פרק 1 Flashcards
(315 cards)
הכללה (generalisation)
מסוגי ההסבר המדעי; מסקנה כללית המבוססת על תצפיות רבות בתופעות דומות. מציינת מערך חוקים כלליים בנוגע לתופעה מסוימת העולים במחקרים שונים.
המיספרות מוחיות (cerebral hemispheres)
אחד משני החלקים העיקריים של המוח הקדמי; מכוסה בקורטקס מוחי. שתי המחציות הכדוריות והסימטריות של המוח, המהווים את המוח הגדול (Cerebrum); ביחד הן מהוות את חלקו העיקרי של המוח. כל אחת משתי ההמיספרות המוחיות מקבלת מידע תחושתי מהצד הנגדי של הגוף וגם שולטת בתנועה של אותו צד נגדי.
העמדה (reduction)
מסוגי ההסבר המדעי; תופעה מוסברת באמצעות תהליכים בסיסיים העומדים ביסודה. מציינט הסבר של תופעות מורכבות באמצעות תופעות פשוטות יותר.
כפיס המוח (corpus callosum)
הוא גוש גדול של סיבי עצב המחברים חלקים בצידו האחד של המוח עם החלקים המתאימים להם בצידו האחר. מסילה עצבית המקשרת את שני צידי המוח זה עם זה נקראת שליבה. מלבד כפיס המוח קיימות במוח עוד כמה שליבות קטנות יותר. אז כפיס המוח זה השליבה הגדולה של המוח; מחברת את אזורי הנאוקורטקס משני צידי המוח.
מודל (model)
דגם מתמטי או פיזיקלי של תהליך פיזיולוגי. זה מערכת פשוטה יחסית הפועלת על פי עקרונות ידועים ומסוגלת לבצע לפחות כמה מן הדברים שמערכת מורכבת יותר מבצעת. לדוגמה, המחשב שימש מודל לתפקידים שונים של המוח.
נוירוגנזה (neurogenesis)
יצירת נוירונים חדשים על ידי חלוקת תאי גזע עצביים; מתרחשת בהיפוקמפוס ובבולמוס ההרחה וממלאת תפקיד בלמידה.
ניתוח חציית המוח (split-brain operation)
ניתוח מוח שבו משתמשים לעיתים לטיפול בצורה מסוימת של הפרעת התקף אפילפסיה; כרוך בחיתוך כפיס המוח המחבר את שתי ההמיספרות המוחיות.
רפלקס (reflex)
(לפי המילה הלטינית reflectere שפירושה ״מתכופף חזרה על פני עצמו״. תנועה אוטומטית וסטריאוטיפית המופיעה בתגובה ישירה לגירוי.
תאי עצב, נוירונים (neurons)
התאים המעבדים ומעבירים מידע במערכת העצבים.
דוקטרינה של אנרגיות עצביות ספציפיות (specific nerve energies)
אף כי כל העצבים מוליכים שדרים זהים ביסודם - דחפים חשמליים - אנו תופסים את השדרים הבאים מעצבים שונים באופנים שונים. מסקנתו של מילר שמכיוון שכל סיבי העצב נושאים מסרים זהים בסוגם, פרטי המידע החושי מובחנים אלה מאלה לפי סיבי העצב הפועלים בכל מקרה.
מוטציה (mutation)
היא שינוי אקראי בכרומוזומים של תא. כשהיא מתרחשת בתא זרע או בתא ביצה שהתמזגותם מובילה להתפתחות יצור חדש, היא עוברת בתורשה. שינוי במידה הגנטי הגלום בכרומוזומים של תא; המוטציה גורמת לרבגוניות גנטית.
גן (gene)
היחידה התפקודית של הכרומוזום ובה הוראות הסינתזה (הייצור) של חלבון אחד או של כמה חלבונים. קטע קטן בכרומוזום ובו ה״מתכון״ הקובע תכונה כלשהי. מאחר שהמולוקולה השלמה מחולקת לכרומוזומים, גם הגנים מתחלקים בין הכרומוזומים.
נאוטניה (neoteny)
משמעותה ״התארכות הילדות״. האטה של תהליך ההתבגרות המאפשרת זמן רב יותר להתפתחות ולצמיחה; גורם חשוב בהתפתחותם של מוחות גדולים.
מערכת העצבים המרכזית (CNS, central nervous system)
כוללת את החלקים הנתונים בתוך עצמות הגולגולת ועמוד השדרה: המוח ומוח השדרה.
מערכת העצבים ההיקפית (PNS, peripheral nervous system)
מצויה מחוץ לעצמות הגולגולת ועמוד השדרה וכוללת את העצבים ואת רוב איברי החוש.
עצבים (nerves)
העצבים הם אלומות של אלפי נוירונים יחידים העטופים יחד בקרום הגנה קשיח. התקשורת בין מערכת העצבים המרכזית לבין שאר חלקי הגוף מתנהלת באמצעות עצבים היוצאים מהמוח וממוח השדרה. סיבי העצב מעבירים דרך העצב מסרים מאיברי החוש למוח או מהמוח לשריר או לבלוטה.
נוירון סנסורי, חישתי (sensory neuron)
תאים מיוחדים של מערכת העצבים ההיקפית. נוירון המגלה בסביבה החיצונית או הפנימית ומשגר למערכת העצבים המרכזית מידע על השינויים האלה.
נוירון מוטורי, תנועתי (motor neuron)
נוירון המצוי במערכת העצבים המרכזית ושולט על התכווצות שריר או על הפרשה מבלוטה. תנועות מתבצעות באמצעות התכווצות של שרירים הנשלטים על ידי נוירונים מוטוריים.
אינטרנוירון (interneuron)
נוירונים המצוים בין הנוירונים הסנסוריים לנוירונים המוטוריים, הם כלולים בשלמותם במערכת העצבים המרכזית. אינטרנוירונים מקומיים (local interneurons) יוצרים מעגלים עצביים עם נוירונים סמוכים ומעבדים פיסות מידע קטנות. אינטרנוירונים של ִממָסר (relay interneurons) מקשרים בין מעגלים של אינטרנוירונים מקומיים באזורי מוח שונים.
גוף התא (soma)
חלקו של הנוירון, מכיל את גרעין התא ואת מרבית המנגנונים האחראים לתהליכי החיים בתא. צורתו שונה מאוד בסוגים שונים של נוירונים.
דנדריט (dendrite)
מבנה מסועף דמוי עץ היוצא מגוף התא של הנוירון; קולט מידע מהכפתורים הסופיים של נוירונים אחרים. הנוירונים ״משוחחים״ זה עם זה והדנדריטים חשובים לקליטת המסרים הללו. הם פועלים כאנטנות הקולטות מסרים מנוירונים אחרים. הם קולטים מידע עצבי המועבר דרך הסינפסה.
סינפסה (synapse)
צומת בין כפתור סופי של אקסון אחד לממברנה של תא אחר. ליתר דיוק זה המרווח הקטן בין הכפתורים הסופיים של התא המשגר ובין קטע מן הקרום העוטף (הממברנה) את גוף התא או הדנדריטים של התא המקבל. התקשורת בסינפסה מתקדמת בכיוון אחד (יש סינפסות המעבירות מידע בשני הכיוונים). סינפסות רבות נמצאות על שטח הפנים החלק של דנדריט או על עוקצים דנדריטיים. חלק מהסינפסות יכולות להימצא על גוף התא או על אקסונים של תאים אחרים.
אקסון (axon)
המבנה הגלילי, צינור ארוך ודק העטוף לעיתים קרובות במעטפת מיילין. הגוף החיצוני של אקסון מעביר מידע מגוף התא של נוירון לכפתורים הסופיים שלו. נקרא גם סיב (fiber). מיביר את השדר הבסיסי - פוטנציאל פעולה.
פוטנציאל הפעולה (action potential)
הדחף החשמלי הקצר המשמש בסיס להולכת מידע לאורך האקסון. פוטנציאל הפעולה הוא התפרצות מהירה של דפולריזציה ולאחריה היפר־פולריזציה. המנגנון שביסוד פוטנציאל הפעולה: עלייה רגעית של חדירות הממברנה ל־+Na (באופן המאפשר ליונים האלה לזרום אל תוך התא) ומייד לאחריה עלייה רגעית של חדירות הממברנה ל־+K (המאפשרת ליונים האלה לזרום מתוך התא החוצה). הוא מתחיל בנקודת המפגש בין גוף התא והאקסון ומתקדם כמו גל לאורך האקסון עד לכפתורים הסופיים; בהגיעו לשם הוא מאותת לכפתור הסופי לפלוט נוירוטרנסמיטר לסינפסה. זהו אירוע חשמלי מהיר המתחיל בקצה האקסון בצד הסמוך לגוף התא ומתקדם לאורכו עד לכפתורים הסופיים. פוטנציאל הפעולה כמוהו כפעולה קצרה; באקסון נתון יהיו גודלו ומשך קיומו קבועים תמיד. בהגיעו למקום שבו האקסון מסתעף, יתפצל פוטנציאל הפעולה מבלי לאבד מעוצמתו. מכל אחד מהענפים המסתעפים יופיע פוטנציאל הפעולה בעוצמתו המלאה.