1. Introduktion Flashcards
(121 cards)
Företrädesprincipen
EU-rätten rankas högre än medlemsstaternas nationella rätt. Gäller alla europeiska rättsakter med bindande kraft. Nationell bestämmelse som strider med EU-rätten kan inte tillämpas.
EU-rättens inverkan på avtal
EU-rätten har tydlig påverkan när det kommer till vissa särskilda avtalstyper, t.ex. agentavtal och konsumentavtal
Agentavtal
AgentL 1 §, benämns representationsavtal och som ingås mellan huvudmannen och handelsrepresentanten (agenten). Agenten förbinder sig att för huvudmannens räkning ”varaktigt verka för försäljning eller inköp av varor genom att ta upp anbud till huvudmannen eller sluta avtal i dennes namn”. Agenten är mellanman som fungerar i huvudmannens namn.
Lag om handelsrepresentanter och försäljare
Agentlagen, bygger på det så kallade handelsagentdirektivet (EEG) och har dessutom beretts som ett nordiskt samarbete
Konsumentavtal
avtal som har ingåtts mellan en näringsidkare och en konsument, typiskt om köp av varor och tjänster. Konsumenten som den svagare parten skyddas av KSL
Konsumentskyddslagen
KSL, det nyligen tillfogade kapitel 5 a som gäller avtal om digitalt innehåll och digitala tjänster och dessutom har reglerna i kapitel 5 om köp av varor ändrats; de nya reglerna har sin grund i två EU-direktiv.
EU-(sekundär)rätten
bl.a. direktiv, medlemsländerna får själv välja hur och i vilken form de genomförs, så länge som miniminivån för direktivet uppfylls. Målet är harmonisering av de nationella lagarna
Soft law europeisk avtalsrätten
inte internationella konventioner eller andra typer av bindande instrument, t.ex. DCFR och PECL. Oklart vilken betydelse soft law har.
DCFR och PECL
Draft Common Frame of Reference (DCFR) är en reviderad (om än mycket mer omfattande) version av den avtalsrättsliga principsamlingen Principles of European Contract Law (PECL). Varken PECL eller DCFR har lagbindande kraft och är endast akademiska texter skrivna av välmeriterade europeiska forskare. De är skapade för att harmonisera europeiska civilrätten. Oklart vilken betydelse de har. Man har även försökt skapa en europeisk avtalsrätt på basis av båda och en europeisk civilrättskod på basis av DCFR.
Common European Sales Law
CESL. Försök på att skapa en gemensam europeisk köplag
CISG
en internationell köplag av FN: kommission för internationell handelsrätt som antogs 1980 och i Finland 1989 (del II om hur man ingår köpeavtal har varit tillämplig sedan 2012). Tillämpas på avtal om köp av varor mellan parter som har affärställen belägna i olika stater, men inte på köp mellan nordiska länderna. Artikel 6 tillåter avvikande eller att något inte skall tillämpas om det avtalats om
Nationella rättskällor för avtalsrätten
Nationella lagstiftningen, lagförarbeten, domstolspraxis, rättsdoktrinen, rättskomparativa argument, reella argument, rättsprinciper
Parternas överenskommelse och lagstiftningen
inom avtalsrätten så överträder avtalet (parternas överenskommelse) den dispositiva lagstiftningen, men inte den indispositiva. Dock kan det avtalas om bättre förhållanden än lagen.
Dispositiv lagstiftning
icke tvingande lagstiftning, man måste inte följa denna typs lagstiftning om man inte vill. betonas genom 3 § i köplagen ”Stadgandena i lagen tillämpas inte i den mån annat följer av avtalet”
Indispositiv lagstiftning
lagstiftning som måste följas, dvs. tvingande. Finns för att skydda svagare parter i ett avtalsförhållande. Till exempel KSL 5:2 ”avtalsvillkor som till köparens nackdel avviker från stadgandena i detta kapitel är utan verkan, om inte något annat stadgas nedan”. Det är möjligt att ingå avtal som, i jämförelse med lagen, genererar ett för den svagare parten bättre slutresultat.
Vilka lagförarbeten påverkar avtalsrätten
regeringspropositioner som utgör regeringens förslag till riksdagen om hur en ny lag, eller ändring av en gällande lag, borde utformas
Domstolspraxis
Särskilt HD prejudikat. På grund av att tvister löses i skiljeförfarande/skiljedomstol finns det inte mycket domstolspraxis i Finland berörande avtalsrätten
Rättsdoktrinen
professorers och andra forskares vetenskapliga publikationer (handböcker, lagkommentarer, läroböcker, vetenskapliga journalartiklar och liknande). Syftet är oftast påverka tolkningarna i någon riktning: t.ex. tolkningsrekommendationer för hur systemet kan fungera best.
Rättskomparativa argument
Man tittar på hur man löst liknande frågor i utlandet. I Finland beaktar man särskilt mycket de andra nordiska länderna, speciellt mycket Sverige.
Reella argument
man beaktar vilka följder en viss tolkning av en regel får i det verkliga livet.
Rättsliga traditioner
civil law eller common law
Civil law
Kontinentaleuropeiska rättssystemet bygger på kodifikationer och skriven lagstiftning
Common Law
saknar generellt omfattande kodifikationer. Lagstiftningen spelar mindre roll och domstolsavgöranden har en ledande roll.
Nordisk rätt
Ligger väldigt nära civil law och inget nordiskt land betonar rättspraxis på samma sätt som i common law. Det finns inga omfattande civilrättskoder som Tysklands Bürgerliches gesetzbuch, i stället så har vi mer begränsade områden som regleras av deras egen lag. Lagstiftningen är inte heltäckande eftersom lagstiftningen är sekundär och avtalsfrihet är huvudregeln. Så länge parterna håller sig inom ramarna för det som krävs för ett giltigt avtal kan man avtala om vad man vill. Lagstiftningen har större betydelse när en av parterna är svagare och behöver mera skydd, detta har varit fokusen av den finska avtalsrätten under de senaste årtionden, t.ex. konsumentavtal, arbetsavtal, hyresavtal och liknande avtalstyper. Innehåller inte så många tvingande regler.