Jurisprudentie Burgerlijk Flashcards

1
Q

Nationale Nederlanden/Moeder, zoon

A

proportionele aansprakelijkheid.

Vastgesteld werd dat het letsel het gevolg kon zijn van ofwel het verkeersongeval ofwel niet van het verkeersongeval, 50-50 dus.
De Hoge Raad oordeelde uiteindelijk dat Nationale Nederlanden aansprakelijk was naar rato van de veroorzakingsmogelijkheid. 50% dus. In dit arrest kwam tevens naar voren dat proportionele aansprakelijkheid een uitzonderlijk figuur is en dit brengt met zich dat dit niet nog verder kan worden opgerekt door een billijkheidscorrectie in het voordeel van het slachtoffer.

Er is terughoudendheid vereist bij het bepalen van de mate van aansprakelijkheid op grond van proportionele aansprakelijkheid

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Deloitte/Hassink

A

Verlies van kans aansprakelijkheid.

Je moet hierbij je afvraag hoe groot de kans is dat jouw gedraging zorgt voor schade. De schadevergoeding komt dan uiteindelijk neer op: schade x de weggenomen kans.

Bij deze manier van mate van aansprakelijkheid bepalen is geen terughoudendheid vereist.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Misverstand

A

Is er een ovk tot stand gekomen?
art. 3:35 BW

Hangt in beginsel af van wat beide partijen over en weer hebben verklaard en uit elkaars verklaringen en gedragingen, overeenkomstig de zin die zij daaraan in de gegeven omstandigheden redelijkerwijze mochten toekennen, hebben afgeleid.

Arrest biedt gezichtspunten die bij de beoordeling hiervan een rol kunnen spelen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kribbebijter

A

Vertegenwoordiging

Het antwoord op de vraag of iemand jegens een ander bij het sluiten van een overeenkomst in eigen naam - dat wil zeggen als wederpartij van die ander – is opgetreden, hangt af van hetgeen hij en die ander daaromtrent jegens elkaar hebben verklaard en over en weer uit elkaars verklaringen en gedragingen hebben afgeleid en mochten afleiden. Een bevestigend antwoord op deze vraag wordt niet uitgesloten door de omstandigheid dat die ander wist dat degene met wie hij handelde, dit ten behoeve van een opdrachtgever deed.

HR: Stapt in dit arrest af van het gebruik om schade van de opdrachtgever te herleiden naar ‘eigen schade’ van de lasthebber.
HR: ‘in beginsel maakt het niet uit of de wederpartij de schade in zijn eigen vermogen leidt of dat hij de vordering mede of uitsluitend ten behoeve van de opdrachtgever instelt. Niet-voorzienbare schade voor de tekort komende kan daar echter buiten vallen.’

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Globe/Provincie Groningen

A

Aansprakelijkheid bij bevoegdheidsoverschrijding van vertegenwoordiging

Als een tussenpersoon de schijn van vertegenwoordigingsbevoegdheid heeft gewekt, is hij dan aansprakelijk? Het onbevoegd handelen in naam van een ander kan slechts als onrechtmatig worden aangemerkt indien het geschiedt op een wijze of gepaard gaat met omstandigheden, waaruit voortvloeit dat het optreden van de onbevoegde vertegenwoordiger in strijd is met hetgeen in het maatschappelijk verkeer betaamt (bijvoorbeeld wanneer de tussenpersoon bewust handelt zonder bevoegdheid of expres zijn bevoegdheid overschrijdt).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

ING/Bera

A

Is toepassing van art. 3:61 lid 2 BW mogelijk zonder verklaring of gedraging van de achterman? Ja, het is onder omstandigheden mogelijk, als de derde gerechtvaardigd heeft vertrouwd op de volmacht door feiten of omstandigheden die voor risico van de achterman komen en waaruit naar verkeersopvattingen een zodanige schijn van vertegenwoordigingsbevoegdheid kan worden afgeleid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Aventura

A

Kan art. 3:61 lid 2 BW ook worden toegepast bij gevallen waarin het tegenover de wederpartij gewekte vertrouwen uitsluitend is gebaseerd op verklaringen of gedragingen van de onbevoegd handelende persoon zelf? Nee dit kan niet, enkel de gedragingen of verklaringen van de onbevoegd handelende persoon zelf zijn onvoldoende. Er zijn dus verklaringen of gedragingen van de achterman zelf nodig

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Esmilo/Mediq Apotheken Beheer

A

Als de inhoud of strekking in strijd is met de wet, kan een overeenkomst nietig zijn op grond van art. 3:40 lid 1 BW, wegens strijd met de openbare orde. Maar, de enkele omstandigheid dat de overeenkomst tot een door de wet verboden prestatie verplicht (dus wanneer de inhoud in strijd is met de wet), brengt op zichzelf niet mee dat zij een verboden strekking heeft en dus nietig is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Courage/Crehan

A

‘O.g.v. EU-recht kan in beginsel iedereen vergoeding vorderen van schade die is veroorzaakt door inbreuk op de mededingingsregels, maar omdat EU-recht zwijgt over de
voorwaarden waaronder aanspraak gemaakt kan worden op het recht tot schadevergoeding, moet dat recht worden verwezenlijkt met behulp van nationaal recht.’ In nl grijp je dan bijv. terug op art. 6: 162 BW.
Randvoorwaarden aan toepasselijke nationale regels:
1. Gelijkheidsbeginsel:
De nationale regels aan de hand waarvan een aan het Unierecht ontleend recht moet_worden verwezenlijkt, mogen niet ongunstiger zijn dan de regels die voor vergelijkbare nationale gevaren gelden.
2. Effectiviteitsbeginsel:
De toepasselijke nationale regels mogen de uitoefening van aan het unierecht ontleende rechten niet onmogelijk of uiterst moeilijk maken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Geurtzen/Kampstaal

A

art. 6:234 BW bevat geen limitatieve opsomming. Een partij kan zich niet op de vernietiging van een overeenkomst beroepen indien hij ten tijde van het sluiten van de overeenkomst bekend was met het beding of geacht kon worden daarmee bekend te zijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Intrahof/Bart Smit

A

Matigen boetebeding

Wanneer kan een rechter een boete op grond van de redelijkheid en billijkheid matigen? Een rechter kan een boete pas matigen, indien de toepassing van een boetebeding in de gegeven omstandigheden tot een buitensporig en daardoor onaanvaardbaar resultaat leidt. De rechter moet daarbij niet alleen letten op de verhouding tussen de werkelijke schade en de hoogte van de boete, maar ook op de aard van de overeenkomst, de inhoud en de strekking van het beding en de omstandigheden waaronder het is ingeroepen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

First Data/Attingo

A

Is er aan art. 6:233 sub b BW voldaan indien de gebruiker de algemene voorwaarden zelf moet raadplegen via internet? Nee, de gebruiker van de algemene voorwaarden moet het initiatief nemen tot het bekendmaken van die algemene voorwaarde, en wel op zodanige wijze dat voor de wederpartij duidelijk is welke voorwaarden op de rechtsverhouding van toepassing zijn en op zo’n manier dat het voor de wederpartij eenvoudig is om kennis daarvan te nemen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Heesakkers/Voets

A

HR 13 september 2013 Heesakkers/Voets
Wanneer een beding in strijd is met de Europese richtlijn oneerlijke bedingen, eist de Europese Unie dat het beding buiten toepassing wordt gelaten (nietigheid). Het lijkt daarmee een ambtshalve toetsing van de rechter te impliceren. Art. 6:233 BW spreekt echter van vernietiging, waarbij er geen ruimte is voor ambtshalve toetsing door de rechter.
De rechter moet richtlijnconform interpreteren en ambtshalve toetsen en indien nodig ambtshalve vernietigen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Latour/De Bruin

A

Een overeenkomst voor onbepaalde duur mag o.g.v. de redelijkheid en billijkheid worden opgezegd maar alleen als daarvoor een voldoende zwaarwegende grond is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Van Hese/Koninklijke Schelde

A

Schade pas ingetreden na verjaring.

Is de verjaring van de mogelijkheid om (letsel)schade te vorderen absoluut? In beginsel wel, dit dient de rechtszekerheid. Dit wil echter niet zeggen dat er op grond van de redelijkheid en billijkheid nooit vanaf kan worden geweken. Dit kan echter wel slechts in uitzonderlijke gevallen. Dit kan het geval zijn wanneer de schade pas ontstaat na de verjaring en de benadeelde dus nooit de mogelijkheid heeft gehad om schadevergoeding te eisen. Of hier sprake van is, moet worden beoordeeld aan de hand van de omstandigheden van het geval. De rechter moet de gezichtspunten uiteengezet in dit arrest in zijn beoordeling betrekken:

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Van de Steeg/Rabobank

A

Klachtplicht; onderzoeksplicht
art. 6:89 BW en art. 7:23 BW

1) Wat houdt de onderzoeksplicht in?
Je moet onderzoek doen dat redelijkerwijs van je kan worden verwacht. Het hangt af van de omstandigheden van het geval wat dit precies inhoudt

  1. Hoe lang heb je om onderzoek te doen?
    Ook dit is weer afhankelijk van de omstandigheden van het geval, waarbij de aard en waarneembaarheid van het gebrek, de wijze waarop dit aan het licht treedt, en de deskundigheid van de koper een rol speelt.
17
Q

Far Trading Edco Eindhoven II

A

Wat zijn de stel- en bewijsregels omtrent een schending van de klachtplicht?

De stelplicht en bewijslast met betrekking tot de vraag of tijdig is geklaagd komen pas aan de orde indien de schuldenaar het verweer voert dat er niet tijdig is geklaagd. De rechter mag dit niet ambtshalve toepassen.

18
Q

Urgenda

A

Hier vorderde een milieugroep dat de Staat de CO2-uitstoot aanzienlijk terugdringt. Dit kan eigenlijk alleen maar via wetgeving. De milieugroep stelde dat de Staat een onrechtmatige daad pleegde door geen adequate wetgeving tot stand te brengen.
In dit geval is er geoordeeld dat er een maatschappelijke zorgvuldigheidsnorm is en dat het aan de Staat is toe te rekenen dat deze norm is overtreden. De Staat kan dus aansprakelijk worden gesteld.

19
Q

Pos/Van den Bosch

A

Derde die wanprestatie uitlokt; OD?

In beginsel staat het een derde vrij om zijn eigen belangen te behartigen en in die zin dus een eventuele wanprestatie uit te lokken. Op deze hoofdregel zijn echter uitzonderingen mogelijk. Omstandigheden die hierbij van belang zijn:
- Kennis van de derde
Vertrouwensrelatie tussen de derde en de wanpresterende partij:

Het is in zo’n geval mogelijk om schadevergoeding in geld te vorderen, maar ook schadevergoeding in natura is mogelijk. De vereisten hiervoor zijn:

  • Het moet gebeuren op vordering van de schuldeiser
  • Het is een bevoegdheid van de rechter (maar geen verplichting)
  • Het moet gaan om een passende vorm van schadevergoeding
  • De schadevergoeding moet geschikt zijn om het nadeel weg te nemen
20
Q

Plas/Valburg

A

de precontractuele fase en het afbreken van onderhandelingen. Wanneer heeft een wederpartij recht op de vergoeding voor de gederfde winst? Als partijen er over en weer gerechtvaardigd op mochten vertrouwen dat er een contract uit de onderhandelingen zou resulteren. Het hoeft dan nog niet helemaal duidelijk zijn hoe dat contract er precies uit komt te zien, maar er moet gerechtvaardigd vertrouwen zijn dát er een contract tot stand komt.

21
Q

ODS B.V./Curaçao Post Services N.V.

A

De hoofdregel is dat contractuele bedingen alleen gelden tussen partijen. Hier kan echter op grond van redelijkheid en billijkheid vanaf worden geweken, in die zin dat een derde een contractueel beding in redelijkheid tegen zich moet laten gelden. Twee omstandigheden om wel doorwerking van een exoneratie aan te nemen:

  1. Vertrouwen schuldenaar, opgewekt door schuldeiser: de schuldenaar vertrouwde er op dat de schuldenaar er op dat hij exoneratiebeding ook kon inroepen jegens de schuldeiser; en waarom? Omdat de schuldeiser dit vertrouwen heeft opgewekt. Gerechtvaardigd vertrouwen is dus van belang, maar je kan het alleen inroepen jegens de partij die het gerechtvaardigd vertrouwen heeft opgewekt.
  2. Bijzondere relatie schuldeiser-schuldenaar: bijvoorbeeld in hoeverre die derde nauw betrokken was bij de uitvoering van de overeenkomst.
22
Q

Vleesmeesters/Versman/Alog B.V.

A

Moet een partij bij de uitvoering van een overeenkomst rekening houden met de belangen van derden? In sommige gevallen wel.
Dit is het geval wanneer de belangen van derde heel nauw betrokken zijn bij de overeenkomst. In dit arrest worden enkele relevante omstandigheden gegeven, wanneer er sprake kan zijn van onrechtmatig handelen jegens de derde (wanneer de partij dus onvoldoende rekening heeft gehouden met de belangen van de derde)

23
Q

CBB/JPO

A

afbreken van onderhandelingen in de precontractuele fase.

Bestaat er een verplichting tot dooronderhandeling? In beginsel geldt dat onderhandelende partijen vrij zijn om de onderhandelingen af te breken. Een uitzondering hierop is wanneer het afbreken van de onderhandelingen onaanvaardbaar zou zijn op grond van gerechtvaardigd vertrouwen of andere omstandigheden. Enkele relevante omstandigheden:
- De mate waarin en de wijze waarop de partij die de onderhandelingen afbreekt tot het ontstaan van het vertrouwen heeft bijgedragen.
- Gerechtvaardigde belangen van de afbrekende partij
- Onvoorziene omstandigheden
Om te beoordelen of het afbreken van de onderhandelingen onrechtmatig was, moet je kijken naar het moment van het afbreken. Mocht de wederpartij er op dat moment van uitgaan dat er een overeenkomst tot stand zou komen? Je moet dit wel beoordelen tegen de achtergrond van de gehele onderhandelingen.

24
Q

Anja Kellenaers

A

aansprakelijkheid bij verkeersongeval automobilist en fietser/voetganger.

25
Q

Groot Kievitsdal

A

Hoe moet je beoordelen of een werkgever aansprakelijk is voor een gedraging van een werknemer? Je moet kijken naar het functionele verband, waarbij van belang is of de kans op de onrechtmatige gedraging door de opdracht werd vergroot. De omstandigheden van het geval zijn belangrijk om dit te beoordelen.

26
Q

DES-dochters

A

art. 6:99 BW over de alternatieve causaliteit gaat. Vereiste om dit artikel te kunnen toepassen:
1. Twee of meer mogelijke schadeveroorzakende feiten(/gebeurtenissen)
2. Een andere persoon is aansprakelijk voor deze feiten (er moeten dus 2 of meer mogelijke oorzaken zijn, maar er moeten ook twee of meer mogelijke partijen zijn die aansprakelijk zijn voor die oorzaak)
3. Het moet vaststaan dat de schade door een van deze gebeurtenissen is ontstaan (dus de schade mag niet op een natuurlijke manier zijn ontstaan)

Het gevolg van een succesvol beroep op dit artikel is dat alle mogelijke schadeveroorzakers aansprakelijk zijn.

27
Q

Johanna Kruidhof

A

In casu ging het om een meisje van 11 wat ernstige letselschade opliep. Haar ouders besteedden vervolgens veel tijd aan het verzorgen van het meisje
De rechter mag echter geen hogere vergoeding toekennen dan de ouders anders aan professionele hulpverleners kwijt waren geweest. De verloren vakantiedagen komen niet voor vergoeding in aanmerking, omdat het meegaan met ziekenhuisbezoeken (waardoor de ouders vakantiedagen misliepen) niet aan professionele hulp overgelaten had kunnen worden.

28
Q

Nefalit/Karamus

A

proportionele aansprakelijkheid

Dit speelt vooral in zaken wanneer schade veroorzaakt kan zijn door meerdere factoren. Is die kans zeer klein of zeer groot, dan wordt er geen proportionele aansprakelijkheid toegepast, maar wordt de vordering gewoon af- of toegewezen.

29
Q

Tennet c.s./ABB c.s.

A

Bij dit arrest stonden twee vragen centraal:
1. Kun je het doorberekeningsverweer voeren?
Dit kon toen doordat het door EU-recht opengesteld was. inmiddels is er een wetsartikel: 6:193p BW.

  1. Hoe moeten we het doorberekeningsverweer duiden?
    In dit arrest worden twee opties genoemd hoe we het doorberekeningsverweer kunnen duiden:
  2. Voordeelstoerekening (art. 6:100 BW): hier wordt de schadevergoeding berekend door de schade door de gebeurtenis en het voordeel door te gebeurtenis van elkaar af te trekken.
  3. Schadebegrip: het draait hierbij om het positieve contractsbelang. Je moet de situatie vergelijken zonder het schadeveroorzakende feit (lagere koopprijs en lagere opbrengsten van klanten) met de situatie met het schadeveroorzakende feit (hogere koopprijs en hogere opbrengsten). Het verschil is dan de schade die vergoed moet worden.

Je kunt beide manieren gebruiken.