עור Flashcards
(26 cards)
תפקידיו של העור
מחסום והגנה מהסביבה. הגנה מכנית. בקרה טרמית. שמירה על נוזלים. חישה.
מבנה העור
שכבה חיצונית - Epidermis - רקמת אפיתל שטוח רב שכבתי עם קרטין.
רקמת חיבור - Dermis - עשירה בסיבי קולגן וסיבים אלסטיים.
שכבה תת-עורית - Hypodermis/Subcutaneous - רקמה חיבורית תחוחה, שומנית.

תפקידי האפידרמיס
שמירה על נוזלים ויונים - תאים ממוינים בשכבת ה-Corneum, בעלי ממברנה פלסמתית עבה שמצופה בליפידים ליצירת מבנה מבודד ממים. הגנה מקרינה - שכבת הקרטין. הגנה חיסונית - יצירת מחסום פיזי כמעט הרמטי. חישה - שלוחות של תאי עצב ללא מיאלין חודרות לתוך האפיתל. תאי מרקל מפרישים חומרים המגרים שלוחות עצב שמייצרות איתם סינפסות.
שכבות האפידרמיס
Stratum Corneum - תאים שעברו קרטניזציה, תהליך אפופטוזיס ללא פירוק של התא. התא נשאר גדוש בקרטין וללא אורגנלות כלל. Stratum Lucida - שכבת הקרטין הראשוני שתופיע בעור העבה. בחתך היסטולוגי נראית כמו קרע מורחב בחתך. Stratum Granulosum - תאים בעלי גרנולות של קרטוהיאלין. הפרשת שומנים לאיטום. Stratum Spinosum - מראה בולט של דזמוזומים המחברים את התא כמו קוצים. Stratum Basale (Germinativum) - תאים קובודיאליים/גליליים בעלי יכולת התחלקות. קשורים בדזמוזומים והמי-דזמוזומים.

אפידרמיס
עור עבה - שכבת קרטין עבה ביחס לעובי האפידרמיס. אין שיער או בלוטות. ריבוי איברי חישה. מאפיין כפות ידיים ורגליים. עור דק - שכבת קרטין דקה יותר. מרבית העור על פני הגוף. *העובי מתייחס לשכבת האפידרמיס בלבד.

תאי האפידרמיס
קרטינוציטים מלנוציטים תאי מרקל תאי לנגרהנס

תאי קרטינוציטים
תאים מייצרי קרטין בשלבי התבגרות שונים. כ-90% מתאי האפידרמיס. התאים הבזאליים מכילים פילמנטים של קרטין - tonofilaments. בשכבת הספינוזום - חבילות של פילמנטים יוצרים tonofibrils. תאים מרובי דזמוזומים. בחלקו העליון של הספינוזום ובגרנולוזום - תאים שטוחים יותר. קרטוהיאלין מרוכז בגרונולות שמכילות Trichohyaline וגם Filaggrin. אלו חומרים שגורמים להתקבצות של הקרטין לגושים שממלאים את החלל. אחראי גם על פירוק הגרעין ואורגנלות אחרות בתא. Lammellar bodies - גופיפים ללא ממברנה, אשר מכילים גליקוליפידים אשר יסתמו את המרווחים הבינתאיים ויאטמו למים.

תאי המלנוציטים
תאים בודדים בשכבה הבזאלית. מקורם מה-neural crest. שומרים על יכולת ההתחלקות. מייצרים מלנין בתהליך של חמצון, בתוך מלנוזומים. המלנוזומים מועברים לקרטינוציטים שכנים בתהליך של פאגוציטוזה. הלנין מופרש החוצה. התאים אינם מחוברים בדזמוזומים לקרטינוציטים ולכן בסלייד נראה גרעין צפוף, מוארך עם ציטופלסמה ריקה.

תאי מרקל
תאים אפידרמליים בשכבה הבזאלית. מעורבים בחישה. מצויים בקרבת קצוות שלוחות עצב ללא מיאלין אשר מהווים יחדיו מכנו-רצפטורים. מקושרים לתאים השכנים עם דזמוזומים. בעלי גרעין אונתי. ציטופלסמה כהה יחסית.

תאי לנגרהנס
תאים שמציגים אנטיגנים של מערכת החיסון. מצויים בשכבת הספינוזום. מקורם במאקרופאג’ים שמהגרים לאפידמיס מהדרמיס. יודעים לבצע פאגוציטוזה. התאים לא מחוברים בדזמוזומים לקרטינוציטים ובעת הכנת הדוגמא מתכווצים. ייראו בעלי גרעין צפוף, מוארף וציטופלסמה ריקה.

סוגי עצבוב
קצוות חשופים המתקשרים לתאי מרקל. מבנים בתוך קפסולות של רקמה חיבורית.

סוגי המבנים העצביים בקפסולות של רקמה חיבורית
Pacinian corpuscle Meisner corpuscle Ruffini corpuscle.

Panician corpuscle
מבנה עצב בתוך קפסולה. מכנו-רצפטורים לתנודות וללחץ בעומק הרקמה של הדרמיס. יופיע בדרך כלל בקצות האצבעות. שכבות מפותלות של קצה העצב החשוף.

Meisner corpuscle
מבנה עצב בתוך קפסולה. מצויים בפפילות, באזורים ללא שיער - שפתיים כפות ידיים. קצוות עצבים חשופים ממיאלין, עם תאי שוואן שיוצרים מבנה מפותל.

Ruffini corpuscle
מבנה עצב בתוך קפסולה. פיצולים רבים וחשופים של קצוות העצב.

שכבות הדרמיס
שכבה פפילרית - בעלת סיבים רטיקולריים. שכבה רטיקולרית - ללא סיבים רטיקולריים.
Dermal Pappila
בליטות הדרמיס לתוך האפידרמיס.

שכבה פפילרית של הדרמיס
בעלת סיבים רטיקולריים. רקמה חיבורית תחוחה.

Epidermal ridges
שקיעות האפידרמיס לתוך הדרמיס.

שכבה רטיקולרית של הדרמיס
אין לה סיבים רטיקולריים. רקמה חיבורית צפופה לא מסודרת. ריבוי של סיבים אלסטיים עצבים עם צביעה מיוחדת.

זקיקי השיערה
מבנה אפידרמלי ששוקע לתוך הדרמיס. התאים בבסיס הזקיק נקראים מטריקס - התאים המתחלקים של השיערה ומלנוציטים. הזקיק מופרד מהדרמיס על ידי ממברנה בזאלית עבה יחסית שמכונה glassy membrane. מסביב ישנה מעטפת של רקמה חיבורית בשם dermal sheath.

התמיינות תאי המטריקס של זקיק השיערה
התאים בבסיס הזקיק מתמיינים ל: קרטינוציטים מפרישי קרטין. internal root sheath - מעטפת של תאים שטוחים שפונים לחלל הזקיק. Huxley’s layer - תאים נמוכים Henle’s layer - תאים קובודיאליים שהם המשך לשכבה הבזאלית של האפידרמיס.

בלוטות חלב - Sebaceous gland
בלוטה שגדלה בשליש העליון של זקיק השיערה. הפרשה הולוקרינית של תאים מלאים בנוזל שומני.

בלוטות זיעה - Apocrine sweat glands
מצויות בשד, בית השחי וסביב איברי המין. מפרישי פרומונים. אזורים מפרישים מצויים בעומק הדרמיס או בהיפודרמיס. אזורים מפרישים עם חללים גדולים במיוחד. תאים מפרישים עם צד אפיקלי מפותל - בשל גרנולות ההפרשה של התאים. צינור מוצא מאפיתל דו שכבתי קובודיאלי ללא כל תכונות הפרשה/ספיגה.


