Szerkezeti és üzemeltetési ismeretek Flashcards

1
Q

Ismertesse a futómű feladatát és rendeltetését!

A

A futómű feladata az út és a kerekek biztonságos kapcsolatának megteremtése.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Milyen célokat szolgál a trolibusz 24 V-os kisfeszültségű hálózata és hogyan biztosítja ennek energiaellátását?

A

A segédüzemi berendezések energiaellátása történik a 24V-os hálózatról. Segédüzemi berendezések: hajtásvezérlés, világító- és jelzőberendezések, ajtóvezérlés, fűtő- és hűtőberendezések ventillátorai, segédszervószivattyú. Alapvetően két 12V-os akkumulátor sorosan kötve, ezek töltése egy statikus áramátalakítón keresztül történik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ismertesse a trolibusz fűtésberendezéseit!

A

A vezetőfülke fűtése és szellőztetése 3-3 fokozatban állítható, 3x2 kW teljesítményű légfűtő berendezéssel történik. A ventillációt 24V-os kaloriferek biztosítják. Az utastéri fűtés 2 fokozatban állítható, 2x2 kW teljesítménnyel. Az utastéri fűtőberendezések saját 24V-os ventillátorral rendelkeznek, amik automatikusan indulnak. Kikapcsolás után 2 percig utánszellőztetés van.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ismertesse a trolibusz felépítését és főbb szerkezeti egységeit!

A

A felépítménye önhordó kocsiszekrény, ennek részei a fenéklemez, az oldallemezek és a tetőlemez. Egy statikai egységet alkotnak a részei, a teherviselésben minden egyaránt részt vesz, így például az oldalsó ablaküvegek és az utastéri kapaszkodók is. A szóló járművek 12 méter, a csuklós járművek pedig 18 méter hosszúak általában, szélességre 2,5 méter, magasságuk 3 méter, felengedett áramszedővel 6 méter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Ismertesse a trolibusz léghálózat rendszerét és fékköreit!

A

A trolibuszok fékrendszere légfékrendszer. A fékrendszer töltőkörének részei: 1. légszűrő, 2. légsűrítő, 3. csapadékleválasztó, 4. nyomásszabályzó/nyomáskapcsoló, 5. légszárító, 6. légtartályok. A fékkör részei: 1. légtartályok, 2. főfékszelep (pedálszelep), 3. rögzítőfékszelep, 4. első fékkamra, 5. hátsó (kombinált) fékkamra, 6. relészelep, 7. dinamikus fékerőszabályzó. A hátsó kombinált fékkamrában található az üzemi légfékkamra és a rögzítőfékkamra egybeépítve.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Mi lehet az oka annak, ha az ajtók nem működnek?

A

Levegőműködtetésű ajtóknál a levegő hiánya is okozhatja a rendellenességet. Okozhatja továbbá az ajtót működtető speciális EP-szelep (Macman-szelep) meghibásodása, mechanikai vagy elektronikai kopás, zárlat. Infraérzékelővel ellátott ajtóknál okozhatja az is, hogy valaki az ajtóban áll, ezért az érzékelő megakadályozza az ajtók mozgását.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

A trolibusz milyen berendezései működnek 600 V-ról?

A

A hajtómotor, a generátor, a hűtő- és fűtőberendezések kompresszorai, a főszervószivattyú, a légsűrítő.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Milyen lehetséges váltóállítási módokat ismer?

A

A váltók állíthatóak árammal, illetve rádiósan is. Budapesten csak áramvezérelt váltók vannak. Ezeken belül megkülönböztetjük a közvetlen állítású, illetve az előérintkezős távállítású váltókat. Az áramvezérelt váltók 80-120 A áramfelvétel esetén átállnak, 15 A alatti áramfelvételnél pedig nem állnak át. Ezt az áramfelvételt lehet biztosítani menetárammal is, de biztonságosabb és kedvezőbb, ha a trolibusz váltóállító gombját használjuk. A közvetlen állítású váltóknak közvetlen a váltó alatt kell a megfelelő áramerősséget biztosítani, és ezt az áthaladás teljes ideje alatt tartani. Az előérintkezős váltóknál a váltó előérintkezőjénél kell a megfelelő áramfelvételt biztosítani, ezután vagy fix időtartam múlva, vagy pedig mechanikusan, az áramszedők áthaladásának hatására áll vissza a váltó.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Mi a meghajtó motor feladata?

A

A meghajtó motor feladata a trolibusz gyorsítása, mozgásban tartása és lassítása. Megkülönböztetünk egyenáramú és váltóáramú motorokat, a mai trolikban már váltóáramú motorokat használnak, mivel kevésbé karbantartásigényesek, és a fordulatszámszabályozás is veszteségmentesebb.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Ismertesse az utastér szellőztetési lehetőségeit!

A

A korszerűbb típusoknál az utastér gépi szellőztetése, hűtése és fűtése automatikusan, a hőmérséklet érzékelésével történik. A gépi szellőztetésen kívül rendelkezésre állnak a nyitható oldalablakok, illetve a tetőablakok is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Ismertesse a trolibusznál alkalmazott vontatómotor felépítését és működését!

A

A trolibusznál váltóáramú aszinkron motorokat használnak. Ezeknek a motoroknak az állórészébe vezetjük az áramot, a forgórészük kalickás, rövidre zárt, ez képezi az állandó mágnest. Villamosvontatásnál a forgómágneses mező előresiet, és húzza magával a forgórészt. Villamosfékezésnél lassítjuk a forgómágneses mezőt, ami pedig lassítja a forgórészt, egészen addig, amíg a forgási sebességük kb. megegyezik, ezután üzemi fékkel lassíthatjuk tovább a járművet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Ismertesse a trolibusz fagymentesítő és vízleeresztő rendszerét!

A

A modern járműveknél a légrendszerbe nem juthat folyadék, mivel a légfékrendszer légszárító berendezése kiszárítja a folyadékot. A légszárító berendezésben azt a folyadékot, amit az abszorbens anyag megköt, a jármű üresjáratában lefújja a segédlégtartályból kivezetett levegővel a rendszer, és a szabadba juttatja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Milyen feladata van a kardántengelynek?

A

Feladata a hajtómotor és a differenciálmű / hajtott tengely között a forgómozgás átvitele. Továbbá szögirányú és hosszirányú elmozdulást is biztosít a két végén elhelyezkedő kardáncsuklók, illetve magának a kardántengelynek a segítségével.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Ismertesse a trolibusz áramszedőjének feladatát, működését, felépítését és főbb műszaki jellemzőit!

A

A trolibusz áramszedőjének a feladata a felsővezetékben futó feszültség közvetítése a trolibusz elektromos berendezései számára. Hossza kb. 6 méter, alumínium-magnézium ötvözetből készül, üvegszálas szigeteléssel. Végén található az öntött bronz csúszófej, amibe beleszorítják az ék alakú csúszószenet. A csúszószén feladata, hogy kapcsolatot teremtsen a vörösréz felsővezetékkel, keni, tükrösíti azt, jó az elektromos vezetőképessége, és kiváló mechanikai kapcsolatot is biztosít. Az áramszedőket a felsővezetékhez egy rugó nyomja, 8-12 kP erővel. Az áramszedők porcelán szigetelőkön helyezkednek el, egy gumi ágyazaton a jármű tetőszerkezetén. A felsővezeték 4,5-6,5 méter magasan helyezkedhet el, ezt a magasságot éri el biztonságosan az áramszedő. Maximálisan 4,5 méterre térhetünk ki a felsővezeték alól. Kb. 80 fokban kifordíthatóak az áramszedők.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Ismertesse a klímaberendezés szerepét, használatát!

A

A járművezető és az utasok komfortérzetének növelése érdekében az utastér és a vezetőfülke hűtése kiemelten fontos. A modern járművekben a vezetőfülkében állítható erősségű a klímaberendezés, az utastérben pedig a hőmérsékletnek megfelelően működik automatikusan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Ismertesse a trolibusz léghálózat rendszerét és fékköreit!

A

A trolibuszok fékrendszere légfékrendszer. A fékrendszer töltőkörének részei: 1. légszűrő, 2. légsűrítő, 3. csapadékleválasztó, 4. nyomásszabályzó/nyomáskapcsoló, 5. légszárító, 6. légtartályok. A fékkör részei: 1. légtartályok, 2. főfékszelep (pedálszelep), 3. rögzítőfékszelep, 4. első fékkamra, 5. hátsó (kombinált) fékkamra, 6. relészelep, 7. dinamikus fékerőszabályzó. A hátsó kombinált fékkamrában található az üzemi légfékkamra és a rögzítőfékkamra egybeépítve

17
Q

Mi a meghajtó motor feladata, milyen meghajtó motorokat alkalmaznak a trolibusznál?

A

A meghajtómotor feladata a trolibusz gyorsítása, mozgásban tartása és lassítása. A régebbi típusú trolibuszoknál alkalmaztak egyenáramú kommutátoros motorokat, azonban a mai járművekben már váltóáramú aszinkron motorokat használnak.

18
Q

Mi a zavarszűrő feladata?

A

A zavarszűrő feladata a trolibusz működése során keletkező elektromos zajok, interferenciák kiszűrése, hogy azok ne zavarják a trolibusz többi elektromos eszközét, illetve pl. a rádió és TV adásokat.

19
Q

Ismertesse a fékezési folyamat végrehajtását a trolibusznál!

A

Fékezésnél mindig figyelembe kell venni az útviszonyokat, illetve a forgalmi helyzetet. A trolibusz fékezésénél először a villamosfék lép működésbe, ezzel a trolibuszt kb. 10 km/h sebességre lassíthatjuk. A villamosfék után (vagy közben, ha eléggé benyomjuk a pedált) az üzemi légfék lép működésbe, ez a trolibusz légfékrendszere segítségével lassítja tovább a járművet.

20
Q

Mi okozhat kopogást, recsegést a hátsó hídnál?

A

Minden esetben műszaki hibára utal a jelenség, jellemzően akkor tapasztalható, ha a differenciálműből elfogy a kenőolaj, megsérülnek az áttételek, vagy már nagy mértékben el vannak kopva.

21
Q

Mit nevezünk akkumulátornak, hogyan csoportosíthatók és milyen akkumulátorokat alkalmazunk a trolibuszoknál?

A

Akkumulátornak nevezzük az elektromos energiát tároló eszközt, amely tölthető és kisüthető. Megkülönböztetünk savas és lúgos akkumulátorokat. A trolibusznál savas akkumulátorokat használunk sorba kötve, 2 db 12V-os akkumulátor sorba kötve adja a 24V-os áramellátást. Ezeknek az akkumulátoroknak rendszeresen ellenőrizni kell az elektrolit szintjét, szükség szerint desztillált vízzel utántölteni. A vontatási akkumulátoroknál lúgos akkumulátorokat használunk, ezek cellafeszültsége 1,2V. Szintén sorba kötve alkalmazzuk őket, így akár 400V kapocsfeszültség is elérhető. Kisebb karbantartásigényűek, azonban fontos, hogy mindig a saját töltőberendezésükkel végezzük a töltést. Leggyakoribb típusai: Ni-MH, Li-Po.

22
Q

Ismertesse a légsűrítőt és a meghajtását! Honnan veszi észre, hogy a légsűrítő nem működik, és mi ilyenkor a teendője?

A

A légsűrítő felel a környezeti levegő összesűrítéséért. Működés szempontjából létezik csavaros, dugattyús és rotációs légsűrítő. Trolibuszoknál rotációs légsűrítőt használunk. Ha a légsűrítő nem működik, akkor, ha már nincs elegendő levegő a rendszerben, akkor a rögzítő rugóerőtárolós fék biztonsági szerepét betöltve rögzíti a járművet, és nem lehet vele elindulni. Ilyenkor értesíteni kell a műszaki diszpécsert.

23
Q

Milyen rendszerű lehet a trolibuszok ajtónyitó berendezése? Mi a teendője, ha az ajtónyitó berendezés meghibásodik?

A

Az ajtónyitó berendezés lehet pneumatikus vagy elektronikus. Ha az ajtóberendezés meghibásodik, a jármű újraindításával próbálkozhat a járművezető az elhárítás érdekében, azonban ha ez sem oldja meg a problémát, akkor értesíteni kell a műszaki diszpécsert. Amennyiben az ajtó zárt állapotában hibásodott meg, de a járművön még van nyitható ajtó, akkor utasokkal a végállomásig közlekedhet, ha nyitott állapotban hibásodott meg az ajtó, akkor a járművel közlekedni tilos.

24
Q

Ismertesse a lengéscsillapító feladatát! Mi történik, ha a lengéscsillapító meghibásodik?

A

A lengéscsillapító feladata az út és a kerekek kapcsolatának biztonságos megteremtése az útegyenetlenségekből következő kilengések csillapításával. Ha a lengéscsillapító meghibásodik, a kerekek pattogását eredményezheti az úton, ezáltal irányíthatatlanná válhat a jármű, továbbá a gumiabroncsok rendellenes kopását is előidézheti, a gumik ilyenkor kagylósan kopnak.

25
Q

Ismertesse a hátsóhíd szerepét és felépítését!

A

A jármű súlyelosztásából adódóan a hátsó híd viseli a nagyobb terhelést, továbbá a hajtott tengely is a hátsó híd. Ebből kifolyólag a hátsóhíd tengelyén található a differenciálmű, illetve itt is található légrugó is. Alacsonypadlós járműveken süllyesztett kivitelben készül.

26
Q

Milyen műszaki okokra vezethető vissza az akkumulátor kimerülése?

A

Az akkumulátor kimerülését okozhatja a megfelelő töltés hiánya, illetve az is, ha nem volt megfelelően karbantartva. Rendszeresen ellenőrizni kell az elektrolit szintet, illetve a kábelsarukat is. Ezek hiányában az akkumulátor teljesen lemerülhet, és nem képes töltés leadására.

27
Q

Milyen műszaki okokra vezethető vissza, ha a trolibusz nem indul?

A

Elképzelhető, hogy nincs hálózati feszültség, vagy nincs bekapcsolva a hajtásvezérlés, esetleg nincs menetirány kiválasztva. Ha a kézifék behúzott állapotban van, esetleg van nyitott utasajtó, nincs elegendő légnyomás, esetleg bármilyen más műszaki probléma tiltja a menetvezérlést.

28
Q

Milyen rugótípusokat alkalmaznak a trolibusznál?

A

A trolibuszoknál légrugókat alkalmaznak. A légrugó kialakításában lehet dugattyús vagy gördülőmembrános. Karakterisztikáját a levegő nyomásával lehet változtatni. Használatuk lehetővé teszi az automatikus szintszabályozást is, ezzel állandó hasmagasságot tartva, illetve alacsonypadlós buszoknál a kocsiszekrény oldalra döntését is.

29
Q

A trolibusz milyen berendezései működnek 24 V-ról?

A

A hajtásvezérlés, a világító- és jelzőberendezések, az ajtóműködtetés, a segédszervószivattyú és a hűtő- és fűtőberendezések ventillátorai.

30
Q

Ismertesse a trolibusz elektromos rendszerében lévő védőberendezéseket!

A

Az áramkörök védelmére olvadóbiztosítót és kismegszakítót is használnak. Az olvadóbiztosító az áramköröket védi túláram és zárlati áram ellen, ehhez a benne lévő vékony huzal megolvad, és bontja az áramkört. További feladata, hogy a névleges áramerősségénél nem nagyobb áramot üzembiztosan vezesse. A kismegszakítók szintén túláram és zárlati áram ellen védik az áramkört, a névlegesnél nagyobb áram felett a kismegszakító megszakítja az áramkört. A kismegszakító alkalmas az áramkör kézi nyitására, illetve zárására is, az esetleges hiba megszüntetése után pedig nem szükséges cserélni, mint az olvadóbiztosítót, hanem egyszerűen visszakapcsolható.

31
Q

Milyen okokra vezethető vissza a belső világítás hibái?

A

A modern trolibuszokban a belső világítás automatikusan kapcsolódik, fényérzékelők segítségével. Ha nem működik, akkor vagy az elektromos védőberendezések léptek működésbe, vagy nincs megfelelő feszültség.

32
Q

Ismertesse az utastéri ajtó nyitás-zárás működtetését, ajtó visszanyitás védelmét!

A

Az utastéri ajtók nyitása és zárása a vezetőfülke műszerfalán elhelyezett nyomógombokkal történik. A legtöbb trolibuszon van lehetőség a nyitást engedélyezni az utasok számára, ekkor a leszállásjelzőkkel, és a külső nyomógombokkal az utasok tudják nyitni az ajtókat, ilyenkor általában néhány másodperc után automatikusan visszazárnak az ajtók. Lehetősége van a járművezetőnek kézzel is nyitni és zárni az ajtókat, egyesével. Az utasok védelme érdekében fotocellás érzékelővel vannak ellátva az ajtók, amik érzékelik, ha valami az ajtók útjába kerül, és visszanyitják az ajtót. Szintén az utasok védelmében az ajtók élén lévő gumiban is van nyomásérzékelő, és amennyiben akadályt észlel, megállítja az akadályt.

33
Q

Mi a járművezető feladata abban az esetben, ha a légsűrítő nem működik?

A

A légsűrítő hibája esetén a trolibusz fékrendszere nem működőképes, így a legközelebbi biztonságos lehetőségnél félre kell állni, és értesíteni kell a műszaki diszpécsert.

34
Q

Mi lehet az oka annak, ha az ajtók nem működnek?

A

Előfordulhat, hogy az elektromos védőberendezés működésbe lépett, levegős működtetésű ajtók esetén nincs elég levegő a rendszerben, esetleg más mechanikai vagy elektronikai probléma lépett fel. Ha a fotocellás érzékelő akadályt érzékel, szintén úgy tűnhet, hogy nem működnek az ajtók.

35
Q

Ismertesse a mozgáskorlátozottak részére biztosított technikai lehetőségeket és használatukat!

A

A mozgáskorlátozottak részére kihajtható rámpák állnak rendelkezésre, ezeket a rámpavassal lehet működtetni. A trolibusz második ajtajánál található, működtetés előtt a járművezetőnek a rögzítőfékkel rögzítenie kell a járművet. A rámpavasat be kell akasztani a rámpán lévő nyílásba, és magunk felé kihajtani a járdára a rámpát. A mozgáskorlátozott utas ezután fel tud szállni a járműre, és a részére kialakított helyen biztonságosan rögzíteni magát.

36
Q

Ismertesse, hogy a járművet milyen feltételek esetén lehet elhagyni a trolibuszvezetőnek!

A

A járművet csak akkor lehet elhagyni, ha azt a járművezető megfelelően, rögzítőfékkel, esetenként kerékékkel rögzítette, illetve a vezetőfülke ajtaját lezárta.