Tillit og samamrbeid mellom fremmede i kritiske situasjoner (artikkel)+ Artikkel om virtuelle team Flashcards

1
Q

Definer tillit

A

Tillit defineres som en vilje eller intensjon om å gjøre seg sårbar for konsekvensene av andres beslutninger og handlinger, basert på en forventning om at disse vil være gode- også i situasjoner der en for egen del har begrensede muligheter til å kontrollere og påvirke kvaliteten på disse

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvilket skille drar Mayer når det er snakk om tillit?

A

Han drar et skille mellom på den ene siden tillit som en situasjonsbestemt tilstand basert på erfaringer i situasjonen, og på den andre siden en følge av personlighetstrekk knyttet til tillitsfullhet, sett som en disponering for å stole på andre.

Med andre ord er enkelte mer tilbøyelig til å stole på andre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva vil det si å være en tillitvekkende person?

A

Dette er egenskaper som ofte er knyttet til egenskaper som omsorg, moralsk integritet og faglig kompetanse

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva menes med hurtig tillit?

A

Ingen entydig definisjon i litteraturen, selv om mange oppfatter det som en distinkt form for tillit som skiller seg fra tradisjonell erfaringsbasert tillit.

Meyerson og hans kollegaer beskrev begrepet som en form for tillit der en går inn med tillit før situasjonen utspiller seg, i det håp og den tro at det kan bå bra- uten at en har erfaringer med den aktuelle samarbeidsparten som gir et rasjonelt og bevisst grunnlag for denne tilliten.

Et eksempel på dette kan være under krisehendelser som et jordskjelv forekommer. En haug mennesker raser sammen med husene sine. Det kan være mennesker i nærheten på utsiden som ser hendelsen og de kan gå inn i en krisemodus og må samarbeide under press for å hjelpe menneskene

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er det motsatte av hurtig tillit? Hva er problemet hvis dette forekommer?

A

Manglende hurtig tillit

Dette vil da kunne ha motsatt effekt. Eksempelvis at relevante ressurser velger å trekke seg ut av situasjoner der en kunne gitt et sentralt bidrag, eller ved at en unngår samhandling, i form av redusert deling av informasjon. Isteden for integrering og samarbeid

En slik mangel på tillit kan også føre til at relevante aktører, som selv er villig til å bidra, ikke blir benyttet.

Dette er et utbredt problem i spesielt New York mellom politi og brannetaten- og noe som forplantet seg til kritisk svak samhandling i redningsarbeidet under terrorangrepet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Heesch og Søreide presenterte tre former for hurtig tillit? Forklar hver enkelt

A

Umiddelbartillit: En tilstand som oppstår ved første møte, med utstrekning opp til et minutt basert på omdømmeforventninger og stereotypiske forestillinger, og i liten grad påvirket av erfaringer i den aktuelle situasjonen

Hurtig tillit: baserer seg i større grad på egne erfaringer og kunnskap om den nye sammarbeidsparten, gjerne i tett samspill med tidligere forventninger, og strekker seg fra et minutt til en hel dag

Siste er erfaringsbasert ung tillit: en tillitsform som nærmer seg konvensjonelle former for tillit, basert på mer langvarig samarbeid og erfaring, fra en dag opp til en måned

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvilke 3 tilnærminger har vi til hurtig tillit

A
  1. Tillitsfullhet som personlighetstrekk
  2. Det første møte som fødelsesøyeblikk for umiddelbar mistillit (første inntrykk)
  3. Faglig dyktighet, emosjonell stabilitet og åpenhet for andres innspill
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Forklar den første tilnærmingen til hvordan hurtig tillit dannes

A

Har du evnen til å stole på en fremmed? I følge Mcknight og cummings varrierer evnen til å stole på andre, og særlig folk en ikke har sett før, fra person til person. Det er altså en forskjell i hvilken grad vi møter fremmede mennesker med en positiv forventning om at disse er til å stoles på.

Dette er ifølge Mc knight en disposisjon for tillitsfullhet som kan defineres som et stabilt personlighetstrekk. Personer med høy scor på dette vil i større grad få umiddelbar tillit til andre, mens folk med lav score vil ha mer vansker.

Å møte fremmede mennesker i kritiske situasjoner med en forventning om at de er til å stole, utfordres sterkt i operative miljøer.

Et studie av norske krigsveteraner viste at de hadde mer tillit til de i sin egen militæravdeling en folk utenfor deres avdeling. Det skal fortjenes og opparbeides.

Skyggesiden av tillitsfullhet kan gi et utslag i form av naivitet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Forklar tilnærmingen umiddelbar mistillit. Når vi snakker om hurtig tillit.

A

En umiddelbar mistillit kan bli etablert igjennom førsteinntrykk. I kritiske situasjoner forsøker man å lære så mye som mulig, så fort som mulig, om de andre, og former på basis av dette en beslutning om hvordan samarbeidet skal bli videre.

Kommer mann skjevt ut vil i følge Sunnafrank og Ramirez vil en opptre og kommunisere på måter som vil opprettholde det første inntrykket. Førsteinntrykket er kortvarig, men lang i virkning. Kommer man skjevt ut, og en vil sannsynligvis heller ikke evne å korrigere kursen over tid.

Det er verdt å merke seg at forskning på førsteinntrykk underbygger dette resonomentet. Vi mennesker danner oss en oppfatning om sentrale egenskaper hos andre, for eksempel hvor tillitvekkende og kompetente de er, kun basert på bilder av ansiktet framvist i 100 millisekunder. Studien viste at disse vurderingene korrelerer høyt med vurdering gjort under tidspress.

Sterotypi er også en viktig faktor for dannelse av førsteinntrykk

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Forklar tilnærmingen faglig dyktighet når det er snakk om hurtig tillit.

A

Det har blitt diskutert om operativ ledelse og samhandling i farlige situasjoner krever en annen type kompetanse for å lykkes, sammenlignet med stabile settinger med lite risiko involvert.

En rekke tillitstudier ble utført blant et utvalg av Amerikanske militære styrker. Hvor Sweeney fant han blant annet at grunnlaget for tillit til nærmeste leder endret seg når avdelingen dro fra en trygg fredsetting, over i krig. En reevaluering av tillitsgrunnlaget fant med andre ord sted, og andre andre egenskaper fikk betydning for at tillit skulle oppstå. Mer konkret fant han at særlig evnen til å vise godt faglig skjønn, også under press, vektet tyngst i krisesituasjoner som krig, mens egenskaper som medmenneskelighet ikke ble fullt så viktig.

Det som bidra mest til å bevare liv og helse sto mest sentralt. I krisesituasjoner

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hvordan kan lederen stimulere hurtig tillitsetablering?

A

Ledere er viktige, og et utfall av studier viser direkte sammenheng mellom lederes atferd og hvor godt grupper fungerer. Studier viser også at denne påvirkningen blant annet oppstår ved at atferd skaper tillit som igjen stimulerer forhold som motivasjon og ytelse i gruppen.

Gjennom en analyse av 988 kritiske hendelser ble det funnet at lederatferd som demonstrer faglig dyktighet for å unngå at mistillit og motløshet brer seg i situasjonen.

I en studie hvor det ble inkludert 4 korte videoer av samme kritiske hendelse, men med ulik lederatferd, prøvde de å identifisere hvilken lederatferd som best stimulerer umiddelbar tillit. Det viste seg at det var ikke så viktig hva slags leder du var. Det viktigste var det å fremstå som en leder i situasjoner, som krevde det. Lederrollen i seg selv ser ut til å skape tillit.

Ledere som deler risiko med sine medarbeidere er også tillitsvekkende

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hva går sosial identitetsteori utpå?

A

Sosial identitetsteori definerer vi mennesker oss delvis i lys av vår gruppetilhørighet, samtidig som vi har behov for et positivt selvkonsept. Dette skjer delvis i lys av vår gruppetilhørighet, samtidig som vi har behov for et positivt selvkonsept. Dette skjer delvis ved en automatisert tilbøylighet til å overvurdere egen gruppe (og medlemmer) på bekostning av andre sammenlignbare grupper. En mekanisme som igjen disponerer for en genrell mistillit mellom grupper.

For å forebygge dette kunne tiltak være det å tvinge frem samhandling for at de skal kunne lære av hverandre

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hva er de fire utfordringene en leder står ovenfor når det kommer til virtuelle team? (Ikke utdyp)

A

Overvåk tilliten

Øk prosessegevinster

Fremme inkludering gjennom psykologisk trygghet

Vurder teamarbeid ofte

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Forklar overvåk tillit som et handlingspunkt for lederen

A

Overgangen under corona tvang mange team til å gjøre mest mulig virtuell. Team hadde opparbeidet seg en teamtillit, men da ble organisasjonens oppgave å opprettholde istedenfor å bygge tillit. Organisasjon og leder kunne ikke samme grad “overvåke” de ansatte.

Teammedlemmers mangel på respons eller deres diskreditering av kollegers meldinger kan være tegn på tillitsbrudd eller psykologisk brudd.

For å overvåke teamets tillit må ledere være oppmerksomme på hvordan teamets teammedlemmer kobler seg til, reagerer på hverandre og enda viktigere å opprettholde sine delte oppgaver. Dette gjør det raskt å identifiserenår episoder med tillitsbrudd oppstår for å hindre team i å ødelegge deres opprinnelige etablerte tillit.

Løsninger

  • Etablere retningslinjer for 48 timers respons
  • Ha delt miniprosjekt som involverer alle
  • Endre innsjekkingene for å gjøre dt engasjerende
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Forklar utfordring fokus på prosessgevinster.

A

Vanligvis inkluderer teamprosessgevinster teamkoordinering, samarbeid og kommunikasjon. Dette er alle deler av synergien som effektive team har til felles.

den beste måten å unngå prosesstap i virtuelle team er å tilby omfattende teamtrening, og ikke mange team har hatt tid til omfattende teamtrening mens de tilpasser seg COVID-19-omstendighetene.

Videre kan mellommenneskelige prosesser styrkes når team kommuniserer gjennom virtuelle medier hvis de rette forholdene er på plass. Ledere kan skape disse forholdene ved å sette nye normer, være gjennomsiktige om beslutningstaking og gi ansatte mulighet til å delta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Forklar fremme inkludering gjennom psykologisk trygghet som et handlingspunkt for lederen

A

De fleste måtene å skape en inkluderende kultur krever i det minste sporadiske ansikt til ansikt-interaksjoner. Nåværende team må håndtere et stort nivå av avvik i hvert medlems lokale kontekst, fra forskjellige hjemmesituasjoner til internettpålitelighet, samtidig som de sikrer at alles stemmer blir hørt.

Å fremme et psykologisk trygt miljø kan bygge bro over gapet i virtuelle team. Konsepter så enkle som å få teammedlemmer til å tenke på fordeler og ulemper ved alle ideer, kan hjelpe arbeidstakere å forstå andre teammedlemmers perspektiver. Derfor bør team finne situasjonsmessige fellestrekk med sine medarbeidere (f.eks. sikre at alle er trygge og sunne) mens de står overfor forskjellige begrensninger (f.eks. kjedsomhet, husarbeid, barnepass, tidssone, internettpålitelighet) for å tillate en følelse av tilhørighet til tross for forskjeller.

17
Q

Forklar “vurder teamarbeid ofte” som et handlingspunkt for lederen

A

En hovedbekymring for de som leder virtuelle team er hvordan man overvåker teammedlemmenes ytelse. Men med frykten for lønnsreduksjon eller tap av jobb, er det sannsynlig at ansatte presterer på sin maksimale kapasitet. Derfor er oppgavearbeid viktig, men det som virkelig vil skille effektive virtuelle team fra hverandre akkurat nå, er samarbeidsevner

ed å kombinere de virtuelle teamutfordringene med å balansere oppgavearbeid og teamarbeid med nøyaktig vurdering, oppfordrer vi nåværende team til å fokusere på teamarbeid og kontinuerlig tilbakemelding.

Organisasjoner kan trekke fra målsetting og debriefing metoder for å holde teammedlemmer engasjert i stedet for micromanaging i disse enestående tider.