbetas av vänster hemisfär)

164
Q

Vad menas med påståendet att “Hjärnan är genetiskt utrustad med byggstenar för automatisk styrning av olika livsviktiga beteendereaktioner”? Vilka är dessa byggstenar?

A

❏ Påståendet avser den evolutionära utvecklingen av hjärnan och dess förmåga att automatiskt reglera beteenden som är avgörande för överlevnad och reproduktion.
❏ Byggstenarna är neurala kretsar och nätverk som är genetiskt programmerade för att generera automatiserade beteendemönster och reaktioner på viktiga stimuli.
❏ Dessa byggstenar inkluderar reflexmässiga svar, som att retirera från smärta eller att blinka när något kommer nära ögonen, samt mer komplexa beteendemönster, såsom att söka efter föda, undvika faror och interagera socialt med andra.
❏ Dessa beteendereaktioner är ofta starkt kopplade till evolutionärt bevarade instinkter och överlevnadsdrifter, och de är ofta snabba och automatiserade för att möjliggöra snabbt och effektivt svar på omgivande hot och möjligheter.

165
Q

Vad innebär begreppet “neural encoding” och hur kodar neuroner sekvenser av aktionspotentialer för modalitet, intensitet och lokalisation av ett sensoriskt stimuli?

A

Pattern code: Kodar sensorisk information genom specifika mönster av aktionspotentialer.

Frequency code: Kodar intensitet genom frekvensen av aktionspotentialer.

Labeled line code: Varje sensorisk egenskap representeras av en specifik neural bana eller neuronpopulationsaktivering.

Population code: Sensorisk information representeras av mönster av aktionspotentialer över en population av neuroner.

166
Q

Vad kallas den typ av nervceller i näthinnan som kan generera aktionspotentialer, och hur ser deras receptiva fält ut?

A

Typ av nervceller: Ganglieceller är den typ av nervceller i näthinnan som kan generera aktionspotentialer.

Receptiva fält: Receptiva fältet för ganglieceller är ofta center-surround-arrangemang, vilket innebär att de är mest känsliga för ljusstimuli som är lokaliserade i mitten av fältet och mindre känsliga för stimuli som är lokaliserade i omgivningen runt mitten.

167
Q

Vilka hjärnområden är skadade hos patienter med specifika synstörningar som oförmåga att se färg, uppfatta rörelse eller känna igen ansikten?

A

Oförmåga att se färg (färgblindhet): Skador på eller dysfunktion i områden som V4 i ventrala strömmen (ventral stream) eller konerna i retina kan orsaka färgblindhet.

Oförmåga att uppfatta rörelse (rörelseagnosi): Skador på eller dysfunktion i områden som MT/V5 i dorsal strömmen (dorsal stream), som är specialiserade på att bearbeta rörelse, kan orsaka rörelseagnosi.

Oförmåga att känna igen ansikten (prosopagnosi): Skador på eller dysfunktion i områden som fusiforma ansiktsområdet (FFA) i ventrala strömmen eller posteriorta delen av höger occipitallob kan orsaka prosopagnosi.

168
Q

Vilket kortikalt område är det som styr en armrörelse mot ett föremål och som kontrollerar
fingerrörelsen när vi tar i föremålet? Hur är detta område organiserat?

A

Kortikalt område: Det kortikala området som styr armrörelsen mot ett föremål och kontrollerar fingerrörelsen när vi tar i föremålet är primära motorcortex, även känt som M1 eller den precentrala gyrusen.

Organisation: M1 är topografiskt organiserat, vilket innebär att olika delar av M1 styr olika delar av kroppen. Detta arrangemang kallas homunculus, där kroppsdelarnas storlek i homunculus motsvarar deras representativa yta i M1. Övre extremiteter, såsom armar och händer, är representerade medialt (närmare mitten av hjärnan) medan nedre extremiteter är representerade lateralt (längre bort från mitten av hjärnan) i M1.

169
Q

Exemplifiera “muscle to brain” communication och “gut to brain” communication.

A

Muscle to brain communication: När du lyfter en tung vikt, skickar dina muskler sensorisk information till hjärnan om muskelns kontraktion, sträckning och position. Denna information används av hjärnan för att justera och kontrollera muskelrörelserna samt för att upprätthålla balans och koordination.

Gut to brain communication: Efter att ha ätit en måltid skickar din tarm sensorisk information till hjärnan om näringsinnehållet, mättnad, och matsmältningsprocessen. Denna information påverkar hjärnans belöningssystem, aptitreglering och matsmältningsfunktioner. Exempel på detta är känslan av mättnad efter en måltid eller känslan av hunger när blodsockernivån sjunker.

170
Q

Hur kan kroppen modifiera kognitionen? Exemplifiera.

A

Exempel: När du är stressad, ökar kroppen produktionen av stresshormoner som kortisol och adrenalin. Dessa hormoner påverkar hjärnan genom att öka uppmärksamhet och reaktionshastighet samtidigt som de kan minska förmågan till komplext tänkande och minne. Denna reaktion är en överlevnadsrespons som förbereder kroppen för att möta hotande faror.
Funktion: Kroppens fysiologiska tillstånd kan påverka hjärnans funktion genom att frigöra olika signalsubstanser och hormoner som kan ha både direkta och indirekta effekter på kognitiva processer såsom minne, uppmärksamhet, beslutsfattande och inlärning.
Mekanism: Stresshormoner kan påverka aktiviteten i hjärnans limbiska system, särskilt amygdala och hippocampus, vilket i sin tur påverkar kognitiva funktioner såsom emotionell bearbetning och minneskonsolidering. Dessa förändringar i hjärnaktivitet kan ge upphov till olika kognitiva effekter, inklusive försämrad koncentration och minnesförmåga.

171
Q

Vad menas med “embodiment of emotion”?

A

Embodiment of emotion innebär att vi förkroppsligar våra emotioner. Det innebär att en
människa kan genom kroppspråk, ansiktsuttryck, gester m.m. uttrycka känslor. T.ex kan man
se på en person att den är arg via ansiktsuttryck så som sänkta ögonbryn, spända muskler
bland annat.

172
Q

Beskriv ett experiment som illustrerar interhemisfärisk överföring av neural plasticitet

A

Experiment: Ett vanligt experiment för att illustrera interhemisfärisk överföring av neural plasticitet involverar användningen av transkranial magnetisk stimulering (TMS) och mått på motorisk funktion.

Utförande: Forskare tillämpar TMS på primära motorcortex i ena hemisfären för att inducera temporär inaktivering eller facilitation av detta område.

Resultat: Studier har visat att efter TMS-inducerad inaktivering av motorcortex i ena hemisfären kan det vara en tillfällig minskning av motorisk funktion i den motsatta kroppshalvan. Detta antyder att neural plasticitet i form av motoriska funktioner kan överföras mellan hemisfärerna.

Tolkning: Denna överföring av neural plasticitet tyder på att de två hjärnhalvorna kan interagera och anpassa sig till förändringar i ena halvan för att kompensera för funktionsbortfall eller för att förbättra funktionen. Detta fenomen är av stor betydelse för rehabilitering efter stroke eller andra neurologiska skador, där ena sidan av hjärnan kan dra nytta av plasticitet i den andra sidan för att återfå funktion.

Flying fox???

173
Q

Det är känt att medvetna tankar på en speciell rörelse (mental simulering) förbättrar det
efterföljande utförandet av denna rörelse. Vissa forskare ser detta som ett stöd för att medvetna
tankar orsakar beteende. Vilka moderna data indikerar att detta synsätt är felaktigt

A

Kontrollförlust: Människor har begränsad medveten kontroll över många beteenden, inklusive rörelser.

Neurovetenskapliga studier: Hjärnan initierar ofta handlingar innan medvetenhet om dem uppstår.

Forskning om beslutstagande: Beslut görs ofta automatiskt eller påverkas av kognitiva bias.

Yttre faktorer: Sociala normer och emotionella påverkningar kan starkt påverka beteenden utan medvetenhet.

Komplexiteten i medvetande: Människans medvetande är komplext och kan inte reduceras till en enkel orsak-verkan-relation.

174
Q

Idag säger neuroforskarna att “The brain is never at rest” och för att understryka detta använder de en slogan “Unrest at rest”. Vilka moderna data stödjer detta synsätt?

A

Funktionell hjärnavbildning: Tekniker som fMRI och EEG visar att hjärnan är aktiv även under viloläge.

Default Mode Network (DMN): DMN är ett nätverk av hjärnregioner aktivt under vila, associerat med introspektiva processer och minnesåterkallelse.

Sömnforskning: Även under sömn upplever hjärnan olika faser av aktivitet.

Kognitiv neurovetenskap: Hjärnan är engagerad i grundläggande funktioner som perception och minne även under vila.

175
Q

Varför är den intracellulära kloridjonkoncentrationen mycket lägre än den extracellulära? Vad händer med denna koncentration om aktiv transport av natrium och kalium blockeras?

A

Orsak till låg intracellulär kloridkoncentration: Intracellulära kloridjoner är vanligtvis låga på grund av aktiv transport av kloridjoner ut ur cellen via K+/Cl- symportörer och Cl- kanaler.

Blockering av aktiv transport: Om den aktiva transporten av natrium och kalium blockeras, förhindras intracellulär ansamling av natrium- och kaliumjoner, vilket resulterar i minskad aktivitet av K+/Cl- symportörer och Cl- kanaler. Detta leder till att intracellulär kloridjonkoncentration ökar eftersom fler kloridjoner inte längre pumpas ut ur cellen och istället kan ansamlas inuti cellen.

176
Q

Förklara varför aktionspotentialens refraktärperiod är viktig för en normal fortledning av
aktionspotentialen i ett axon.

A

Aktionspotentialens refräktärperiod syftar på en temporär oförmåga att generera aktionspotential.

I början av denna period sker en absolut refräktärperiod som innebär att det inte går att generera någon som helst aktionspotential, oavsett stimulits styrka. Man pratar även om en relativ refräktärperiod som innebär att aktionspotential kan genereras, om stimulit är tillräcklig starkt. Denna period innebär nämligen att det är mer negativt än vilopotentialen (ca -70 mV) då kaliumjonkanaler har varit aktiva under repolarisering och hyperpolarisering.

Detta är viktigt för att undvika överdriven exitation av nervceller, överdriven fortledning av aktionspotential i ett axon men också för att undvika tillbakaledning.

177
Q

Beskriv två separata visuella vägar för rörelse och perception

A

Ventrala banan – vad
❏ objektigenkänning och färg
- (“vy” –> visuellt, detaljer, färger)

Dorsala banan - var
❏ rörelse och spatial orientering
- (“door”–> var är dörren, öppna dörren)

178
Q

Vad menas med s.k. svarspotentialer i EEG-mätning (eller ”evoked potentials” eller ”event-related potentials”; alla dessa är samma sak). Hur går mätningen till och vad är poängen?

A

Även kallat evoked potentials eller event-related potentials (ERP).

Elektriska signaler i hjärnan som svar på en specifik händelse eller stimulus.

Mätningen görs genom att registrera EEG-aktivitet med elektroder på huvudets yta.

Deltagaren utsätts för stimuli medan EEG registreras, och genomsnittlig data används för att separera signalen från bakgrundsaktivitet.

Poängen är att studera hjärnans reaktioner på stimuli och analysera kognitiva processer som uppmärksamhet, minne och perception. Används inom forskning och klinisk praxis för att förstå hjärnans funktioner och dysfunktioner.

179
Q

Vilka kortexområden anses traditionellt vara involverade i språkbearbetning och var är de belägna (i vilken hemisfär och var på kortexytan)?

A

Språkproduktion: Broca’s area (BA 44, 45 gyrus frontalis inferior)
- Gyrus frontalis inferior i närheten av den del av motorkortex som kontrollerar mun och läppar
- planning of speech production

Språkförståelse: Wernicke’s area (BA 22, gyrus temporalis superior)
- Gyrus temporalis superior bakom den vänstra primära hörselbarken
- (links auditory, motor and visual aspects of speech?)

180
Q

Definiera begreppet “Fixed action pattern”. Vilka mekanismer ligger bakom sådana reaktioner?

A

automatiskt, medfött, grooming, parental care

❏ Instinktivt och stereotyp beteendemönster hos djur.
❏ Medfött och utförs i specifika situationer eller som svar på vissa stimuli.
❏ Utlöses av specifika stimuli i miljön.
❏ Kontrolleras av genetisk programmering och neurologiska/hormonella mekanismer.
❏ Ökar överlevnadschanser och reproduktiv framgång genom snabba och effektiva svar på relevanta situationer.

181
Q

Alla sensoriska receptorer omvandlar yttre stimuli till sekvenser av aktionspotentialer. Hur representeras i hjärnan olika fysiska parametrar av ett stimuli genom sådana sekvenser av aktionspotentialer?

A

Hjärnan representerar olika fysiska parametrar av ett stimuli genom sekvenser av aktionspotentialer som kodas på följande sätt:

Labeled line code: skickar olika egenskaper på olika separata axon

Frequency code: kodar för styrkan/insensitet

Population code: kodar för aktivietet av den totala neurala populationen

Pattern code: kodar för specifika mönster av neural aktivitet

182
Q

Definiera begreppet topografisk organisation och beskriv hur denna organisation ser ut i det somatosensoriska systemet respektive synsystemet?

A

❏ Reflekterar en rums- eller ytförhållande representation inom nervsystemet.

❏ I det somatosensoriska systemet är topografisk organisationen sådan att närliggande sensoriska neuron på kroppen projiceras till närliggande områden i hjärnan.
- Somatosensoriska systemet organiseras topografiskt, vilket i detta fall betyder att de
följer granne-till-granne relationer och att närliggande områden i kroppen ligger i närliggande kortikala områden.

❏ I synsystemet, varierar topografisk organisation från retinan till primära visuella cortex där närbelägna områden på retinan projiceras till närbelägna områden i cortex. Detta skapar en “retinotopisk” karta av synfältet i hjärnan.
- Om man kollar på en cirkel aktiveras en cirkel i hjärnan, i occipotalloben, s.5 på synsystem

183
Q

Definiera begreppet receptiva fält. Vad är skillnaden mellan det receptiva fältet hos ytliga hudreceptorer och det receptiva fältet hos näthinnans ganglieceller?

A

Receptiva fält är det område i sensoriskt eller visuellt utrymme där en stimulus kan utlösa en respons hos en nervcell.

Hos ytliga hudreceptorer är det receptiva fältet ofta litet och specifikt för en viss hudregion.

Hos näthinnans ganglieceller är det receptiva fältet större och mer komplex, och kan inkludera flera fotoreceptorer och deras omgivande områden.
- större receptivt fält eftersom gangliecellerna är högre nivå

184
Q

Vad menas med begreppet ”Sensory substitution?” Vilken är den arbetsprincip som hjärnan har som gör sensory substitution möjlig? Vilka kortikala områden aktiveras i hjärnan när man läser Braille?

A

How do the blind see braille?
“Whether you are reading with your eyes or with your hands, the same part of the visual cortex is activated”

Begreppet “sensory substitution” syftar på att ett sinnesintryck kan ersätta ett annat, och ändå så kan samma kortikala område komma att aktiveras. Till exempel, när du “läser” Braille så aktiveras samma kortikala område (visuella cortex) som när du läser med ögonen. Detta är för att hjärnan är plastisk och dynamisk, och har en fantstisk förmåga att omorganisera sig vid till exempel skador.

(dock håller chattis inte med)

185
Q

Det primära visuella cortex är organiserat i funktionella moduler. Vad består dessa moduler av?

A

Varje modul innehåller en komplett uppsättning av orienteringskolumner, en uppsättning av okulär-dominanskolumner (höger och vänster öga), och fler blobs (regioner för färganalysbehandling)

186
Q

Beskriv muskelsynergier och reciprok inhibition? Ge exempel.

A

Muskelsynergier underlättar koordination av rörelser. Muskelsynerier utgår ifrån ryggmärgen och är en grupp av muskler som arbetar tillsammans funktionellt. Reciprok inhibition syfter på att en muskel kontraktion ackompeneras det av att motsvarande muskel, eller grupp av muskler, inhiberas. Alltså när en muskel spänns så slappnar motsvarande muskel av.

187
Q

När forskning av hur armen rör sig mot ett givet mål startades noterade forskare att armen har för många frihetsgrader (redundancy problem), vilket är ett stort problem för kontrollen av denna rörelse. Vad menande de med detta påstående, och vilket teorin föreslogs för att lösa problemet?

A

**Redundansproblemet syftar på att armen har för många frihetsgrader och för att förklara detta påståendet så vill jag exemplifiera det med ett mjölkpaket.

Det finns ca 10^15 valmöjligheter när det kommer till att sträcka sig efter ett mjölkpaket.

För att lösa problemet:
- “Enigineering-inspired approach” till att programmering skulle lösa detta problemet.
Enligt denna teori så skulle rörelsen alla parametrar beskrivas innan inititering/utföring av rörelsen.

  • Modern vetenskap så skulle redundansproblem kunna lösas med några enkla neurala kretsar istället.
188
Q

Vilket kortikalt område styr armrörelsen till föremålet och kontrollerar fingerrörelsen när vi tar den? Vad heter den descenderande bana som är viktigaste i detta fall?

A

Motorcortex:
❏ primära motorcortex
- initierar rörelser, aktiverar

❏ premotor cortex
- planering och förberedelse för rörelse innan utförande
- viktig för vår förmåga att behålla rörelse (typ arbetsminne)

❏ Supplementary motorcortex
- sekvenser av rörelser och bilaterala rörelser (använda vänster och höger tillsammans)

Cortocospinala banan
(pyramidalbanan)

189
Q

Vad betyder framåtriktad kontroll av armrörelsen till det rörliga målet? Är framåtriktat kontroll viljemässig eller reflexiv? Motivera ditt svar med vetenskapliga fakta.

A

Reflexiv

Föremålet styr vår rörelse

Gör en rörelse för framtiden

Predikativ rörelse är när du (hjärnan) är “före” föremålet. Det är inte mycket som säger att det skulle vara viljemässigt, utan det är objektet som får oss att reagera reflexitvt. Detta påvsas av modern data såsom Libets arbete som visade att det finns en tid mellan att rörelse initieras och att vi blir medveten att vi vill göra röelsen. Alltså medveteandet genereras för sent för att vara grunden till vårt beteende och därför är det inte särskilt troligt att framåtriktad kontroll av armrörelsen till det rörliga målet skulle vara något annat än reflexivt.

190
Q

I vilken del av centrala nervsystemet är mekanismen för rytmisk gångrörelse lokaliserad? Vad heter den

A

Mekanismen för rytmisk gångrörelse är lokaliserad i ryggmärgen och heter “central pattern generators” (CPGs).

191
Q

Den mest populära teorin om spegelneuron-funktionen är att spegelneuronsystemet tillåter människor att begripa och förstå avsikter och känslor hos andra. Vad är den alternativa förklaringen till dess funktion?

A

Den alternativa förklarningen är att samma neurala kretsar aktiveras i observatörens hjärna när en aktör utför en handling.

192
Q

Varför efter ett tidigare neutralt stimulus upprepade gånger förekommer samtidigt som det obetingade stimulus, framkallar den betingade responsen liksom salivering?

A

Hunden saliverar inte för att den tänker på mat. Det är för att de neurala banorna är starkt kopplade mellan varandra i hjärnan. Beteende och inlärning är inte ett psykiskt mysterium utan är baserade på registrerbara och mätbara fysiologiska processer. Stimulus och respons är mätbart

193
Q

Exemplifiera ”muscle to brain communication och “gut to brain” communication

A

“Muscle to brain”: Syftar på kommunikation från muskler till kortikala områden. Till exempel: när jag spänner biceps så skickar det information till hjärnan om att rörelser har skett

“Gut to brain”: Finns specifika kommunikation från tarm-systemet till kortikala områden. Till exempel: hunger-signaler som skickas till hjärnan när man är hungrig.

194
Q

Vad betyder begreppet ”Cognitive dissonance” och hur löser hjärnan detta problemet? Vad menar man med uttryck ”Synthetic happiness”?

A

Cognitive dissonance:
När man har två motstridande åsikter. Men detta existerar inte utan det är en neuronal dissonans.
Hur löser: vindruvorna är gröna, ändrar en av åsikterna.

Synthetic happiness:
- Skapar orsaker till att vara glad, medelläge
- Syntetisk lycka fungerar som vårt psykologiska immunsystem
- Frihet att välja innebär aktivitet av många alternativa kretsar i din hjärna och det kan fungera som en fiende till lycka. – hjärnan har många val

Flow state of mind
= complete absorption in what one does and a resulting loss in one’s sense of space and time

195
Q

Varför är aggression ett vanligt beteende hos människor? Vad har aggression för funktionen hos djur?

A

(1) Uniform distribution of individuals of the same species over the living space.
(2) Selection of the strongest in fights.
(3) Protection of offspring.
(4) Establishing a ranking order - Pecking Order - Social hierarki (viktig punkt)

196
Q

Funktionella hemisfäriska asymmetrier är till stor del baserade på strukturella asymmetrier. Nämn de makro- och mikroanatomiska höger-vänsterskillnaderna mellan de två hjärnhalvorna

A

Strukturella skillnader inkluderar volym, form och vissa gyrationsegenskaper.

Macro:
❏ Volume of both hemispheres.
❏ Volume and shape of specific brain areas.
❏ The gyrification pattern.
❏ The form and length of certain sulci

Micro:
❏ Size of dendritic tree.
❏ Neuronal cell size.
❏ Cytoarchitecture, white matter microstructure, inter-column spacing

197
Q

Varför säger man att ”prefrontal cortex is the master av kognitiva funktioner”. Vad händer om man kirurgiskt isolerar prefrontalkortex från resten av hjärnan. Vad kallas denna operation?

A

Prefrontal cortex är central för kognitiva funktioner såsom planering, problemlösning och impulskontroll.

Det kan leda till försämring av olika kognitiva förmågor och personlighetsförändringar.

Operationen kallas för prefrontal lobotomi.

198
Q

Beskriv varför den intracellulära kloridjonkoncentrationen är mycket lägre än den extracellulära, och vad som händer med denna intracellulära koncentration om den aktiva transporten av natrium och kalium blockeras.

A

För att den sekundära aktiva jontransporten kräver att kloridjonerna ackompanjeras av kalium för att släppas ut genom spänningskänsliga kaliumjonkanaler.

Detta resulterar i att kloridjonkoncentrationen förblir densamma eftersom ingen klorid släpps ut genom cellmembranet.

199
Q

Förklara varför aktionspotentialens refraktärperiod är viktig för en normal fortledning av aktionspotentialen i ett axon.

A

Refraktärperioden förhindrar retrograd fortledning och säkerställer att aktionspotentialen rör sig i en riktning längs axonet.

200
Q

Ge ett exempel på hur en metabotropt verkande transmittor, som noradrenalin, kan ge en ökad aktionspotentialsaktivitet i en nervcell

A

Noradrenalin binder till metabotropa receptorer på nervcellens membran, vilket aktiverar en signalväg som leder till en ökning av intracellulärt cAMP. Detta resulterar i ökad öppning av spänningskänsliga jonkanaler, vilket leder till en ökad aktionspotentialaktivitet i nervcellen.

201
Q

Definiera begreppet Body schema. I vilken del av hjärnan är den lokaliserad? Nämn 4 funktioner där detta body schema är av betydelse för beteende.

A
  1. Spatial orientering och navigering.
  2. Utförande av precisionsrörelser och koordination.
  3. Känsla av egen kroppsuppfattning och självmedvetenhet.
  4. Kognitiva uppgifter som kräver medvetenhet om kroppens position och relation till omgivningen.
202
Q

Vad betyder det att beteende och inlärning är kontextberoende och tillståndsberoende? Ge exempel på bägge fallen

A

Det innebär att beteende och inlärning påverkas av den specifika miljön eller det tillstånd där de utförs

Studenter som studerar inför ett prov i ett tyst bibliotek kan ha svårt att komma ihåg informationen när de sedan testar sig själva i en bullrig miljö.

En person som tränar i ett gym och associerar träningsrörelserna med känslan av energi och motivation kan ha svårt att återkalla dessa rörelser när de är trötta eller nedstämda utanför gymmet.

203
Q

På vilket sätt deltar de basala ganglierna i motoriska kontroll?

A

De kontrollerar excitation-inhiberings-balansen i kortikala motoriska nätverk

204
Q

I vilken del av centrala nervsystemet är mekanismen för rytmisk gångrörelse lokaliserad? Vad heter den?

A

Central pattern generators (CPGs) ligger i ryggmärgen men styrs genom centrala motorcenter (mesencephalic locomotor region). CPGs styr rytmiska rörelser utan någon typ av feedback. De skapar rörelser såsom att gå, springa, hoppa och simma

205
Q

Förnuft (Resonemang) beskrivs som ett universellt mentalt instrument som gör att vi kan tänka rationellt, anstränga oss mentalt, ta fram ny kunskap. Finns det någon vetenskaplig bakgrund till denna uppfattning?

A

Att alla biologiska fenomen måste ha en biologisk fördel för att ha överlevt under evolutionen genom det naturliga urvalet???

Thoughts are reflexes without the end” (i.e. without the movement)
Tänkande är beteende utan rörelse

Modernt synsätt: Resonemang är processen av dynamisk ömsesidig, konkurrerande och samaktiverande neurala kretsar. Denna process kan påverkas av interna och externa stimuli och åtföljs av en mental men illusorisk känsla av medveten kontroll. Våra beslut, åsikter, tankar, uttalanden, och övertygelser är inte produkter av resonemang, utan är rena produkter av neurala kretsar formade av personlig erfarenhet.
Sensoriska signaler aktiverar många tvetydiga, konkurrerande neurala kretsar i hjärnan.
Subjektivt upplevs denna konkurrerande aktivitet som en tankeprocess.
När några av kretsarna segrar och tvetydigheten i hjärnan elimineras, får man känslan av att ha funnit en lösning.

206
Q

Förklara och illustrera citatet “Nothing in biology makes sense except in the light of evolution”

A
207
Q

Vad kan hända när amygdala aktiveras? Ge ett exempel vardera på vad som kan hända a) i hjärnan, b) i kontrollen av våra muskler, c) i kroppen i övrigt

A

a) I hjärnan: Amygdala kan öka uppmärksamheten och minneskodningen av emotionellt laddade händelser.

b) I kontrollen av våra muskler: Det kan leda till en ökad spänning i musklerna, vilket kan förbereda kroppen för kamp eller flykt.

c) I kroppen i övrigt: Det kan utlösa en stressrespons, inklusive ökad hjärtfrekvens, andning och svettning, samt en minskning av matsmältning och immunsystemets funktion.

208
Q

Vilken typ av inlärning är hippocampus nödvändigt för?

A
  • Deklarativ minnesinlärning
  • explicit minne (episodiskt + semantiskt)
  • konsolidering osv
209
Q

Hur bildas ett engram i hjärnan (vad händer på cellnivå)

A
  1. Aktivering av neuroner
    - När vi upplever eller lär oss något, aktiveras specifika neuroner i hjärnan genom sensoriska intryck, kognitiva upplevelser eller känslomässiga händelser.
  2. Neuronsynkronisering
    - När aktiverade neuroner kommunicerar över synapserna sker en synkroniserad aktivitet som bidrar till bildandet av engram, vilket representerar minnet på neuronala nivåer.
  3. Stärkning av synaptiska kopplingar (LTP)
    - upprepning aktivering