Sørensen 2006: Liberalism of Restraint and Liberalism of Imposition: Liberal Values and World Order in the New Millennium. Flashcards

1
Q

Hvad er Sørensens påstand?

A

Den liberale verdensorden er ikke på retræte: Den liberale verdensorden er ikke slået tilbage, og vi ser umiddelbart ingen hindring for forsat udbredelse.
Der er dog forsat alvorlige problemer og udfordringer for den liberale verdensorden: Langt fra alle stater er konsoliderede demokratier og fremtidig udbredelse trues af liberalismens interne spænding.
–> Den liberale verdensorden er ikke under pres pga. terrorisme eller ”failed states”, men pga., en intern spænding i liberalismen, der truer dens legitimitet. Hvis den liberale verdensorden skal sikres, må vi finde den rette balance mellem de to ekstremer, restraint og imposition.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvad er ”liberalism of restraint”?

A

Baseret på det negative frihedsbegreb: Ikke-indblanding/suverænitet. Frihed FRA andres indblanding og undertrykkelse (autonomi, suverænitet). Forsøg på at etablere institutioner, der begrænser staters handlerum gennem internationale regler.
Problem: Den totale frihed er på bekostning af andre af de liberale værdier (totalitær retning).
Begrænsninger for restraint: Humanitær katastrofe.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvad er ”liberalism of imposition”

A

Baseret på det positive frihedsbegreb: Pålagt frihed. Frihed TIL at opnå visse mål samt muligheden for at udnytte ens potentiale. Aktivt forsøg på at udbrede og forsvare liberale værdier og demokrati rundt omkring i verden.
Problem: For meget intervention.
Begrænsninger for imposition: Omkostninger og legitimitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvordan består den liberale verdensorden?

A

Den rette balance mellem impostition og restraint skal findes, hvis den liberale verdensorden skal bestå og blive cementeret.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvad skal sikres ved liberalism of imposition, og hvordan kan Irak-krigen forklares?

A

Ved liberalism of imposition er det nødvendigt at sikre:
o Substans: Troværdighed om det liberale formål.
o Process: Legitimitet.

–> Krigen i Irak var ikke legitim, da den ikke havde befolkningens opbakning. Processen var heller ikke legitim, da USA+ ikke havde opbakning fra det nationale og internationale system og dermed ikke kunne faciliteter de liberale værdier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvad menes med “svag” og “stærk” liberalisme?

A

Skillelinje mellem svag liberalisme (der accepterer mange af neorealismens præmisser) og stærk liberalisme (der viderefører den klassiske liberalismes tro på grundlæggende fremskridt)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly