Y.E. Schuurmans, 'Toegang tot het (bestuurs)recht' Flashcards

1
Q

Beschrijf in 2 zinnen de aanleiding voor het artikel.

A

Het artikel is geschreven als een bijdrage aan het nadenken over de toegang tot het bestuursrecht, gestimuleerd door veranderende trends in juridische procedures en de bevindingen uit recente studies naar rechtsbeschermingsproblemen, met name voor kwetsbare burgers, in de uitvoering van wetten en belastingzaken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
1
Q

Beschrijf in 1 zin de hoofdgedachte van het artikel.

A

De hoofdgedachte van het artikel is dat de toegang tot het bestuursrecht moet worden verbeterd door het begrijpelijker te maken, de ondersteuning voor kwetsbare burgers te vergroten en de responsiviteit en dienstbaarheid van overheidsinstanties te versterken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beschrijf in 1 zin de centrale vraag van het artikel.

A

De centrale vraag van het artikel is hoe de toegang tot het bestuursrecht verbeterd kan worden, met speciale aandacht voor de rechtsbescherming van kwetsbare burgers in het licht van veranderende trends en bevindingen uit recente studies.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beschrijf in 1 zin de conclusie van het artikel.

A

De conclusie van het artikel is dat toegang tot het bestuursrecht verbeterd moet worden door middel van maatregelen zoals het vereenvoudigen van wetgeving, het versterken van de rol van de overheid in het informeren van burgers over hun rechten, en het bieden van meer laagdrempelige rechtsbeschermingsvoorzieningen, met name voor kwetsbare burgers.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Schuurmans geeft aan dat de Awb een behoorlijk laagdrempelige toegang geeft tot formele procedures (bezwaar en beroep). Dat garandeert echter nog geen cultuur van goede toegang. Wat bedoelt zij met deze cultuur van goede toegang en wat is haar zorg met betrekking tot die cultuur?

A

Met “cultuur van goede toegang” bedoelt Schuurmans een omgeving waarin burgers gemakkelijk en effectief toegang hebben tot het bestuursrechtelijk systeem. Haar zorg is dat hoewel de formele procedures laagdrempelig zijn volgens de Algemene wet bestuursrecht (Awb), de praktijk niet altijd voldoet aan de normen van goede toegang, met name voor kwetsbare burgers. Ze wijst erop dat veel burgers moeite hebben om de complexe wetgeving te begrijpen en zich geïntimideerd voelen om formele procedures te starten, wat hun toegang tot recht belemmert.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Schuurmans beschrijft verschillende drempels voor burgers in hun toegang tot het (bestuurs)recht. Deze drempels gelden in het bijzonder voor kwetsbare burgers. Noem twee van deze drempels. Waarom krijgen juist kwetsbare burgers te maken met deze drempels?

A

Twee drempels die Schuurmans beschrijft zijn de complexiteit van wetgeving en de angst voor formele procedures. Kwetsbare burgers hebben hier vooral mee te maken omdat ze vaak afhankelijker zijn van de overheid en mogelijk minder middelen en vaardigheden hebben om met deze complexiteit om te gaan. Daarnaast kunnen ze zich geïntimideerd voelen door de formele procedures en de mogelijke consequenties daarvan, waardoor ze terughoudend zijn om juridische stappen te ondernemen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Uit het artikel zijn verschillende oplossingen af te leiden om een betere en meer gelijke toegang tot het recht te bereiken. Beschrijf twee mogelijke oplossingen en geef via enkele voor- en nadelen aan wat u van deze oplossingen vindt.

A

Een mogelijke oplossing is het verbeteren van voorlichting over rechten en rechtsbeschermingsvoorzieningen, waardoor burgers bewuster worden van hun mogelijkheden.
- Voordeel: Dit kan de drempel verlagen voor toegang tot het recht.
- Nadeel: Het vereist aanzienlijke inspanningen en middelen en kan moeilijk zijn om alle burgers te bereiken.

Een andere oplossing is het herzien en vereenvoudigen van wetgeving, met name die in het sociaal domein.
- Voordeel: Dit kan de complexiteit verminderen en de toegang tot het recht verbeteren.
- Nadeel: Het herzieningsproces kan langdurig en ingewikkeld zijn, en te veel vereenvoudiging kan leiden tot verlies van nuances en rechtvaardigheid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly