100-5 (1.kısım) Flashcards
(107 cards)
Komuta Etmenin Özellikleri
liderlik, meslekî bilgi, önsezi ve idrak, muhakeme ve inisiyatif, cesaret ve karar verme, özgüven, iletişim kabiliyeti, dürüstlük ve diğer personele örnek olmak.
KOMUTA ETMENİN KOŞULLARI
tim çalışması, müşterek doktrin ve eğitim standartları, kontrol, yetki vermek, kaynakların tahsisi, zamanında karar verme ve uygulama
Kontrol ve Koordinasyon Tedbirleri
Hedef, Harekâtı Safhalara Ayırma, Safha Hatları, Kontrol noktaları, Ara Hatları, İlerleme Mihveri, Taarruz İstikameti, Ateş Destek Koordinasyon Hattı, Ateş Destek Emniyet Hattı, Sınırlayıcı Ateş Hattı, Ateş Destek Emniyet Hattı, Sınırlayıcı Ateş Bölgesi, Hava Sahası Koordinasyon Bölgesi, Temas Noktası, Buluşma Noktası, Muharebe Sahaları, Serbest Ateş Bölgesi, Ateş Yasak Bölgesi,
Ateş Destek Koordinasyon Hattı (ADKH)
Destekleyen silâhlar bu hattın üzerine ve berisine etkili olmayacak şekilde, ötesine her cins mühimmatla ateş edebilirler. kendi bölgesine etki edebilecek ateşleri koordine etmek maksadıyla tesis edilir. Dolgun siyah çizgi ile gösterilir. (normal olarak kolordu komutanı, bağımsız hareket ediyorsa tümen komutanı) tarafından
Ateş Destek Emniyet Hattı (ADEH):
Koordine edilmedikçe görmeyerek ateş eden silâhların kısasına ateş edemeyeceği hattır. Tugay/tümen komutanı (ihtiyaç varsa tabur komutanı da) tarafından tesis edilir. Kesikli siyah çizgi ile gösterilir.
Sınırlayıcı Ateş Hattı (SAH)
Birbirine yaklaşan kuvvetler arasında ötesine yapılacak ateşlerden etkilenecek birlikle koordine edilmeksizin ateş edilmeyen hattır. Bu kuvvetlerin ortak komutanlığı tarafından tesis edilir. Dolgun çizgiyle gösterilir.
Sınırlayıcı Ateş Bölgesi (SNAB)
İçine yapılacak ateşlere ve kullanılacak mühimmata özel sınırlamalar getirilmiş bir bölgedir. Manevra tabur komutanlığı ve daha üst karargâhlar tarafından tesis edilir. Bağımsız hareket yapıyorsa bölük komutanı da tesis edebilir. Etrafı dolu çizgi ile çevrilerek içine SNAB kısaltması.
Serbest Ateş Bölgesi (SAB-ASB)
Hiçbir koordinasyona gerek duyulmadan içine her türlü ateş destek vasıtasıyla ateş edebilecek bölgedir. Ateşlerin etkilerini ve uçakların Yakın Hava Desteğinde (YHD) bombalarını rahatlıkla bırakabilecekleri emniyetli bir alan oluşturmak için kullanılır. Etrafı dolgun çizgi ile çevrilir.
Ateş Yasak Bölgesi (AYB)
Tesis eden karargâhtan izin alınmadıkça içine ateş edilemeyecek veya etrafına yapılacak ateşlerden etkilenmeyecek bir bölgedir. Bir düşman birliği var ve bu birlik dost kuvvetlere etkili oluyorsa, tesis eden karargâhla koordine imkanı da yoksa bölgedeki en üst komutanlığın izni ile içine ateş açılabilir. Kültürel değerlerini korumak. maksadıyla Tümen ve daha üst. Dolgun çizgi ile çevrilir, eğik çizgi ile taranır.
Hava Sahası Koordinasyon Bölgesi (HSKB)
Dost hava vasıtalarının (helikopter, uçak) kendi ateşlerimizden etkilenmemesi için tesis edilen sınırlanmış bir bölgedir. Ateş Destek Koordinasyon Merkezi tarafından emredilir. Merkez çizginin koordinatları, bu çizgiden iki yana doğru genişliği feet cinsinden, asgarî ve azamî irtifalarla belirlenir. Etrafı dolu çizgi ile çevrilir.
Temas Noktası
İki ya da daha çok birliğin arazi üzerinde fiilen temas sağlamaları istenen noktalardır. Ara hatlarının kullanılmasının uygun olmadığı (yancının unsurları arasında olduğu gibi), ya da bir hedefe yeniden tertiplenme sırasında sorumluluk bölgelerini belirtmek için kullanılabilir. İçine numara yazılı bir kare ile gösterilir.
Buluşma Noktası
Komşu birlik komutanlarının, harekât plânlarını, savunma tertiplerini ve ateşlerini aralarında koordine etmek üzere buluşacakları belli noktalardır.
Hava Sahasının Kontrolü ve Yönetimi
(I) Pozitif Kontrol
(II) Yöntemsel Kontrol
Yöntemsel Kontrol
a. Yüksek Yoğunluklu Hava Sahası
b. Füze/Uçaksavar Angajman Bölgesi
c. Kısıtlanmış Harekât Bölgesi
d. Emniyetli Geçiş Koridorları
e. Zaman Aralığı
f. İrtifa Ayrımı
g. Diğer Kontrol Tedbirleri: Hava Sür’ati Kontrolü, Teşhis ve Tanıma Usullerinin kullanılması, Ateş Destek Koordinasyon Tedbirleri
Yüksek Yoğunluklu Hava Sahası
Müsaade alınmaksızın içine hiçbir hava vasıtasının giremeyeceği hava sahasıdır.
Füze/Uçaksavar Angajman Bölgesi:
Belirlenen usullere uyulmadıkça dost hava trafiğine yasaklanan bölgedir.
Kısıtlanmış Harekât Bölgesi:
Belirlenen süre içinde dost hava trafiğine yasaklanan bölgedir.
Emniyetli Geçiş Koridorları
Alt ve üst seviyeleri, genişliği, kontrol noktaları ve geçerli olduğu zaman süresi belirli hava koridorudur.
Tam Komuta
organik kuruluşunda bulunan veya emrine verilen birlikler üzerindeki sevk ve idare yetkisidir.
Harekât Komutası
Muharebe hizmet desteğinin sağlanması hariç. Birliğin taktik ve idarî bütünlüğünü bozabilir, birliğin değişik unsurlarını ayrı ayrı görevlerde kullanabilir.
Harekât Kontrolü
Görev, zaman ve mekân bakımından üst komutanlıkça belirtilen tahditler. muharebe hizmet desteğinin sağlanması hariç. taktik ve idarî bütünlüğünü bozamaz, ayrı ayrı görevlerde kullanamaz.
Taktik Komuta
Üst komutan tarafından verilen bir vazifenin ifası için görevler verebilmesi bakımından. Taktik komutasına verilen birliklerin taktik kontrolünü elinde bulundurur veya ast unsurlarına devredebilir.
Taktik Kontrol
Görevlerin ifası için gerekli uçuş, intikal ve manevraların mahalli olarak yönetim ve kontrolü maksadıyla. Komuta bağlantılarını değiştirmez. Küçük birlik, görev grubu ve filo seviyesinde uygulanır.
Yönlendirme Yetkisi:
Lojistik maksatlar için. Harekât komutası veya harekât kontrolü yetkisine sahip komutanlar tarafından kullanılır.