Kap 3 Stoffer og Bindinger Flashcards

1
Q

Atomer

A

Atomer er byggesteiner i de kjemiske forbindelsene. Atomet har en kjerne med protoner og nøytroner, og elektroner som beveger seg rundt atomkjernen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Protoner

A

er små partikler i sentrum av atomene, det vil si i atomkjernen. Et proton er positivt ladd, og vi bruker symbolet p+ for et proton. Protonet ble påvist rundt år 1900.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Nøytroner

A

er små partikler i atomkjernen. Nøytronene er nøytrale, og vi bruker symbolet n for nøytronet. Nøytronet ble påvist i 1932.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Elektroner

A

er svært små partikler. De har negativ ladning og beveger seg hurtig rundt atomkjernen. Vi bruker symbolet e- for et elektron. Elektroner ble påvist rundt år 1900.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Elementærladning

A

er den minste ladningen vi vet om. Det er ladningen til protonet og elektronet. Et elektron og et proton er motsatt ladd, men disse ladningene har like stor verdi. Et atom som har like mange elektroner som protoner, er nøytralt. Det har derfor ingen ladning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Nukleon

A

betyr kjernepartikkel. Det er et felles navn for protoner og nøytroner. Protoner og nøytroner har om lag samme masse, og de to partiklene proton og nøytron har hver nesten to tusen ganger større masse enn et elektron. Det meste av massen til et atom fins derfor i atomkjernen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

elementærpartikkel

A

De minste udelelige partiklene i naturen. Elektronet er en elementærpartikkel, mens nøytroner og protoner er bygget opp av kvarker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Atommodeller

A

Forskjellige atommodeller beskriver ulike egenskaper hos atomene. En mye brukt modell er skallmodellen. Elektroner som har om lag samme energi og gjennomsnittsavstand til kjernen, sier vi tilhører samme elektronskall.
Skallmodellen brukes til å vise elektronfordelingen til grunnstoffene, men den forklarer ikke hvorfor elektronfordelingen er som den er

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Et grunnstoff

A

Et grunnstoff består av bare én type atomer. Alle atomer som har samme antall protoner i kjernen, tilhører det samme grunnstoffet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Atomnummer

A

Atomnummeret til et grunnstoff er lik tallet på protoner i kjernen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Isotoper

A

Atomer som har samme antall protoner, men varierende antall nøytroner i kjernen, sier vi er isotoper av et grunnstoff.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Kjemisk forbindelse

A

En kjemisk forbindelse er dannet ved at to eller flere atomer fra forskjellige grunnstoffer har reagert med hverandre. Vann er et eksempel på en kjemisk forbindelse. Formelen er H2O. I et vannmolekyl er to hydrogenatomer og ett oksygenatom bundet sammen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hvem systematiserte de første grunnstoffene?

A

Dmitrij Mendelejev

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Gruppe i periodesystemet

A

Atomene av grunnstoffer som har like mange elektroner i det ytterste elektronskallet, er plassert i samme gruppe (loddrett kolonne) i periodesystemet. grunnstoffer som har likt antall elektroner i det ytterste skallet har ofte samme egenskaper eks reaksjonsevne
I gruppe 1 har alle stoffene ett elektron i det ytterste elektronskallet. Det gjør at stoffene i denne gruppen er svært reaktive, for de gir lett fra seg dette ytterelektronet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Periode i periodesystemet

A

I en periode (vannrett rad) har grunnstoffene like mange elektronskall. Bortover i en periode – fra venstre mot høyre – øker tallet på protoner i kjernen og tallet på elektroner med én for hvert nytt grunnstoff.
Både de fysiske og kjemiske egenskapene til grunnstoffene endres bortover i en periode. I periodesystemet finner vi for eksempel metallene til venstre og ikke-metallene helt til høyre. Mange av ikke-metallene er gasser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Edelgasstruktur

A

Grunnstoffene i gruppe 18, med åtte elektroner i det ytterste skallet, kaller vi edelgasser. Vi sier at de har edelgasstruktur. Edelgassene er svært stabile og reagerer derfor nesten ikke med andre stoffer.Helium har fullt skall, to elektroner, og har egenskaper som edelgassene i gruppe 18.

17
Q

Oktettregelen

A

I kjemiske reaksjoner vil atomene prøve å oppnå edelgasstruktur med åtte elektroner i det ytterste skallet. Dette kaller vi åtteregelen (oktettregelen). Edelgasstruktur gir stabile kjemiske forbindelser.

18
Q

En kjemisk reaksjon

A

dannet nye stoffer enn utgangspunktet

kjennetegn: endret farge, bobler ( gass) , varmere eller kaldere.

19
Q

En Reaksjonslikning

A

En reaksjonslikning viser hvilke stoffer som reagerer, og hvilke stoffer som dannes.

20
Q

Reaktanter

A

Stoffene som reagerer, kaller vi reaktanter

21
Q

Produkter

A

Stoffene som dannes

22
Q

Balansert Reaksjonslikning

A

I en balansert reaksjonslikning fins det like mange atomer av hvert slag på hver side av reaksjonspila

23
Q

Koeffesient

A

Tallene foran formlene (koeffisientene) viser hvor mange molekyler som reagerer.

24
Q

Indekstall

A

Tallene som er senket (indeksene) i de kjemiske formlene, viser hvor mange atomer som fins av hvert slag i molekylet.

25
Q

Tilstadssymboler

A

s for fast stoff (solid), l for væske (liquid) og g for gass, og vi skriver aq dersom stoffet er oppløst i vann

26
Q

Hvorfor reagerer stoffer?

A

Stoffer reagerer fordi produktet er mer stabilt enn stoffene som reagerer.

27
Q

Bindingstyper

A

Ionebinding, Elektronparbinding og metallbinding

28
Q

Ionebinding

A

mellom et metall og et ikke metall
metall gir fra seg og blir + mens ikke metaller tar i mot og blir negativ
Ionebinding er tiltrekningskrefter mellom ioner med motsatt ladning. Forbindelser sammensatt av ioner kalles salter.

29
Q

ioner

A

ladde atomer ( + eller -)

30
Q

Navn på salter

A

starter vi med det positive ionet. Metallioner får samme navn som metallet de kommer fra. Ikke-metallioner som bare består av ett atom, får endelsen -id

31
Q

Egenskaper til salter

A

Salter er harde og sprø, og de har høye smeltepunkter. Salter er satt sammen av ioner med motsatt ladning i et regelmessig mønster, en krystallstruktur.

32
Q

Elektronparbinding

A

Mellom ikke- metaller.I en elektronparbinding deler atomene elektroner. Molekyler består av to eller flere atomer som er bundet sammen med elektronparbindinger
kalles også kovalentbinding
I en enkel elektronparbinding deler atomene to elektroner. I en dobbeltbinding deler de fire elektroner, og i en trippelbinding deler de seks elektroner.
Ofte gasser

33
Q

Elektronparbinding i faste stoffer

A

blant annet alle næringsstoffene som gir deg energi: karbohydrater, fett og proteiner.

34
Q

Nettverksstoffer

A

Vi finner også elektronparbindinger i en del grunnstoffer og forbindelser som danner store strukturer med atomer som er bundet til hverandre. Disse store strukturene kalles nettverksstoffer. Et eksempel på et slikt stoff er karbon.
Vi finner rent karbon som blant annet diamant og grafitt
molekyler i et tredimensjonalt nettverk

35
Q

Metallbinding

A

Høyt koke og smeltepunkt
gode ledere av varme og elektrisitet
egenskapene pga bindingene
En måte å forklare denne metallbindingen på er at alle atomene i et metallstykke deler elektronene i det ytterste elektronskallet. Vi kan tenke oss et metall som positive ioner i en sjø av elektroner.

36
Q

Legeringer

A

metall tilsatt andre stoffer for å endre egenskapene

stål og messing

37
Q

Vannets egenskaper

A

Det har høyt smelte- og kokepunkt. En enkelt binding er svak, men hvert vannmolekyl kan ha opptil fire slike bindinger. Det gjør at det kreves mer energi (høyere temperatur) for å rive to vannmolekyler fra hverandre enn for å skille oksygen eller karbondioksidmolekyler som ikke har disse bindingene mellom molekylene.

Det er tyngst ved 4 °C. I is er vannmolekylene ordnet i en krystallstruktur. Siden molekylene er lenger fra hverandre enn i vann, har is mindre tetthet. Dette gjør at is flyter i vann, og at vannet i bunnen av innsjøer ikke fryser til is om vinteren.

Det har overflatehinne.På overflaten kan vannmolekylene bare trekkes til siden og nedover. Dette gjør at molekylene i overflaten er nærmere hverandre enn i resten av vannet. Resultatet er overflatehinna.

Det er et godt løsemiddel. Siden vannmolekylene har en positiv og en negativ side (er en dipol), vil andre stoffer med en positiv og en negativ side, for eksempel ammoniakk og sukker, løse seg lett i vann.

38
Q

Hydrogenbinding

A

ved at molekylet har en positiv og en negativ ende. Figuren ved siden av viser dette. Vi kaller molekyler som har en positiv og en negativ side, for dipoler.